Ulkomaat

Venäjä ja Baltia vetävät kilpaa töpseliä seinästä: Irtautuminen idän sähköverkosta on balteille ”yhtä tärkeää kuin EU ja Nato”

Venäjä testaa tulevana viikonloppuna, pärjääkö Kaliningrad irrallaan muista sähköverkoista. Muusta Venäjästä irrallisella alueella on rakennettu viime vuosina useita uusia voimaloita.

Tallinna/Kaliningrad

Yksi Neuvostoliiton jäänteistä on pian katoamassa, kun Baltian maat ja Venäjä erottavat sähköverkkonsa toisistaan.

Baltian tavoitteena on liittyä Manner-Euroopan sähköjärjestelmään vuonna 2025. Venäjä on kuitenkin ollut irtautumisvalmisteluissaan nopeampi. Runsaan vuoden aikana Kaliningradiin on valmistunut kolme uutta voimalaitosta, joiden ansiosta alue on jo nyt ainakin periaatteessa sähkön suhteen itsenäinen.

Selvyys saadaan pian. Kaliningrad aloittaa tämän viikon perjantaina kolmipäiväisen testin selvittääkseen, tuleeko se myös käytännössä toimeen omillaan.

Baltiassa Kaliningradin irtautumiskoetta seurataan tarkkaan.

”Jos Kaliningradin irtautumiskoe onnistuu, voimme sanoa lopullisesti, että Venäjän federaatio, Kaliningradin alue ja sen sähköjärjestelmä mukaan lukien, toimivat riippumatta Baltian maista”, sanoo Viron kantaverkkoyhtiön Eleringin toimitusjohtaja Taavi Veskimägi.


Nyt Kaliningrad on osa neuvostoaikana rakennettua Brell-verkkoa, joka kattaa Valko-Venäjän, Venäjän, Viron, Latvian ja Liettuan. Sen ansiosta Kaliningrad on käytännössä osa samaa voimajärjestelmää muun Venäjän kanssa, mutta samalla Venäjä on ollut Kaliningradin vuoksi riippuvainen Baltian sähköverkosta.

Ensi viikolla riippuvuussuhdetta ei ehkä enää ole.

”Olemme tilanteessa, jossa riskit meille ovat kasvaneet. Olemme riippuvaisia Venäjästä, mutta Venäjä ei enää ole riippuvainen meistä”, Veskimägi sanoo.

Hiukan Kaliningradin keskustan ulkopuolella seisoo Pregolskajan uusi kaasuvoimala.

Maaliskuussa käynnistetty voimala on iso sininen laatikonmallinen rakennus, josta nousevat piiput on maalattu punavalkoraidallisiksi.


Sisälle ei pääse. Ulkomaalaisten pitäisi anoa lupaa pari kuukautta aiemmin. ”Ainakin”, sähköyhtiö Inter Raon edustaja arvioi. Sähköverkkoyhtiön tiedotus puolestaan vahvistaa testin ajankohdan mutta lupaa kommentoida asiaa vasta testin jälkeen.

Pregolskaja on kolmesta uudesta voimalasta tuorein. Viime vuoden maaliskuussa valmistui kaksi kaasuvoimalaa, minkä lisäksi Veikselinhaffin rannalle on nousemassa vielä yksi uusi hiilivoimala. Kaikkien rakennustyöt alkoivat vuonna 2016, kun Venäjä päätti tehdä Kaliningradista ”energian suhteen itsenäisen”.

Itsenäinen tarkoittaa tässä yhteydessä, että Kaliningrad olisi omavarainen kaikissa tilanteissa.

”Jopa ilman neljää uutta voimalaa käytössä oleva teho on puolitoista kertaa alueen tarve”, kaliningradilainen politiikan tutkija Vladimir Abramov sanoo.

Voimalat toimivat jo valmiiksi vain osittaisella teholla. Uudet voimalat piti kuitenkin rakentaa hätätilanteita varten.

Brell-verkossa on ollut tärkeää, että siinä olevat voimalat ovat yhteisellä taajuudella. Yhteisessä verkossa voimalaitosten tuottaman sähkön ”sykintä” yhdenmukaistetaan eli synkronoidaan yhteiselle taajuudelle, koska niin varmistetaan sähkönjakelun vakaus.

Kyse on ”taakanjaosta”, keskinäisestä vakuutuksesta tai avunantosopimuksesta. Jos johonkin voimalaitokseen tulee vika, muut saman taajuuden verkossa saavat automaattisesti paikattua puutetta, eivätkä kuluttajat huomaa ongelmaa.


Viro, Latvia ja Liettua ovat yhdessäkin liian pieni verkosto tällaiseen ”taakanjakoon”. Siksi niiden on siirryttävä yhteiselle taajuudelle jo olemassa olevan sähköverkon kanssa. Kaliningradiin on samasta syystä pitänyt rakentaa useita voimaloita.

”Siksi on pitänyt käyttää valtavia summia rahaa kaksinkertaisen järjestelmän luomiseen”, Abramov sanoo.

Venäjä on rakentanut Kaliningradiin myös terminaalin nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä varten, jotta alue ei olisi Liettuan läpi tulevan maakaasuputken varassa.

”Kaikki geopolitiikan vuoksi.”


Baltian maissa on jo pitkään ajateltu, että Venäjän kontrolloima sähköverkko on turvallisuusriski. Epäilykset vahvistuivat, kun Venäjä valtasi Krimin ja aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa vuonna 2014.

Aihe onkin ollut viime vuosina yksi pääpuheenaiheista kaikissa Baltian maiden johtajien tapaamisissa. Liettua on yhä riippuvainen venäläisestä ja valkovenäläisestä sähköstä, joten väistyvä presidentti Dalia Grybauskaitė on muistuttanut säännöllisesti, että Manner-Euroopan sähköverkkoon siirtyminen on ensisijaisesti alueellinen turvallisuuskysymys.

Arvostelijoille on siksi sanottu, ettei hanketta voi tarkastella vain taloudellisin ja teknisin perustein.

”Kyse on energiaturvallisuudesta”, sanoo myös Veskimägi.

”Sillä on Baltialle jopa sama painoarvo kuin liittymisellä EU:hun ja Natoon. Irti idästä ja lännen yhteyteen.”

Projektia on auttanut komission päätös tehdä EU:sta myös energiaunioni, jossa on yhteiset sähkömarkkinat. EU:ta vaivaa myös se, että nyt Baltia on teknisesti riippuvainen Venäjä sähköjärjestelmästä.

Niinpä EU:lta on odotettavissa 75 prosentin rahoitusta liki puolentoista miljardin euron kuluista, joita Baltian liittämisestä uuteen verkkoon syntyy. Puolasta Liettuaan pitää esimerkiksi rakentaa lisävoimalinja.

Asialla on myös taloudellinen puolensa, Viron presidentti Kersti Kaljulaid sanoi tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin huhtikuussa Moskovassa. Kaljulaidin mukaan tämä yllätti Putinin.

”Kerroin, että 1960-luvulla rakennetut linjayhteydet vaatisivat oleellista kunnostusta ja meidän on edullisempi ja helpompi tehdä työt lännen suuntaan”, Kaljulaid sanoi tapaamisen jälkeen virolaiselle lehdistölle.

Taloudellista vaikutusta on myös sillä, että Baltian maiden vaihtaessa taajuutta venäläisen sähkön tuonti Baltiaan loppuu. Baltiaa Venäjään ja Valko-Venäjään yhdistävät yhdeksän vaihtosähköverkkoa kytketään pois päältä.

Sähköä voidaan kyllä siirtää myös eri taajuuksilla toimivien verkkojen välillä muuntaja-asemien läpi. Suomestakin on voimalinjoja Viroon ja Venäjälle ja Suomi ostaa Venäjältä sähköä. Baltian maat eivät kuitenkaan aio rakentaa muuntajia.

Veskimägi perustelee asiaa sillä, että kilpailutilanne olisi epäreilu. Venäjää ja Valko-Venäjää eivät koske samat päästöjen rajoittamiseen tähtäävät vaatimukset ja ympäristösopimukset kuin EU:ssa. Vaikutus on isompi kuin Suomessa, sillä Baltiassa Venäjältä ja Valko-Venäjältä tulevan sähkön osuus on suurempi.


Venäjän mukaan Baltian maiden uudelleensynkronointi ei ole ainoa syy sille, että Kaliningradista tehdään energian suhteen omavaraista. Epäluulo on molemminpuolista.

Venäjä on kommentoinut Baltian siirtymistä toiseen sähköverkkoon julkisesti varsin vähän.

”Se on heidän asiansa. Veronmaksajien ylimääräistä rahaahan se vie”, Putin sanoi tammikuussa viitaten EU:n rahoitukseen.

Varapääministeri Dmitri Kozak puolestaan sanoi Pregolskajan voimalan avajaisissa maaliskuussa, että Venäjä on valmis jatkamaan nykytyyliin vuoteen 2025.

Veskimägikään ei usko, että Venäjä olisi valmis katkaisemaan yhteyttä Baltian sähköverkkoon. Kaliningradin pyörittäminen yksinään on paljon kalliimpaa kuin osana yhteistä verkkoa.

Irtaantumisessa on siis kyse varautumisesta siihen, että konfliktitilanteessa Venäjä ei voisi ottaa sähköjärjestelmää yhdeksi aseeksi. Baltiassa eivät valot silloinkaan todennäköisesti sammuisi, mutta verkon johtaminen muuttuisi huomattavasti mutkikkaammaksi.


Veskimägi arvelee, että Venäjä haluaa loppuviikon testillään vain minimoida riskit. Alun perin Baltian maiden piti testata irtautumista kesäkuussa, joten Venäjä haluaa varmistaa, että Kaliningradin järjestelmä pysyy pystyssä Baltian testin ajan.

Kaliningradin testin vuoksi Baltian maat ovat päättäneet pitää oman testinsä aikaisintaan vuonna 2022.

”Meidän etumme ei ole tilanteen eskaloituminen millään tavalla. Tavoitteemme on rauhanomainen ero, ei ero, jossa astioita heitetään päin seiniä”, Veskimägi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui Itä-Saksan Hollywoodin tarjoukseen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  3. 3

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi – HS seurasi, kun työ­ministeri luopui vallastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – Suomen seuraava EU-komissaari hyppää pestiinsä vanhempainvapaalta

   Tilaajille
  6. 6

   Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun – yksi auton takapenkillä ollut loukkaantui lievästi

  7. 7

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Riittääkö oma äly? Kaksi testiä sen kertoo

  9. 9

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  10. 10

   Rakennusyhtiöillä on käsissään ennätysmäärä keskeneräisiä asuntoja, ja talous on kääntymässä laskuun: Miten ostaja voi välttää riskit?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  6. 6

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  7. 7

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  8. 8

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  9. 9

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  10. 10

   Dramaattisen aamun onnellinen loppu: Ensihoitajat auttoivat vauvan maailmaan Itä-Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää