Ulkomaat

Kansallismieliset populistit kärjessä Italiassa, Ranskassa ja Britanniassa

EU-myönteisten liberaalien ja vihreiden menestys vie terää populistien nousulta.

Kansallismieliset oikeistopopulistit kuuluvat eurovaalien voittajiin eri puolilla Eurooppaa, vaikka etukäteen ennakoitu iso jytky näyttääkin jäävän toteutumatta.

Italiassa sisäministeri Matteo Salvinin oikeistopopulistinen Lega-puolue on saanut suurimman äänisaaliin. Alustavan vaalituloksen mukaan puolue saa vajaat 34 prosenttia äänistä.

Toisena on keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue 23,5 prosentin ääniosuudella. Se peittosi Salvinin puolueen hallituskumppanina toimivan Viiden tähden liikkeen.

Vaalitulos vahvistaa Salvinin asemaa hallituksessa. Hän riemuitsi puolueensa menestystä twiittaamalla hymyilevän selfien, jossa hän kannattelee "Italian suurin puolue" -kylttiä.

Salvinin puolue on ottanut jättiloikan edellisistä eurovaaleista, joissa se sai vain kuuden prosentin kannatuksen.

Italiasta EU-parlamenttiin nousee myös entinen pääministeri Silvio Berlusconi. Toistuvien korruptiosyytösten ryvettämä konkaripoliitikko jakaa maassa vahvasti mielipiteitä, mutta pysyttelee sitkeästi politiikassa mukana.

Jotkut asiantuntijat ovat povanneet Italiaan uusia vaaleja, jos Lega saa vahvan tuloksen, mutta Salvini itse on tyrmännyt ajatuksen kampanjansa aikana.

”Jos Lega voittaa, mikään ei muutu Italiassa, mutta kaikki muuttuu Euroopassa, huomisesta lähtien”, hän sanoi sunnuntaina.

Salvini on esiintynyt Euroopan kansallismielisen laitaoikeiston johtajana, ja EU-parlamenttiin suunnitellaan hänen johdollaan uutta oikeistopopulistista ryhmittymää.

Mukana yhteistyöaikeissa ovat muun muassa perussuomalaiset sekä Ranskan Marine Le Penin puolue, joka on istunut jo viime vaalikaudella Legan kanssa samassa parlamenttiryhmässä.

”Miljoonat italialaiset ovat antaneet meille historiallisen tehtävän”, Salvini hehkutti tiedotustilaisuudessaan Politicon mukaan.

”Kyse ei ole vain meistä, kyse on myös Marine Le Penistä ja (Britannian populistijohtaja) Nigel Faragesta”, hän sanoi.

Ranskassa Le Penin puolue on ennusteiden mukaan nousemassa suurimmaksi puolueeksi 23,5 prosentin kannatuksella.

Tulos kirvelee presidentti Emmanuel Macronia, jonka vahvasti EU-myönteinen Renessanssi-ryhmä on jäämässä kakkoseksi 22,5 prosentin kannatuksella.

Ranskassa EU-vaaleja on pidetty kansanäänestyksenä Macronin asemasta, ja ykköspuolueen paikka olisi pönkittänyt uudistusmielisen Macronin asemia EU-pöydissä.

Macronin edustamat liberaalit kuuluvat kuitenkin EU-tasolla voittajiin, ja liberaali Alde-ryhmä on Macronin vetoavulla kasvamassa selvästi nykyisestä.

Britanniassa EU-vastainen brexit-puolue on kahminut odotetusti ääniä. Ennusteiden mukaan Nigel Faragen perustama puolue on kärjessä liki 32 prosentin kannatuksella.

”Koskaan aiemmin Britannian politiikassa vain kuusi viikkoa vanha puolue ei ole voittanut valtakunnallista vaalia”, Farage hehkutti Twitterissä.

”Jos Britannia ei lähde EU:sta 31. lokakuuta, tämä tulos toistuu parlamenttivaaleissa”, hän uhosi.

Muuta Eurooppaa heijastellen myös EU-myönteiset liberaalidemokraatit ja vihreät lukeutuvat Britanniassa voittajiin. Pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolue puolestaan on kärsimässä rökäletappion ja jäämässä viidenneksi suurimmaksi.

Itävallassa keskustaoikeistolainen päähallituspuolue ÖVP otti selvän voiton EU-vaaleissa. Liittokansleri Sebastian Kurzin ÖVP sai 35 prosenttia äänistä, mikä on selvä nousu verrattuna edellisten vaalien 27 prosenttiin.

”Suuri vaalivoitto –kaikkien aikojen paras tulos Kansanpuolueelle EU-vaaleissa”, Kurz twiittasi.

Videoskandaalin keskelle joutunut vapauspuolue FPÖ sen sijaan menetti kannatustaan ja jäi 17,2 prosenttiin. Viime eurovaaleissa puolue sai lähes 20 prosentin kannatuksen.

Itävalta ajautui aiemmin tässä kuussa hallituskriisiin, kun hallituksen kakkospuolueen FPÖ:n johtajasta Heinz-Christian Strachesta tuli julkisuuteen video, joka paljasti hänen olleen valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Strache joutui eroamaan, ja ÖVP:n Kurz totesi, että maassa järjestetään ennenaikaiset vaalit.

Hollannissa Geert Wildersin oikeistopopulistinen Vapauspuolue on menettämässä kaikki paikkansa europarlamentissa, kertoo uutistoimisto ANP.

Wildersin puolueella on ollut parlamentissa neljä paikkaa. Sen ääniä on syönyt kaksi vuotta sitten perustettu euroskeptinen populistipuolue FvD, joka on saamassa parlamenttiin kolme paikkaa.

Hollanti äänesti EU-vaaleissa torstaina. Vaalivoittoon on menossa jo aiemmin julkistettujen ovensuukyselyjen mukaisesti työväenpuolue, joka on nostamassa paikkamääräänsä kolmesta kuuteen. Työväenpuolueen kärkiehdokas on Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans, joka pyrkii nyt komission johtoon.

Hollannille on EU-parlamentista jyvitetty yhteensä 26 paikkaa, joista vihreät nappaa kolme.

Ruotsissa sosiaalidemokraatit ovat pitäneet kärkipaikkansa ja saaneet liki 24 prosentin kannatuksen eurovaaleissa. Tulos tarkoittaa, että sosiaalidemokraatit säilyttävät viisi paikkaa europarlamentissa.

”Olemme tehneet fantastista vaalityötä vaikeasta paikasta. Moni ennakoi heikompaa vaalitulosta. Mutta me pidämme asemamme”, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja pääministeri Stefan Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa.

Löfven on luonnehtinut EU-vaaleja kansanäänestykseksi oikeistopopulismin suosiosta. Hän on varoittanut oikeistopopulistien edustamien arvojen leviämisestä ja kehottanut suitsimaan heidän vaikutusvaltaansa.

Ruotsidemokraattien kannatus nousi yli 15 prosenttiin, kun se oli edellisissä eurovaaleissa vajaat kymmenen prosenttia. Puolueen paikkamäärä nousi kahdesta kolmeen.

Ympäristöpuolue pakitti Ruotsissa verrattuna viime eurovaaleihin. Kannatus jäi reiluun 11 prosenttiin, ja sen paikkamäärä parlamentissa putosi neljästä kahteen.

Virossa puolestaan EU-myönteinen reformipuolue on kerännyt eurovaaleissa suurimman äänisaaliin. Se sai reilut 26 prosenttia äänistä ja säilytti parlamentissa kaksi paikkaa.

Toiseksi eniten eli reilut 23 prosenttia äänistä sai sosiaalidemokraattinen puolue, joka tuplasi paikkamääränsä yhdestä kahteen.

Kansallismielinen Ekre-puolue sai parlamenttiin yhden edustajan vajaan 13 prosentin äänisaalilla.

Kreikassa keskustaoikeistolainen Uusi demokratia päihitti pääministeri Alexis Tsiprasin vasemmistolaisen Syriza-puolueen.

Tsiprasin puolueen äänisaalis jäi alle 24 prosenttiin, kun Uusi demokratia sai hieman yli 33 prosenttia äänistä.

Pääministeri Tsipras on ilmoittanut, että maassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit ensi kuussa. Vaalipäivä on näillä näkymin 30. kesäkuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   HS-analyysi: Valtio­varain­ministeriön synkkä ennuste paljastaa Rinteen uhkapelin

   Tilaajille
  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  5. 5

   Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi kuoli kesken oikeudenistunnon

  6. 6

   Intialainen taikuri yritti onnistua kahlekuningas Houdinin klassisessa tempussa, mutta ei noussut enää pinnalle

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  9. 9

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  10. 10

   Kolme eduskuntaan noussutta ilmoittanut käyttäneensä kampanjointiin yli 100 000 euroa: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  8. 8

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää