Ulkomaat

Venäjä ja Baltia vetävät kilpaa töpseliä seinästä: Irtautuminen idän sähköverkosta on balteille ”yhtä tärkeää kuin EU ja Nato”

Venäjä testaa tulevana viikonloppuna, pärjääkö Kaliningrad irrallaan muista sähköverkoista. Muusta Venäjästä irrallisella alueella on rakennettu viime vuosina useita uusia voimaloita.

Tallinna/Kaliningrad

Yksi Neuvostoliiton jäänteistä on pian katoamassa, kun Baltian maat ja Venäjä erottavat sähköverkkonsa toisistaan.

Baltian tavoitteena on liittyä Manner-Euroopan sähköjärjestelmään vuonna 2025. Venäjä on kuitenkin ollut irtautumisvalmisteluissaan nopeampi. Runsaan vuoden aikana Kaliningradiin on valmistunut kolme uutta voimalaitosta, joiden ansiosta alue on jo nyt ainakin periaatteessa sähkön suhteen itsenäinen.

Selvyys saadaan pian. Kaliningrad aloittaa tämän viikon perjantaina kolmipäiväisen testin selvittääkseen, tuleeko se myös käytännössä toimeen omillaan.

Baltiassa Kaliningradin irtautumiskoetta seurataan tarkkaan.

”Jos Kaliningradin irtautumiskoe onnistuu, voimme sanoa lopullisesti, että Venäjän federaatio, Kaliningradin alue ja sen sähköjärjestelmä mukaan lukien, toimivat riippumatta Baltian maista”, sanoo Viron kantaverkkoyhtiön Eleringin toimitusjohtaja Taavi Veskimägi.


Nyt Kaliningrad on osa neuvostoaikana rakennettua Brell-verkkoa, joka kattaa Valko-Venäjän, Venäjän, Viron, Latvian ja Liettuan. Sen ansiosta Kaliningrad on käytännössä osa samaa voimajärjestelmää muun Venäjän kanssa, mutta samalla Venäjä on ollut Kaliningradin vuoksi riippuvainen Baltian sähköverkosta.

Ensi viikolla riippuvuussuhdetta ei ehkä enää ole.

”Olemme tilanteessa, jossa riskit meille ovat kasvaneet. Olemme riippuvaisia Venäjästä, mutta Venäjä ei enää ole riippuvainen meistä”, Veskimägi sanoo.

Hiukan Kaliningradin keskustan ulkopuolella seisoo Pregolskajan uusi kaasuvoimala.

Maaliskuussa käynnistetty voimala on iso sininen laatikonmallinen rakennus, josta nousevat piiput on maalattu punavalkoraidallisiksi.


Sisälle ei pääse. Ulkomaalaisten pitäisi anoa lupaa pari kuukautta aiemmin. ”Ainakin”, sähköyhtiö Inter Raon edustaja arvioi. Sähköverkkoyhtiön tiedotus puolestaan vahvistaa testin ajankohdan mutta lupaa kommentoida asiaa vasta testin jälkeen.

Pregolskaja on kolmesta uudesta voimalasta tuorein. Viime vuoden maaliskuussa valmistui kaksi kaasuvoimalaa, minkä lisäksi Veikselinhaffin rannalle on nousemassa vielä yksi uusi hiilivoimala. Kaikkien rakennustyöt alkoivat vuonna 2016, kun Venäjä päätti tehdä Kaliningradista ”energian suhteen itsenäisen”.

Itsenäinen tarkoittaa tässä yhteydessä, että Kaliningrad olisi omavarainen kaikissa tilanteissa.

”Jopa ilman neljää uutta voimalaa käytössä oleva teho on puolitoista kertaa alueen tarve”, kaliningradilainen politiikan tutkija Vladimir Abramov sanoo.

Voimalat toimivat jo valmiiksi vain osittaisella teholla. Uudet voimalat piti kuitenkin rakentaa hätätilanteita varten.

Brell-verkossa on ollut tärkeää, että siinä olevat voimalat ovat yhteisellä taajuudella. Yhteisessä verkossa voimalaitosten tuottaman sähkön ”sykintä” yhdenmukaistetaan eli synkronoidaan yhteiselle taajuudelle, koska niin varmistetaan sähkönjakelun vakaus.

Kyse on ”taakanjaosta”, keskinäisestä vakuutuksesta tai avunantosopimuksesta. Jos johonkin voimalaitokseen tulee vika, muut saman taajuuden verkossa saavat automaattisesti paikattua puutetta, eivätkä kuluttajat huomaa ongelmaa.


Viro, Latvia ja Liettua ovat yhdessäkin liian pieni verkosto tällaiseen ”taakanjakoon”. Siksi niiden on siirryttävä yhteiselle taajuudelle jo olemassa olevan sähköverkon kanssa. Kaliningradiin on samasta syystä pitänyt rakentaa useita voimaloita.

”Siksi on pitänyt käyttää valtavia summia rahaa kaksinkertaisen järjestelmän luomiseen”, Abramov sanoo.

Venäjä on rakentanut Kaliningradiin myös terminaalin nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä varten, jotta alue ei olisi Liettuan läpi tulevan maakaasuputken varassa.

”Kaikki geopolitiikan vuoksi.”


Baltian maissa on jo pitkään ajateltu, että Venäjän kontrolloima sähköverkko on turvallisuusriski. Epäilykset vahvistuivat, kun Venäjä valtasi Krimin ja aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa vuonna 2014.

Aihe onkin ollut viime vuosina yksi pääpuheenaiheista kaikissa Baltian maiden johtajien tapaamisissa. Liettua on yhä riippuvainen venäläisestä ja valkovenäläisestä sähköstä, joten väistyvä presidentti Dalia Grybauskaitė on muistuttanut säännöllisesti, että Manner-Euroopan sähköverkkoon siirtyminen on ensisijaisesti alueellinen turvallisuuskysymys.

Arvostelijoille on siksi sanottu, ettei hanketta voi tarkastella vain taloudellisin ja teknisin perustein.

”Kyse on energiaturvallisuudesta”, sanoo myös Veskimägi.

”Sillä on Baltialle jopa sama painoarvo kuin liittymisellä EU:hun ja Natoon. Irti idästä ja lännen yhteyteen.”

Projektia on auttanut komission päätös tehdä EU:sta myös energiaunioni, jossa on yhteiset sähkömarkkinat. EU:ta vaivaa myös se, että nyt Baltia on teknisesti riippuvainen Venäjä sähköjärjestelmästä.

Niinpä EU:lta on odotettavissa 75 prosentin rahoitusta liki puolentoista miljardin euron kuluista, joita Baltian liittämisestä uuteen verkkoon syntyy. Puolasta Liettuaan pitää esimerkiksi rakentaa lisävoimalinja.

Asialla on myös taloudellinen puolensa, Viron presidentti Kersti Kaljulaid sanoi tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin huhtikuussa Moskovassa. Kaljulaidin mukaan tämä yllätti Putinin.

”Kerroin, että 1960-luvulla rakennetut linjayhteydet vaatisivat oleellista kunnostusta ja meidän on edullisempi ja helpompi tehdä työt lännen suuntaan”, Kaljulaid sanoi tapaamisen jälkeen virolaiselle lehdistölle.

Taloudellista vaikutusta on myös sillä, että Baltian maiden vaihtaessa taajuutta venäläisen sähkön tuonti Baltiaan loppuu. Baltiaa Venäjään ja Valko-Venäjään yhdistävät yhdeksän vaihtosähköverkkoa kytketään pois päältä.

Sähköä voidaan kyllä siirtää myös eri taajuuksilla toimivien verkkojen välillä muuntaja-asemien läpi. Suomestakin on voimalinjoja Viroon ja Venäjälle ja Suomi ostaa Venäjältä sähköä. Baltian maat eivät kuitenkaan aio rakentaa muuntajia.

Veskimägi perustelee asiaa sillä, että kilpailutilanne olisi epäreilu. Venäjää ja Valko-Venäjää eivät koske samat päästöjen rajoittamiseen tähtäävät vaatimukset ja ympäristösopimukset kuin EU:ssa. Vaikutus on isompi kuin Suomessa, sillä Baltiassa Venäjältä ja Valko-Venäjältä tulevan sähkön osuus on suurempi.


Venäjän mukaan Baltian maiden uudelleensynkronointi ei ole ainoa syy sille, että Kaliningradista tehdään energian suhteen omavaraista. Epäluulo on molemminpuolista.

Venäjä on kommentoinut Baltian siirtymistä toiseen sähköverkkoon julkisesti varsin vähän.

”Se on heidän asiansa. Veronmaksajien ylimääräistä rahaahan se vie”, Putin sanoi tammikuussa viitaten EU:n rahoitukseen.

Varapääministeri Dmitri Kozak puolestaan sanoi Pregolskajan voimalan avajaisissa maaliskuussa, että Venäjä on valmis jatkamaan nykytyyliin vuoteen 2025.

Veskimägikään ei usko, että Venäjä olisi valmis katkaisemaan yhteyttä Baltian sähköverkkoon. Kaliningradin pyörittäminen yksinään on paljon kalliimpaa kuin osana yhteistä verkkoa.

Irtaantumisessa on siis kyse varautumisesta siihen, että konfliktitilanteessa Venäjä ei voisi ottaa sähköjärjestelmää yhdeksi aseeksi. Baltiassa eivät valot silloinkaan todennäköisesti sammuisi, mutta verkon johtaminen muuttuisi huomattavasti mutkikkaammaksi.


Veskimägi arvelee, että Venäjä haluaa loppuviikon testillään vain minimoida riskit. Alun perin Baltian maiden piti testata irtautumista kesäkuussa, joten Venäjä haluaa varmistaa, että Kaliningradin järjestelmä pysyy pystyssä Baltian testin ajan.

Kaliningradin testin vuoksi Baltian maat ovat päättäneet pitää oman testinsä aikaisintaan vuonna 2022.

”Meidän etumme ei ole tilanteen eskaloituminen millään tavalla. Tavoitteemme on rauhanomainen ero, ei ero, jossa astioita heitetään päin seiniä”, Veskimägi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  6. 6

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  7. 7

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää