Ulkomaat

Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

Ibizalaisella luksushuvilalla salaa kaksi vuotta sitten kuvattu video kaatoi Itävallan hallituksen ja nyt maassa pohditaan, kuka videon takana on.

rac
Itävalta ajautui sisäpoliittiseen kriisiin juuri ennen eurovaaleja. Kriisin keskushenkilö, oikeistopopulistista Vapauspuolue FPÖ:tä edustava varaliittokansleri Heinz-Christian Strache joutui eroamaan jo lauantaina ja sittemmin myös konservatiivipuolueen puheenjohtajaa, liittokansleri Sebastian Kurzia on vaadittu eroamaan.

Saksankielisessä mediassa on kuluneella viikolla pohdittu, virittikö joku ansan, johon Strache astui varomattomasti ibizalaisella luksushuvilalla. Myös paljastuksen aikataulu on mielenkiintoinen.

Saksalaisten lehtien Der Spiegelin ja Süddeutsche Zeitungin perjantaina julkaisema video oli kuvattu jo vuonna 2017, kun Itävalta valmistautui parlamenttivaaleihin. Julkisuuteen se tuli kuitenkin vasta kaksi vuotta myöhemmin – ja juuri eurovaalien alla.

Videon julkaisua seurasi poliittinen kriisi, jonka seurauksena Itävallassa aiotaan syksyllä pitää ennenaikaiset vaalit.

”Tapahtuneessa on kaikki ainekset poliittiseen katastrofiin”, sanoo itävaltalaisen Österreichische Gesellschaft für Europapolitik -tutkimuskeskuksen johtaja Paul Schmidt.

Salaa luksushuvilalla kuvattu video näyttää tapaamisen, jossa venäläisnainen kertoo Strachelle haluavansa sijoittaa Itävaltaan. Nainen väittää olevansa Venäjän presidentti Vladimir Putinia lähellä olevan oligarkin Igor Makarovin lähisukulainen. Hänen todellista henkilöyttään ei julkisuudessa ole vahvistettu.

Strache, joka oli vuonna 2017 kovassa nousussa olleen FPÖ:n puheenjohtaja, kertoo videolla olevansa valmis järjestämään venäläisnaiselle esimerkiksi julkisia rakennushankkeita, jos tämä ottaa haltuunsa Kronen Zeitungin, Itävallan suurimman lehden, ja käyttää sitä FPÖ:n kampanjoiden tukemiseen.Strache selitteli puheitaan muun muassa alkoholilla, mutta jätti lauantaina paikkansa hallituksessa.

Schmidtin mukaan video vaikuttanee lähes varmasti Strachen FPÖ-puolueen menestykseen sunnuntain eurovaaleissa.

”FPÖ pärjäsi kannatusmittauksissa verrattain hyvin ennen kriisiä ja oli saamassa eurovaaleissa niiden mukaan noin 22 prosentin kannatuksen. Se oli paremmin kuin vuoden 2014 eurovaaleissa”, Schmidt kertoo.

Video on tuonut huomiota oikeistopopulistisille puolueille ja synnyttänyt Euroopan laajuista keskustelua siitä, kuinka paljon ne saavat Venäjältä tukea.

Schmidtin mukaan on vaikea sanoa, kuka ibizalaisella luksushuvilalla järjestetyn tilanteen ja sen salakuvaamisen on järjestänyt.

”Sen tietänee vain muutama ihminen.”

Schmidtin mukaan syyllisen etsimisen ei kuitenkaan pitäisi olla keskustelun keskiössä nyt. Hän muistuttaa, että sitä FPÖ juuri toivoo: että syyllisen etsiminen vie huomion pois itse videon sisällöstä.

”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että olipa videon takana kuka hyvänsä, keskustelun pääpainon pitäisi olla sillä, mitä videolla sanottiin”, Schmidt sanoo.

Erilaisia teorioita Schmidt on kuitenkin kuullut useampia, vaikka niiden paikkansapitävyys on kyseenalaista. Keskustelussa on mainittu sekä Venäjä että sosiaalidemokraattien neuvonantajana vuoden 2017 vaaleissa toimineen israelilaispoliitikon Tal Silbermanin nimi.

Silberman yritti muun muassa mustamaalata Kurzia ja FPÖ:tä, ennen kuin hänet pidätettiin Israelissa epäiltynä muun muassa lahjonnasta ja rahanpesusta epäiltynä.

”Ajallisesti video sopisi yhteen vuoden 2017 vaalien kanssa, mutta Silberman on kiistänyt osallisuutensa”, Schmidt sanoo.

Entä Venäjä? Mikä olisi Venäjän tavoittelema etu tehdä näin oikeistopopulistisen puolueen johtajalle?

”Se ei ole loogista”, Schmidt pohtii.

Eri teorioissa videon takana on epäilty olevan myös eri maiden salaisen palvelun edustajia.

”Se nyt on aika mielikuvituksellista.”

Paikallinen media on Schmidtin mukaan nostanut esiin myös sitä näkökulmaa, ettei Strachen salakuvaaminen Ibizalla ole vaatinut isoja resursseja: muutama kamera, hotelli, pari vuokra-autoa.

”Siksi on epäilty myös, että kyse on jonkinlaisista poliittisista aktivisteista. Tämä voisi sopia saksalaisen Center for Political Beauty (ZPS) -kollektiivin harjoittamiin aktivismin muotoihin”, Schmidt kertoo.

ZPS on Die Weltin mukaan kiistänyt julkisesti olevansa lähde, mutta vihjaili kuitenkin Twitterissä, että lisäpaljastuksia voi olla tulossa.

”Jos liittokansleri Kurzilla on häpyä, hän ymmärtää erota itsekin, koska auttoi tämän korruptoituneen tyypin [Strachen] virkaan – vai pitääkö meidän auttaa häntä eroamaan?” kyseli ZPS:ään yhdistetty KurzSchluss (suomeksi ”Kurzin loppu”) -niminen Twitter-tili lauantaina.
Joka tapauksessa videon julkistamisen tapa viittaa Schmidtin mielestä siihen, että lähde haluaa pysytellä tunnistamattomana. Video on kuitenkin ollut tiedossa eri puolilla.

”Voi olla, että joku on yrittänyt ensin myydä videota eri puolille, ennen kuin sen nyt julkaisseet lehdet ottivat sen. Ne tosin kieltävät maksaneensa mitään”, Schmidt sanoo.

Itävaltalaisen Die Pressen mukaan videon julkaisseet Spiegel ja Süddeutsche Zeitung olivat yrittäneet tavoittaa videon alkuperäistä luovuttajaa. Ne olivat kuitenkin saaneet yhteyden vain välittäjänä toimineeseen asianajajaan – ja hänen asianajajaansa.

”Asiakkaani puolesta pyydän teitä ymmärtämään, ettei häntä voi tavoittaa keskustelemaan tai kommentoimaan asiaa luottamustehtäviensä vuoksi”, oli vastaus kuulunut.

Videon nostaman kuhinan jälkeen Itävallassa ei vielä ole ehditty tehdä uutta mielipidemittausta eurovaaleihin liittyen, mutta Schmidtin mukaan kannatuksesta on kadonnut kolmannes. Se käy ilmi mielipidemittausta suppeammasta kyselystä, joka on tehty pika-aikataululla syksyn ennenaikaisia vaaleja ajatellen.

”Näyttäisi siltä, että FPÖ on menettämässä kannatusta jonkin verran, noin 8–9 prosenttia”, Schmidt kertoo.

Eurovaaleissa hallituksessa istuvan oikeistopopulistisen puolueen todellinen kannatus on kuitenkin arvoitus, hän muistuttaa.

”Meidän arvauksemme on, että tämä luo EU:n yhtenäisyyttä kannattaville syitä äänestää, mikä näkyy tuloksessa. Oikeiston kannattajat jäävät eurovaaleissa herkästi kotisohvalle.”

Merkittävää Schmidtin mielestä on se, että Strache ja FPÖ jättivät viikonloppuna osallistumatta Milanossa järjestettyyn eurooppalaisten oikeistopopulistipuolueiden tapahtumaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  2. 2

   Iiris Suomela on ajautunut kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvoloukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  3. 3

   Kuva hukkuneesta isästä ja tyttärestä kertoo siirtolaisten ahdingosta Yhdys­valtojen ja Meksikon rajalla

  4. 4

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  5. 5

   Ely-keskus antoi lopullisen linjauksensa: Malmin lentokenttää ei tarvitse suojella rakennusperintölailla

  6. 6

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  7. 7

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Oliko Jari Aarnio huumekauppaa tehnyt ”Pasilan mies”? Hovi­oikeus antaa torstaina tuomionsa Helsingin entisen huumepoliisin päällikön syytteistä

  10. 10

   Poliisi selvitti Suviseuroille alaikäistä seuraa etsineen miehen henkilöllisyyden ja epäilee häntä nyt rikoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  7. 7

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää