Ulkomaat

Silmittömästä rohingya­vainosta syytetty Myanmarin armeija on taas liikkeellä: Se ampuu siviilejä kranaateilla ja pitää kokonaisia kyliä nälässä

Myanmar on toistuvasti torjunut YK:n vetoomukset saada auttaa ihmisiä Rakhinen alueella. ”Jos alueelle ei saada apua, kuten liikkuvia klinikoita, ihmiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa ja osa kuolee”, humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Ursula Müller sanoo.

Peking

Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä Kyauk Tanin kylässä tapahtuu, mutta tiedonmuruset kertovat, että ei ainakaan mitään hyvää.

Kylä sijaitsee Myanmarissa Rakhinen osavaltion pohjoisosissa. Rakhine on ollut uutisissa parin viime vuoden aikana, koska arviolta yli miljoona rohingya­muslimia on paennut sieltä Myanmarin hallituksen turvallisuusjoukkojen järjestelmällistä vainoa.

Nyt sotilaiden iskujen kohteina ovat kuitenkin kansanryhmät, joiden enemmistö tunnustaa Myanmarin pääuskontoa buddhalaisuutta. Ainakin daingnet-, mro- ja rakhinekansoihin kuuluvia on vainottu. Myanmarissa asuu arviolta noin 135 etnistä ryhmää.Vappuaattona Myanmarin sotilaat käskivät kaikki Kyauk Tanin lähiseudun yli 15-vuotiaat miehet kyläkoululle.

Kouluun suljettiin 275 miestä ja poikaa. He olivat siviilejä, joita haluttiin kuulustella yhteyksistä kapinallisiin eli Arakan-armeijaan. Se on rakhinekansan aseellinen ryhmittymä, joka haluaa lisätä alueen itsemääräämisoikeutta.

Miehiä oli pidetty koulussa kaksi vuorokautta, kun ampuminen alkoi. Ainakin kuusi kuoli ja kahdeksan loukkaantui.

Armeijan mukaan kiinniotetut olivat yrittäneet kaapata aseet sotilailta ja tilanne lähti käsistä.

”Varoitimme heitä ensin suullisesti. Sitten ammuimme varoituslaukauksia ilmaan hajottaaksemme kapinan, mutta se ei onnistunut, joten laukauksia ammuttiin”, prikaatikenraali Zaw Min Tun sanoi Reutersin mukaan.

Pidätetyt kertoivat toisenlaisen tarinan Radio Free Asialle. He olivat nukkumassa, kun eräs mielenterveysongelmista kärsivä pidätetty alkoi huutaa ja juosta ympäri koulua. Sotilaat alkoivat tulittaa häntä ja maalattialla nukkuvia ihmisiä.


Koulussa ei saanut puhua tai peseytyä. Ruokaa ei ollut. Radio Free Asian haastattelemat miehet sanoivat, ettei kapina käynyt mielessäkään, koska se olisi ollut itsemurha: pidätettyjä vartioimassa oli 300 sotilasta.

Kiinniotettuja peloteltiin esittelemällä ruumista, jonka pää oli murskattu. Välikohtauksessa kuolleiden ruumiit vietiin kyläläisten nähtäviksi – pelotteeksi.

Kuluva vuosi on ollut synkkä Rakhinessa, kuten monet aiemmatkin vuodet.

Arakan-armeijan ja hallituksen joukkojen taistelu kärjistyi tammikuun alussa. Arakan-armeija iski silloin neljälle poliisiasemalle ja surmasi 13 poliisia. Siitä asti välikohtauksia on ollut säännöllisesti.

Poliisia kohti tehtyjen iskujen jälkeen Myanmarin hallitus käski armeijan ”murskata terroristit” Rakhinessa.

Kiristynyt tilanne näkyy siviilien arjessa. Kyliä on eristetty, ruokaa ei ole eikä avustusjärjestöjen rekkoja päästetä perille. Rakhinessa liikkumista rajoitetaan tiukasti, joten tarkkoja tietoja on hankalaa saada.

Ihmisoikeusjärjestöjen ja mediaraporttien mukaan Rakhineen on lähetetty Myanmarin armeijan kevyt jalkaväkidivisioona 99. Sitä pidetään syyllisenä muun muassa rohingyamuslimien joukkomurhiin, joukkoraiskauksiin ja tuhopolttoihin.

Rohingyavainon aikana sotilaat myös eristivät kyliä ja pilasivat juomavesiä tahallaan. Jos kylässä teurastettiin kana juhla-ateriaa varten, sotilaat veivät senkin.

Viime vuoden lopulla Myanmar ja Bangladesh kertoivat, että rohingyat voisivat palata pian takaisin Myanmariin.

Rohingyat kieltäytyivät paluusta ja osa alkoi piileskellä, koska heille ei voitu antaa takeita väkivallan loppumisesta eikä siitä, että he saisivat palata kotikyliinsä. Heille ei myöskään taattu liikkumisvapautta eikä Myanmarin kansalaisuutta.

Turvallisuusjoukkojen väkivalta on ollut raakaa myös tänä keväänä. Esimerkiksi Amnesty on kertonut sotilaiden ampuneen kranaattitulta siviilien kyliin.


Kiinniotettuja on vapautettu Kyauk Tanin kyläkoulusta erä kerrallaan. Viimeisimpien tietojen mukaan kiinniotettuna on kuitenkin edelleen 40–50 miestä ja poikaa. He kuuluvat rakhinekansaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto ilmaisi viime perjantaina huolensa tilanteesta. Tiedottaja Rupert Colville huomautti, että kyse ei ole yksittäistapauksesta.

Kolme rakhinemiestä pidätettiin huhtikuussa Arakan-armeijan iskun seurauksena ja heidät ammuttiin pidätyksen aikana. Ruumiit poltettiin ennen kuin omaiset saivat tietää, Colville sanoi.

Myanmarin sotilaat ovat ilmoittaneet, että Kyauk Tanin ampumatapaus tutkitaan. Tutkinnan suorittaa armeija itse. Sekin huolestuttaa YK:ta, totesi Colville.

Kyauk Tanissa kärsivät muutkin kuin kouluun suljetut. Uutistoimisto AFP sai soitettua kylään puhelun toukokuun alkupuolella, ja asukkaat kertoivat näkevänsä nälkää. Erityisesti ne ovat pulassa, joilla ei ole viljelypalstaa.

Vastaavassa tilanteessa olevia kyliä kerrotaan olevan alueella useita.

YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Ursula Müller totesi tiistaina Reutersille, että Myanmarin viranomaiset ovat toistuvasti torjuneet hänen pyyntönsä saada tavata siviilejä, jotka Rakhinessa käynnissä oleva konflikti on ajanut pois kodeistaan. Heitä arvioidaan olevan ainakin noin 30 000.

”Jos alueelle ei saada apua, kuten liikkuvia klinikoita, ihmiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa ja osa kuolee.”

Juttua korjattu kello 9.25: Artikkelin faktalaatikossa luki alun perin virheellisesti, että Myanmarissa elää ainakin 135 eri etnistä ryhmää, jotka muodostavat 40 prosenttia väestöstä. Kyse on etnisistä vähemmistöryhmistä ja niiden osuudesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  8. 8

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  9. 9

   Kommentti: Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää