Ulkomaat

Helsinkiläinen Paula Strengell, 50, kiipesi läpi kuoleman vyöhykkeen Mount Everestin huipulle ja haluaisi seuraavaksi hiihtää etelänavalle

Paula Strengell oli neljäs suomalaisnainen Mount Everestin huipulla. Maineikas vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson sanoo, että vuoren ruuhkat ovat surmanloukku eikä hän ymmärrä viime päivinä uutisoituja jonoja vuorelle.

Viime perjantaina kello kuusi Nepalin aikaa helsinkiläinen lääkäri Paula Strengell, 50, seisoi niin korkealla merenpinnasta kuin maapallolla on mahdollista päästä. Hän oli neljäntenä suomalaisnaisena saavuttanut Mount Everestin huipun.

”Katselimme siinä pari minuuttia maisemia ja totesimme, että lähdetään pois, täällä on kylmä”, Strengell kiteyttää huipputunnelmat.

”Totta kai se oli mukavaa, mutta siinä on täysin keskittynyt siihen tekemiseen. Pitää ajatella myös paluumatkaa, että saa sen turvallisesti tehtyä. Jotkut pystyivät ottamaan muutamia valokuvia, mutta itselläni eivät sormet taipuneet siihen hommaan.”

Paluumatka huipulta on usein nousua vaarallisempi, koska kiipeilijät ovat väsyneitä eikä ihmisen elimistö pysty sopeutumaan ohueen ilmaan yli 7,5 kilometrin korkeudessa sijaitsevalla niin sanotulla kuoleman vyöhykkeellä.

Strengell kertoo nähneensä vuorelle kiivetessään muun muassa ruumiita ja muutakin, joka järkytti häntä vielä ruumiita enemmän.

”Näin ihmisiä, jotka olivat olleet aivan liian pitkään kuoleman vyöhykkeellä. Vastaan tuli todella huonokuntoisia kiipeilijöitä. Sellaisia, jotka eivät pystyneet oikein enää kävelemään eivätkä mitenkään huolehtimaan itsestään.”

Strengell on harrastanut vuorikiipeilyä viitisen vuotta. Kiipeilyn pariin hän päätyi hiihtovaelluksen kautta.

”Aloitin ihan semmoisilla perusvaelluksilla, Suomen, Ruotsin ja Norjan Lappia. Vähitellen tuli mieleen, että tämähän on aika rajoittunutta, jos vain kesällä vaeltaa, joten lisäsin siihen myös hiihdon. Sitä kautta sitten jotenkin päädyin vuorille.”

”Nykyisin itselläni on ollut semmoinen idea, että reissu vuodessa – joko vuori tai hiihto. Joinakin vuosina on tosin tullut kaksikin reissua”, hän sanoo ja naurahtaa.

Maailman korkeimmalle vuorelle kiipeäminen on parin kuukauden urakka. Ensin mennään perusleiriin, joka on 5,2 kilometrin korkeudessa.

”Siellä odotellaan, että kroppa tottuu. Tehdään erilaisia rotaatio­kierroksia, joilla mennään aina ylemmäs. Itse huipulle kiipeäminen kestää perus­leiristä katsoen viikon. Ensin mentiin Advanced Base Camp -leiriin 6,2 kilometrin korkeuteen. Siellä levätään päivä, minkä jälkeen alkaa neljän päivän nousu.

Ensimmäisinä kolmena päivänä tarvitaan kohtalaista säätä ja neljäntenä päivänä hyvää säätä, koska huipulla tuulee aina kovaa. Strengellin ryhmällä kului huipulle pääsemiseen viimeisenä päivänä yhdeksän tuntia.

”Se on ihan hyvä aika. Ajattelimme, että jos menee yli 12 tuntia, käännytään takaisin, koska sen jälkeen olisi ollut liian vaarallista.

Kun ryhmä pääsi huipulla käynnin jälkeen takaisin 7,8 kilometrin korkeudessa sijaitsevaan leiriin, piti ensin syödä ja juoda.

”Ei ollut syöty tai juotu koko aikana. Silloin on vähän vaikea syödä, kun on happimaski päällä ja sormet jäätyy, jos ottaa hanskat pois.”

Strengell sanoo, että kasitonniset eli yli kahdeksan kilometriä korkeat vuoret saavat nyt jäädä.

”Jos opettelisi kiipeilytaitoja vielä lisää ja kiipeilisi matalammille mutta vähän vaativimmille vuorille.”

Tulevaisuuden ykköstavoite on kuitenkin yhtä huikea kuin Everestille kiipeäminen. Strengell haluaisi hiihtää etelänavalle.

”Nyt täytyy kuitenkin ensin päästä kotiin ja vähän makustella tätä juttua – miettiä, vieläkö sitä jaksaa kaksi kuukautta elää teltassa. Kaksi vuotta olen jo tätä retkeä suunnitellut.”

Vaeltamisen ja vuorikiipeilyn lisäksi Strengellin sydäntä lähellä ovat lapsenlapset. Nuoremman lapsenlapsen kastajaiset olivat samana päivänä, kun Strengell lähti Mount Everestille. Kastettu lapsi on kolmikuinen ja vanhempi kolmevuotias.

”He ovat todella tärkeitä. Heidän takiaan muutin Helsinkiin tyttäreni perässä”, vuorikiipeilevä tuplamummi huokaa.

Kuluvalla kiipeilykaudella Everestin huipun on saavuttanut yli 800 ihmistä, mikä yhdessä arvaamattoman sään kanssa on synnyttänyt ruuhkia vuorella. Ainakin 11 kiipeilijää on kuollut.

Suomalainen entinen vuori­kiipeilijä ja yrittäjä Veikka Gustafsson sanoo Everestille kiipeämisen muuttuneen valtavasti vuosien saatossa.

”Eivät nämä ruuhkat kerro sitä, mitä minä olen sieltä hakenut ja myös sieltä paljon saanut.”

”Sehän on ilmentymä sellaisesta teollisuudesta, joka syntyi silloin kun minäkin siellä ensimmäisen kerran kävin ja vuonna 1993 pääsin lisähapen turvin huipulle ensimmäisenä suomalaisena. Silloin väkimäärä oli vain pienen pieni, murto-osa nykyisestä.”

Gustafsson korostaa, ettei vuorelle kiipeäminen edelleenkään ole helppoa. Hänen mukaansa Mount Everestin valloittaminen on varmasti valtava saavutus jokaiselle, joka sen tekee. Jutut huipulle kannettavista ihmisistä hän tyrmää potaskana, koska ”ei sinne ketään voi kantaa”.

Jonotusta hän ei silti ymmärrä.

”Se on surmanloukku. Jos siihen jonoon menee, siitä ei voi mennä sivuun, ei päästää ketään ohi, ei kääntyä toiseen suuntaan. Eikö ihminen ole oppinut mitään historian tapahtumista? Se on typeryyttä ja ahneutta.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  4. 4

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  5. 5

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista Japanissa: ”On tehty sellainen virhe, että tullit on tuomittu vain Trumpin hulluudeksi”

  6. 6

   Some teki teinityttöjen paineista jatkuvia, mutta se on vain yksi syy heidän yhä pahenevassa pahoinvoinnissaan

   Tilaajille
  7. 7

   Yhdysvaltain ilmailuhallinto: Lentokieltoon asetetuissa Boeing 737 Max -koneissa uusi mahdollinen riskitekijä

  8. 8

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  9. 9

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  7. 7

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  8. 8

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää