Ulkomaat

Salvini Milanossa: ”Täällä ei ole äärioikeistoa vaan järjen ääni” – Perussuomalaiset olivat mukana Euroopan oikeistopopulistien suuressa kokoontumisessa

Italian sisäministerin Matteo Salvini piti suuren oikeistopopulistien kokouksen lauantain Milanossa. Tapaamista varjosti Itävallan FPÖ:n Venäjään liittyvä skandaali.

Milano

Italian oikeistopopulistijohtaja Matteo Salvinin johtama eurooppalaisten oikeistokonservatiivien yhteistyö huipentui lauantaina iltapäivällä kampanjatilaisuudessa Milanossa, kun yli kymmenen puoluetta kokoontui katedraalin eteen Duomon aukiolle.

Suomesta mukana oli perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari. Perussuomalaiset on yksi yhteenliittymän puolueista yhdessä Tanskan kansanpuolueen, Viron Ekren ja Saksan Afd:n kanssa. Paikalla olivat myös Salvinin pitkäaikainen liittolainen, Ranskan kansallisen liittouman Marine le Pen ja Hollannin Vapauspuolueen Geert Wilders.

Lavalla yhdessä muiden poliitikkojen kanssa puhunut Huhtasaari painotti puheessaan ”patrioottipuolueiden voimaa” Euroopassa.

”Puolueeni, perussuomalaiset, haluaa ottaa kädestä samalla tavalla ajattelevia liikkeitä ja puskea eteenpäin todellisia muutoksia rakkaassa kotimaanosassamme.”

Milanossa kokoontui lauantaina myös oikeistopopulistien vastamielenosoitus sekä äärioikeisto. Milanon Duomon aukiolla oli viiden aikoihin iso joukko Legan paikallisia osastoja eri puolilta Italiaa. Monessa kannatuslipussa toivottiin, että Salvinista tulisi Italian seuraava pääministeri.


Maahanmuutto ja kansallisvaltion asema toistuivat puolue-edustajien puheissa.

Slovakian SME-puolueen Boris Kollar sanoi, että Salvini on jo Slovakian suosituin poliitikko, koska hän ratkaisi maahanmuutto-ongelman.

Jaak Madison, Ekren varapuheenjohtaja halusi lähettää terveiset Euroopan komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille, että Junckerin kannattaisi tulla Italian Duomon aukiolle ottamaan mallia siitä, miten ”suojellaan kansaa ja Euroopan unionia”.

Viimeiseksi puhunut Salvini sekoitti puheessaan eurooppalaisia ja kansallisia teemoja. Salvini toivoo, että eurovaalit vahvistaisivat hänen asemaansa hallituksessa Viiden tähden liikkeen kanssa. Yksi teemoista oli verotus. ”Kenenkään ei pitäisi maksaa yli 15 prosenttia veroa”, Salvini sanoi.

”Tällä aukiolla ei ole äärioikeistoa vaan järjen ääni. Ääriajattelijoita ovat ne jotka ovat hallinneet Eurooppaa kuluneet 20 vuotta”, Salvini sanoi.

Läheisessä linnapuistossa kokoontui Salvinin Legan vastamielenosoitus, jonka yksi kokoonkutsujista on feministijärjestö Non Una di Meno.

Järjestön aktiivi Silvia Carabelli kertoo, että Salvinin nousu hallitukseen on saanut liikkeelle niin tasa-arvo-, maahanmuutto- kuin vasemmistojärjestöt. Carabellin järjestö vastustaa Salvinin perhepolitiikkaa, jonka ytimessä on perinteisten perhearvojen painottaminen.


”Salvinille naiset ovat vaimoja tai prostituoituja. Aina jonkun toisen käytössä”, Carabelli sanoo.

Carabelli vastustaa myös Salvinin tiukkoja maahanmuuttorajoituksia.

”Milano on jo monikulttuurinen kaupunki ja olemme ylpeitä siitä.”

Lue lisää Matteo Salvinista tästä jutusta: Tällainen on mies, joka kokoaa Laura Huhtasaaren ja Euroopan muun laitaoikeiston valtavaan mielenilmaukseen lauantaina

Lega-puolueen johtajan ja Italian sisäministerin Salvinin kokoaman ryhmän yhteiset tavoitteet ovat Huhtasaaren mukaan selkeät, ja hän aikoo tapaamisessa keskittyä niihin. Huhtasaari tapasi lauantaina ensimmäistä kertaa Salvinin ja Marine le Penin.

”Aion pysyttäytyä niissä kysymyksissä, joissa meillä on yhteinen linja. Tarkoitus ei ole olla joka asiassa samaa mieltä”, hän sanoi Milanossa aamupäivällä.

Yhteistä Huhtasaaren mukaan puoluejoukolla on massamaahanmuuton torjunta sekä yhteisen kristillisen arvopohjan korostaminen.


Lauantain tapaamista varjosti tuore skandaali, jonka seurauksena Itävallan varaliittokansleri Strache erosi lauantaina tehtävästään. Saksan FPÖ-puoleen kärkinimi Strache kävi salaa kuvatulla videolla kauppaa venäläisoligarkin sukulaista esittävän naisen kanssa edistääkseen vaalikampanjaansa.

FPÖ on yksi oikeistopopulistien yhteenliittymän tärkeistä puolueista. FPÖ:n eurovaalien kärkiehdokkaan Harald Vilimskyn piti osallistua Milanon tapaamiseen lauantaina, mutta hän perui vierailunsa.

Huhtasaaren mukaan kyseessä on ”Itävallan sisäinen asia, johon perussuomalaiset ei tällä erää aio ottaa kantaa.”

Itävallan tapaus tuo jälleen keskusteluun Salvinin johtaman ryhmittymän Venäjä-yhteydet. Osa puolueista kertoo avoimesti yhteistyöstään Venäjän kanssa, kuten Marine le Penin Kansallinen liittouma ja Salvinin Lega. FPÖ:n lauantainen skandaali on yksi lisä listaan.


Esimerkiksi Ruotsin kansallismielinen Ruotsidemokraatit-puolue on kieltäytynyt Salvinin tarjoamasta yhteistyöstä Venäjä-yhteyksiin vedoten. Nykyisessä EU-parlamentissa perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit kuuluvat samaan puolueryhmään.

”Se yllättää minua itse asiassa jonkin verran, että suomalainen puolue näyttää liittoutuvan italialaisten ja ranskalaisten Venäjän-ystävien kanssa. Sitä on vaikea ymmärtää”, Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson sanoi HS:n haastattelussa.

Huhtasaari haluaa korostaa Milanossa, että ”Venäjä ei ole millään tavalla mukana Euroopan kansallisen ryhmän perustamisessa, aatteissa tai päämäärissä.”

”Ruotsidemokraatit tekee sisäpolitiikkaa ja tuntuu, että kun mitään muuta ole keksitty, on otettu tällainen lyömäase kuin Venäjä. Toivon, että he tulevat järkiinsä ja haluavat puolustaa kansallista ja itsenäistä Eurooppaa”, Huhtasaari sanoo.

Huhtasaaren mukaan perussuomalaisten Venäjä-linja on täysin päivänselvä. Puolue laskee itsensä samaan joukkoon kuin Tanskan Kansanpuolue sekä ”erittäin Venäjän-vastaisella linjalla” liikkeellä oleva Viron Ekre.

”Olisi naiivia ajatella, että vain Venäjä pyrkisi vaikuttamaan EU:hun”, hän sanoo.

Salvinin liittouman ydinajatus ovat kansallisvaltiot, joille ryhmittymä haluaa antaa enemmän päätösvaltaa Euroopan unionissa tulevaisuudessa. Huhtasaari ja perussuomalaiset ajavat lisäksi Suomen eroa eurosta.

”Eurosta pitää voida erota ja tähän pitää luoda polku. Ketään voi väkisin pitää valuutassa, joka ei palvele sen maan taloutta ja työllisyyttä”, Huhtasaari sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Moni lentoyhtiö tarjoaa nykyään verkkoyhteyttä koko matkan ajaksi: HS vertaili nopeuksia ja hintoja

  4. 4

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  5. 5

   Sukellus sameaan Itämereen – Erikoisartikkeli näyttää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, mutta myös meren kauneuden

   Tilaajille
  6. 6

   Britannian uusi pääministeri selviää tänään, voittajaksi povataan brexit-uhkapeliin luottavaa Boris Johnsonia

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Saisipa suomalaista vettä – vesihuollon yksityistäminen on osoittautunut Britanniassa vikatikiksi

  9. 9

   Valehtelu on tärkeä sosiaalinen taito, sanoo psykoterapeutti: Toimi näin, jos se ahdistaa

   Tilaajille
  10. 10

   Näin hankit vuokra-asunnon: asunnonvälittäjä kertoo, mitä hakijan kannattaa tehdä ja mitä välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  4. 4

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  9. 9

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  10. 10

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  11. Näytä lisää