Ulkomaat

HS-analyysi: Itävallan videoskandaali ravistelee koko Eurooppaa: miten poliitikkoihin voi luottaa ja mikä on oikeistopopulistien suhde Venäjään?

Itävallan poliittinen skandaali osoittaa, että oikeistopopulistien suhde Venäjään on hyvin erilainen kuin muiden puolueiden. Itävallan lauantaina eronnut varakansleri Heinz-Christian Strache oli valmis päästämään vieraan vallan, Venäjän, toimijoita vaikuttamaan Itävallan hallituksen päätöksentekoon ja mediaan, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

rac
Itävallan varakanslerilla Heinz-Christian Strachella ei ollut lauantaina mitään muuta vaihtoehtoa kuin erota sekä Itävallan hallituksesta että oikeistopopulistisen Vapauspuolueen (FPÖ) johdosta. Strache joutui perjantai-iltana keskelle moniulotteista ja monin eri tavoin hämmentävää skandaalia, joka jää Euroopan oikeistopopulismin historiaan – ja jota saatetaan myös vielä pitää käännekohtana oikeistopopulismin kannatuksen kehityksessä.

Itävallan tapaus osoittaa, että oikeistopopulistien suhde valtaan, vallan väärinkäyttöön ja demokratian toimintatapoihin voi olla demokratialle vaarallinen.

Strache toimi tavalla, joka häikäilemättömyydessään herättää monia oikeusvaltion ja demokratian perusteita, sananvapautta ja talouden pelisääntöjä ravistavia kysymyksiä. Äänestäjän on syytä kysyä, miten poliitikkoihin voi ylipäätään luottaa ja mikä on oikeistopopulistien suhde Venäjään.

Venäjä on rakentanut pitkin 2000-lukua hyvin määrätietoisesti suhteita lännen äärioikeistoon. Yhteistyö hyödyttää niin presidentti Vladimir Putinia kuin Euroopan äärioikeistoa. Molempia yhdistää muun muassa tavoite heikentää Euroopan unionia.

Yhteistyöhön on vuosien varrella rakennettu vakiintuneita rakenteita. Näistä yksi esimerkki ovat eurooppalaisten oikeistopopulistien tekemät yhteistyösopimukset Putinia tukevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa. Sopimus on Itävallan vapauspuolue FPÖ:llä ja Italian maahanmuutto- ja EU-vastaisella Legalla, jota johtaa Matteo Salvini. Myös Ranskan oikeistopopulistien johtajalla Marine Le Penillä on tiivis suhde Putiniin.

Itävallan skandaali alkoi purkautua perjantai-iltana, kun saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkaisivat haltuunsa saamiaan salaa kuvattuja videotallenteita. Niillä Strache on ibizalaisella huvilalla illanvietossa. Nauhoille taltioituu, miten Strache tarjoaa venäläisoligarkin mahdollisen vaalirahoituksen vastikkeeksi erilaisia etuja kuten julkisia rakennushankkeita.

Nauhoituksissa Strache suunnittelee median vaimentamista. Hän pohtii itävaltalaisen suuren sanomalehden, Kronen Zeitungin, päästämistä venäläisten käsiin. Sanomalehdestä muovattaisiin henkilövaihdoksien avulla oikeistopopulisteille myönteinen Unkarin mallin mukaan. Strache suunnittelee myös sitä, ettei rakennusyhtiö Strabag saisi enää julkisia rakennushankkeita vaan ne ohjattaisiin venäläisoligarkin mahdollisesti perustamalle yhtiölle.

Strache on yhdessä toisen FPÖ-poliitikon, Johann Gudenuksen, kanssa Espanjassa Ibizan-lomasaarella huvilalla tapaamasta kahta itselleen tuntematonta henkilöä. Toinen näistä on venäläinen nainen, joka ainakin antaa ymmärtää olevansa rikkaan venäläisoligarkin veljentytär.

Yksi keskeisimmistä Itävallan Ibiza-gaten kysymyksistä koskee sitä, miten Strache saattoi olla hyvin nopeasti valmis hyvin epäilyttäviin sopimuksiin itselleen ennestään tuntemattoman venäläisoligarkin kanssa. Strache ei emmi pyytää rahaa puolueelleen ja tarjota rahaa vastaan palveluksia. Kynnys vallan väärinkäyttöön, laittomaan vaalirahoitukseen ja korruptioon on olematon.

Nauhoituksista saa vaikutelman, että asioiminen tuntemattomien venäläismiljonäärien kanssa on Strachelle kuin arkea ja mitä luontevin ajatus. Jo aiemminkin on käynyt ilmi, että FPÖ:n suhde Venäjään on tiivis. Eniten huomiota saanut esimerkki tästä on se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui Itävallan ulkoministeri Karin Kneisslin häihin.

Strache on pitkän linjan kokenut poliitikko, joka nosti FPÖ:n vuoden 2017 vaaleissa hallituspuolueeksi. Euroopan oikeistopopulistit arvostavat Strachea ja FPÖ:n keskeisiä ideologeja. Siksi on syytä kysyä, kertooko Strachen tapa toimia myös laajemmin Euroopan muiden oikeistopopulistipuolueiden suhteesta Venäjään ja venäläisiin rahoittajiin.

Se, onko koko venäläisoligarkia olemassa, on toki oma kysymyksensä. Voi olla, ettei ole. Se, että tilanne on lavastus, ei silti muuta Strachen toimintaa. Hän ei näytä epäilevän, että kyse voisi olla ansasta, mikä herättää ihmetystä. Se on ministeriltä vaarallista.

Saksalaislehdet eivät kerro, miten ja keneltä he saivat nauhoituksensa. Lähdesuojan antaminen tällaisissa tapauksissa on normaalia. Lehdet ovat kuitenkin eri tavoin varmistaneet niiden aitouden ennen julkaisemista, ja lehdet myös avaavat tätä prosessia.

Silti spekulointi sillä, kuka on nauhoitusten takana ja miksi ne julkaistiin juuri nyt, aivan EU-vaalien alla, on tietenkin väistämätöntä. Esillä on paljon erilaisia teorioita ja myös kysymys siitä, onko vuodon takana esimerkiksi jokin tiedustelupalvelu. Tämä keskustelu nauhoitusten motiivista kertoo paljon siitä, miten sekä oikeistopopulistien nousu että Venäjän vaikuttamisyritykset Euroopan politiikkaan ovat muuttaneet lyhyessä ajassa Euroopan poliittista ilmapiiriä.

Nauhoituksista on ollut tieto myös muilla kuin ne nyt julkaisseilla lehdillä. Tästä yksi esimerkki on saksalainen tv-saatirikko Jan Böhmermann, joka vihjaili nauhoitusten sisällöllä jo kuukausi sitten.

Strache ei kiistä tapahtunutta ja sanomisiaan. Kukaan ei ohjaillut keskustelua niin, että hänen suuhunsa olisi pantu sanoja, vaan hän teki tarjouksensa venäläisoligarkille itse. Jälkikäteen, keskellä kriisiä, Strache selittää toimiaan sillä, että huvilalla juotiin alkoholia ja että paikalla oli viehättävä nainen.

Strache ehti käyttää valtaansa Itävallan johdossa 16 kuukautta. Hallitukseen hänet nosti Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz. Kurz itse nousi vaalivoittajaksi omimalla taitavasti oikeistopopulistien agendan itselleen ja siistimällä sen salonkikelpoiseksi.

Ibiza-gate heittää synkän varjon myös Kurzin arvostelukyvyn ja uskottavuuden ylle. Hän maksaa nyt Euroopan muiden konservatiivien puolesta kovat oppirahat siitä, mitä on ottaa äärioikeisto hallituskumppaniksi.

Kurz yritti vielä pitkin lauantaita pelastaa hallitusyhteistyön oikeistopopulistisen Vapauspuolueen kanssa. Kurz vaati, että Strachen lisäksi hallituksesta olisi lähdettävä myös FPÖ:n ideologin, sisäministeri Herbert Kicklin. Tähän FPÖ ei suostunut.

Vaikka Kurz viihtyy vallassa, lopulta ulospääsyä vuorokauden velloneesta kriisistä ei ollut. Edessä on uudet vaalit. Niiden jälkeen Kurz saattaa yhä olla Itävallan suurimman puolueen johtaja, mutta hallituskumppaniksi hänellä on nyt yksi vaihtoehto vähemmän.

Sitä ennen koko Eurooppa käy kuitenkin EU-vaaleissa vaaliuurnilla ensi viikonvaihteessa.

Itävallan oikeistopopulistien skandaalin olisi syytä vaikuttaa vaalinalustunnelmiin muuallakin kuin Itävallassa. Strache ei johtanut Itävallan oikeistopopulisteja missään tyhjiössä, vaan kyse on poliittisesta voimasta ja verkostosta, joka jakaa paitsi ideologian, myös suhteet Venäjään.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Yhdysvaltain ilmailuhallinto: Lentokieltoon asetetuissa Boeing 737 Max -koneissa uusi mahdollinen riskitekijä

  4. 4

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  6. 6

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  7. 7

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  8. 8

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  9. 9

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  10. 10

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää