Ulkomaat

Taiwan sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot ensimmäisenä maana Aasiassa

Taiwanin korkein oikeus linjasi jo vuonna 2017, että avioliiton rajaaminen vain miehen ja naisen väliseksi on perustuslain vastaista.

Taiwanin parlamentti on tänään perjantaina hyväksynyt lakiesityksen samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon. Laki tekee Taiwanista ensimmäisen maan Aasiassa, jossa samaa sukupuolta olevilla on oikeus avioliittoon, kertoo uutistoimisto AFP. Laki antaa samaa sukupuolta oleville oikeuden ”pysyvän liiton” muodostamiseen sekä liiton rekisteröimiseen.

Taiwanin korkein oikeus linjasi jo vuonna 2017, että avioliiton rajaaminen vain miehen ja naisen väliseksi on perustuslain vastaista. Maan hallitukselle annettiin aikaa tehdä lakeihin muutoksia 24. toukokuuta mennessä.

Uuden lain muodoista tehtiin kolme erilaista esitystä. Näistä edistyksellisimpänä voidaan AFP:n mukaan pitää hallituksen tekemää ehdotusta, joka äänestyksessä nyt hyväksyttiin.

Hallituksen ehdotus oli ainoa, jossa käytettiin liitoista sanaa ”avioliitto” ja joka tarjoaa mahdollisuuden myös osittaiseen adoptio-oikeuteen. Hallituksen esityksellä oli takanaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavien järjestöjen tuki, vaikka ehdotuksessa onkin niiden mukaan myös puutteita.

Kaksi vaihtoehtoista esitystä tuli konservatiiveilta, joiden ehdotuksissa kannatettiin samaa sukupuolta olevien liittoja rajatuimmin oikeuksin.

Maan presidentti Tsai Ing-wen otti Facebookissa kantaa asiaan, kertoo AFP. Presidentin mukaan hallituksen ehdotus on ainoa, jossa sekä oikeuden että kansanäänestyksen tahto toteutuvat.

”Tänään meillä on tilaisuus tehdä historiaa ja näyttää maailmalle, että edistykselliset arvot voivat saada jalansijaa itäaasialaisessa yhteiskunnassa”, presidentti kirjoitti Twitterissä ennen äänestystä uutistoimisto Reutersin mukaan.
Uutistoimisto Reutersin mukaan presidentti kampanjoi tasa-arvoisen avioliiton puolesta jo vuonna 2016. Tsain DPP-puolueella on enemmistö parlamentissa, mutta tämä ei AFP:n mukaan vielä taannut lain menemistä läpi, sillä yksi vaihtoehtoisista lakiesityksistä tuli puolueen riveistä olevalta lainsäätäjältä.

Sadat seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajat kokoontuivat perjantaina parlamentin lähistölle maan pääkaupungissa Taipeissa. AFP:n mukaan lain menemistä voidaan pitää voittona maan LGBT-yhteisölle, joka on kampanjoinut tasa-arvoisten liittojen puolesta jo vuosia.

Äänestyksen puolesta otti kantaa esimerkiksi tasa-arvoista avioliittolakia ajavan tahon edustaja Jennifer Lu. Lun mukaan parlamentissa oli nyt näytön paikka sen suhteen, edistääkö se sukupuolten tasa-arvoa vai aiheuttaako pettymyksen demokratialle, ihmisoikeuksille ja lainsäädännölle.

Pohdinta uudesta laista on AFP:n mukaan jakanut Taiwania voimakkaasti. Lakiehdotuksesta on maassa käyty jo vuosia kiivasta keskustelua.

Hallituksen ehdotuksen kanssa kilpailevissa esityksissä tarjottiin mahdollisuutta samaa sukupuolta olevien liittoihin ilman avioliitto-sanan käyttöä ja oikeutta adoptioon. Hallituksen esityksestä tehdyssä toisessa versiossa avioliitto-sanan käyttö jätettiin pois, ja sen sijaan siinä puollettiin vain mahdollisuutta ”pysyvään liittoon” ja liiton rekisteröimiseen.

Marraskuisissa kansanäänestyksissä äänestäjät vastustivat avioliiton määrittelyä miksikään muuksi kuin miehen ja naisen väliseksi.

Yhdessä äänestyksistä seitsemän miljoonaa äänestäjää vastusti lain muuttamista, kun taas yli kuusi miljoonaa kannatti sitä, että samaa sukupuolta olevien liitoista säädettäisiin oma lakinsa. Kolme miljoonaa äänesti samojen avioliitto-oikeuksien puolesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  8. 8

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  9. 9

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää