Ulkomaat

Tällainen on mies, joka kokoaa Laura Huhtasaaren ja Euroopan muun laitaoikeiston valtavaan mielenilmaukseen lauantaina

Salvini järjestää lauantaina Milanossa suuren oikeistopopulistien kokoontumisen. Suomen perussuomalaiset ovat mukana ryhmittymässä, ja Milanoon matkustaa eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari.

Milano/Verona

Italialaisen Lega-puolueen johtaja, sisäministeri Matteo Salvini on aina ollut kansan mies, populisti jo ennen kuin termi nousi Euroopassa suosioon.

Näin kuvailee yhtä Euroopan seuratuimmista poliitikoista toimittaja ja kirjailija Alessandro Franzi, joka on seurannut Salvinia ja hänen Lega-puoluettaan yli kymmenen vuotta. Franzi on kirjoittanut kirjan Salvinista ja hänen Eurooppa-politiikastaan.

Franzin mielestä on hämmästyttävää, kuinka vähän Salvini lopulta on vuosien aikana muuttunut, vaikka koko puolueen identiteetti on vaihtunut. Lega Nord perustettiin aluksi ajamaan vauraan, pohjoisen Italian itsenäisyyttä. Tähän liikkeeseen Salvini liittyi jo vuonna 1990.


Kun Salvini ryhtyi Legan johtajaksi 2013, hän alkoi uudistaa puoluetta. Nord eli viite pohjoiseen poistettiin nimestä, ja puolueen ydinlauseeksi vakiintui ”Italialaiset ensin”.

”Legan ajattelun ytimessä on aina ollut maahanmuuton, islamin ja Euroopan unionin vastustaminen. Salvini vain nosti nämä enemmän näkyville, ja alkoi käyttää koko Italiasta samaa puhetapaa kuin hän ennen käytti pohjoisesta”, Franzi kuvailee.

Resepti toimi. Legasta tuli toinen hallituspuolue Viiden tähden liikkeen kanssa, ja Salvinista sisäministeri. Tänä keväänä Salvini on noussut koko Euroopan tietoisuuteen tarkoituksenaan saattaa radikaalioikeisto yhteen.

Kansallismielisille povataan eurovaaleissa jopa kolmannesta parlamenttipaikoista. Legalle kannatuskyselyt ennustavat 30 prosentin äänisaalista Italiassa.


Salvinin vaalikampanja huipentuu lauantaina, kun joukko Euroopan oikeistopopulisteja saapuu Milanoon. Paikalla ovat Salvinin pitkäaikainen liittolainen, Ranskan kansallisen liittouman Marine le Pen ja Hollannin Vapauspuolueen Geert Wilders sekä muun muassa edustajia Saksan Afd:stä, Tanskan kansanpuolueesta, Itävallan FPÖ:stä ja Viron Ekrestä.

Suomesta mukana on perussuomalaiset, jota edustaa puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari.

”EU-parlamenttiin on syntymässä iso, vahvojen kansallismielisten puolueiden ryhmä. Legaan perussuomalaisilla on ollut aina varsin toimivat välit. Istuimme Legan kanssa EU-parlamenttikauden 2009–2014 samassa EFDD-ryhmässä”, Huhtasaari kertoo sähköpostitse.Vuoden 2014 vaalien jälkeen laitaoikeisto jakautui neljään eri ryhmään, sillä ne eivät löytäneet yksimielisyyttä asiakysymyksissä. Yksi jakavista asioita oli erimielisten brittipuolueiden sijoittuminen ryhmiin ja toinen puolueiden suhtautuminen esimerkiksi Venäjään. Perussuomalaiset päätyivät ECR-ryhmään, ja Marine Le Pen ja Salvinin Lega ENF-ryhmään.

Nyt oikeistokentällä yritetään keskittyä yhteisiin nimittäjiin, jotta ryhmästä tulisi poliittisesti vahvempi. Yhteisiä tavoitteita Legan kanssa ovat Huhtasaaren mukaan esimerkiksi massamaahanmuuton torjuminen sekä kristillisen identiteetin vahvistaminen.

Millainen sitten on Salvini, jonka Lega olisi todennäköisesti mahdollisen yhteisen EU-parlamenttiryhmän suurin yksittäinen puolue?

On paras kysyä mieheltä, joka on tuntenut Salvinin jo ennen johtajavirkaa. Legan kansanedustaja Paolo Grimoldi ottaa vastaan Lega-puolueen päämajassa Milanon esikaupunkialueella. Hän on Lombardian aluekomitean johtaja, ja työhuoneen käytävällä on pitkä rivi vanhoja julisteita, jotka muistuttavat Legan alkuperäisistä tavoitteista: pohjoisen itsenäistymisestä.


Grimoldille tämä tavoite on vieläkin tärkeä, ja hänen mukaansa itsenäistyminen vielä tapahtuu. Pohjoisen rikkaudet eivät saa valua etelään, hän täsmentää. ”Lombardia olisi rikas kuin Saksa”, hän sanoo.

Salvinia hän kuvaa sanalla ”aktiivinen”. Salvini lukee kaiken, minkä saa käsiinsä ja puhui jo aamukuudelta aina omalla, poliittisella radiokanavallaan.

”Salvini pitää edelleen keskustelemisesta, ja ottaa kaikki huomioon. Nykyään hänellä on vain ympärillään poliisivartio”, Grimoldi kuvaa.

Kirjailija Franzin mukaan Salvini korostaa imagoaan tavallisena italialaisena miehenä.

Vuonna 2015 Franzi kiersi Milanossa Salvinin kanssa, jolloin Salvini kadulla keskustellessa antoi ihmisille oman henkilökohtaisen kännykkänumeronsa. ”Soita tähän, jos on jotain ongelmia”, hän sanoi.

Toisaalta Salvinin viholliskuva on selvä eikä hän pelkää lietsoa sitä. Salvinin maailmankuvassa islam on vihollinen, ja valtaosa maahanmuuttajista uhkaa Ita­liaa. Italiassa Salvini on jo muun muassa kiristänyt maassaolon ehtoja merkittävästi.

”Hän on yksioikoistanut keskustelua ja käyttänyt hyväksi ihmisten pelkoja, jotka toki ovat olemassa, mutta jotka ovat nykyään koko ajan keskustelun pääasia”, Franzi kuvaa.

Kymmenen vuoden aikana Italian poliittisessa murroksessa Salvinille tuli tilaa, ja hän on käyttänyt sen täysimääräisesti, sillä poliittista vastavoimaa ei ole, Franzi luonnehtii. ”Italialaiset on puskettu ajattelemaan, että kaikki muut ovat ongelma.”


Vielä 2014 eurovaaleissa Salvini ajoi eroa eurosta. Nyt hänen puolueensa lähtee eurovaaleihin ajamaan kansallista etua Euroopan unionin sisällä, ja puheet euroerosta on unohdettu.

”Haluamme erilaisen Euroopan. Sellaisen, joka taistelee meidän tulevaisuutemme ja meidän perheidemme puolesta”, Grimoldi kuvaa.

Euroon siirtyminen vahingoitti Grimoldin mukaan esimerkiksi hänen oman perheensä tekstiiliyritystä. Vaikka Italialle eurosta luopuminen voisi olla hyvä, täytyy Grimoldin mukaan olla realisti. ”On aika hankalaa siirtyä takaisin [liiraan].”

Yksi oikeistokenttää jakavista kysymyksistä on Venäjä.

Salvini ja Marine le Pen ovat julistaneet aktiivisesti yhteyk­siään Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Esimerkiksi Ruotsidemokraatit kieltäytyivät yhteistyöstä Salvinin kanssa hänen Venäjä-yhteyksiensä takia.


Salvinin puolue on allekirjoittanut yhteistyöjulistuksen Putinin Yhtenäinen Venäjä -puo­lueen kanssa, jossa puolueet muun muassa lupaavat vaihtaa tietoja niille keskeisistä asiota, Franzi kirjoittaa kirjassaan. Syytökset Venäjältä tulleesta rahoituksesta Salvini on kieltänyt.

Viime aikoina Salvini ei kuitenkaan ole ottanut Franzin mukaan Venäjää tai Putinia puheeksi, sillä läheinen suhde sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin että presidentti Putiniin on käynyt hankalaksi. Toukokuussa tv-haastattelussa Salvini sanoi tukevansa molempia.

”Tuen Trumpia, totta kai. Yhdysvaltojen talous kasvaa veroleikkausten takia, ja saman tahdon tehdä Italiassa. Ja rajapolitiikka säästää henkiä, sama, jota harjoitan täällä”, Salvini sanoi.

Jatkokysymykseen Putinista Salvini sanoi, että ”pidän kaikista, jotka puolustavat oman kansansa intressejä.”

Kansanedustaja Grimoldi on yksi Legan poliitikoista, joka pitää aktiivisesti yhteyttä Venäjään. Hän sanoo ymmärtävänsä pohjoismaalaisten ja balttien tunteita, mutta sanoo, että he suhtautuvat Venäjään edelleen kuin se olisi Neuvostoliitto.

”Poistaisin pakotteet vaikka huomenna, jos se vain kävisi yhdysvaltalaisille.”

Mitä Salvini sitten haluaa EU:ssa?

Franzi ja Grimoldi ovat samaa mieltä siitä, että Salvinin kampanjan pääteema eurovaaleissakin on ollut Italian oma poliittinen tilanne. Salvini toivoo vielä eräänä päivänä olevansa pääministeri, Franzi sanoo.

”Oikeistopopulisteilla on yhteinen vihollinen, mutta muuten yhteistyö voi olla hankalaa, sillä jokaisella on pääpaino omassa kansallismielisyydessään. Salvinille Italia tulee aina ensin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Suomalais­asiantuntijat täysin eri mieltä Facebookin uuden valuutan vaikutuksista arkeen

  4. 4

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  6. 6

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  7. 7

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  8. 8

   Poika juoksee taulusta ulos, kun uusi kuvankäsittely herättää kaksiulotteisen kuvan eloon

  9. 9

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  10. 10

   Markkinaoikeus kumosi Kopioston kanteen: Yli miljoonassa koti­taloudessa katsotaan jatkossakin ilmais­kanavia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  6. 6

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  7. 7

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  8. 8

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää