Ulkomaat

Tällainen on mies, joka kokoaa Laura Huhtasaaren ja Euroopan muun laitaoikeiston valtavaan mielenilmaukseen lauantaina

Salvini järjestää lauantaina Milanossa suuren oikeistopopulistien kokoontumisen. Suomen perussuomalaiset ovat mukana ryhmittymässä, ja Milanoon matkustaa eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari.

Milano/Verona

Italialaisen Lega-puolueen johtaja, sisäministeri Matteo Salvini on aina ollut kansan mies, populisti jo ennen kuin termi nousi Euroopassa suosioon.

Näin kuvailee yhtä Euroopan seuratuimmista poliitikoista toimittaja ja kirjailija Alessandro Franzi, joka on seurannut Salvinia ja hänen Lega-puoluettaan yli kymmenen vuotta. Franzi on kirjoittanut kirjan Salvinista ja hänen Eurooppa-politiikastaan.

Franzin mielestä on hämmästyttävää, kuinka vähän Salvini lopulta on vuosien aikana muuttunut, vaikka koko puolueen identiteetti on vaihtunut. Lega Nord perustettiin aluksi ajamaan vauraan, pohjoisen Italian itsenäisyyttä. Tähän liikkeeseen Salvini liittyi jo vuonna 1990.


Kun Salvini ryhtyi Legan johtajaksi 2013, hän alkoi uudistaa puoluetta. Nord eli viite pohjoiseen poistettiin nimestä, ja puolueen ydinlauseeksi vakiintui ”Italialaiset ensin”.

”Legan ajattelun ytimessä on aina ollut maahanmuuton, islamin ja Euroopan unionin vastustaminen. Salvini vain nosti nämä enemmän näkyville, ja alkoi käyttää koko Italiasta samaa puhetapaa kuin hän ennen käytti pohjoisesta”, Franzi kuvailee.

Resepti toimi. Legasta tuli toinen hallituspuolue Viiden tähden liikkeen kanssa, ja Salvinista sisäministeri. Tänä keväänä Salvini on noussut koko Euroopan tietoisuuteen tarkoituksenaan saattaa radikaalioikeisto yhteen.

Kansallismielisille povataan eurovaaleissa jopa kolmannesta parlamenttipaikoista. Legalle kannatuskyselyt ennustavat 30 prosentin äänisaalista Italiassa.


Salvinin vaalikampanja huipentuu lauantaina, kun joukko Euroopan oikeistopopulisteja saapuu Milanoon. Paikalla ovat Salvinin pitkäaikainen liittolainen, Ranskan kansallisen liittouman Marine le Pen ja Hollannin Vapauspuolueen Geert Wilders sekä muun muassa edustajia Saksan Afd:stä, Tanskan kansanpuolueesta, Itävallan FPÖ:stä ja Viron Ekrestä.

Suomesta mukana on perussuomalaiset, jota edustaa puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari.

”EU-parlamenttiin on syntymässä iso, vahvojen kansallismielisten puolueiden ryhmä. Legaan perussuomalaisilla on ollut aina varsin toimivat välit. Istuimme Legan kanssa EU-parlamenttikauden 2009–2014 samassa EFDD-ryhmässä”, Huhtasaari kertoo sähköpostitse.Vuoden 2014 vaalien jälkeen laitaoikeisto jakautui neljään eri ryhmään, sillä ne eivät löytäneet yksimielisyyttä asiakysymyksissä. Yksi jakavista asioita oli erimielisten brittipuolueiden sijoittuminen ryhmiin ja toinen puolueiden suhtautuminen esimerkiksi Venäjään. Perussuomalaiset päätyivät ECR-ryhmään, ja Marine Le Pen ja Salvinin Lega ENF-ryhmään.

Nyt oikeistokentällä yritetään keskittyä yhteisiin nimittäjiin, jotta ryhmästä tulisi poliittisesti vahvempi. Yhteisiä tavoitteita Legan kanssa ovat Huhtasaaren mukaan esimerkiksi massamaahanmuuton torjuminen sekä kristillisen identiteetin vahvistaminen.

Millainen sitten on Salvini, jonka Lega olisi todennäköisesti mahdollisen yhteisen EU-parlamenttiryhmän suurin yksittäinen puolue?

On paras kysyä mieheltä, joka on tuntenut Salvinin jo ennen johtajavirkaa. Legan kansanedustaja Paolo Grimoldi ottaa vastaan Lega-puolueen päämajassa Milanon esikaupunkialueella. Hän on Lombardian aluekomitean johtaja, ja työhuoneen käytävällä on pitkä rivi vanhoja julisteita, jotka muistuttavat Legan alkuperäisistä tavoitteista: pohjoisen itsenäistymisestä.


Grimoldille tämä tavoite on vieläkin tärkeä, ja hänen mukaansa itsenäistyminen vielä tapahtuu. Pohjoisen rikkaudet eivät saa valua etelään, hän täsmentää. ”Lombardia olisi rikas kuin Saksa”, hän sanoo.

Salvinia hän kuvaa sanalla ”aktiivinen”. Salvini lukee kaiken, minkä saa käsiinsä ja puhui jo aamukuudelta aina omalla, poliittisella radiokanavallaan.

”Salvini pitää edelleen keskustelemisesta, ja ottaa kaikki huomioon. Nykyään hänellä on vain ympärillään poliisivartio”, Grimoldi kuvaa.

Kirjailija Franzin mukaan Salvini korostaa imagoaan tavallisena italialaisena miehenä.

Vuonna 2015 Franzi kiersi Milanossa Salvinin kanssa, jolloin Salvini kadulla keskustellessa antoi ihmisille oman henkilökohtaisen kännykkänumeronsa. ”Soita tähän, jos on jotain ongelmia”, hän sanoi.

Toisaalta Salvinin viholliskuva on selvä eikä hän pelkää lietsoa sitä. Salvinin maailmankuvassa islam on vihollinen, ja valtaosa maahanmuuttajista uhkaa Ita­liaa. Italiassa Salvini on jo muun muassa kiristänyt maassaolon ehtoja merkittävästi.

”Hän on yksioikoistanut keskustelua ja käyttänyt hyväksi ihmisten pelkoja, jotka toki ovat olemassa, mutta jotka ovat nykyään koko ajan keskustelun pääasia”, Franzi kuvaa.

Kymmenen vuoden aikana Italian poliittisessa murroksessa Salvinille tuli tilaa, ja hän on käyttänyt sen täysimääräisesti, sillä poliittista vastavoimaa ei ole, Franzi luonnehtii. ”Italialaiset on puskettu ajattelemaan, että kaikki muut ovat ongelma.”


Vielä 2014 eurovaaleissa Salvini ajoi eroa eurosta. Nyt hänen puolueensa lähtee eurovaaleihin ajamaan kansallista etua Euroopan unionin sisällä, ja puheet euroerosta on unohdettu.

”Haluamme erilaisen Euroopan. Sellaisen, joka taistelee meidän tulevaisuutemme ja meidän perheidemme puolesta”, Grimoldi kuvaa.

Euroon siirtyminen vahingoitti Grimoldin mukaan esimerkiksi hänen oman perheensä tekstiiliyritystä. Vaikka Italialle eurosta luopuminen voisi olla hyvä, täytyy Grimoldin mukaan olla realisti. ”On aika hankalaa siirtyä takaisin [liiraan].”

Yksi oikeistokenttää jakavista kysymyksistä on Venäjä.

Salvini ja Marine le Pen ovat julistaneet aktiivisesti yhteyk­siään Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Esimerkiksi Ruotsidemokraatit kieltäytyivät yhteistyöstä Salvinin kanssa hänen Venäjä-yhteyksiensä takia.


Salvinin puolue on allekirjoittanut yhteistyöjulistuksen Putinin Yhtenäinen Venäjä -puo­lueen kanssa, jossa puolueet muun muassa lupaavat vaihtaa tietoja niille keskeisistä asiota, Franzi kirjoittaa kirjassaan. Syytökset Venäjältä tulleesta rahoituksesta Salvini on kieltänyt.

Viime aikoina Salvini ei kuitenkaan ole ottanut Franzin mukaan Venäjää tai Putinia puheeksi, sillä läheinen suhde sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin että presidentti Putiniin on käynyt hankalaksi. Toukokuussa tv-haastattelussa Salvini sanoi tukevansa molempia.

”Tuen Trumpia, totta kai. Yhdysvaltojen talous kasvaa veroleikkausten takia, ja saman tahdon tehdä Italiassa. Ja rajapolitiikka säästää henkiä, sama, jota harjoitan täällä”, Salvini sanoi.

Jatkokysymykseen Putinista Salvini sanoi, että ”pidän kaikista, jotka puolustavat oman kansansa intressejä.”

Kansanedustaja Grimoldi on yksi Legan poliitikoista, joka pitää aktiivisesti yhteyttä Venäjään. Hän sanoo ymmärtävänsä pohjoismaalaisten ja balttien tunteita, mutta sanoo, että he suhtautuvat Venäjään edelleen kuin se olisi Neuvostoliitto.

”Poistaisin pakotteet vaikka huomenna, jos se vain kävisi yhdysvaltalaisille.”

Mitä Salvini sitten haluaa EU:ssa?

Franzi ja Grimoldi ovat samaa mieltä siitä, että Salvinin kampanjan pääteema eurovaaleissakin on ollut Italian oma poliittinen tilanne. Salvini toivoo vielä eräänä päivänä olevansa pääministeri, Franzi sanoo.

”Oikeistopopulisteilla on yhteinen vihollinen, mutta muuten yhteistyö voi olla hankalaa, sillä jokaisella on pääpaino omassa kansallismielisyydessään. Salvinille Italia tulee aina ensin.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Leijonilla on vahva ote, mutta maaleja ei ole nähty, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  10. 10

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää