Ulkomaat

Pääministeri Theresa May: Parlamentti saa päättää, järjestetäänkö brexitistä uusi kansanäänestys

May yrittää saada brexit-sopimuksen läpi alahuoneessa vielä kesäkuun alussa.

Lontoo

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti tiistai-iltana, että brittiparlamentti saa äänestää mahdollisen uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä.

”Itse en usko, että tämä olisi oikea tie. Minusta meidän pitää toteuttaa ensimmäisen kansanäänestyksen tulos”, May sanoi tiistaina Lontoossa pitämässään brexit-puheessa.

Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, että osa parlamentaarikoista kokee uuden kansanäänestyksen aidosti tärkeäksi asiaksi.

Mayn mukaan brittiparlamentti saa päättää myös siitä, minkälaiseen tullijärjestelyyn EU:n kanssa ryhdytään EU-eron jälkeen.

Lupauksiin liittyy kuitenkin olennainen ehto: alahuoneen pitää hyväksyä kiistelty erosopimus, jotta Britannia pääsee lähtemään EU:sta.

May puhui tiistaina ”uudesta brexit-sopimuksesta”, joka voisi yhdistää sisäisesti hajanaisen konservatiivipuolueen ja saada alahuoneen enemmistön viimeinkin erosopimuksen taakse. ”Uudella sopimuksella” May viittasi brittien keskenäisiin brexit-kompromisseihin, ei varsinaisen erosopimuksen avaamiseen.

Tavoitteena on säätää laissa, että paljon vastustusta herättäneelle Pohjois-Irlannin rajan avoimuuden vakuusjärjestelylle (niin sanottu backstop) on löydyttävä vaihtoehto vuoden 2020 loppuun mennessä. Näin vakuusjärjestelyä ei tarvitsisi koskaan käyttää.

Brittiparlamentti saa Mayn mukaan äänestää myös siitä, minkälainen tullijärjestely EU:n kanssa tehdään. Yksi mahdollisuus on jäädä väliaikaiseen tulliliittoon EU:n kanssa.

”Hallitus tuo alahuoneeseen tullikompromissin, ja parlamentaarikot saavat päättää umpikujan ratkaisemisesta”, May sanoi.

Parlamentti saa äänestää myös mahdollisen uuden kansanäänestyksen järjestämisestä erosopimuksesta.

May lupasi myös, että kun Britannia ja muu EU alkavat neuvotella brexitin jälkeen tulevasta EU:n ja Britannian suhteesta, parlamentti saa päättää tavoitteista sekä lopullisesta sopimuksesta.

Kaikilla Mayn lupauksilla on yksi tavoite: saada brexit-sopimus viimeinkin hyväksytyksi brittiparlamentin alahuoneessa kesäkuun alussa. Jos erosopimusta ei hyväksytä, valuvat Mayn esittelemät kompromissilupauksetkin hiekkaan.

”[Brexit] on osoittautunut odotettuakin vaikeammaksi”, May myönsi heti puheensa alussa.

Aiemmin Mayn linja on ollut, että Britannian tulee jättää niin EU:n sisämarkkinat kuin EU:n tulliliittokin. Hän on myös ollut tiukasti uutta EU-kansanäänestystä vastaan.

Brittihallituksen ja muun EU:n neuvottelema erosopimus on kaatunut brittiparlamentin alahuoneessa tänä vuonna jo kolmesti.

Mayn konservatiivihallituksen on määrä tuoda brexit-sopimus alahuoneen käsittelyyn vielä neljännen kerran kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

”Uskon, että brexit-sopimuksen taakse voidaan saada alahuoneen enemmistö. Näin brexit viimeinkin toteutuu ja maamme voi siirtyä viimeinkin eteenpäin”, May sanoi tiistaina.

Pääministerin mukaan brexit-kiistelyn pitkittäminen uhkaa Britannian poliittista vakautta.

”Jos se jatkuu kuukausia – tai ehkä jopa ikuisesti – on riskinä, että edessä on painajaismainen tulevaisuus ja politiikan pysyvä polarisoituminen.”

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei lämmennyt pääministerin lupauksille.

”Emme voi tukea erosopimusta – – lupaukset ovat vain vanhan vatvomista”, Corbyn sanoi BBC:n televisiokameroille.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon puolestaan ilmoitti BBC:lle tiistaina, että Skotlannin kansallispuolueen (SNP) parlamentaarikot eivät aio tukea taaskaan Mayn brexit-sopimusta. SNP vastustaa brexitiä.

May lupasi aiemmin keväällä, että hän eroaa, jos brexit-sopimus menee viimein läpi. Pääministerillä saattaa kuitenkin olla edessä ero, vaikka erosopimus taas kaatuisikin.

Konservatiivipuolueen jäsenten enemmistö panisi Mayn vaihtoon. Moni hallituksen ministeri kärkkyy uudeksi pääministeriksi, vaikka Mayta ei olekaan voitu vielä virallisesti haastaa.

Mayn hallitus kokoontui aiemmin tiistaina ja keskusteli brexitistä. Hallitus on ollut koko ajan hyvin jakaantunut brexitin sisällöstä ja tavoitteista.

Hallitus ja pääoppositiopuolue labour ovat yrittäneet löytää yhteistä brexit-linjaa huhtikuusta lähtien. Neuvottelut kariutuivat kuitenkin viime viikolla.

Labour haluaa Britannian pysyvän tulliliitossa EU:n kanssa. Konservatiivipuolueen brexit-leiri vastustaa tulliliittoa, koska se veisi Britannialta mahdollisuuden solmia omia kauppasopimuksia.

Labour on painottanut myös työntekijöiden oikeuksien sekä ympäristölainsäädännön vaalimista brexitin jälkeenkin. Näihin myös May lupasi tiistaina panostaa. Työväenpuolueen linja uuteen kansanäänestykseen erosopimuksesta on ollut sen sijaan häilyvämpi.

Vaikka Britannia on eroamassa EU:sta, sen pitää järjestää tällä viikolla eurovaalit. Eurovaalit olivat ehto sille, että muu EU suostui huhtikuussa brexit-päivän lykkäämiseen lokakuun loppuun.

Britanniassa EU-parlamenttivaalit järjestetään jo torstaina. Mielipidemittauksia johtaa euroedustaja Nigel Faragen uusi Brexit-puolue, joka vaatii – nimensä mukaisesti – pikaista EU-eroa.

Mayn konservatiivipuolue pelkää murskatappiota. Kehno tulos odottaa kyselyjen mukaan myös Corbynin työväenpuoluetta.

Brexitiä vastaan kampanjoivat muun muassa liberaalidemokraatit, uusi Change UK -puolue ja Skotlannin kansallispuolue SNP.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin poliisi tutkii salakatselua – tunnistatko tämän naisten wc:n?

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Media pääsi Kalasataman 134-metrisen tornin huipulle

  6. 6

   Halla-aho: Populistiset liikkeet tuoneet Eurooppaan pitkä­kestoisen muutoksen, ”johon kannattaisi henkisesti valmistautua” – HS seurasi Kultaranta-keskustelua

  7. 7

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Finanssi­valvonta tuomitsi 110 miljoonan euron sakon lisäerän pörssi­yhtiön pääomistajalle

  10. 10

   Yöaikaan riehunut nuorukainen hajotti lähes 40 auton sivupeilejä Helsingin Herttoniemen­rannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  7. 7

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  9. 9

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  10. 10

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää