Ulkomaat

Liittokansleri Kurz: Itävaltaan ennenaikaiset vaalit, taustalla varaliittokanslerin korruptiojupakka

Myös Itävallan liittopresidentti pitää uusia vaaleja tarpeellisina. Taustalla on populistijohtaja Heinz-Christian Strachesta julkisuuteen vuotanut video, jolla hän käy kauppaa rikkaana venäläisenä esiintyvän naisen kanssa edistääkseen vaalikampanjaansa.

rac
Itävallan viikonloppuna puhjennut hallituskriisi on johtamassa uusiin vaaleihin. Liittokansleri Sebastian Kurz kertoi lauantai-iltana tiedotustilaisuudessa esittäneensä Itävallan liittopresidentti Alexander Van der Bellenille, että uudet vaalit pidettäisiin niin pian kuin mahdollista.

”Eilisen videon jälkeen minun on sanottava rehellisesti: liika on liikaa”, Kurz kommentoi tiedotusvälineille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Taustalla on oikeistopopulistisen vapauspuolueen (FPÖ) johtaja Heinz-Christian Stracheen liittyvä korruptiojupakka. Strache ilmoitti aiemmin lauantaina eroavansa tehtävästään kohun vuoksi.

Liittopresidentti Van der Bellen piti oman tiedotustilaisuutensa heti Kurzin jälkeen. Puheessaan hän kertoi keskustelleensa Kurzin kanssa ja pitävänsä niin ikään uusia vaaleja tarpeellisina. Hänen mukaansa nyt on kyse erityisesti luottamuksen uudelleen rakentamisesta, jota hän aikoo jouduttaa parhaan tietonsa mukaan, kertoi itävaltalainen sanomalehti Heute.

Reutersin mukaan Itävallan liittopresidentti voi hajottaa parlamentin. Yleensä uusien vaalien järjestämisestä on kuitenkin päätetty parlamentissa.

Lauantai-iltana oppositiojohtaja Pamela Rendi-Wagner ilmoitti Itävallan yleisradioyhtiö ORF:n haastattelussa, että sosiaalidemokraattinen puolue ei aio vastustaa ennenaikaisten vaalien järjestämistä, mikäli asia tulee parlamentin käsittelyyn.

Kurz ja Van der Bellen keskustelevat uusien vaalien yksityiskohdista lisää sunnuntaina.


Strache joutui myrskyn silmään, kun tiedotusvälineet kertoivat hänen halukkuudestaan ottaa vastaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Asian tultua julki liittokansleri Kurz ilmoitti, ettei hän jatka hallitusyhteistyötä Strachen kanssa. Kurzin johtama konservatiivinen, kristillisdemokraattinen ÖVP on muodostanut hallituksen yhdessä FPÖ:n kanssa.

”Se oli typerää, se oli vastuutonta ja se oli virhe”, Strache sanoi tiedotustilaisuudessa, AFP kertoo. Kyyneleitä pidätellen hän pyysi anteeksi vaimoltaan ja muilta. Hän kuitenkin väitti, ettei ole tehnyt mitään laitonta.

”En missään tapauksessa halua, että väärä menettelyni tarjoaisi tekosyyn hallituksen hajoamiseen”, Strache perusteli Reutersin mukaan.


Itävallan uutistoimisto APA:n tietojen mukaan Kurzin keskustaoikeistolainen kansanpuolue (ÖVP) olisi vaatinut Strachen FPÖ:ta luopumaan sisäministerin salkusta. Vapauspuolue oli APA:n mukaan torjunut vaatimuksen.

Kanslerinviraston eteen kokoontui lauantaina joukko mielenosoittajia vaatimaan koko Kurzin hallituksen eroa ja uusia vaaleja.

”Tämän täytyy olla Heinz-Christian Strachen loppu”, politiikan asiantuntija Thomas Hofer sanoi.

Kurz oli ottanut jo aiemmin etäisyyttä laitaoikeistoon. Lauantai-illan tiedotustilaisuudessa hän kertoi, että hallitustaival Strachen johtaman ÖVP:n kanssa ei ole ollut helppo.

”Vaikka en olekaan ilmaissut asiaa julkisesti, on ollut monia tilanteita, jotka minun on ollut vaikea niellä”, Kurz kommentoi AFP:n mukaan.

Saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkistivat perjantaina niille vuodettua, salaa kuvattua videomateriaalia tapaamisesta, joka järjestettiin vuonna 2017 ennen Itävallan parlamenttivaaleja. Lavastetussa tapaamisessa venäläisnainen kertoo haluavansa sijoittaa Itävaltaan ja saada maan tabloidlehden Kronen Zeitungin haltuunsa. Nainen väittää olevansa Venäjän presidentti Vladimir Putinia lähellä olevan oligarkin Igor Makarovin lähisukulainen.

Strache ehdottaa videolla, että uudet omistajat voisivat vaihtaa henkilökuntaa ja käyttää lehteä auttaakseen hänen puolueensa vaalikampanjointia. Vastineeksi Strache esittää, että hallitukseen noustuaan hän voisi tehdä venäläisnaisen kanssa tätä hyödyttäviä julkisia sopimuksia esimerkiksi rakennusalalla.

Tapaamisessa keskusteltiin myös venäläisnaisen mahdollisesta vaalituesta, jonka jälkiä voitaisiin peitellä säätiön avulla.

Saksalaislehdet kertovat saaneensa videomateriaalin nimettömältä lähteeltä. Lehdillä ei ole vahvistettua tietoa siitä, kuka järjesti yli kuusi tuntia kestäneen tapaamisen, joka pidettiin luksushuvilalla Ibizalla.

Strache myöntää tapaamisen, mutta kiistää tehneensä mitään väärin. Hän kertoi Süddeutsche Zeitungille, että tapaamisen aikana kului paljon alkoholia ja ”iso kielimuuri” vaikeutti keskustelua.


Vapauspuolue FPÖ sanoo harkitsevansa oikeustoimia, sillä video oli puolueen mukaan kuvattu laittomasti.

Strache sanoo videolla, että hän haluaisi maansa mediakentän muuttuvan Unkarin tyyliseksi. Unkarissa oikeistopopulistinen pääministeri Viktor Orbán on rajoittanut lehdistönvapautta ja pyrkinyt tekemään maan julkisesta mediasta hallituksen äänitorven.

Oppositiossa oleva sosiaalidemokraattinen puolue vaati sekä Strachen että tämän tapaamiseen osallistuneen puoluetoverin Johann Gudenuksen eroa ja kutsui paljastuksia maan suurimmaksi skandaaliksi sotien jälkeen.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel otti kantaa asiaan.

Merkelin mukaan eurooppalaisten poliitikkojen täytyy nyt nousta äärioikeiston nousua vastaan, kertoo uutistoimisto AFP. Merkel kommentoi aihetta Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa lauantaina. Hän osallistui Zagrebissa eurovaalien kampanjakokoukseen. Hänen mukaansa äärioikeiston nousu tarkoittaa Euroopan arvojen tuhoamista ja sitä on vastustettava päättäväisesti.

ORF:n mukaan Vapauspuolueen kärkiehdokas ensi viikon EU-vaaleissa, europarlamentaarikko Harald Vilimsky perui lauantaina suunnitellun matkansa Milanoon, jossa hänen oli määrä osallistua Italian sisäministerin Matteo Salvinin isännöimään kampanjatapaamiseen.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari on mukana tapaamisessa. Kokoontumisessa on tarkoitus keskustella uuden oikeistopopulistisen ryhmän perustamisesta EU-parlamenttiin.

Lue lisää: Millainen mies kokoaa tänään yhteen Euroopan oikeistopopulistit? Matteo Salvini on politiikan kameleontti, joka haluaa Italian italialaisille

Oikeistopopulisteilla on kova paine saada tällä kertaa muodostettua yhteinen ryhmä, joka toisi niille enemmän vaikutusvaltaa. Edellisten eurovaalien jälkeen yritykset kaatuivat keskinäisiin erimielisyyksiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Pappi vihki homoparin ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  3. 3

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Työeläke­yhtiö Ilmarinen halusi salata selvityksensä vakuutus­matemaatikon syrjäyttämisestä, Finanssi­valvonta julkisti osan saamastaan vastauksesta

  6. 6

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä suurin: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  9. 9

   Ruokaa kotiovelle ja terassille paljuun: HS vieraili Kala­satamaan nousevassa Suomen korkeimmassa asuin­talossa

  10. 10

   Linnanmäen uusi vuoristorata aukeaa huomenna, HS:n toimittaja huusi testiajossa kuin hyeena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  2. 2

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  10. 10

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää