Ulkomaat

Venäjä maksaa velkansa ja pysynee Euroopan neuvoston jäsenenä, Ukraina pettyi ”häpeälliseen” ratkaisuun

Venäjä oli vaarassa joutua erotetuksi jäsenmaksuriidan takia, jonka juuret ovat Krimin valtauksessa. Helsingissä pidetyssä 70-vuotisjuhlakokouksessa selvä enemmistö äänesti Venäjän pitämiseksi mukana.

Euroopan neuvosto nytkähti perjantaina kohti ratkaisua, jonka perusteella Venäjä pysynee neuvoston jäsenenä.

Neuvosto julkaisi perjantaina julistuksen, jonka mukaan jäsenmaiden tulee maksaa jäsenmaksunsa, mutta niillä on oikeus osallistua järjestön äänestyksiin.

Itsestäänselvyyksiltä kuulostavien lauseiden takana oli kiista, joka oli räjähtämässä silmille 70-vuotisjuhlallisuuksien aikana Helsingissä.

Kyse oli Venäjästä ja Krimin valtauksesta, vaikka niitä ei nimeltä mainittukaan. Asiasta päätettiin perjantaina suljettujen ovien takana, mikä sekin oli myönnytys Venäjälle.

HS:n tietojen mukaan selvä enemmistö äänesti Venäjän pitämiseksi mukana. Kokoukseen otti osaa 30 ulkoministeriä Euroopan neuvoston 47 jäsenmaasta.

Jäsenmaksuriidan takana on laajempi kysymys: Mitä kaikkea Venäjältä voi katsoa läpi sormien? Pitääkö Venäjään säilyttää edes jotain yhteyksiä, ettei se syöksy kaiken puheen ulottumattomiin?

Kun Venäjä valtasi Krimin vuonna 2014, Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous rajoitti Venäjän äänioikeutta. Parlamentaarinen yleiskokous muun muassa valitsee neuvoston pääsihteerin.

Koska Venäjältä vietiin äänioikeus, se lopetti jäsenmaksunsa maksamisen.

Sääntöjen mukaan Venäjä olisi voitu nyt erottaa neuvostosta, koska se ei ole maksanut jäsenmaksuaan kahteen vuoteen. Rästissä on noin 66 miljoonaa euroa.

Venäjä oli toisaalta jo ilmoittanut, että se ei jäisi katselemaan erottamistaan vaan eroaisi itse. Siksi ratkaisu piti löytää Helsingin-kokouksessa. Päätöksen äänioikeuden palauttamisesta tekisi neuvoston parlamentaarinen yleiskokous kesäkuussa.

Kukaan ei koskaan ole eronnut tai joutunut erotetuksi Euroopan neuvostosta. Jos Venäjä häipyisi ovet paukkuen, kyseessä olisi dramaattinen tapahtuma, jolla voisi olla arvaamattomia seurauksia.

Euroopan neuvosto on tärkeä ihmisoikeusjärjestö, joka muun muassa pitää yllä Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta.

Esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puhunut sen puolesta, että Venäjä pidettäisiin mukana. Jos Venäjä lähtisi Euroopan neuvostosta, sen viimeinenkin side Euroopan arvoihin ja oikeusjärjestelmään katkeaisi.

Venäjän ei tarvitsisi välittää Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, ja Venäjän kansalaiset menettäisivät mahdollisuuden saada oikeutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Venäjä voisi myös ottaa kuolemanrangaistuksen käyttöön. Se saattaisi niin tehdäkin, ihan vain kiusallaan.

Pääsihteeri Thorbjörn Jagland perusteli ratkaisua tiedotustilaisuudessa perjantaina sillä, että Euroopan neuvostoa ei ole perustettu ratkomaan valtioden välisiä kiistoja vaan edistämään oikeusvaltioiden toimintaa ja ihmisoikeuksia.

”Euroopan neuvoston tarkoitus on suojella ihmisiä ja yksilöitä. Venäjällä heitä ei voi suojella, jos Venäjä ei kuulu tämän järjestelmän piiriin”, kokousta isännöinyt ulkoministeri Timo Soini (sin) sanoi.

Jos toisaalta mitään ei tehdä, neuvoston ylevät periaatteet jäävät sanahelinäksi. Ukraina ja Baltian maat ovat olleet huolissaan siitä, että Venäjälle asetetut pakotteet murenevat hiljalleen, vaikka Euroopan neuvosto ei pakotteista päätäkään.

Ukrainalle tulos olikin paha pettymys.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin jäi pois Helsingin-kokouksesta, ja perjantaina hän ilmoitti eroavansa. Eron syyn ei heti kerrottu liittyneen Euroopan neuvostoon.

Ukraina oli myös uhannut erota parlamentaarisesta yleiskokouksesta, jos Venäjälle annettaisiin liennytyksiä.

Ukrainan kokousedustaja Dmytro Kuleba kuvaili perjantaina äänestystulosta häpeälliseksi. ”Tämä ei ole diplomatiaa, tämä on antautuminen”, Kuleba sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kuleban mukaan Venäjä voisi olla neuvoston jäsen, kunhan se hoitaisi velvollisuutensa ja sitoumuksensa Ukrainaa kohtaan.

Ukrainan lisäksi ainakin Liettua vastusti kompromissia ja äänesti perjantaina sitä vastaan. Muitakin vastustajia oli, Liettuan ulkoministeri Linas Antanas Linkevičius sanoi HS:lle perjantaina.

Venäjä esiintyi torstain juhlaistunnossa sovinnollisena. Linkevičius ei pitänyt Venäjän juhlapuheita juuri minkään arvoisina.

”Pitäisi olla tekoja tai edes sanoja, mutta mikään ei ole muuttunut. Päinvastoin, tilanne on vain vaikeutunut, kun Venäjä on alkanut myöntää passeja Itä-Ukrainan asukkaille.”

Venäjältä pitäisi vaatia sitoumuksia, Linkevičius sanoo. ”Osallistamisella pitäisi olla hintansa. Ei tämä ole ensimmäinen kerta”, Linkevičius sanoo ja vertaa tilannetta Georgian sotaan.

”Vuonna 2008 annettiin yleviä lausuntoja, että [Venäjän suhteen] täytyy olla pragmaattinen ja pitää yllä dialogia. Mitään ei tapahtunut, ja kahdessa kuukaudessa oli palattu päiväjärjestykseen. Tämä toistettiin Krimillä 2014. Ja nyt tikittää aikapommi Transnistriassa.”

Transnistria on Moldovasta yksipuolisesti itsenäistynyt alue, jonka itänaapurina on Ukraina.

Jos Venäjältä ei vaadita mitään, sille käytännössä annetaan lupa toimia miten tahtoo, Linkevičius sanoo. ”Tästä on tulossa tapa. Meidän pitäisi olla johdonmukaisia. Venäjällä tämä myydään voittona, eivätkä he edes pyydä anteeksi.”

Linkevičius sanoo, että Euroopan neuvoston pitäisi edes omien periaatteidensa vuoksi vaatia enemmän. ”Kyse ei lopulta ole heistä, vaan meistä.”

Euroopan neuvosto on yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö, joka edustaa oikeusvaltioiden toimintaa. Sillä ei ole suoria siteitä Euroopan unionin kanssa. Euroopan neuvosto on perustettu vuonna 1949. Unioni on alun perin kauppaliitto, jonka esiaste, Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, perustettiin 1951.

Suomi luovutti perjantaina neuvoston puheenjohtajavuoron Ranskalle. Ranska pyrkii kaudellaan parantamaan järjestön yhtenäisyyttä, uutistoimisto AFP kertoi.

Muodollisen päätöksen Venäjän jäsenyydestä tekee parlamentaarinen yleiskokous kesäkuussa. Se myös valitsee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomarit ja uuden pääsihteerin väistyvän Thorbjörn Jaglandin tilalle.

Pääsihteeriksi on kaksi ehdokasta, Belgian varapääministeri Didier Reynders ja Kroatian Eurooppa- ja ulkoministeri Marija Pejčinovic Burić.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  9. 9

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää