Ulkomaat

HS-analyysi: Trump haluaa välttää sodan Iranin kanssa, mutta pelkällä uhittelullakin voi olla vaarallisia seurauksia

Nähtäväksi jää, mikä on Trumpin hallinnon pitkän tähtäimen suunnitelma Iranin suhteen. Viimeaikaisista ulostuloista sitä on vaikea päätellä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Verna Vuoripuro.

Yhdysvalloista ja Iranista kuuluu nyt ristiriitaisia viestejä.

Tuoreimpien tietojen mukaan iranilainen kenraali on kehottanut Irakissa toimivia Iran-myönteisiä shiiojen asejoukkoja valmistautumaan sotaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on puolestaan alkanut yllättäen varovaiseksi: hän sanoi keskiviikkona suoraan, ettei halua aseellista konfliktia Iranin kanssa. Vielä viime viikolla Yhdysvallat siirsi sotilaskalustoa Lähi-itään Iranin ”uskottavan uhan” takia.

Millainen konflikti Lähi-idässä nyt kuplii? Ja miksi sen näyttämönä toimii juuri Irak?

Brittilehti The Guardian paljasti torstaina, että Iranin Quds-erikoisjoukkojen komentaja Qassem Suleimani oli kehottanut Irakissa toimivia, Iran-myönteisiä puolisotilaallisia joukkoja valmistautumaan taisteluun.

Kenraali Suleimani on aiemminkin tavannut toistuvasti Irakin shiiajoukkojen johtajia, mutta viimeisimmän tapaamisen tunnelma oli poikkeuksellinen.

”Ei se ihan kutsu sotaan ollut, mutta lähellä sitä”, The Guardianin nimetön lähde kuvaili.

Joukkojen kolmen viikon takainen kokoontuminen johti lehden mukaan osaltaan siihen, että Yhdysvallat käski keskiviikkona diplomaattihenkilökuntansa lähtemään pois Irakista.

Yhdysvaltojen ilmoituksen jälkeen myös Suomi, Ruotsi ja Saksa kertoivat keskeyttävänsä sotilaiden koulutusoperaatiot Irakissa. Torstaina Britanniakin nosti uhka-arviotaan Irakista.


Trump sekä erityisesti hänen neuvonantajansa John Bolton ja ulkoministeri Mike Pompeo ovat viime aikoina varoittaneet kovin sanoin Iranin uhasta. Tällä viikolla presidentti alkoi jarrutella.

The New York Timesin lähteiden mukaan Trump sanoi keskiviikkona puolustusministeri Patrick Shanahanille, että hän ei halua sotaan Iranin kanssa.

Trumpin linjaus oli selvä viesti hänen avustajilleen, joista varsinkin Bolton on avoimesti kannattanut sotaa.

Trumpin mielipide ei sinänsä yllätä.

Vaikka hän käyttää usein kovaa kieltä ja on kuluttanut paljon rahaa Yhdysvaltojen sotilasvoiman kasvattamiseen ja uudistamiseen, hänen valmiuttaan avoimeen sotaan on epäilty jo pitkään.

Sapelinkalistelu Iranin kanssa voi silti osoittautua vaaralliseksi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen.

Molemmat osapuolet ovat uhitelleet sanallisesti toisilleen kiihtyvään tahtiin, minkä lisäksi Yhdysvallat lähetti viime viikolla Lähi-itään lentotukialuksen ja ryhmän pommikoneita.

”On selvästi olemassa jotakin sellaista tiedustelutietoa, jota Yhdysvaltojen hallinto pitää tällä hetkellä salassa ja joka kertoo Iranin epävakautta luovista toimista alueella”, Sinkkonen sanoo.

”Tässä kasvaa tietysti riski, että joku tekee virhearvion, joka voi johtaa sotilaalliseen kahnaukseen.”

 

Trumpin linjaus oli selvä viesti hänen avustajilleen.

Kiinnostavaa on, mitä Trumpin keskiviikkoinen kommentti tarkoittaa hänen kansallisen turvallisuuden neuvonantajalleen Boltonille.

Bolton on varsinainen haukkojen haukka, joka on puhunut Iranin hyökkäyksen puolesta toistakymmentä vuotta. Hän tilasi hiljattain Pentagonilta suunnitelman jopa 120 000 sotilaan lähettämisestä Lähi-itään.

Huhujen mukaan Bolton on turhautunut Trumpin liian varovaiseen lähestymistapaan. Washingtonissa juoruillaan Boltonin mahdollisista potkuista, mutta Valkoinen talo on kiistänyt väitteet.

Kolme viranomaislähdettä kertoo The New York Timesille, että Trump on tyytyväinen siihen, että Bolton on ottanut Iran-kiistassa uhittelevan roolin. Häntä kuitenkin häiritsee se, että ihmiset ajattelevat neuvonantajan todellisuudessa johtavan koko Yhdysvaltojen Lähi-idän politiikkaa.


Mutta miksi Yhdysvallat ja Iran puivat kiistaansa juuri Irakissa?

Iranin lonkerot ulottuvat naapurimaahan monin tavoin. Iraniin linkittyneet shiiajoukot taistelivat siellä Isisiä vastaan, minkä myötä he saivat sekä poliittista että sotilaallista vaikutusvaltaa Irakin sisällä.

”Nämä aseistetut joukot ovat Irakin keskushallinnolle aikamoinen haaste, vaikka he virallisesti ovatkin Irakin pääministerin alaisuudessa”, Sinkkonen toteaa.

Pidemmällä aikavälillä puolestaan korostuu Irakin maantieteellinen rooli alueellisessa valtapelissä. Yhdysvaltojen keskeinen periaate on ollut, että Lähi-itään ei saa nousta yhtä yksittäistä alueellista suurvaltaa.

”Kyse on Iranin patoamisesta, ja Irak on tärkeä pilari siinä.”

Uutta sotaa alueellaan pelkäävä Irak varookin nyt visusti suututtamasta Yhdysvaltoja. Paikalliset viranomaiset ovat varoittaneet tällä viikolla Iran-myönteisiä joukkoja tekemästä mitään, mikä voisi provosoida amerikkalaisia.

 

”Kyse on Iranin patoamisesta, ja Irak on tärkeä pilari siinä.”

Nähtäväksi jää, mikä on Trumpin hallinnon pitkän tähtäimen suunnitelma Iranin suhteen. Viimeaikaisista ulostuloista sitä kun on vaikea päätellä.

Lyhyellä aikavälillä Yhdysvaltojen pyrkimys on toki vastata siihen ”Iranin uhkaan”, joka maahan tiedustelutietojen perusteella kohdistuu.

Pitkällä aikavälillä vaihtoehtoja voi Sinkkosen mukaan olla ainakin kolme:

Yhdysvallat saattaa pyrkiä vain nakertamaan Iranin alueellista asemaa. Tai ehkä he haluavat painostaa Iranin neuvottelupöytään ja sopimukseen, joka kattaisi muutakin kuin ydinohjelman. Yhdysvallat erosi Iranin ydinsopimuksesta reilu vuosi sitten, mikä on kiristänyt maiden välisiä jännitteitä kasvavissa määrin.

Vai tähtääkö Yhdysvallat siihen, mitä Boltonkin toivoo, eli Iranin nykyhallinnon syrjäyttämiseen?

”Näyttää siltä, että ainakaan julkilausutusti Yhdysvalloilla ei ole selvää visiota siitä, mihin tällä kaikella loppujen lopuksi pyritään”, Sinkkonen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  8. 8

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  9. 9

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  10. 10

   Kevin Lankinen kertoi, mitä romaania lukee ja nyt Pieni elämä -kirja on loppumassa kustantajalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää