Ulkomaat

HS-analyysi: Itävallan videoskandaali ravistelee koko Eurooppaa: miten poliitikkoihin voi luottaa ja mikä on oikeistopopulistien suhde Venäjään?

Itävallan poliittinen skandaali osoittaa, että oikeistopopulistien suhde Venäjään on hyvin erilainen kuin muiden puolueiden. Itävallan lauantaina eronnut varakansleri Heinz-Christian Strache oli valmis päästämään vieraan vallan, Venäjän, toimijoita vaikuttamaan Itävallan hallituksen päätöksentekoon ja mediaan, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

rac
Itävallan varakanslerilla Heinz-Christian Strachella ei ollut lauantaina mitään muuta vaihtoehtoa kuin erota sekä Itävallan hallituksesta että oikeistopopulistisen Vapauspuolueen (FPÖ) johdosta. Strache joutui perjantai-iltana keskelle moniulotteista ja monin eri tavoin hämmentävää skandaalia, joka jää Euroopan oikeistopopulismin historiaan – ja jota saatetaan myös vielä pitää käännekohtana oikeistopopulismin kannatuksen kehityksessä.

Itävallan tapaus osoittaa, että oikeistopopulistien suhde valtaan, vallan väärinkäyttöön ja demokratian toimintatapoihin voi olla demokratialle vaarallinen.

Strache toimi tavalla, joka häikäilemättömyydessään herättää monia oikeusvaltion ja demokratian perusteita, sananvapautta ja talouden pelisääntöjä ravistavia kysymyksiä. Äänestäjän on syytä kysyä, miten poliitikkoihin voi ylipäätään luottaa ja mikä on oikeistopopulistien suhde Venäjään.

Venäjä on rakentanut pitkin 2000-lukua hyvin määrätietoisesti suhteita lännen äärioikeistoon. Yhteistyö hyödyttää niin presidentti Vladimir Putinia kuin Euroopan äärioikeistoa. Molempia yhdistää muun muassa tavoite heikentää Euroopan unionia.

Yhteistyöhön on vuosien varrella rakennettu vakiintuneita rakenteita. Näistä yksi esimerkki ovat eurooppalaisten oikeistopopulistien tekemät yhteistyösopimukset Putinia tukevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa. Sopimus on Itävallan vapauspuolue FPÖ:llä ja Italian maahanmuutto- ja EU-vastaisella Legalla, jota johtaa Matteo Salvini. Myös Ranskan oikeistopopulistien johtajalla Marine Le Penillä on tiivis suhde Putiniin.

Itävallan skandaali alkoi purkautua perjantai-iltana, kun saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung julkaisivat haltuunsa saamiaan salaa kuvattuja videotallenteita. Niillä Strache on ibizalaisella huvilalla illanvietossa. Nauhoille taltioituu, miten Strache tarjoaa venäläisoligarkin mahdollisen vaalirahoituksen vastikkeeksi erilaisia etuja kuten julkisia rakennushankkeita.

Nauhoituksissa Strache suunnittelee median vaimentamista. Hän pohtii itävaltalaisen suuren sanomalehden, Kronen Zeitungin, päästämistä venäläisten käsiin. Sanomalehdestä muovattaisiin henkilövaihdoksien avulla oikeistopopulisteille myönteinen Unkarin mallin mukaan. Strache suunnittelee myös sitä, ettei rakennusyhtiö Strabag saisi enää julkisia rakennushankkeita vaan ne ohjattaisiin venäläisoligarkin mahdollisesti perustamalle yhtiölle.

Strache on yhdessä toisen FPÖ-poliitikon, Johann Gudenuksen, kanssa Espanjassa Ibizan-lomasaarella huvilalla tapaamasta kahta itselleen tuntematonta henkilöä. Toinen näistä on venäläinen nainen, joka ainakin antaa ymmärtää olevansa rikkaan venäläisoligarkin veljentytär.

Yksi keskeisimmistä Itävallan Ibiza-gaten kysymyksistä koskee sitä, miten Strache saattoi olla hyvin nopeasti valmis hyvin epäilyttäviin sopimuksiin itselleen ennestään tuntemattoman venäläisoligarkin kanssa. Strache ei emmi pyytää rahaa puolueelleen ja tarjota rahaa vastaan palveluksia. Kynnys vallan väärinkäyttöön, laittomaan vaalirahoitukseen ja korruptioon on olematon.

Nauhoituksista saa vaikutelman, että asioiminen tuntemattomien venäläismiljonäärien kanssa on Strachelle kuin arkea ja mitä luontevin ajatus. Jo aiemminkin on käynyt ilmi, että FPÖ:n suhde Venäjään on tiivis. Eniten huomiota saanut esimerkki tästä on se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui Itävallan ulkoministeri Karin Kneisslin häihin.

Strache on pitkän linjan kokenut poliitikko, joka nosti FPÖ:n vuoden 2017 vaaleissa hallituspuolueeksi. Euroopan oikeistopopulistit arvostavat Strachea ja FPÖ:n keskeisiä ideologeja. Siksi on syytä kysyä, kertooko Strachen tapa toimia myös laajemmin Euroopan muiden oikeistopopulistipuolueiden suhteesta Venäjään ja venäläisiin rahoittajiin.

Se, onko koko venäläisoligarkia olemassa, on toki oma kysymyksensä. Voi olla, ettei ole. Se, että tilanne on lavastus, ei silti muuta Strachen toimintaa. Hän ei näytä epäilevän, että kyse voisi olla ansasta, mikä herättää ihmetystä. Se on ministeriltä vaarallista.

Saksalaislehdet eivät kerro, miten ja keneltä he saivat nauhoituksensa. Lähdesuojan antaminen tällaisissa tapauksissa on normaalia. Lehdet ovat kuitenkin eri tavoin varmistaneet niiden aitouden ennen julkaisemista, ja lehdet myös avaavat tätä prosessia.

Silti spekulointi sillä, kuka on nauhoitusten takana ja miksi ne julkaistiin juuri nyt, aivan EU-vaalien alla, on tietenkin väistämätöntä. Esillä on paljon erilaisia teorioita ja myös kysymys siitä, onko vuodon takana esimerkiksi jokin tiedustelupalvelu. Tämä keskustelu nauhoitusten motiivista kertoo paljon siitä, miten sekä oikeistopopulistien nousu että Venäjän vaikuttamisyritykset Euroopan politiikkaan ovat muuttaneet lyhyessä ajassa Euroopan poliittista ilmapiiriä.

Nauhoituksista on ollut tieto myös muilla kuin ne nyt julkaisseilla lehdillä. Tästä yksi esimerkki on saksalainen tv-saatirikko Jan Böhmermann, joka vihjaili nauhoitusten sisällöllä jo kuukausi sitten.

Strache ei kiistä tapahtunutta ja sanomisiaan. Kukaan ei ohjaillut keskustelua niin, että hänen suuhunsa olisi pantu sanoja, vaan hän teki tarjouksensa venäläisoligarkille itse. Jälkikäteen, keskellä kriisiä, Strache selittää toimiaan sillä, että huvilalla juotiin alkoholia ja että paikalla oli viehättävä nainen.

Strache ehti käyttää valtaansa Itävallan johdossa 16 kuukautta. Hallitukseen hänet nosti Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz. Kurz itse nousi vaalivoittajaksi omimalla taitavasti oikeistopopulistien agendan itselleen ja siistimällä sen salonkikelpoiseksi.

Ibiza-gate heittää synkän varjon myös Kurzin arvostelukyvyn ja uskottavuuden ylle. Hän maksaa nyt Euroopan muiden konservatiivien puolesta kovat oppirahat siitä, mitä on ottaa äärioikeisto hallituskumppaniksi.

Kurz yritti vielä pitkin lauantaita pelastaa hallitusyhteistyön oikeistopopulistisen Vapauspuolueen kanssa. Kurz vaati, että Strachen lisäksi hallituksesta olisi lähdettävä myös FPÖ:n ideologin, sisäministeri Herbert Kicklin. Tähän FPÖ ei suostunut.

Vaikka Kurz viihtyy vallassa, lopulta ulospääsyä vuorokauden velloneesta kriisistä ei ollut. Edessä on uudet vaalit. Niiden jälkeen Kurz saattaa yhä olla Itävallan suurimman puolueen johtaja, mutta hallituskumppaniksi hänellä on nyt yksi vaihtoehto vähemmän.

Sitä ennen koko Eurooppa käy kuitenkin EU-vaaleissa vaaliuurnilla ensi viikonvaihteessa.

Itävallan oikeistopopulistien skandaalin olisi syytä vaikuttaa vaalinalustunnelmiin muuallakin kuin Itävallassa. Strache ei johtanut Itävallan oikeistopopulisteja missään tyhjiössä, vaan kyse on poliittisesta voimasta ja verkostosta, joka jakaa paitsi ideologian, myös suhteet Venäjään.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  8. 8

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  9. 9

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  10. 10

   Supo: myös Isis-lapset voivat olla turvallisuusuhka Suomelle, aikuisten päätyminen ”jihadistiseen alamaailmaan” ensisijainen huoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  5. 5

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  6. 6

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  8. 8

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  9. 9

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  10. 10

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää