Ulkomaat

Nuori texasilais­nainen sai aikaan päätöksen, joka määritti Yhdysvaltojen abortti­kannan vuosi­kymmeniksi – ja katui sitä myöhemmin syvästi

Osavaltiot Yhdysvalloissa yrittävät kumota Roe vastaan Wade -päätöksen, joka on määrittänyt maan aborttikeskustelua vuosikymmenten ajan. Mistä 1970-luvulla tehdyssä korkeimman oikeuden linjauksessa on kyse?

rac
Yhdysvalloissa useat osavaltiot säätävät nyt kiihtyvällä tahdilla lakeja, jotka veisivät useimmilta naisilta oikeuden aborttiin.

Lait ovat kuitenkin laittomia, sillä Yhdysvalloissa on liittovaltiotasolla päätetty, että abortti on sallittu. Korkein oikeus linjasi asiasta vuonna 1973 Roe vastaan Wade -päätöksellä.

Nyt osavaltiot yrittävät uusilla laeillaan kumota päätöksen, joka on määrittänyt Yhdysvaltojen aborttikeskustelua vuosikymmenten ajan.

Roe-päätös sai alkunsa nuoresta texasilaisnaisesta, joka halusi raskaudenkeskeytyksen. Hänestä tuli aborttioikeuden äänekäs ja ikoninen puolustaja – ja myöhemmin yllättäen sen vastustaja.

 

Jane Roesta tuli aborttioikeuden äänekäs puolustaja – ja myöhemmin yllättäen sen vastustaja.

Oikeudenkäynnissä salanimellä Jane Roe esiintynyt Norma McCorvey syntyi Simmesportin pikkukaupungissa Louisianassa vuonna 1947. Hän muutti alkoholistiäitinsä ja veljensä kanssa Texasiin muutama vuosi myöhemmin.

McCorveyn vanhemmat olivat Jehovan todistajia, joten myös McCorvey kiersi lapsena ovelta ovelle saarnaamassa. Teininä hän päätyi kuitenkin kotoa karkaamisen seurauksena kouluvankilaan, jossa hän päätti irtaantua uskonnosta.

McCorveylla oli suhteita niin naisten kuin miestenkin kanssa, ja ensimmäisen lapsensa hän sai väkivaltaisessa avioliitossa 16-vuotiaana. Hän alkoholisoitui, tuli kaapista ja antoi tyttärensä äidilleen kasvatettavaksi.

Toisen lapsensa hän synnytti ja antoi adoptoitavaksi 19-vuotiaana.

Kun McCorvey jälleen alkoi odottaa lasta vuonna 1969, hän olisi halunnut abortin. Hän oli kuitenkin jo viidennellä kuulla raskaana.

Kaksi juristia, Sarah Weddington ja Linda Coffee, kiinnostuivat tapauksesta. He päättivät yhdessä McCorveyn kanssa haastaa oikeuteen Texasin osavaltion. Siellä abortti oli sallittu ainoastaan siinä tapauksessa, jos odottavan äidin henki oli vaarassa.

Texasin puolesta asiaa ajoi piirikunnansyyttäjä Henry B. Wade. McCorvey sai oikeudenkäyntiä varten nimen Jane Roe, josta tapaus muistetaan.

McCorveyn tukijoukkoihin liittyi oikeudessa myös tunnettu naisten oikeuksien puolustaja, sankarijuristin maineessa oleva Gloria Allred.


McCorveyn lapsi syntyi oikeusprosessin aikana, ja hänet annettiin adoptoitavaksi.

Tammikuussa 1973 korkein oikeus linjasi, että naisilla on oikeus aborttiin. Tuomarit perustelivat päätöstään ihmisten oikeudella yksityisyyteen, josta määrätään Yhdysvaltojen perustuslaissa.

Muutama vuosi oikeudenkäynnin jälkeen McCorvey lopulta paljasti olevansa Jane Roe, ja hänestä tuli näkyvä naisten oikeuksien puolestapuhuja.

Hän auttoi perustamaan kaksi Jane Roen nimeä kantavaa säätiötä, piti satoja puheita ja kirjoitti ensimmäiset muistelmansa. Aborttitaistelusta tehtiin elokuva, jossa McCorveytä näytteli Holly Hunter.


Roe-tapauksesta kirjaa parhaillaan kirjoittava, McCorveyta usein haastatellut Joshua Prager kuitenkin huomauttaa Politico-lehdessä, että naisesta tuli feministinen keulakuva lähinnä olosuhteiden pakosta.

McCorvey ja hänen silloinen naisystävänsä olivat kyllästyneet siivoojantöihin, ja ei-toivotusta raskaudesta tuli kuin vaivihkaa tuottoisa ura.

Päihdeongelma varjosti aktivistin elämää. Pragerin mukaan McCorvey kirjoitti muistelmansakin kokaiinin, marihuanan ja rauhoittavien lääkkeiden voimalla.

McCorveyn kelkka abortin suhteen kääntyi, kun hän tuli uskoon vuonna 1995.

McCorvey alkoi kampanjoida aborttioikeutta vastaan, kiisti lesboutensa, perusti jälleen säätiöitä, kirjoitti uudet muistelmat ja piti satoja puheita seksin ja uskonnon suhteesta.

”Aion omistaa loppuelämäni nimeäni kantavan lain kumoamiselle”, hän sanoi senaatin kuulemisessa vuonna 1998, jolloin hän yritti kumota Roe-päätöksen. Aloite kuitenkin myöhemmin hylättiin.

McCorvey kuoli sydämen vajaatoimintaan 69-vuotiaana Texasissa.


McCorvey syytti häntä puolustaneita asianajajia toistuvasti siitä, että häntä käytettiin pelinappulana aborttikeskustelussa. Hänen mukaansa juristit vain etsivät nuorta, valkoista keulakuvaa aatteensa tueksi.

”He olisivat voineet olla minulle ystävällisiä sen sijaan, että he kohtelivat minua kuin idioottia”, hän on sanonut The Guardianin mukaan.

Julkkisjuristi Allred myönsi 90-luvulla The New York Timesissa, että syytökset huonosta kohtelusta pitävät osittain paikkansa. Allredin mukaan McCorveytä ei kutsuttu moniin aborttioikeutta juhlistaviin tilaisuuksiin ja hän koki olonsa ulkopuoliseksi.

”Se vaivasi ja harmitti häntä erittäin paljon vuosien saatossa”, Allred sanoi.

 

”Aion omistaa loppuelämäni nimeäni kantavan lain kumoamiselle.”

Roe vastaan Wade -päätöksen kumoamisesta on tullut Yhdysvalloissa poliittinen kilpajuoksu.

Alabaman osavaltio hyväksyi tällä viikolla Yhdysvaltain tiukimman aborttilain. Abortin voi saada vain, jos sikiön tai äidin terveys on vakavassa vaarassa.

Sen lisäksi useampi muu osavaltio – viimeisimpänä Missouri – on säätänyt tänä vuonna niin sanotun sydämenlyöntilain, joka kieltää abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.


Alabaman lainsäätäjät ovat sanoneet, että he tekivät laista tarkoituksella laittoman. Osavaltiot nimittäin luottavat siihen, että lain vastustajat haastavat osavaltion oikeuteen. Siten asia voi lopulta päätyä korkeimpaan oikeuteen.

”Osavaltiot kisaavat siitä, kuka ehtii ensin ja saa Roe-päätöksen kumotuksi”, aborttioikeutta puolustava aktivisti Helmi Henkin sanoi HS:lle perjantaina.

Kumoaminen ei tarkoittaisi koko maan kattavaa aborttikieltoa mutta mahdollistaisi sen, että osavaltiot voisivat halutessaan tehdä raskauden keskeyttämisestä laitonta.

Mutta voisiko Roe-päätös todella kaatua korkeimmassa oikeudessa?

Pitkään moni amerikkalainen oli sitä mieltä, että ei. Arvioitiin, että oikeus tuskin haluaisi ottaa nimiinsä niin suurta vastustusta herättävää päätöstä. Republikaanien on ajateltu yrittävän Roe-päätöksen kumoamista lähinnä poliittisen show’n takia.

Viime syksynä korkeimman oikeuden voimasuhteet kuitenkin muuttuivat, kun presidentti Donald Trump nimitti yhdeksi tuomareista Brett Kavanaugh’n. Se loi oikeuteen konservatiivituomareiden enemmistön ensi kertaa vuosikymmeniin.

Yhdysvaltalainen media onkin nyt sakeana spekulaatioista. Tulkintoja mahdollisista lainopillisista perusteluista ja lopputuloksista on esitetty puoleen ja toiseen, mutta varmuutta asiasta ei enää ole.


Oikaisu 19.5. kello 7.30: Osassa juttua McCorveyyn viitattiin virheellisesti nimellä McCarvey.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  6. 6

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  7. 7

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  8. 8

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  9. 9

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  10. 10

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää