Ulkomaat

Videoskandaali ajoi Itävallan poliittiseen kriisiin, ja myös koko EU voi olla nyt suuren murroksen kynnyksellä

Euroopan parlamentin ja EU-politiikan voimasuhteet muuttuvat, jos EU-skeptiset ja nationalistiset oikeistopopulistit yhdistävät voimansa EU-parlamentissa.

Berliini

EU-vaalikamppailu huipentuu tällä viikolla. Itävallassa vaaliasetelma meni viikonvaihteessa uusiksi tavalla, joka antaa aiheen pohtia, onko Itävallan poliittisella kriisillä vaikutusta siihen, miten muualla Euroopassa äänestetään.

Liittokansleri Sebastian Kurzin konservatiivipuolueen ja oikeistopopulistisen Vapauspuolueen (FPÖ:n) yhteistyö tuli tiensä päähän, kun saksalaislehtien julkaisemat videot paljastivat, miten Vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache olisi valmis myymään venäläistä rahaa vastaan demokratian perusperiaatteita ja lehdistönvapauden.

Kolari oli kova, ja pelissä on niin Kurzin kuin Vapauspuolueenkin uskottavuus. Mutta onko skandaalilla vaikutusta Itävallan ulkopuolella, ja vaikuttaako se äänestyspäätöksiin EU-vaaleissa?

Vastaus on kyllä ja ei.

Itävallassa pengotaan nyt kiivaasti FPÖ:n rahoitusta ja suhdetta Venäjään. Itävallan skandaali herättää monissa myös kysymyksen, saako Venäjä tukemistaan oikeistopopulisteista suoran vaikutuskanavan europarlamenttiin. Poliitikot eri puolilla Eurooppaa halusivat varoittaa seurauksista, joita oikeistonationalistien äänestämisellä voi olla.

”Populistit kutsuvat itseään patriooteiksi mutta ovat valmiit myymään maansa ilman että ottaisivat mitään vastuuta Euroopasta”, sanoi EU-parlamentin keskustaoikeiston EPP-puolueryhmittymän kärkiehdokas Manfred Weber sunnuntaina.

Euroopan oikeistopopulisteilla on ilman Itävallan skandaaliakin keskeinen rooli EU-vaaleissa. Moni poliitikko ja politiikan kommentaattori kuvaa näitä EU-vaaleja kohtalon vaaleiksi, sillä EU-parlamentin voimasuhteet ja toimintatavat muuttuvat, jos EU-skeptiset oikeistopopulistit muodostavat EU-parlamenttiin yhden vahvan ryhmän.

Euroopan parlamentin kokoonpano on Euroopan tulevalle suunnalle tärkeä. Eurooppa on elänyt kymmenen viime vuotta kriisiaikaa. Finanssikriisiä seurasi eurokriisi, sitten Krimin miehitys mullisti suhteet Venäjään. Pakolaiskriisi muutti monen maailmankuvaa, samoin brexit ja Donald Trumpin nousu Yhdysvaltojen presidentiksi. EU:n oli asemoitava suhteensa uudelleen moneen suuntaan samaan aikaan.

Uuden EU-parlamentin olisi tehtävä tulevaisuuden linjanvetoja, jos ja kun tavoitteena on terästää Euroopan roolia globaalissa valtapolitiikassa. EU:n kumppaneinaan pitämien etuna ei aina ole EU:n vahvuus, vaan varsinkin Venäjä yrittää aktiivisesti hajottaa EU:n yhtenäisyyttä. Siksi se myös tukee Euroopan oikeistopopulisteja.

Alla on lyhyt näyte videosta, jolla Strache esiintyy.

EU-vaaleissa muutosten suunta seurailee laajempaa kehitystä Euroopan poliittisella kartalla: isot perinteiset puolueryhmittymät kutistuvat ja saavat rinnalleen uusia voimia, joista on kasvanut keskisuuria puolueita.

”Olennaista ei ole vain se, mikä EU-skeptisten puolueiden kannatus on eri maissa, vaan se, pystyvätkö ne muodostamaan EU-parlamentissa yhtenäisen EU-vastaisen blokin. Uusi iso nationalistiryhmä vaikuttaisi parlamentin ja EU-komission yhteistyöhön”, sanoo Euroopan politiikan professori Christine Reh Berliinissä toimivasta Hertie School of Governancesta.

EU-parlamentissa valtaa käyttävät puolueryhmittymät. Ne muodostuvat vaalien jälkeen uudella tavalla. Keskustaryhmä Alde on menossa uusiksi. Syynä on Ranskan presidentin Emmanuel Macronin johtama uusi Eurooppa-myönteinen puolue, jota ei vielä viime EU-vaaleissa ollut olemassakaan.

Kannatusmittaukset ennakoivat EPP:n ja sosialistipuolueiden ryhmän S&D:n menettävän paikkoja. EPP-ryhmä rakoilee, sillä EPP on jäädyttänyt ryhmän työstä Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen sen EU-vastaisuuden ja autoritaarisuuden vuoksi.

Uutta oikeistokonservatiivien ryhmää rakentaa Italian oikeistopopulistien johtaja Matteo Salvini. Suomesta ryhmästä ovat kiinnostuneet perussuomalaiset. Lisäksi mukaan on tulossa Tanskan kansanpuolue, Viron Ekre ja Saksan AfD, Ranskan kansallinen liittouma ja Hollannin Vapauspuolue. Ryhmään liittynee myös Fidesz, jos ryhmä syntyy.

Nykyisessä EU-parlamentissa EU-skeptiset puolueet ovat neljässä eri ryhmässä, eivätkä ryhmät ole pystyneet äänestyksissä koordinoimaan kantojaan niin kuin yksi isompi ryhmä pystyisi.

Jos uusi ryhmä syntyy, kysymys kuuluu, mikä on sen kanta EU:n tulevaisuuden kannalta keskeisiin kysymyksiin, kuten brexitiin ja komission puheenjohtajan valintaan, Reh sanoo.

”Uuden EU-skeptisen ryhmän koolla ja yhtenäisyydellä on suuri merkitys EU:n kyvyssä ratkaista erilaisia ongelmia ja siinä, miten legitiimi toimija EU on kansalaisten mielestä.”

Iso EU-skeptikoiden yhtenäinen ryhmä hidastaisi monia EU:n yhtenäisyyttä tukevia hankkeita, mikä osaltaan heikentäisi EU:ta globaalina toimijana. Se puolestaan palvelisi Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltain tämänhetkisiä tavoitteita.

EU-vaaleissa keskeisiä ovat tällä kertaa aidosti eurooppalaiset isot kysymykset, joissa EU-maiden olisi toimittava yhdessä. Politiikan tutkija Daniela Braun Münchenin Ludwig-Maximilian-yliopistosta ei silti pidä siitä, että vaaleja kutsutaan kohtalokkaiksi.

”Kohtalokkuus on liian abstraktia ja peittää alleen EU-politiikan todellisen sisällön.”

EU-politiikka muuttuu koko ajan kansalaisille tärkeämmäksi, Braun sanoo. ”Mitä enemmän EU:n integraatio etenee, sen vahvemmin se vaikuttaa kunkin elämään.”

EU-politiikka vaikuttaa koko ajan enemmän kansalliseen politiikkaan. Samalla EU-politiikan teemoista on tullut puolueita jakava tekijä. Kiistakysymyksiä on useita, kuten vaikkapa Venäjä-pakotteet ja ylipäätään suhde Venäjään, EU:n ilmastopolitiikka tai kanta Nord Stream 2 -kaasuputkeen ja hiilestä luopumisen aikatauluun.

EU-vaalit poikkeavat silti yhä luonteeltaan kansallisista vaaleista, ja niillä on toisen luokan vaalien luonne. Sen osoittavat vaalitulokset ja äänestysaktiivisuus.

EU tuntuu kaukaisemmalta toimijalta kuin oman maan hallitus, ja siksi kansalaiset eivät äänestä EU-vaaleissa yhtä strategisesti kuin oman maansa parlamenttivaaleissa, sanoo vaalitutkija Aiko Wagner berliiniläisestä Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung -tutkimuskeskuksesta.

EU-vaaleissa on ikään kuin turvallista protestoida, mutta toisaalta motivaatio ylipäätään äänestää on monella heikko, Wagner sanoo.

”Kussakin maassa äänestäjien päätökseen vaikuttaa ennen kaikkea maan oma poliittinen tilanne. Myös kunkin maan omat ehdokkaat ovat keskeisessä roolissa.”

EU-vaalien protestiluonteesta seuraa se, että EU-vaaleissa kunkin maan valtapuolueet yleensä menettävät kannatustaan ja oppositiopuolueet kasvattavat omaansa.

”Siksi EU-vaaleissa voittavat pienet ja polarisoivat puolueet”, Wagner sanoo.

Toisaalta ne, jotka äänestävät sekä kansallisissa vaaleissa että EU-vaaleissa, periaatteessa äänestävät molemmissa vaaleissa samoista syistä. Siksi äänestysprosentti vaikuttaa vaalitulokseen oleellisesti.

”Äänestysaktiivisuuteen vaikuttaa kansallinen keskustelu, tieto EU-vaalien teemoista. Äänestysaktiivisuutta ennakoi esimerkiksi se, miten missäkin maassa on Facebook-keskusteluissa mainittu vaalien kärkiehdokkaat”, Braun arvioi.

Viime vuosina EU-vaaleissa ei juuri ole äänestetty. Tutkijat ovat havainneet, että EU-vaaleissa äänestävät eri ihmiset kuin parlamenttivaaleissa. ”Erilaiset äänestäjäryhmät ovat myös aktiivisia eri syistä.”

Yksi nyrkkisääntö on se, että mitä pienemmäksi äänestysprosentti jää EU-vaaleissa, sen vaatimattomammaksi jää kansallisten valtapuolueiden tulos. Heikko äänestysaktiivisuus näkyy siinä, että puolueiden kannatus on ollut erilainen EU-vaaleissa kuin kansallisissa vaaleissa. Tämän puolueet toki tietävät, mistä seuraa myös se, että puolueet toimivat eri vaaleissa eri tavoin.

Asetelmaa muuttaa vielä se uusi ilmiö, että äänestäjät vaihtavat aiempaa helpommin puoluetta.

”Puolueet eivät voi olla varmoja siitä, että äänestäjät pysyvät niille uskollisina. Osalla puolueista on edessään massiivinen äänestäjäkato.”

Itävallassa EU-vaaliasetelma voi hyvin olla se, että äänestäjät rankaisevat videoskandaalista paitsi FPÖ:tä myös Kurzin konservatiivipuoluetta Itävallan kansanpuoluetta ÖVP:tä. Kurzin päätös irtaantua hallitusyhteistyöstä FP:n kanssa voi tosin myös tukea konservatiiveja.

Se, että monissa muissa EU-maissa äänestäjät tekisivät äänestyspäätöksensä Itävallan kriisin perusteella ja jättäisivät juuri siksi äänestämättä esimerkiksi oikeistonationalisteja, on epätodennäköisempää, Braun arvioi.

Yksittäisiä skandaaleja keskeisempää on se, miten puolueet lukevat ajan henkeä. Äänestyskäyttäytymisessä on nähtävissä kulttuurisen konfliktin piirteitä sen sijaan että äänestyspäätökset selittyisivät eri ihmisryhmien sosioekonomisella konfliktilla, Wagner muotoilee.

”Perinteisen oikeistopuolueen on entistä vaikeampi yrittää voittaa takaisin oikeistopopulistien puolelleen saama äänestäjä. Samaan aikaan kun vaikkapa AfD:n äänestäjän halu vaihtaa taas puoluetta on vähentynyt, perinteisten konservatiivien äänestäjä on aiempaa valmiimpi vaihtamaan puoluetta.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Turussa ja Tampereella hämmästellään liikenne­ministerin kommenttia nopeiden junayhteyksien aikataulusta

  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Joka kymmenes tiedottomana pidetty potilas saattaakin olla tajuissaan, tutkija arvioi

  5. 5

   16-vuotias vihtiläispoika Aaron Airas nousi miljoonien jääkiekon ystävien tietoisuuteen: siihen tarvittiin 35 tuntia työtä ja yksi hieno piirros

  6. 6

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  7. 7

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  8. 8

   Sovittiinko hallitusneuvotteluissa turvapaikanhakijoiden jalkapannoista vai ei? Hallituspuolueiden kina kirjauksista jatkuu

  9. 9

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Sairauslomalta palaava kansanedustaja al-Taee sanoo virheen painavan edelleen: ”Ei olisi pitänyt salata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  4. 4

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  8. 8

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  9. 9

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  10. 10

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  11. Näytä lisää