Ulkomaat

Konservatiivit ottivat yllätys­voiton Australian vaaleissa, vaikka huoli ilmaston­muutoksesta on maassa suurimmillaan

Työväenpuolueen puheenjohtaja Bill Shorten myönsi lauantai-iltana tappionsa ja ilmoitti luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta.

Konservatiivinen liberaalipuolue on voittanut Australiassa viikonloppuna järjestetyt parlamenttivaalit.

Lopullinen vaalitulos ei sunnuntaina päivällä Suomen aikaa ollut vielä selvillä, mutta ennusteiden mukaan liberaalipuolueen johtama koalitio oli saamassa parlamenttiin 75 paikkaa, kun äänistä oli laskettu runsaat kolme neljäsosaa.

Enemmistöön vaadittava määrä olisi 76 paikkaa, joten päivällä oli vielä epäselvää, saavuttaako koalitio enemmistön.

Konservatiivien voittoa pidetään yllätyksenä, sillä vaalien tärkeimmäksi kysymykseksi nousi tänä vuonna ilmasto, jonka suojelua etenkin työväenpuolue ajoi. Vielä lauantaina päivällä ovensuukyselyt povasivat voittoa työväenpuolueelle.

”Olen aina uskonut ihmeisiin!” Australian pääministeri Scott Morrison sanoi puheessaan sen jälkeen, kun puolue oli julistautunut vaalien voittajaksi.

Morrisonin mukaan puolueen voitto oli heitä tukevien ”hiljaisten australialaisten” ansiota, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen, kun liberaalipuolue syrjäytti pääministerinsä Malcolm Turnbullin ja korvasi hänet Morrisonilla viime elokuussa.

Kyseessä on yksi tiukimmista vaalikamppailuista Australiassa vuosiin. Työväenpuolue oli liberaalipuolueen kanssa lähes tasoissa koko vaalikevään ajan.

Lauantai-iltana työväenpuolue joutui kuitenkin myöntämään tappionsa. Australian yleisradioyhtiö ABC:n mukaan puolueen puheenjohtaja Bill Shorten ilmoitti myös, että ei aio jatkaa puolueen johdossa. Shorten kertoi olevansa pettynyt vaalien tulokseen, mutta ei itseensä.

”On selvää, että työväenpuolue ei ole muodostamassa seuraavaa hallitusta.”

ABC:n ennusteen mukaan työväenpuolue olisi saamassa parlamentissa 65 paikkaa.


Australian vaalit ovat olleet todelliset ilmastovaalit. Ilmastokriisi tuli viime vuonna paikallisten iholle, kun maata koettelivat ennätyksellinen kuivuus, metsäpalot ja tulvat.

Lowy-instituutin toukokuisen kyselyn mukaan 61 prosenttia australialaisista on sitä mieltä, että ilmastonmuutokselle pitää tehdä jotain välittömästi, vaikka siitä koituisi isojakin kustannuksia. Luku on 25 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2012.

”Olen huolissani ilmastosta ja siitä, että Australia ei tee sen eteen tarpeeksi”, Sydneyssä äänestyspaikan ulkopuolella ilmaston puolesta kampanjoinut vapaaehtoinen Catherine Willis sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Sosiaalidemokraattinen työväenpuolue keskittyi vaalilupauksissaan lähes täysin ilmastoasioihin, kuten uusiutuvan energian merkittävään lisäämiseen. Puolue kohdisti viestejään etenkin maaseudulle, jossa ilmasto-olosuhteista ovat kärsineet varsinkin viljelijät.

Liberaalipuolue puolestaan ilmoitti, ettei aio vaarantaa kivihiilellä käyvää taloutta ilmaston vuoksi. Yli puolet sähköstä tuotetaan Australiassa kivihiilellä, joka on myös maan suurin vientituote.


Pääministeri Morrison keskittyi kampanjoinnissaan vastustajiensa arvostelemiseen. Hän on varoittanut, että työväenpuolue voi tuhota maan varakkaisiin kohdistuvilla veronkorotuksilla Australian muutenkin hidastuvan talouskasvun.

Morrisonilla oli vaaleissa paljon pelissä, sillä hävitessään hän olisi jäänyt historiankirjoihin yhtenä lyhimmän aikaa hallinneista Australian pääministereistä.

Morrisonin kampanjointi ei kuitenkaan sujunut toivotulla tavalla. Häntä on pidetty varsin epäkarismaattisena ehdokkaana, jonka menestys ainakin mielipidemittauksissa on ollut heikkoa. AFP:n mukaan osa Morrisonin hallituksen ministereistä on jopa eronnut tai lähes kadonnut julkisuudesta, koska heidän suosionsa on ollut niin ohutta.

Vaalit kuumensivat paikallisten tunteita, ja liberaalipuolueen ehdokkaita esimerkiksi heiteltiin kananmunilla vaalitilaisuuksissa.


Australian vaaleja edelsi keväällä runsas määrä kohuja. Ennätysmäärä ehdokkaita putosi pelistä jo ennen vaalipäivää.

Esimerkiksi liberaalipuolueen ehdokas Jessica Whelan jätti leikin kesken pari viikkoa sitten, kun hänen vanhat islamofobiset Facebook-julkaisunsa levisivät.

Samalla viikolla työväenpuolueen Luke Creasey luopui ehdokkuudestaan, kun hänen vanhat homofobiset kirjoituksensa tulivat julkisuuteen.

Kaikkiaan parlamenttivaaleissa ehdokkuudestaan luopui lyhyessä ajassa The Guardianin mukaan ennätykselliset 15 ehdokasta. Heistä yhdeksän oli liberaalipuolueesta, neljä työväenpuolueesta, yksi nationalistisesta ja oikeistopopulistisesta One Nation -puolueesta ja yksi keskustaoikeistolaisesta kansallispuolueesta.

Äänestäminen on Australiassa pakollista. Äänestämättä jättäneet täysi-ikäiset joutuvat maksamaan 20 Australian dollarin eli noin 12 euron sakon.

Vuoden 2016 parlamenttivaaleissa 95 prosenttia australialaisista yli 18-vuotiaista äänesti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  10. 10

   ”Korso on uusi maailmanmestari!” Oman kylän poika Kevin Lankinen nousi Vantaan parjatun lähiön sankariksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Hawkit saattoivat Leijonat kotiin, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää