Ulkomaat

Missä muhkea EU-virka, siellä mies: Unionin johto­paikat menevät yhä useimmiten miehille, eikä Suomi ole poikkeus

Komission johdossa ei ole ollut vielä koskaan naista, eikä Suomella naiskomissaaria.

Lontoo

Eurooppa on naisille ja tytöille yksi maailman tasa-arvoisimmista ja turvallisimmista paikoista elää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Euroopassakaan ihan kaikki olisi täydellistä.

EU:n johtopaikat ovat yhä pitkälti miesten käsissä. Jäsenmaiden poliittisissa kulttuureissa on eroja, ja naisten eteneminen EU-elimissä on ollut hidasta.

EU-parlamenttivaaleissa äänestäminen on yksi keino vaikuttaa naisten asemaan Euroopassa ja jopa maailmassa. Europarlamentaarikot eli mepit ovat tärkeitä päättäjiä, eikä ole yhdentekevää, ketkä käyttävät valtaa Strasbourgissa ja Brysselissä.

Etsi sopivaa ehdokasta HS:n eurovaalikoneella.

Mikä on naisten osuus EU-parlamentissa?

Kun nykyinen EU-parlamentti aloitti vuoden 2014 kesällä, mepeistä naisia oli 36,9 prosenttia. Huhtikuuhun 2018 mennessä osuus oli laskenut 36,2 prosenttiin.

Puolessa jäsenmaista – eli 14:ssä – miehiä oli peräti kaksi kolmasosaa mepeistä.

Suomi on siitä poikkeuksellinen jäsenmaa, että se on naisedustajien määrässä jopa ylikunnossa. Suomen kolmestatoista euroedustajasta naisia on kymmenen.

Onko naisten määrällä lopulta oikeasti väliä?

Jotta naisten ääni ja tarpeet kuuluisivat päätöksenteossa, pitäisi naisia olla päättävässä elimessä niin sanottu kriittinen massa eli ainakin 30 prosenttia.

EU-parlamentille tehdyn selvityksen mukaan eri jäsenmaiden vaalijärjestelmästä riippuu, kuinka paljon naisia päätyy mepeiksi. Suomen järjestelmä on omiaan tukemaan tasa-arvoa.

Kaikki naiset eivät tietenkään ole tasa-arvon aktiiviajajia – eivätkä edes kaikkien feministien tavoitteet ole samoja. Keskimääräisen naisen kannalta on kuitenkin hyvä, että yhteisistä asioista eivät päätä vain miehet.

”Kyse on myös EU:n legitimiteetistä eli siitä, kuka meitä edustaa – – kuva ei saa olla liian miehinen”, sanoo Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet.

Saako Suomi viimein naisen komissaariksi?

Jokainen jäsenmaa saa lähettää Brysseliin yhden komissaarin. Komissaarin pesteihin liittyy paljon valtaa ja näkyvyyttä.

Toisin kuin useimmat muut jäsenmaat, Suomi ei ole vielä ikinä lähettänyt naista komissaariksi. Suomalaiset mieskomissaarit ovat puolestaan nimittäneet kabinettiensa päälliköiksi toisia suomalaismiehiä.

Tasa-arvon mallimaalla on tässä selvä pimeä piste.

Jos demarien Antti Rinteestä tulee pääministeri, odotetaan asiaan viimein muutosta.

”Ainakaan ei ole pulaa hyvistä ehdokkaista”, Biaudet sanoo.

Komissaariksi sopisivat esimerkiksi entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri tai Eurooppa-suhteisiin panostanut kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

Onko komissio yhä miehisen vallan linnake?

EU-lainsäädäntöä valmistelevan komission johdossa ei ole vielä koskaan ollut naista.

Kun EU:n huippupaikkoja jaetaan, yritetään yleensä ottaa huomioon maantieteelliset ja poliittiset tekijät. Naisille on viime vuosina jyvitetty se vähäarvoisin huippuvirka eli EU-ulkoministerin pesti.

Teoriassa komission johtoon tulee etukäteen valittu kärkiehdokas siitä kattopuolueesta, joka voittaa eurovaalit. Käytännössä jako voi mennä toisinkin.

Jos esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaisi komission tai Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi, tuskin kukaan asettuisi vastaan. Merkel itse ei tähyä uudelle EU-uralle.

Kolahtaako naisten pää yhä lasikattoon?

Komissio on asettanut tavoitteekseen, että naisia pitäisi olla virkajohdosta ainakin 40 prosenttia. Tämä on jo lähes saavutettu. Työntekijöitä komissiossa on peräti 32 000.

”EU:n virkakilpailuissa naiset pärjäävät hyvin, joten pulaa virkanaisista ei sinänsä ole. Naisten vähyyteen ylimmässä johdossa on viime vuosina kiinnitetty enemmän huomiota. Selkeä tavoite on edistänyt tasa-arvoa lyhyessä ajassa huomattavasti”, kertoo komission tiedottaja Anna-Kaisa Itkonen.

Iso huomio kiinnittyy taas tänä vuonna siihen, kuinka paljon naisia tulee uuteen komissioon.

Jo aiemmin on ollut esillä, että jokaisen jäsenmaan pitäisi ehdottaa komissaariksi sekä naista että miestä. Näin kokoonpanosta saataisiin tasapainoinen.

Nyt komissiossa on yhdeksän naista ja 19 miestä.

Mitä pitää katsoa prosenttien lisäksi?

Naisten osuus eri EU-elimissä kertoo jo paljon unionin tasa-arvotilasta. Selvityksen mukaan 13 EU-elimessä on 246 merkittävää johtajanpaikkaa, joista naisten hallussa on 57 eli 23,2 prosenttia.

Pääosastojen senioripaikoista naisilla on noin 26 prosenttia. Monet jäsenmaat ovat tottuneet lobbaamaan EU:n avainpaikoille sananmukaisesti ”omia miehiään”.

Määrän lisäksi pitää katsoa myös tehtävän sisältöä ja laatua niin komissiossa, neuvostossa kuin EU-parlamentissakin.

”Tehtävien jakautuminen stereotypioiden mukaan on yhä haaste”, Biaudet sanoo.

Miksi tasa-arvoasioista pitää aina puhua?

Koska tasa-arvo ja naisten oikeudet eivät ole pysyvä olotila. Takapakkia on otettu jopa osassa EU-maita ja Yhdysvalloissa. Vanhoilliset arvot ovat nostaneet päätään Euroopassakin.

EU:ssa tehdään monia päätöksiä, jotka vaikuttavat tavallisten naisten ja tyttöjen arkeen. Yksi niistä on se, kuinka rahoja jaetaan. Näennäisen neutraaleilla päätöksillä voi olla isoja sukupuolivaikutuksia.

Fakta

Poimintoja vaikutusvaltaisista eurooppalaisista naisista


 Saksan liittokansleri Angela Merkel on Euroopan vahvin johtaja, mutta hän ei tavoittele EU:n huippupaikkoja.

 Tanskalainen kilpailukomissaari Margrethe Vestager nauttii suurta suosiota monissa EU- ja mediapiireissä. Taustalta uupuu kuitenkin tarpeeksi iso poliittinen puolue.

 Italialainen Federica Mogherini on toiminut EU:n ulkoministerinä vuodesta 2014 lähtien. Ulkoministerinpesti – kärkiviroista vähäisin – jyvitettiin jo toistamiseen naiselle.

 Irlantilainen euroedustaja Mairead McGuinness saattaa asettua taas ehdolle EU-parlamentin puhemieheksi. Parlamentin johdossa oli nainen viimeksi vuosina 1999–2002.

 EU-komission entinen varapuheenjohtaja, bulgarialainen Kristalina Georgieva ajoi tavoitetta, jonka mukaan komission virkajohdosta naisia pitäisi olla 40 prosenttia.

 Liettuan presidentti Dalia Grybauskaité voi olla yksi mahdollisuus esimerkiksi Eurooppa-neuvoston uudeksi puheenjohtajaksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  4. 4

   Tukholmalaisessa vankilassa istuva Asap Rocky on palkannut avukseen pr-toimiston, mitä pidetään Ruotsissa ennenkuulumattomana: Myös Kuninkaanlinnaan on vedottu

  5. 5

   Yle: Palkitun teknologiayhtiön osakasta epäillään rahanpesusta Sihteeriopisto-vyyhdissä

  6. 6

   Meksikolainen huume­paroni El Chapo tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Yhdysvalloissa

  7. 7

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  8. 8

   Hergé kuvasi Tintin avaruusmatkaa tarkasti jo vuosia ennen kuin Neil Armstrong astui Kuun kamaralle tai Juri Gagarin kävi avaruudessa – kuinka se on edes mahdollista?

  9. 9

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  10. 10

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  5. 5

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  8. 8

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  9. 9

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  10. 10

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää