Ulkomaat

Kuka päästi kaiken hiilen ilmaan? Kuva suurimmasta päästäjästä muuttuu, kun katsotaan historiallisia hiilidioksidipäästöjä

Kiina on maailman suurin hiilidioksidinpäästäjä. Mutta ilmakehässä nykyään olevasta hiilidioksidista kantaa päävastuun aivan toinen valtio.

Kiina, Kiina, Kiina. Siinä vakiovastaus, kun etsitään pääsyyllistä ilmaston lämpenemiseen tai mietitään, kenen pitäisi vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Hiilidioksidin määrä maapallon ilmakehässä on lähes puolitoistakertaistunut teollista vallankumousta edeltävään aikaan verrattuna. Ihminen on lisännyt sitä polttamalla fossiilisia polttoaineita kuten öljyä, kivihiiltä, turvetta ja maakaasua.

Kenen on vastuu?

Jos katsotaan viime vuosien hiilidioksidipäästöjä, suurin päästäjä on tosiaan Kiina. Suurimpien päästäjämaiden järjestys on nyt tämä:Mutta jos katsotaan historiaa taaksepäin aina teolliseen vallankumoukseen saakka, kuva muuttuu. Alla olevasta animaatiosta näkyy hiilidioksidin kertyminen ilmakehään vuodesta 1850 aina viime vuoteen saakka.
Jos katsotaan ihmisen aiheuttamaa kasvanutta hiilidioksidipitoisuutta, ylivoimaisesti suurimman osan liikahiilidioksidista on ilmakehään laskenut Yhdysvallat. Hiilidioksidia on nimittäin kertynyt ilmakehään vuosikymmenien ja jopa vuosisatojen aikana, ja eniten sitä on ehtinyt tuottaa Yhdysvallat. Kiina tosin on jo kakkosena näissä kumulatiivisissa eli vuosien mittaan kertyneissä päästöissä.

Jos aikajanaa vetää taaksepäin 1800-luvun puoliväliin, näkee, mistä teollinen vallankumous sai alkunsa. Moni saattaa muistaa Kehruu-Jennyn ja James Wattin höyrykoneen. Teollinen vallankumous alkoi 1700-luvun tekstiiliteollisuudesta Britanniasta, ja 1900-luvun alkupuolelle asti ilmakehän lisääntyneestä hiilidioksidista oli vastuussa juuri Britannia – kunnes Yhdysvallat meni ohi.

Juuri teollisessa vallankumouksessa fossiilisia polttoaineita opittiin hyödyntämään laajassa mitassa. Puun polttaminen oli tehoton ja paljon ihmistyötä vaativa tapa tuottaa energiaa. Maan uumenissa tiivistynyt kivihiili valjastettiin Britanniassa höyrykoneiden voimanlähteeksi, mikä sai myös hiilidioksidipäästöt kasvuun.

Sähkö- ja polttomoottorien keksiminen nostatti toisen teollisuusaallon etenkin Saksassa ja Yhdysvalloissa. Öljylähteiden löytymisen jälkeen öljy ohitti kivihiilen ykköspolttoaineena. Öljyä voitiin käyttää kätevästi polttomoottoreissa. Hiilen päästäminen ilmaan vain kiihtyi.

Vuodesta 1911 lähtien tähän päivään asti suurinta vastuuta ilmakehän lisääntyneestä hiilidioksidista on kantanut Yhdysvallat.

Aikajanaa liikuttamalla voi lukea teollista historiaa. Hiilidioksidin päävastuullisten liikkeissä näkyy Saksan nousu ja lasku ja se, kuinka Neuvostoliitto saa 1900-luvun puolivälistä aina 1990-luvulle asti viisivuotissuunnitelmiinsa voimaa ja teollisen tuotantonsa vauhtiin.

Kiinan nousun voi nähdä alkavan 1980-luvulla. Koittaa mikropiirien, tietokoneiden ja digitaalisen vallankumouksen aika. Kiinan painoarvo ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvattajana suurenee nopeasti, ja vuonna 2015 Kiina on Yhdysvaltain jälkeen jo toiseksi suurin vastuullinen kohonneista hiilidioksidipitoisuuksista.

Mikään näistä liikkeistä ei kuitenkaan horjuta Yhdysvaltain kyseenalaista ykkösasemaa eniten ilmakehään hiilidioksidia päästäneenä maana. Ainakaan vielä.

Oheisesta grafiikasta maiden vastuun ilmakehän nykyisestä hiilidioksidipitoisuudesta näkee ehkä jopa paremmin, sillä maiden vastuu nykytilanteesta on miljoonien tonnien sijaan merkitty prosenttiosuuksina.


Yhdysvallat ja EU vastaavat suurimmista osuuksista, ja Kiina on kolmantena selvästi pienemmällä osuudella.

Hiilidioksidi pysyy ilmakehässä vuosikausia, joten kasvanutta hiilidioksidipitoisuutta ei ole tupruteltu taivaalle vain tänä tai viime vuonna – tai edes kymmenen viime vuoden aikana.

Aikoinaan ilmaan päästetty hiilidioksidi näkyy ilmakehässä edelleen, ja samalla ilmakehään päästetään jatkuvasti uutta hiilidioksidia. Siksi ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kohoaa tasaisesti.”Kasvanut hiilidioksidipitoisuus säilyy ilmakehässä tuhansia vuosia”, kertoo meteorologian akatemiaprofessori Timo Vesala Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksesta.

Siksi myös vanhoilla päästöillä on merkitystä. Esimerkiksi voimakas kasvihuonekaasu metaani hajoaa ilmakehässä helposti, noin 12 vuodessa. Hiilidioksidimolekyyli sen sijaan jää kiertämään ilmakehän, merien, kasvillisuuden ja maaperän välillä. Kun hiilidioksidipitoisuus siis kerran pääsee kohoamaan päästöjen lisääntymisen myötä, se ei itsekseen ilmassa häviä mihinkään.

Toisin sanoen osa ilmakehän nykyisestä hiilidioksidista on peräisin teollisesta vallankumouksesta 1700-luvulta.

Hiilidioksidia seurataan, koska sen kasvanut pitoisuus ilmakehässä aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Mutta onko sillä väliä, kuka hiilidioksidin lisäyksen ilmakehään on aiheuttanut?

”Fysiikan, luonnon tai ilmakehän kannalta sillä ei ole mitään väliä. Mutta se on poliittinen asia”, Vesala sanoo.

Hiilidioksidimolekyyli imee itseensä lämpösäteilyä, olipa molekyyli kotoisin mistä tahansa. Ilmastoa lämmittävä vaikutus on ja pysyy.

Mutta ilmastopolitiikassa päästöjen kotimaata voidaan käyttää lyömäaseena.

”Aina on maita, jotka korostavat, että sotkijan tulee myös siivota”, sanoo kansainvälisten ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä.

Aika usein tämän perustelun esittäjä on Intia.

”Ajattelu kulkee niin, että sillä, joka on aikoinaan hiilidioksidin ilmakehään päästänyt, on myös moraalinen ja historiallinen vastuu toimia”, Honkatukia sanoo.

Kiinnostavaa kyllä, Kiina ei enää hiisku tästä näkökulmasta.

”Kiina tietää, että 10–15 vuoden kuluttua tämä historiallinen taakka on heidän sylissään. Me kaikki ostamme niin paljon kiinalaisia tavaroita, ettei mene kauan, kun Kiina on suurin myös kumulatiivisia päästöjä katsottaessa”, Honkatukia sanoo.

Pian Kiina on siis laskenut hiilidioksidia taivaalle niin paljon, että vaikka katsottaisiin vanhojen teollisuusmaiden päästöt teollisesta vallankumouksesta lähtien, Kiinan osuus ilmakehän hiilidioksidista ylittää vanhatkin synnit.

Honkatukia pitää historiallisten päästöjen huomioimista tärkeänä näkökulmana tietynlaisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

”Sadan köyhimmän maan osuus päästöistä on alle neljä prosenttia. Yli puolet maailman valtioista on sellaisia, etteivät ne todellakaan ole tätä ongelmaa aiheuttaneet. G20-maiden osuus päästöistä on yli 80 prosenttia.”

Mutta vaikka historiallisilla päästöillä on merkitystä oikeudenmukaisuutta pohdittaessa, ilmastoneuvotteluissa sillä näkökulmalla ei tee mitään.

”Se on kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa umpikuja”, Honkatukia sanoo.

”Etenkään Yhdysvallat ei halua tällaisesta kuullakaan, ja EU ja Kiina kiemurtelevat myös.”

Perustelu nousee esiin usein poliittisissa puheenvuoroissa, mutta asiakysymyksistä neuvoteltaessa ei sen soveltamista vaadi edes Intia.

”YK:n ilmastoneuvotteluissa ei neuvotella historiallisesta vastuusta. Historiallisen vastuun vatvominen ei auta, kun lähes 200 maata etsii yhdessä ratkaisuja. Jos neuvotteluissa haluaa saada jotain aikaan, toisten syyttely ei johda mihinkään. Kaikki maat ovat sitä paitsi Pariisin ilmastosopimuksessa jo sitoutuneet viemään päästönsä nettonollaan, nyt on lähinnä kysymys siitä, missä vauhdissa”, Honkatukia sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikki joutuvat joka tapauksessa hoitamaan oman osansa. Rikkaissa, koulutetuissa maissa kuten Yhdysvalloissa ja EU:ssa on rahaa, osaamista ja mahdollisuuksia puuttua päästöihin. Toisaalta myös Kiinan ja Intian on toimittava, koska niiden osuus on kasvanut ja kasvamassa niin suureksi. Kehitysyhteistyövaroja voisi Honkatukian mielestä ohjata kehittyvien maiden ilmastotoimiin enemmänkin.

”Enenevissä määrin päästöjä tulee myös Afrikasta. On huolehdittava, ettei kehittyvien maiden talouskasvua rakenneta fossiilisten polttoaineiden varaan”, Honkatukia sanoo.

Vaikka näkökulma ei sovi ratkaisuhakuisiin ilmastoneuvotteluihin, Honkatukia uskoo historiallisen moraaliperustelun nousevan esiin jälleen loppuvuodesta, kun eteen tulee matalien saarivaltioiden ongelma.

Saarivaltiot haluaisivat korvausta siitä, että niiden koko olemassaolo on uhattuna merenpinnan noustessa.

”Kyse on siitä, mitä tehdään, kun mitkään ilmastonmuutoksen sopeutumistoimet eivät enää riitä. He haluaisivat korvausta perustuen oikeudenmukaisuuteen ja historialliseen vastuuseen.”


Oikaisu 30.5. kello 14.02: Suurimpien päästäjämaiden kumulatiivisia osuuksia hiilidioksidipäästöistä näyttävän grafiikan otsikossa kerrottiin aikaväliksi alun perin 1971–2015. Oikea aikaväli on 1751–2015.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Venäjä pohti tosissaan Karjalan myymistä Suomelle rahapulassa vuonna 1991, kertoo silloinen vara­ulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  5. 5

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  6. 6

   Venäjän entisen varaulkoministerin versio suunnitelmista palauttaa Karjala on uskottava

  7. 7

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  8. 8

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  9. 9

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  10. 10

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  4. 4

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  8. 8

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  9. 9

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää