Ulkomaat

Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

Seitsemän vuotta sitten Pietarissa eli vielä 4 000 suomalaista. Nykyään koko Luoteis-Venäjällä asuu enintään tuhat suomalaista.

Pietari

Matkatavaroita ei tarvita, kun yrittäjä Vesa Tukiainen matkustaa sunnuntai-iltaisin perheensä luota Kouvolasta töihin Pietariin.

Hän on järjestänyt elämänsä niin, että kaikki tarvittava löytyy sekä kodista Kouvolassa että vuokra-asunnosta Pietarissa.

Kouvolaan perheellä ei ole mitään siteitä. Kaupunki valikoitui asuinpaikaksi logistisista syistä. Tärkein edellytys oli hyvä junayhteys Pietariin.

”Etsimme taloa Lahdesta ja myös Vainikkalasta, mutta se ei tarjonnut meille palveluja”, Tukiainen kertoo Dom knigi -kirjakaupan kahvilassa Nevski-valtakadun varrella.


Lahti, Kouvola ja Vainikkala sijaitsevat Helsingistä Pietariin kulkevan Allegro-junan reitillä. Kouvola on toiseksi viimeinen pysäkki ennen Venäjää.

Kouvolasta pääsee Pietariin kahdessa tunnissa ja vartissa. Helsingistä matka-aika on alle kolme ja puoli tuntia.

Tukiainen työskentelee maaliyhtiö Nor-Maalin Venäjän-tehtaan johtajana, mutta kotiäitivaimo ja kolme alle kouluikäistä lasta asuvat Suomessa.

”Suomessa kaikki on lasten kannalta helpompaa. Mitä sitä turhaan hankaloittamaan.”

Suomalaisten yritysten määrä ei ole Pietarissa vähentynyt, mutta suomalaisten on.

Suomen Pietarin-pääkonsulaatti arvioi, että Luoteis-Venäjällä asuu enää korkeintaan tuhat suomalaista, joista suurin osa Pietarissa. Vielä muutama vuosi sitten suomalaisia oli kaksinkertaisesti, ja seitsemän vuotta sitten pelkästään Pietarissa eli peräti 4 000 suomalaista.

Katoa ei ole niinkään aiheuttanut Venäjän ja länsimaiden välinen pakotepolitiikka vaan nopeutunut junayhteys.

Allegro aloitti liikennöinnin joulukuussa 2010. Ennen sitä matkustajia kuljettivat Pietariin Repin- ja Sibelius-junat. Niillä matka Helsingistä Pietariin kesti pahimmillaan yli kahdeksan tuntia, parhaimmillaan kuusi ja puoli.

Allegro lähes puolitti matka-ajan. Siitä on nipistetty vajaassa yhdeksässä vuodessa vielä yhdeksän minuuttia.

Allegrolla matkustaa vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä. Yli puolet heistä on venäläisiä ja vajaa kolmasosa suomalaisia, mutta suomalaisten määrä kasvaa tasaisesti, tänä vuonna 18 prosentilla.Suomalais-venäläisen kauppakamarin SVKK:n kehityspäällikkö Tarja Teittinen on pendelöinyt Pietarin ja Helsingin väliä viime syksystä.

”Katsoimme, että tarvitsemme lisää lihaksia Pietarin-toimistoon, koska täällä tapahtuu niin paljon,” Teittinen sanoo.

Kauppakamari kuuluu Venäjän Team Finland -verkostoon, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisten yritysten menestymistä maassa. Suomalaiset yritykset nuuhkivat, tarjoaisiko Venäjän jätehuoltouudistus uusia bisnesmahdollisuuksia.

Idänkauppa vaatii henkilökohtaista läsnäoloa, vaikka suomalaisia tytäryhtiöitä pyörittää nykyään yleensä venäläinen henkilökunta. Teittinenkin on SVKK:n Pietarin-toimiston ainoa suomalainen työntekijä.

”Neuvomme, että Venäjä on edelleen sellainen paikka, jossa kaupankäynti tapahtuu henkilökohtaisissa verkostoissa. Pitää kuluttaa kengänpohjia ja tavata asiakkaita.”

Teittinen asuu Pietarin keskustassa hotellissa, josta hän kävelee työpaikalleen Suomi-taloon muutamassa minuutissa. Pietariin hän matkustaa pisimmillään arkiviikoksi, lyhimmillään Venäjällä tulee pyörähdettyä päiväseltään.

Mies ja teini-ikäinen poika pysyvät Helsingissä, jossa Teittinen viettää viikonloput.

”Yhteys ei katkea, koska se on tänne niin helppo.”


Perhe jää Suomeen monelta muultakin. Yksi kärsijöistä on Pietarin suomalainen koulu, jonka syyslukukausi käynnistyy kesän jälkeen 35 oppilaalla.

Rehtori Päivi Hyyrynen ei muista, milloin koulussa olisi ollut näin vähän oppilaita. Viidestä opettajasta yksi joutuu lähtemään.

”Suomalaisilla on tietynlainen asenne Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Ei uskalleta lähteä perheenä tänne. Ei nähdä, että lapselle olisi mahdollisuus oppia venäjän kielen taito”, Hyyrynen sanoo.

Koulu täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja on tällä hetkellä suomalaisista ulkomaankouluista kolmanneksi suurin. Oppilaita on esikoululaisista yhdeksäsluokkalaisiin. Vanhemmat työskentelevät Venäjän-kaupassa, konsulaatissa, kirkossa tai uskonnollisissa järjestöissä.

”Tietävätköhän edes kaikki, että tällainen koulu on?” Hyyrynen miettii.

”Yksinhuoltajaäiti voi tuoda meille lapsen, jos tulee Pietariin vaikka opiskelemaan tai harjoitteluun. Meillä toimii aamupäivä- ja iltapäiväkerho. Koko perhe voi ottaa irtioton suomalaisesta arjesta.”

Tukiaisen perheessä on päätetty, että lapset ja vaimo pysyvät vielä ainakin vuoden Suomessa. Pietarin suomalainen koulu on yksi vaihtoehto, kun koittaa kouluun menon aika.

”Sieltä on tullut huipputuloksia. Linus Torvaldskin on käynyt sen. Varmaan tähdätään siihen, että lapset kävisivät siellä ala-asteen.”

Tukiainen on työskennellyt Pietarissa kymmenen vuotta. Pendelöintiä on kestänyt viisi vuotta. Venäjällä on maalikauppiaalle niin isot markkinat, että niitä ei malttaisi jättää.

Pietarissa saa keskittyä rauhassa töihin. Kouvolan-viikonloput ovat vapaa-aikaa. Perhe vierailee säännöllisesti Pietarissa, mikä on edistänyt viihtymistä.

Ratkaisua pysyvämmästä asettumisesta jompaankumpaan kaupunkiin ehtii puntaroida.

”Päätöstä ei ole pakko tehdä, kun voi vain hypätä siihen junaan.”

Fakta

Pietarissa on asunut aina suomalaisia


 Huippuvuosi oli 1881, jolloin Pietari oli ”Suomen toiseksi suurin kaupunki”. Tuolloin Pietarissa asui Helsingin jälkeen eniten suomalaisia, yli 24 000.

 Sen jälkeen määrä kääntyi laskuun. Autonomian viimeisellä vuosikymmenellä 1910 Pietarissa eli yli 17 000 suomalaista.

 Pietariin suomalaisia ovat houkutelleet työmarkkinat. 1700–1800-luvuilla suurin osa suomalaisista työskenteli käsityön ja teollisuuden parissa muun muassa räätäleinä, suutareina ja seppinä.

 Neuvostoaikana suomalaisia eli Pietarissa paljon 1930-luvun lopussa: lähes kahdeksantuhatta.

 1970–1980-luvuilla suomalaisten lukumäärä liikkui viiden ja puolen tuhannen paikkeilla.

 Vielä 2000-luvun alussa Pietarissa asui yli 4 000 suomalaista.

Lähde: Max Engmanin kirja Pietarinsuomalaiset vuodelta 2004, Moskovan talouskorkeakoulun väestötieteen instituutin verkkojulkaisu Demoskop

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Pappi vihki homoparin ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  5. 5

   Työeläke­yhtiö Ilmarinen halusi salata selvityksensä vakuutus­matemaatikon syrjäyttämisestä, Finanssi­valvonta julkisti osan saamastaan vastauksesta

  6. 6

   Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Linnanmäen uusi vuoristorata aukeaa huomenna, HS:n toimittaja huusi testiajossa kuin hyeena

  9. 9

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä suurin: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  10. 10

   Ruokaa kotiovelle ja terassille paljuun: HS vieraili Kalasatamaan nousevassa Suomen ensimmäisessä pilvenpiirtäjässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  10. 10

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää