Ulkomaat    |   Maailman sivu

Venäjällä pettymys näkyy nyt mielen­osoituksina, kun muita vaikuttamis­tapoja ei juuri ole

Aina silloin tällöin protestit onnistuvat. Pietarissa vallanpitäjät perääntyivät ainakin väliaikaisesti suunnitelmastaan antaa museona toimiva Iisakinkirkko ortodoksiselle kirkolle, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen.

Yli sata metriä korkea Iisakinkirkko on Pietarin tunnetuimpia maamerkkejä ja tunnuksia. Moni puhuu siitä kuin ihmisestä.

Sen arkkitehtuuri on alusta alkaen korostanut kaupungin eurooppalaisuutta. Vuosikymmeniä se on myös muistuttanut toisen maailmansodan aikaisesta saarrosta selviytymisestä, sillä se antoi suojaa muun muassa museoista evakuoidulle taiteelle.

Monet pietarilaiset hermostuivatkin, kun kuvernööri Georgi Poltavtšenko päätti alkuvuodesta 2017 luovuttaa museona toimineen rakennuksen ortodoksiselle kirkolle. Protestit olivat niin äänekkäitä ja laajoja, että vallanpitäjät peräytyivät, ainakin väliaikaisesti.

Niinpä tänä vuonna Iisakinkirkko on saanut yhden uuden symbolisen merkityksen: taitavalla protestoinnilla vallanpitäjät voi nyky-Venäjälläkin taivuttaa.

Venäjällä puhutaan nyt paljon protesteista ja mielenosoituksista.

Ne nousivat toukokuussa erityisen isoksi aiheeksi, kun Jekaterinburgissa tuhannet ihmiset vastustivat useita päiviä kirkon ja pilvenpiirtäjäkompleksin rakentamista keskustassa sijaitsevaan puistoon.

Paikallisesti isoihin mielenosoituksiin on kiinnitetty toki jo aiemmin huomiota. Viime vuonna Moskovan ympäristössä osoitettiin mieltä huonoa jätehuoltoa ja kaatopaikkoja vastaan. Ingušiassa on vastustettu uutta rajalinjausta Tšetšenian kanssa. Arkangelissa on protestoitu suunnitelmaa rakentaa kaatopaikka ja jätelaitos moskovalaisten roskille.

Jekaterinburgin mielenosoitus oli kuitenkin aiempaa näkyvämmin esillä.

Protesteja seurataan tarkkaan, sillä yleistunnelma on tyytymätön. Se näkyy mielipidemittauksissa kautta linjan.

Talouskasvu on kituliasta, reaalitulot supistuvat jo viidettä vuotta ja köyhyys lisääntyy. Tutkimuslaitos Levada-keskus kertoi äskettäin, että kahdella kolmesta venäläisperheestä ei ole mahdollisuutta kerryttää säästöjä. Tässä tilanteessa vallanpitäjien ja virkakoneiston korruptio ärsyttää, samoin terveydenhuollon surkea tila ja vapauksien kaventuminen.

Viime kesänä tämä ärtymys näkyi niin sanottuna eläkekiukkuna, kun hallitus ilmoitti nostavansa eläkeikiä. Päätöstä pidettiin petoksena.

”Ihmiset ovat siitä rauhoittuneet, mutta rauhallisuus on helposti särkyvää. Tilanne voi muuttua milloin tahansa ja mistä syystä tahansa”, sanoo Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Andrei Kolesnikov.

”Ihmiset haluavat radikaalia muutosta, mutta eivät tiedä, millaista.”

Silti useimmat asiantuntijat eivät usko, että koko maahan olisi leviämässä yhteinen protestiaalto. Ainakaan nykytiedon valossa.

Kun kansalaisyhteiskunta on heikko, ihmiset ovat erillään eikä solidaarisuutta ole. Tietokaan ei kulkisi, sillä huomattava osa saa edelleen uutisensa vallanpitäjien käsissä olevasta televisiosta.

”Yhteiskunta ei myöskään pidä niistä, jotka erottautuvat tai protestoivat liikaa”, sanoo Poliittisten teknologioiden keskuksen varajohtaja Aleksei Makarkin.

Neuvostovalta opetti, että protestoijat ovat muillekin vaarallisia. Perintö elää.

Oppositiohahmo Aleksei Navalnyin järjestämät korruptiota vastustavat mielenosoitukset eivät ole osin siksi houkutelleet valtavia väkijoukkoja, vaikka useimmat pitävät korruptiota ongelmana.

Vallanpitäjät ovat myös onnistuneet pelottelussa. Arkangelissa aktivisteja on pahoinpidelty, Jekaterinburgissa opiskelijoita on erotettu oppilaitoksista, monissa paikoissa kiinniotetut ovat saaneet vankeustuomioita.

Protesteja on silti koko ajan, ja sosiologit puhuvat ”yleisen mielialan radikalisoitumisesta”.

”Jos asia liittyy omaan pihaan, ihmiset voivat yllättäen yhdistää voimansa nopeasti ja odottamatta”, Makarkin sanoo.

Piha tarkoittaa myös omaa elämänpiiriä ja lähialuetta. Makarkinin mukaan vakavat mielenosoitukset ovat liittyneet mielenosoittajien ympäristöön tai heidän ja heidän läheistensä terveyteen.

Tunne kansalaisuudesta on kasvanut. Ihmiset olivat jokin aika sitten valmiita puolustamaan omaa taloaan, sitten pihapiiriään ja nyt laajempaa lähiympäristöä. Esimerkiksi kirkkojen rakentamista vastustavia protesteja on ollut kymmeniä.

”Ihmiset eivät vastusta kirkkoja sinänsä, vaan puistojen tai viheralueiden menettämistä”, Makarkin sanoo.

Jo useamman vuoden ajan mielenosoitukset on jaettu kahteen ryhmään: poliittisiin ja sosiaalis-taloudellisiin.

Vallanpitäjät ovat suvainneet osan sosiaalis-taloudellisista protesteista, jotka ovat keskittyneet yksittäiseen asiaan. Vähänkin poliittisilta vaikuttaneet mielenosoitukset poliisi on hajottanut. Niinpä monet mielenosoittajat ovat halunneet pitää oppositiopoliitikot loitolla.

Valtaosa ei tietenkään osallistu mielenosoituksiin. Monet osoittavat tyytymättömyyttään allekirjoittamalla erilaisia nettiadresseja.

Mutta yhä useammalle mielenosoitus näyttäytyy keinona kertoa tyytymättömyydestä. Kolesnikovin mukaan myös uudenlaista politisoitumista on havaittavissa. Yhä useampi yhdistää lähi­alueen tilanteen tilanteeseen vallan huipulla.

”Protesteissa on uusi tyyppi, valmiimpi konfliktiin”, Kolesnikov sanoo.

Mielenosoitukset näyttävät tulevan vallanpitäjille järjestään yllätyksenä. Kehityksen he ovat silti huomanneet ja selvästi varautuneet. He kun tuntevat Venäjän historian ja sen käänteiden nopeuden.

Uusi laki kieltää vallanpitäjien pilkkaamisen internetissä. Kohutun suvereeni internet -hankkeenkin yhtenä päätavoitteena on estää järjestäytyminen. Mellakoita varten tarkoitettu kansalliskaarti on kasvatettu isoksi. Joidenkin väitteiden mukaan erikoisjoukoiltakin on kysytty valmiutta ampua mielenosoittajia. Propagandaa on vahvistettu.

Kreml myös valmistautuu syksyn aluevaaleihin aiempaa huolellisemmin. Viime syksynä niistä tuli näkyvä protestointikanava ja ihmiset äänestivät ketä tahansa paitsi valtapuolueen ehdokasta. Nämä ”kilpailijat” ovat tosin yleensä niin sanottuja teknisiä ehdokkaita, koska vaalit ovat vaalien imitaatio eikä kyvykkäitä vastaehdokkaita päästetä ehdolle.

Protestit taatusti jatkuvat.

Taloustilanne ei kohene. Lisäksi instituutiot, poliittiset toimijat ja valtionyritykset ajavat entistä vahvemmin omia etujaan ilman, että kukaan katsoisi aiemmankaan verran kokonaisuutta. Se lisää paikallisia protesteja, joissa monissa on jo nyt eettinen puoli: ihmiset protestoivat arvokkuutensa puolesta. He haluavat tuulla kuulluiksi.

Mielenosoitus on Venäjällä myös yksi harvoista keinoista viestiä vallanpitäjille. Kun kunnon vaaleja tai laajaa vapaata mediaa ei ole, muut foorumit puuttuvat.

Protestoijat tietävät, ettei vallanpitäjillä ole mitään yhtenäistä linjaa. Joskus he yrittävät ratkaista ongelman, joskus he pelaavat aikaa, joskus tulee pampusta.

Mutta protestointi on ainoa tapa yrittää vaikuttaa, kuten pietarilaiset tietävät.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  6. 6

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  7. 7

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  8. 8

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää