Ulkomaat

Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

Liikenne- ja viestintävirasto on tänä keväänä selvittänyt, minkä valmistajien verkkolaitteita suomalaisilla teleoperaattoreilla on. Selvityksen tarkat tulokset eivät ole julkisia.

Vaikka Yhdysvaltojen viimeaikaiset järeät toimet kiinalaista teknologiayhtiötä Huaweita kohtaan ovat saaneet paljon huomiota maailmalla, huoli kiinalaisten verkkolaitteiden tietoturvasta ei ole alkujaan lähtöisin Yhdysvalloista vaan Australiasta. Näin kertoo uutistoimisto Reuters laajassa selvityksessään.

Australian hallinto havahtui niin sanottuihin viidennen sukupolven verkkoihin eli 5g-verkkoihin liittyviin turvallisuusriskeihin digitaalisessa sotaharjoituksessa, joka pidettiin vuoden 2018 alussa maan pääkaupungissa Canberrassa, Reuters kertoo.

Australian huippusalaisen signaalitiedustelulaitoksen agenteille oli annettu tehtäväksi selvittää harjoituksessa, millaista vahinkoa he saisivat aikaan, jos heillä olisi pääsy jonkin maan 5g-verkossa oleviin laitteisiin.

Harjoituksesta saadut tulokset havahduttivat Australian turvallisuusviranomaiset ja poliittisen johdon ja olivat käännekohta suhtautumisessa kiinalaisiin verkkolaitteisiin, kertoo Reuters. Ymmärrys siitä, kuinka kattavasti 5g-verkkoja pystyisi hyödyntämään vakoiluun ja elintärkeän infrastruktuurin sabotointiin ”muutti kaiken”, Reuters kertoo.

5g-verkko on langaton tietoverkko, joka kykenee paljon nopeampaan tiedonsiirtoon kuin aiempien sukupolvien verkot. Siihen voi myös kytkeä paljon enemmän laitteita. Hyvin monenlaisten laitteiden sähkövoimaloista autoihin ja jääkaappeihin odotetaan tulevaisuudessa olevan yhteydessä 5g-verkkoon.

Uusista verkoista tulee siis hyvin tärkeä tai jopa tärkein osa kehittyneiden yhteiskuntien infrastruktuureja.

”Viidennen sukupolven verkot muodostavat yhteiskuntiemme ja talouksiemme tulevan selkärangan”, toteaa esimerkiksi Euroopan komissio maaliskuussa julkistamassaan taustatiedotteessa.

”Ne yhdistävät miljardeja esineitä ja järjestelmiä, myös kriittisillä aloilla, kuten energiahuollossa, liikenteessä, pankkitoiminnassa, terveydenhoidossa ja teollisuuden hallintajärjestelmissä.”

Jos joku onnistuisi vaikuttamaan verkkohyökkäyksellä näin tärkeän verkon toimintaan, hyökkääjällä saattaisi olla avaimet käytännössä koko yhteiskunnan toimintakykyyn.

Kiinalainen Huawei on maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja. Se on yksi kolmesta yhtiöstä, jotka kykenevät valmistamaan suuria määriä kehittyneitä 5g-verkkolaitteita. Muut kaksi ovat suomalainen Nokia ja ruotsalainen Ericsson.

Huaweita on jo pitkään epäilty työkaluksi, jota Kiinan hallinto voisi tarvittaessa käyttää esimerkiksi vakoiluun. Tosin todisteita näiden väitteiden tueksi ei ole esitetty ainakaan julkisuudessa. Kiinaa on kuitenkin jo vuosikaudet epäilty esimerkiksi teollisuusvakoilusta tietomurtojen avulla.


Huawein on myös väitetty olevan Kiinan poliittisen johdon määräysvallassa. Huawein perustaja Ren Zhengfei on entinen Kiinan kansanarmeijan insinööri. Hän on myös Kiinaa johtavan kommunistisen puolueen jäsen, kertoi hongkongilainen sanomalehti South China Morning Post viime tammikuussa.

Kiina on nykyisen puoluejohtajan Xi Jinpingin kaudella ottanut yhä näkyvämpää ja itsevarmempaa roolia kansainvälisessä politiikassa. Maa on myös jatkanut sotilasbudjettinsa ja sotilaallisen voimansa määrätietoista kasvattamista.

Huawein verkkolaitteissa on arveltu voivan olla niin sanottuja takaovia, joiden kautta joku voisi päästä verkkoon käsiksi ja tehdä verkkohyökkäyksiä esimerkiksi sabotaasi- tai vakoilutarkoituksessa. Huawei on jyrkästi kiistänyt takaovien olemassaolon.


Reutersin mukaan Yhdysvallat on kuitenkin väittänyt, ettei 5g-järjestelmiin tunkeutumiseen edes tarvita takaovia vaan siihen riittäisivät haittaohjelmistot, joita verkkolaitteisiin voisi tulla esimerkiksi laitevalmistajan ohjelmistopäivitysten mukana.

Britannian turvallisuusviranomaiset ovat puolestaan Reutersin mukaan turhautuneita Huawein ohjelmistojen laatuongelmiin ja lähdekoodin epäjohdonmukaisuuksiin. Brittiviranomaisten mukaan ohjelmistojen heikkouksia voisivat käyttää hyväkseen muutkin kuin Kiina.

Brittiläisen turvallisuusalan virkamiehen Ian Levyn mukaan Huawein ohjelmistosuunnittelu on ”kuin 20 vuoden takaa”.

”Haavoittuvuuden mahdollisuus Huawein laitteen kanssa on paljon suurempi kuin muilla myyjillä”, hän sanoi Reutersille.

Huawein laitteita käytetään myös Suomessa. Liikenne- ja viestintävirasto on tänä keväänä tehnyt selvityksen siitä, minkä valmistajien verkkolaitteita suomalaisilla teleoperaattoreilla on.

”Huawein tuotteet eivät ole merkittävässä asemassa. Niitä on, mutta ne eivät ole millään operaattorilla enemmistönä laitteista”, sanoo viraston kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki.

Hänen mukaansa selvityksen tarkat tulokset eivät ole julkisia, koska ne sisältävät yrityssalaisuuksia ja turvallisuuteen vaikuttavia tietoja.

Kunkin laitteen merkitys verkon toiminnassa riippuu siitä, mitä tehtävää laite verkossa hoitaa. Sitä ei Saarimäen mukaan voi kertoa, kuinka tärkeitä yksittäiset Huawein laitteet ovat suomalaisten tietoverkkojen toiminnan kannalta.

Osa valtioista on viimeksi kuluneen vuoden aikana pyrkinyt estämään Huawein pääsyn rakentamaan 5g-verkkoja. Huawei on tähän asti ollut operaattoreille houkutteleva vaihtoehto, koska sen tuotteita on pidetty kilpailijoiden tuotteita halvempina.

Noin puoli vuotta Australian digitaalisen harjoituksen jälkeen maa käytännössä kielsi Huawein osallistumisen 5g-suunnitelmiinsa, Reuters kertoo. Kun australialaiset olivat kertoneet havainnoistaan Yhdysvaltojen johtajille, myös muut maat alkoivat Reutersin mukaan rajoittaa Huawein toimintaa.

Pisimmälle näyttää menneen Yhdysvallat. Siellä presidentti Donald Trump antoi viime viikolla määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisia tietoverkkoyhtiöitä käyttämästä sellaisia tietoliikennelaitteita, jotka ovat uhka Yhdysvaltojen turvallisuudelle. Määräyksessä ei mainita mitään tietoliikennelaitteiden toimittajaa nimeltä, mutta määräyksen on tulkittu tarkoittavan Huaweita.

Verkkolaiteliiketoiminnan ohella Huawei on myös maailman toiseksi suurin matkapuhelimien valmistaja. Viime viikolla Reuters kertoi, että yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Google lakkaa toimittamasta Huaweille muita kuin avoimen koodin ohjelmistopalveluja. Tämä tarkoittaa, ettei Huawein tuleviin matkapuhelinmalleihin enää tule esimerkiksi Googlen kauppasovellusta.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö on myös hiljattain kieltänyt yhdysvaltalaisia yrityksiä myymästä Huaweille tekniikkaa ilman erillistä lupaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  6. 6

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  7. 7

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  8. 8

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  9. 9

   HS-raati löysi viiden tähden Suomi-siiderin ja tyrmäsi ison panimon tekeleen saippuaiseksi limuksi

   Tilaajille
  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää