Ulkomaat

Konservatiivit ottivat yllätys­voiton Australian vaaleissa, vaikka huoli ilmaston­muutoksesta on maassa suurimmillaan

Työväenpuolueen puheenjohtaja Bill Shorten myönsi lauantai-iltana tappionsa ja ilmoitti luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta.

Konservatiivinen liberaalipuolue on voittanut Australiassa viikonloppuna järjestetyt parlamenttivaalit.

Lopullinen vaalitulos ei sunnuntaina päivällä Suomen aikaa ollut vielä selvillä, mutta ennusteiden mukaan liberaalipuolueen johtama koalitio oli saamassa parlamenttiin 75 paikkaa, kun äänistä oli laskettu runsaat kolme neljäsosaa.

Enemmistöön vaadittava määrä olisi 76 paikkaa, joten päivällä oli vielä epäselvää, saavuttaako koalitio enemmistön.

Konservatiivien voittoa pidetään yllätyksenä, sillä vaalien tärkeimmäksi kysymykseksi nousi tänä vuonna ilmasto, jonka suojelua etenkin työväenpuolue ajoi. Vielä lauantaina päivällä ovensuukyselyt povasivat voittoa työväenpuolueelle.

”Olen aina uskonut ihmeisiin!” Australian pääministeri Scott Morrison sanoi puheessaan sen jälkeen, kun puolue oli julistautunut vaalien voittajaksi.

Morrisonin mukaan puolueen voitto oli heitä tukevien ”hiljaisten australialaisten” ansiota, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun liberaalipuolue syrjäytti pääministerinsä Malcolm Turnbullin ja korvasi hänet Morrisonilla viime elokuussa.

Kyseessä on yksi tiukimmista vaalikamppailuista Australiassa vuosiin. Työväenpuolue oli liberaalipuolueen kanssa lähes tasoissa koko vaalikevään ajan.

Lauantai-iltana työväenpuolue joutui kuitenkin myöntämään tappionsa. Australian yleisradioyhtiö ABC:n mukaan puolueen puheenjohtaja Bill Shorten ilmoitti myös, että ei aio jatkaa puolueen johdossa. Shorten kertoi olevansa pettynyt vaalien tulokseen, mutta ei itseensä.

”On selvää, että työväenpuolue ei ole muodostamassa seuraavaa hallitusta.”

ABC:n ennusteen mukaan työväenpuolue olisi saamassa parlamentissa 65 paikkaa.


Australian vaalit ovat olleet todelliset ilmastovaalit. Ilmastokriisi tuli viime vuonna paikallisten iholle, kun maata koettelivat ennätyksellinen kuivuus, metsäpalot ja tulvat.

Lowy-instituutin toukokuisen kyselyn mukaan 61 prosenttia australialaisista on sitä mieltä, että ilmastonmuutokselle pitää tehdä jotain välittömästi, vaikka siitä koituisi isojakin kustannuksia. Luku on 25 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2012.

”Olen huolissani ilmastosta ja siitä, että Australia ei tee sen eteen tarpeeksi”, Sydneyssä äänestyspaikan ulkopuolella ilmaston puolesta kampanjoinut vapaaehtoinen Catherine Willis sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Sosiaalidemokraattinen työväenpuolue keskittyi vaalilupauksissaan lähes täysin ilmastoasioihin, kuten uusiutuvan energian merkittävään lisäämiseen. Puolue kohdisti viestejään etenkin maaseudulle, jossa ilmasto-olosuhteista ovat kärsineet varsinkin viljelijät.

Liberaalipuolue puolestaan ilmoitti, ettei aio vaarantaa kivihiilellä käyvää taloutta ilmaston vuoksi. Yli puolet sähköstä tuotetaan Australiassa kivihiilellä, joka on myös maan suurin vientituote.


Pääministeri Morrison keskittyi kampanjoinnissaan vastustajiensa arvostelemiseen. Hän on varoittanut, että työväenpuolue voi tuhota maan varakkaisiin kohdistuvilla veronkorotuksilla Australian muutenkin hidastuvan talouskasvun.

Morrisonilla oli vaaleissa paljon pelissä, sillä hävitessään hän olisi jäänyt historiankirjoihin yhtenä lyhimmän aikaa hallinneista Australian pääministereistä.

Morrisonin kampanjointi ei kuitenkaan sujunut toivotulla tavalla. Häntä on pidetty varsin epäkarismaattisena ehdokkaana, jonka menestys ainakin mielipidemittauksissa on ollut heikkoa. AFP:n mukaan osa Morrisonin hallituksen ministereistä on jopa eronnut tai lähes kadonnut julkisuudesta, koska heidän suosionsa on ollut niin ohutta.

Vaalit kuumensivat paikallisten tunteita, ja liberaalipuolueen ehdokkaita esimerkiksi heiteltiin kananmunilla vaalitilaisuuksissa.


Australian vaaleja edelsi keväällä runsas määrä kohuja. Ennätysmäärä ehdokkaita putosi pelistä jo ennen vaalipäivää.

Esimerkiksi liberaalipuolueen ehdokas Jessica Whelan jätti leikin kesken pari viikkoa sitten, kun hänen vanhat islamofobiset Facebook-julkaisunsa levisivät.

Samalla viikolla työväenpuolueen Luke Creasey luopui ehdokkuudestaan, kun hänen vanhat homofobiset kirjoituksensa tulivat julkisuuteen.

Kaikkiaan parlamenttivaaleissa ehdokkuudestaan luopui lyhyessä ajassa The Guardianin mukaan ennätykselliset 15 ehdokasta. Heistä yhdeksän oli liberaalipuolueesta, neljä työväenpuolueesta, yksi nationalistisesta ja oikeistopopulistisesta One Nation -puolueesta ja yksi keskustaoikeistolaisesta kansallispuolueesta.

Äänestäminen on Australiassa pakollista. Äänestämättä jättäneet täysi-ikäiset joutuvat maksamaan 20 Australian dollarin eli noin 12 euron sakon.

Vuoden 2016 parlamenttivaaleissa 95 prosenttia australialaisista yli 18-vuotiaista äänesti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  2. 2

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  3. 3

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  5. 5

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Helsinki Kalasataman tornin huipulta – katso video 134-metrisen asuintalon ylimmistä kerroksista

  7. 7

   Nettivideon otsikossa ”rasistiseksi poliisiksi” kutsuttu konstaapeli sai sakot rahan vaatimisesta alaikäiseltä pojalta

  8. 8

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä isoin, pankkiiri Björn Wahlroos yksi suurimmista tukijoista

  9. 9

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  10. 10

   Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  9. 9

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  10. 10

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää