Ulkomaat

Liittokansleri Kurz: Itävaltaan ennenaikaiset vaalit, taustalla varaliittokanslerin korruptiojupakka

Myös Itävallan liittopresidentti pitää uusia vaaleja tarpeellisina. Taustalla on populistijohtaja Heinz-Christian Strachesta julkisuuteen vuotanut video, jolla hän käy kauppaa rikkaana venäläisenä esiintyvän naisen kanssa edistääkseen vaalikampanjaansa.

rac
Itävallan viikonloppuna puhjennut hallituskriisi on johtamassa uusiin vaaleihin. Liittokansleri Sebastian Kurz kertoi lauantai-iltana tiedotustilaisuudessa esittäneensä Itävallan liittopresidentti Alexander Van der Bellenille, että uudet vaalit pidettäisiin niin pian kuin mahdollista.

”Eilisen videon jälkeen minun on sanottava rehellisesti: liika on liikaa”, Kurz kommentoi tiedotusvälineille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Taustalla on oikeistopopulistisen vapauspuolueen (FPÖ) johtaja Heinz-Christian Stracheen liittyvä korruptiojupakka. Strache ilmoitti aiemmin lauantaina eroavansa tehtävästään kohun vuoksi.

Liittopresidentti Van der Bellen piti oman tiedotustilaisuutensa heti Kurzin jälkeen. Puheessaan hän kertoi keskustelleensa Kurzin kanssa ja pitävänsä niin ikään uusia vaaleja tarpeellisina. Hänen mukaansa nyt on kyse erityisesti luottamuksen uudelleen rakentamisesta, jota hän aikoo jouduttaa parhaan tietonsa mukaan, kertoi itävaltalainen sanomalehti Heute.

Reutersin mukaan Itävallan liittopresidentti voi hajottaa parlamentin. Yleensä uusien vaalien järjestämisestä on kuitenkin päätetty parlamentissa.

Lauantai-iltana oppositiojohtaja Pamela Rendi-Wagner ilmoitti Itävallan yleisradioyhtiö ORF:n haastattelussa, että sosiaalidemokraattinen puolue ei aio vastustaa ennenaikaisten vaalien järjestämistä, mikäli asia tulee parlamentin käsittelyyn.

Kurz ja Van der Bellen keskustelevat uusien vaalien yksityiskohdista lisää sunnuntaina.


Strache joutui myrskyn silmään, kun tiedotusvälineet kertoivat hänen halukkuudestaan ottaa vastaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Asian tultua julki liittokansleri Kurz ilmoitti, ettei hän jatka hallitusyhteistyötä Strachen kanssa. Kurzin johtama konservatiivinen, kristillisdemokraattinen ÖVP on muodostanut hallituksen yhdessä FPÖ:n kanssa.

”Se oli typerää, se oli vastuutonta ja se oli virhe”, Strache sanoi tiedotustilaisuudessa, AFP kertoo. Kyyneleitä pidätellen hän pyysi anteeksi vaimoltaan ja muilta. Hän kuitenkin väitti, ettei ole tehnyt mitään laitonta.

”En missään tapauksessa halua, että väärä menettelyni tarjoaisi tekosyyn hallituksen hajoamiseen”, Strache perusteli Reutersin mukaan.


Itävallan uutistoimisto APA:n tietojen mukaan Kurzin keskustaoikeistolainen kansanpuolue (ÖVP) olisi vaatinut Strachen FPÖ:ta luopumaan sisäministerin salkusta. Vapauspuolue oli APA:n mukaan torjunut vaatimuksen.

Kanslerinviraston eteen kokoontui lauantaina joukko mielenosoittajia vaatimaan koko Kurzin hallituksen eroa ja uusia vaaleja.

”Tämän täytyy olla Heinz-Christian Strachen loppu”, politiikan asiantuntija Thomas Hofer sanoi.

Kurz oli ottanut jo aiemmin etäisyyttä laitaoikeistoon. Lauantai-illan tiedotustilaisuudessa hän kertoi, että hallitustaival Strachen johtaman ÖVP:n kanssa ei ole ollut helppo.

”Vaikka en olekaan ilmaissut asiaa julkisesti, on ollut monia tilanteita, jotka minun on ollut vaikea niellä”, Kurz kommentoi AFP:n mukaan.

Saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkistivat perjantaina niille vuodettua, salaa kuvattua videomateriaalia tapaamisesta, joka järjestettiin vuonna 2017 ennen Itävallan parlamenttivaaleja. Lavastetussa tapaamisessa venäläisnainen kertoo haluavansa sijoittaa Itävaltaan ja saada maan tabloidlehden Kronen Zeitungin haltuunsa. Nainen väittää olevansa Venäjän presidentti Vladimir Putinia lähellä olevan oligarkin Igor Makarovin lähisukulainen.

Strache ehdottaa videolla, että uudet omistajat voisivat vaihtaa henkilökuntaa ja käyttää lehteä auttaakseen hänen puolueensa vaalikampanjointia. Vastineeksi Strache esittää, että hallitukseen noustuaan hän voisi tehdä venäläisnaisen kanssa tätä hyödyttäviä julkisia sopimuksia esimerkiksi rakennusalalla.

Tapaamisessa keskusteltiin myös venäläisnaisen mahdollisesta vaalituesta, jonka jälkiä voitaisiin peitellä säätiön avulla.

Saksalaislehdet kertovat saaneensa videomateriaalin nimettömältä lähteeltä. Lehdillä ei ole vahvistettua tietoa siitä, kuka järjesti yli kuusi tuntia kestäneen tapaamisen, joka pidettiin luksushuvilalla Ibizalla.

Strache myöntää tapaamisen, mutta kiistää tehneensä mitään väärin. Hän kertoi Süddeutsche Zeitungille, että tapaamisen aikana kului paljon alkoholia ja ”iso kielimuuri” vaikeutti keskustelua.


Vapauspuolue FPÖ sanoo harkitsevansa oikeustoimia, sillä video oli puolueen mukaan kuvattu laittomasti.

Strache sanoo videolla, että hän haluaisi maansa mediakentän muuttuvan Unkarin tyyliseksi. Unkarissa oikeistopopulistinen pääministeri Viktor Orbán on rajoittanut lehdistönvapautta ja pyrkinyt tekemään maan julkisesta mediasta hallituksen äänitorven.

Oppositiossa oleva sosiaalidemokraattinen puolue vaati sekä Strachen että tämän tapaamiseen osallistuneen puoluetoverin Johann Gudenuksen eroa ja kutsui paljastuksia maan suurimmaksi skandaaliksi sotien jälkeen.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel otti kantaa asiaan.

Merkelin mukaan eurooppalaisten poliitikkojen täytyy nyt nousta äärioikeiston nousua vastaan, kertoo uutistoimisto AFP. Merkel kommentoi aihetta Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa lauantaina. Hän osallistui Zagrebissa eurovaalien kampanjakokoukseen. Hänen mukaansa äärioikeiston nousu tarkoittaa Euroopan arvojen tuhoamista ja sitä on vastustettava päättäväisesti.

ORF:n mukaan Vapauspuolueen kärkiehdokas ensi viikon EU-vaaleissa, europarlamentaarikko Harald Vilimsky perui lauantaina suunnitellun matkansa Milanoon, jossa hänen oli määrä osallistua Italian sisäministerin Matteo Salvinin isännöimään kampanjatapaamiseen.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari on mukana tapaamisessa. Kokoontumisessa on tarkoitus keskustella uuden oikeistopopulistisen ryhmän perustamisesta EU-parlamenttiin.

Lue lisää: Millainen mies kokoaa tänään yhteen Euroopan oikeistopopulistit? Matteo Salvini on politiikan kameleontti, joka haluaa Italian italialaisille

Oikeistopopulisteilla on kova paine saada tällä kertaa muodostettua yhteinen ryhmä, joka toisi niille enemmän vaikutusvaltaa. Edellisten eurovaalien jälkeen yritykset kaatuivat keskinäisiin erimielisyyksiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää