Ulkomaat

Yhdysvallat on harppaamassa 46 vuotta taaksepäin: osavaltiot säätävät laittomia lakeja, jotka veisivät naisilta oikeuden aborttiin

Abortti on Alabamassa yhä laillinen uudesta laista huolimatta, koska liittovaltio määräsi niin vuonna 1973.

Washington

Alabaman osavaltio hyväksyi tällä viikolla Yhdysvaltain tiukimman aborttilain. Abortin voi saada vain, jos sikiön tai äidin terveys on vakavassa vaarassa. Raiskauksen tai insestin uhreilla ei ole oikeutta raskaudenkeskeytykseen.

Abortit eivät kuitenkaan loppuneet Alabamassa. Laki ei ole vielä voimassa.

Lain hyväksymistä seuranneena päivänä Helmi Henkin käveli yhdelle Alabaman kolmesta aborttiklinikasta. Tuttuun tapaan sen ulkopuolella odottivat aborttia vastustavat mielenosoittajat.

Yksi heistä kysyi Henkiniltä, oliko tämä nähnyt, miten kuvernööri allekirjoitti kiellon.

”Hän sanoi, että se oli kaunis hetki”, Henkin kertoo puhelimitse Alabamasta.

Henkin on eri mieltä.

”Jokainen, joka tekee abortin, ansaitsee myötätuntoa.”

Amerikansuomalainen Henkin on 22-vuotias aborttioikeutta puolustava aktivisti. Hän oli vuonna 2017 perustamassa Yellowhammer-rahastoa, joka kampanjoi aborttioikeuden puolesta.

Rahasto tukee varoillaan naisia, joilla ei ole Alabamassa rahaa aborttiin. Viime vuonna se auttoi 313:a naista. Rahasto maksaa potilaskuluja sekä tarjoaa bensarahat tai tarvittaessa lahjakortin hotelliin.

Henkin myös johtaa yhden klinikan saattajia. He ovat vapaaehtoisia, jotka kulkevat klinikalle tulevien potilaiden kanssa mielenosoittajien ohi sekä tarjoavat turvaa ja keskusteluapua.

”Suurin osa potilaista on naisia, joilla on jo lapsia. Heillä ei myöskään ole edes Medicaid-sairausvakuutusta, eli he ovat köyhistä köyhimpiä.”

Useimmat ovat helpottuneita, kun saavat abortin, Henkin kertoo.

Alabaman aborttikielto tulee voimaan aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua – jos tulee ollenkaan. Se on nimittäin laiton laki.

Paradoksi johtuu siitä, että Yhdysvalloissa lainsäädäntö jakautuu liittovaltion ja osavaltioiden kesken. On asioita, joista osavaltiot saavat päättää vapaasti, mutta liittovaltion laki asettaa niille rajoja.

Liittovaltio on määrännyt, että abortti on laillinen. Päätöksen teki korkein oikeus vuonna 1973.

Alabaman säätämässä laissa on kyse yrityksestä kumota tämä Roe vastaan Wade -päätös. Lainsäätäjät ovat itse sanoneet, että he tekivät laista tarkoituksella laittoman.

He luottavat siihen, että lain vastustajat haastavat osavaltion oikeuteen. Siten asia voi lopulta päätyä ylimpään oikeusasteeseen.


”Oikeasti tässä on kyse vain poliittisesta show’sta. Poliitikot haluavat näyttää äänestäjille, että he tekevät kaikkensa suojellakseen syntymättömiä lapsia”, Henkin sanoo.

Liittovaltion tuomioistuimissa on jo neljätoista oikeusjuttua, jotka pyrkivät samaan.

”Osavaltiot kisaavat siitä, kuka ehtii ensin ja saa Roe-päätöksen kumotuksi.”

Kumoaminen ei tarkoittaisi koko maan kattavaa aborttikieltoa mutta mahdollistaisi sen, että osavaltiot voisivat halutessaan tehdä raskauden keskeyttämisestä laitonta.

Alabama on jo tehnyt lakeihinsa lisäyksen, että jos päätös kumotaan, abortista tulee saman tien laiton.

Alabaman uusi laki on äärimmäinen mutta ei suinkaan ainoa osavaltioiden viime aikoina säätämä aborttilaki.

Neljä osavaltiota – Georgia, Kentucky, Missippi ja Ohio – on tänä vuonna säätänyt niin sanotun sydämenlyöntilain, joka kieltää abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

Moni nainen ei siinä vaiheessa vielä tiedä olevansa raskaana. Viikot lasketaan naisen edellisistä kuukautisista.

Useat osavaltiot ovat säätämässä vastaavaa lakia, ja muutama pyrkii Alabaman tapaan täyskieltoon. Kaksi on tänä vuonna säätänyt lievempiä rajoituksia.


Nykytilanne ei syntynyt tyhjästä eikä presidentti Donald Trumpin valinnan seurauksena. Abortinvastainen liikehdintä on kiihtynyt koko kuluvan vuosikymmenen ajan. Erilaisia tiukennuksia on säädetty satoja.

”Alabamaan tulee paljon naisia Mississippistä, koska siellä on enää vain yksi aborttiklinikka”, Henkin sanoo.

Aborttikysymys on Yhdysvalloissa kuumentunut, koska korkeimman oikeuden voimasuhteet muuttuivat viime syksynä.

Presidentti Trump nimitti yhdeksi tuomareista Brett Kavanaugh’n, mikä loi oikeuteen konservatiivituomareiden enemmistön ensi kertaa vuosikymmeniin. Abortin vastustajat näkivät tilaisuutensa tulleen.

Ei silti ole sanottua, mitä korkein oikeus lopulta päättää. Aiemmin tänä vuonna se esti aborttia rajoittavan lain voimaantulon Louisianan osavaltiossa.

Tästä ei kuitenkaan voi vielä päätellä mitään jatkosta. Yhdysvaltalainen media on sakeana spekulaatioista. Tulkintoja mahdollisista lainopillisista perusteluista ja lopputuloksista on esitetty puoleen ja toiseen.

On yhä mahdollista, että lopulta voittajia ovat abortin puolustajat, jos oikeus päättääkin pitää vuoden 1973 päätöksen voimassa.

Vastustajille abortti on murha, koska sikiö on heille ihminen. Sikiö nähdään naisesta irrallisena yksilönä hedelmöittymisestä alkaen.

Alabaman uudessa laissa ei puhuta sikiöistä vaan vauvoista ja ”syntymättömistä lapsista”. Sen perusteluissa abortteja verrataan kansanmurhaan:

”Yhdysvalloissa on abortoitu yli 50 miljoonaa vauvaa vuoden 1973 Roe-päätöksestä alkaen. Se on yli kolme kertaa niin paljon kuin saksalaisilla keskitysleireillä, Kiinan puhdistuksissa, Stalinin vankileireillä, Kambodžan kuolemankentillä ja Ruandan kansanmurhassa yhteensä.”

Abortin vastustaminen on Yhdysvaltain uskonnolliselle oikeistolle kaikkein tärkein poliittinen kysymys, ja Alabama on maan uskonnollisinta seutua.

Vastustajat ovat viime aikoina käyneet entistä aggressiivisemmiksi, Henkin kertoo. He ottavat kuvia saattajista ja potilaista ja julkaisevat niitä sosiaalisessa mediassa.

Vastustajien retoriikka myös yllyttää väkivaltaan, Henkin kertoo. Viime viikolla mielenosoittaja peruutti autolla yhden saattajan päälle. Saattaja ei loukkaantunut, mutta tilanne oli pelottava.

”Jos olisin kävellyt hänen toisella puolellaan, auto olisi osunut myös minuun.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  10. 10

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää