Ulkomaat

Venäjä ja Baltia vetävät kilpaa töpseliä seinästä: Irtautuminen idän sähköverkosta on balteille ”yhtä tärkeää kuin EU ja Nato”

Venäjä testaa tulevana viikonloppuna, pärjääkö Kaliningrad irrallaan muista sähköverkoista. Muusta Venäjästä irrallisella alueella on rakennettu viime vuosina useita uusia voimaloita.

Tallinna/Kaliningrad

Yksi Neuvostoliiton jäänteistä on pian katoamassa, kun Baltian maat ja Venäjä erottavat sähköverkkonsa toisistaan.

Baltian tavoitteena on liittyä Manner-Euroopan sähköjärjestelmään vuonna 2025. Venäjä on kuitenkin ollut irtautumisvalmisteluissaan nopeampi. Runsaan vuoden aikana Kaliningradiin on valmistunut kolme uutta voimalaitosta, joiden ansiosta alue on jo nyt ainakin periaatteessa sähkön suhteen itsenäinen.

Selvyys saadaan pian. Kaliningrad aloittaa tämän viikon perjantaina kolmipäiväisen testin selvittääkseen, tuleeko se myös käytännössä toimeen omillaan.

Baltiassa Kaliningradin irtautumiskoetta seurataan tarkkaan.

”Jos Kaliningradin irtautumiskoe onnistuu, voimme sanoa lopullisesti, että Venäjän federaatio, Kaliningradin alue ja sen sähköjärjestelmä mukaan lukien, toimivat riippumatta Baltian maista”, sanoo Viron kantaverkkoyhtiön Eleringin toimitusjohtaja Taavi Veskimägi.


Nyt Kaliningrad on osa neuvostoaikana rakennettua Brell-verkkoa, joka kattaa Valko-Venäjän, Venäjän, Viron, Latvian ja Liettuan. Sen ansiosta Kaliningrad on käytännössä osa samaa voimajärjestelmää muun Venäjän kanssa, mutta samalla Venäjä on ollut Kaliningradin vuoksi riippuvainen Baltian sähköverkosta.

Ensi viikolla riippuvuussuhdetta ei ehkä enää ole.

”Olemme tilanteessa, jossa riskit meille ovat kasvaneet. Olemme riippuvaisia Venäjästä, mutta Venäjä ei enää ole riippuvainen meistä”, Veskimägi sanoo.

Hiukan Kaliningradin keskustan ulkopuolella seisoo Pregolskajan uusi kaasuvoimala.

Maaliskuussa käynnistetty voimala on iso sininen laatikonmallinen rakennus, josta nousevat piiput on maalattu punavalkoraidallisiksi.


Sisälle ei pääse. Ulkomaalaisten pitäisi anoa lupaa pari kuukautta aiemmin. ”Ainakin”, sähköyhtiö Inter Raon edustaja arvioi. Sähköverkkoyhtiön tiedotus puolestaan vahvistaa testin ajankohdan mutta lupaa kommentoida asiaa vasta testin jälkeen.

Pregolskaja on kolmesta uudesta voimalasta tuorein. Viime vuoden maaliskuussa valmistui kaksi kaasuvoimalaa, minkä lisäksi Veikselinhaffin rannalle on nousemassa vielä yksi uusi hiilivoimala. Kaikkien rakennustyöt alkoivat vuonna 2016, kun Venäjä päätti tehdä Kaliningradista ”energian suhteen itsenäisen”.

Itsenäinen tarkoittaa tässä yhteydessä, että Kaliningrad olisi omavarainen kaikissa tilanteissa.

”Jopa ilman neljää uutta voimalaa käytössä oleva teho on puolitoista kertaa alueen tarve”, kaliningradilainen politiikan tutkija Vladimir Abramov sanoo.

Voimalat toimivat jo valmiiksi vain osittaisella teholla. Uudet voimalat piti kuitenkin rakentaa hätätilanteita varten.

Brell-verkossa on ollut tärkeää, että siinä olevat voimalat ovat yhteisellä taajuudella. Yhteisessä verkossa voimalaitosten tuottaman sähkön ”sykintä” yhdenmukaistetaan eli synkronoidaan yhteiselle taajuudelle, koska niin varmistetaan sähkönjakelun vakaus.

Kyse on ”taakanjaosta”, keskinäisestä vakuutuksesta tai avunantosopimuksesta. Jos johonkin voimalaitokseen tulee vika, muut saman taajuuden verkossa saavat automaattisesti paikattua puutetta, eivätkä kuluttajat huomaa ongelmaa.


Viro, Latvia ja Liettua ovat yhdessäkin liian pieni verkosto tällaiseen ”taakanjakoon”. Siksi niiden on siirryttävä yhteiselle taajuudelle jo olemassa olevan sähköverkon kanssa. Kaliningradiin on samasta syystä pitänyt rakentaa useita voimaloita.

”Siksi on pitänyt käyttää valtavia summia rahaa kaksinkertaisen järjestelmän luomiseen”, Abramov sanoo.

Venäjä on rakentanut Kaliningradiin myös terminaalin nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä varten, jotta alue ei olisi Liettuan läpi tulevan maakaasuputken varassa.

”Kaikki geopolitiikan vuoksi.”


Baltian maissa on jo pitkään ajateltu, että Venäjän kontrolloima sähköverkko on turvallisuusriski. Epäilykset vahvistuivat, kun Venäjä valtasi Krimin ja aloitti sotatoimet Itä-Ukrainassa vuonna 2014.

Aihe onkin ollut viime vuosina yksi pääpuheenaiheista kaikissa Baltian maiden johtajien tapaamisissa. Liettua on yhä riippuvainen venäläisestä ja valkovenäläisestä sähköstä, joten väistyvä presidentti Dalia Grybauskaitė on muistuttanut säännöllisesti, että Manner-Euroopan sähköverkkoon siirtyminen on ensisijaisesti alueellinen turvallisuuskysymys.

Arvostelijoille on siksi sanottu, ettei hanketta voi tarkastella vain taloudellisin ja teknisin perustein.

”Kyse on energiaturvallisuudesta”, sanoo myös Veskimägi.

”Sillä on Baltialle jopa sama painoarvo kuin liittymisellä EU:hun ja Natoon. Irti idästä ja lännen yhteyteen.”

Projektia on auttanut komission päätös tehdä EU:sta myös energiaunioni, jossa on yhteiset sähkömarkkinat. EU:ta vaivaa myös se, että nyt Baltia on teknisesti riippuvainen Venäjä sähköjärjestelmästä.

Niinpä EU:lta on odotettavissa 75 prosentin rahoitusta liki puolentoista miljardin euron kuluista, joita Baltian liittämisestä uuteen verkkoon syntyy. Puolasta Liettuaan pitää esimerkiksi rakentaa lisävoimalinja.

Asialla on myös taloudellinen puolensa, Viron presidentti Kersti Kaljulaid sanoi tavattuaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin huhtikuussa Moskovassa. Kaljulaidin mukaan tämä yllätti Putinin.

”Kerroin, että 1960-luvulla rakennetut linjayhteydet vaatisivat oleellista kunnostusta ja meidän on edullisempi ja helpompi tehdä työt lännen suuntaan”, Kaljulaid sanoi tapaamisen jälkeen virolaiselle lehdistölle.

Taloudellista vaikutusta on myös sillä, että Baltian maiden vaihtaessa taajuutta venäläisen sähkön tuonti Baltiaan loppuu. Baltiaa Venäjään ja Valko-Venäjään yhdistävät yhdeksän vaihtosähköverkkoa kytketään pois päältä.

Sähköä voidaan kyllä siirtää myös eri taajuuksilla toimivien verkkojen välillä muuntaja-asemien läpi. Suomestakin on voimalinjoja Viroon ja Venäjälle ja Suomi ostaa Venäjältä sähköä. Baltian maat eivät kuitenkaan aio rakentaa muuntajia.

Veskimägi perustelee asiaa sillä, että kilpailutilanne olisi epäreilu. Venäjää ja Valko-Venäjää eivät koske samat päästöjen rajoittamiseen tähtäävät vaatimukset ja ympäristösopimukset kuin EU:ssa. Vaikutus on isompi kuin Suomessa, sillä Baltiassa Venäjältä ja Valko-Venäjältä tulevan sähkön osuus on suurempi.


Venäjän mukaan Baltian maiden uudelleensynkronointi ei ole ainoa syy sille, että Kaliningradista tehdään energian suhteen omavaraista. Epäluulo on molemminpuolista.

Venäjä on kommentoinut Baltian siirtymistä toiseen sähköverkkoon julkisesti varsin vähän.

”Se on heidän asiansa. Veronmaksajien ylimääräistä rahaahan se vie”, Putin sanoi tammikuussa viitaten EU:n rahoitukseen.

Varapääministeri Dmitri Kozak puolestaan sanoi Pregolskajan voimalan avajaisissa maaliskuussa, että Venäjä on valmis jatkamaan nykytyyliin vuoteen 2025.

Veskimägikään ei usko, että Venäjä olisi valmis katkaisemaan yhteyttä Baltian sähköverkkoon. Kaliningradin pyörittäminen yksinään on paljon kalliimpaa kuin osana yhteistä verkkoa.

Irtaantumisessa on siis kyse varautumisesta siihen, että konfliktitilanteessa Venäjä ei voisi ottaa sähköjärjestelmää yhdeksi aseeksi. Baltiassa eivät valot silloinkaan todennäköisesti sammuisi, mutta verkon johtaminen muuttuisi huomattavasti mutkikkaammaksi.


Veskimägi arvelee, että Venäjä haluaa loppuviikon testillään vain minimoida riskit. Alun perin Baltian maiden piti testata irtautumista kesäkuussa, joten Venäjä haluaa varmistaa, että Kaliningradin järjestelmä pysyy pystyssä Baltian testin ajan.

Kaliningradin testin vuoksi Baltian maat ovat päättäneet pitää oman testinsä aikaisintaan vuonna 2022.

”Meidän etumme ei ole tilanteen eskaloituminen millään tavalla. Tavoitteemme on rauhanomainen ero, ei ero, jossa astioita heitetään päin seiniä”, Veskimägi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  2. 2

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Hergé kuvasi Tintin avaruusmatkaa tarkasti jo vuosia ennen kuin Neil Armstrong astui Kuun kamaralle tai Juri Gagarin kävi avaruudessa – kuinka se on edes mahdollista?

  4. 4

   Valkoposkihanhia ei saa hätistellä omin luvin, vaikka Helsingin rannat täyttyvät ulosteesta – asukkaat usuttavat kuitenkin jo koiriakin lintujen perään

  5. 5

   Yhdysvaltojen ydinaseiden sijoituspaikat Euroopassa päätyivät vahingossa julkisuuteen

  6. 6

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  7. 7

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  8. 8

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  9. 9

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  10. 10

   Polkupyöräilijä kuoli törmäyksessä henkilöauton kanssa Kuopiossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  3. 3

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  4. 4

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  5. 5

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  8. 8

   Uudessa Leijonakuninkaassa elottomat digieläimet laulavat, ja se on karmivan outoa

  9. 9

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  10. 10

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää