Kuukävely, Woodstock ja Pride-liikkeen synty tekivät kesästä 1969 legendaarisen: ”Utopia ja tuhon siemenet samassa vuodessa” - Ulkomaat | HS.fi

Kuukävely, Woodstock ja Pride-liikkeen synty tekivät kesästä 1969 legendaarisen: ”Utopia ja tuhon siemenet samassa vuodessa”

Moni utopistinen visio kävi toteen kesällä 50 vuotta sitten, mutta samalla se merkitsi kultaisen 60-luvun loppua. Populaarikulttuurin nostalgisoivan voiman ansiosta tuo kesä on saanut lähes myyttisiä piirteitä länsimaisessa kulttuurihistoriassa.

Nuoret tanssivat Woodstock-festivaalilla Bethelissä New Yorkin osavaltiossa elokuussa 1969. Maailmanhistorian kuuluisin festivaali oli hippiliikkeen huipentuma. Esiintyjinä nähtiin muun muassa Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane ja Santana.­

1.6.2019 2:00 | Päivitetty 1.6.2019 10:23

”Se kesä tuntui kestävän ikuisesti / ja jos saisin valita / olisin siellä ainiaan”, laulaa Bryan Adams hittikappaleessaan Summer of ’69.

Monien mielestä se sopii kuvailemaan 50 vuoden takaista aikaa Yhdysvalloissa. Sinä kesänä ihminen käveli ensi kertaa Kuussa. Woodstock julisti vapaan rakkauden ja rauhan sanomaa aikansa suurimpien rocktähtien säestyksellä. Alkunsa sai Pride-liike, joka puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat