MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Ulkomaat

HS-analyysi: Venäjän sotilaallinen toiminta Suomen lähialueilla jatkuu kiivaana

Kasvava huoli Kiinan toiminnasta on vienyt huomiota Venäjältä. ”Sotilaallinen voima on Venäjän ulkopolitiikan tärkein väline”, arvioitiin Itämeren turvallisuuskonferenssissa.

Tallinna

Suomenlahti oli viikonvaihteessa aurinkoinen, ja tuulet olivat lempeitä. Kiistat Itämeren alueen sotilaallisesta turvallisuudesta tuntuivat kovin etäisiltä, varsinkin kun ne eivät enää tule vastaan päivittäin uutisotsikoissakaan.

Onko Itämeren turvallisuustilanne rauhoittunut viiden levottoman vuoden jälkeen?

Vastaus on valitettavasti, että ei oikeastaan, vaikka kasvaneeseen sotilaalliseen toimintaan Itämeren alueella on ehditty tottua. Uudet huolenaiheet Euroopassa ja maailmalla ovat vain jättäneet lähialueen sotilaalliset jännitteet katveeseensa.

”Koska Venäjä pitää sotilaallisesti niin kovaa meteliä, meillä on ollut taipumus keskittyä Venäjään”, sanoi Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen Tallinnassa viikonvaihteessa järjestetyssä Lennart Meri -turvallisuus­konferenssissa.


Konferenssista on tullut tärkeä vuosittainen Itämeren alueen turvallisuuden arviointitilaisuus, jossa on tähän asti puhuttu ylivoimaisesti eniten Venäjästä. Tänä vuonna tilanne muuttui.

Nyt kasvava huoli Kiinan toiminnasta maailmalla vie huomiota Venäjältä. Samaan aikaan Euroopan huomio on kääntynyt myös sen sisälle. Äänekkäät oikeistonationalistit vievät tilan rakentavalta kritiikiltä Euroopassa, sanoi Viron presidentti Kersti Kaljulaid konferenssin avauspuheessaan.

Euroopan paneutuessa uusiin huoliin jatkuu sotilaallinen tilanne Itämerellä jokseenkin ennallaan, vaikka muutoksiakin on. Viron ja Suomen välinen kitka erilaisista puolustusratkaisuista on enimmäkseen hälventynyt samalla kun Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyö saa aiempaa laajempaa arvostusta.

Venäjän sotilaallisen toiminnan vähenemisestä Itämeren alueella ei ole merkkejä.

Puolustus­voimain komentaja Jarmo Lindberg sanoi toissa viikolla Atlantti-seuran tilaisuu­dessa Helsingissä pitämässään puheessa, että Venäjän asevoimien toiminta alueella on pysynyt korkealla tasolla, jolle se nousi vuonna 2014. Silloin Venäjä otti Krimin haltuunsa Ukrainalta ja järjesti sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Lindberg lisäsi, että Venäjän sotilaskoneista noin kolmasosa lentää Itämeren yllä edelleen ilman tunnistimia, kuten niin sanottuja transpondereita, sekä vailla julkaistuja lentosuunnitelmia tai yhteyksiä lennonvalvontaan.

Jokainen päivä Itämerellä on uusi ja yllättävä, Lindberg sanoi.

Siitä on jo vajaat kolme vuotta, kun presidentti Sauli Niinistö ehdotti venäläiselle virkaveljelleen Vladimir Putinille venäläisten sotilas­koneiden tunnistimien käytön lisää­mistä Itämeren turvallisuus­tilanteen kohen­tamiseksi.

Sittemmin Venäjä on vahvistanut joukkojaan ja kalustoaan Kaliningradissa Itämeren etelärannalla, läntisellä raja-alueellaan Pietarin eteläpuolella ja myös arktisilla alueilla

Samaan aikaan länsimaat jatkavat sotaharjoituksia Itämeren ympäristössä tiiviiseen tahtiin.

Yksi suurista harjoituksista tämän vuoden puolella on ollut maaliskuussa Pohjois-Ruotsissa järjestetty Northern Wind, johon osallistui Suomesta 1 500 sotilasta. Keskiviikkona Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella alkaa suuri monikansallinen ilmavoimien harjoitus Arctic Challenge.

”Harjoitukset ovat tärkeitä, koska ne rakentavat yhteistoimintakykyä, mutta ne ovat myös poliittinen signaali”, sanoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Tallinnassa perjantaina.


Tilanteen kutsumista uudeksi kylmäksi sodaksi pidetään enimmäkseen harhaanjohtavana, mutta menneiden vuosien tapaan poliittisia signaaleja lähetetään nyt sotilaallisilla välineillä.

”Sotilaallinen voima on Venäjän ulkopolitiikan tärkein väline”, kuului yksi arvio. Sotilaallisen voiman näyttö Itämeren alueella on puolustuksen lisäksi osa Venäjän hanketta asemansa kohentamiseksi maailmanlaajuisesti.

Yksi Tallinnan konferenssiin osallistuneista venäläisistä asiantuntijoista teki taustatilaisuudessa hyvin selväksi, mitä Venäjä haluaa ja mitä se ei halua.

”Venäjä haluaa tulla tunnustetuksi legitiiminä ja itsenäisenä suurvaltana”, hän sanoi.

”Venäjä ei hyväksy Yhdysvaltojen hegemoniaa Euroopan turvallisuusjärjestelmässä.”

Venäläisarvion mukaan Putinilla on talouden ongelmista huolimatta voimavarat jatkaa nykyisen kaltaista toimintaa seuraavat kymmenen vuotta.

Tuleviin vuosiin mahtuu vielä paljon huolta aseiden käyttöön johtavista vahingoista Itämerellä ja siitä, mihin toiminnassa valmistaudutaan.

”Sotaharjoitukset eivät ole terapiaa”, Hultqvist sanoi.


Huoli jännitteiden muuttumisesta äkisti sotatoimiksi on kuitenkin hellittänyt jonkin verran myös virolaisissa arvioissa. Viidessä vuodessa Krimin miehityksen jälkeen on tapahtunut muutoksia länsimaiden kesken, vaikka ei lännen ja Venäjän välillä.

Baltian maihin ja Puolaan sijoitetut Nato-maiden monikansalliset pataljoonat ovat merkittäviä, sanoi virolainen diplomaatti nimettömänä taustakeskustelussa. Pataljoonat eivät riittäisi hyökkäyksen pysäyttämiseen, mutta niiden vuoksi myös rajoitetulla iskulla olisi laajat seuraukset.

Naton ja EU:n puolustusyhteistyökin saa presidentti Kaljulaidilta kiitosta, jota oli turha odottaa hänen edeltäjältään Toomas Hendrik Ilvekseltä.

Uutta on sekin, että diplomaatin arvion mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöllä keskenään ja Yhdysvaltojen kanssa on sen nykyisessä laajuudessa myönteinen vaikutus myös Viron turvallisuuteen. Virossa tosin lisätään, että tiivistyessään yhteistyö tekee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden näkymän entistäkin etäisemmäksi.

Uusia askeleita yhteistyössä Ruotsin kanssa korosti myös Tallinnan konferenssiin osallistunut kokoomuksen kansanedus­taja Ilkka Kanerva.

”Ruotsin avaus on aika histo­riallinen”, Kanerva sanoi Ruotsin tuoreesta puolustus­selonteosta, jossa tavoitteeksi asetetaan yhden prikaatin eli noin 5 000 sotilaan varustaminen Suomen tukemiseen sotatilanteessa.

Suomessa avaus on otettu vastaan laimeasti, mutta valmiusprikaati on merkittävä voima Natonkin mittakaavassa.

”Ruotsin 200 vuoden liittoutumattomuuden historia saa uuden luvun”, Kanerva arvioi.

Ei aivan kaikki ole Itämerellä ennallaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konepajan Bruno ei maksanut vuokraansa ja sai häädön, nyt omistajat haukkuvat Bruce Oreckin

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  4. 4

   Lasta ei voi kasvattaa menestyjäksi: Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä

   Tilaajille
  5. 5

   Mitään ei saa enää sanoa, hokevat taiteilijat ja konservatiivi­poliitikot – Onko totta, että sanan­vapautta rajoitetaan poliittisen korrektiuden nimissä?

  6. 6

   Koulukiusatusta kympin tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä: ”Mitä alempana hierarkiassa olet, sen enemmän epäillään lusmuilusta”

   Tilaajille
  7. 7

   Onko uusi teknokupla totta? Sijoittajille luvataan vain tappioita, silti osakkeet menevät kuin kuumille kiville

  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Asiantuntijat: Kaapo Kakosta tulee jääkiekon globaali supertähti

  10. 10

   Kun sinkkuystävät kerta toisensa jälkeen pettyivät deitti­sovelluksiin, Virve Rissanen päätti toimia – Syntyi ”paritus­rinki”, kymmeniä treffejä ja ainakin yksi umpi­rakastunut pari

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  6. 6

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää