Ulkomaat

Kommentti: Hongkongilaiset odottavat kauhulla vuotta 2047

Hongkongin nuoret haluavat pitää oikeuksistaan kiinni, kirjoittaa HS:n toimittaja Sonia El Kamel.

2047. Vuosiluku nousi esiin usein keskusteluissa paikallisten ystävieni ja tuttavieni kanssa tänä keväänä, kun asuin Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa.

Hongkong siirtyi vuonna 1997 Britannian alaisuudesta Kiinalle. Hongkongin perustuslaissa luvattiin laaja itsehallinto vähintään 50 vuodeksi.

Aika umpeutuu vuonna 2047. Siihen on toki vielä pitkä aika, lähes 30 vuotta, mutta monia hongkongilaisia askarruttaa tulevaisuudessa vaaniva vuosiluku.

Mitä Hongkongin erityisasemalle mahtaa tapahtua tulevaisuudessa? Vastausta pohtivat parikymppiset hongkongilaiset ystäväni ovat yhtä vanhoja kuin lupaus laajasta itsehallinnosta. He ovat eläneet koko ikänsä sellaisessa Hongkongissa kuin sen nyt tunnemme.

Vuosilukuun 2047 tiivistyy, miksi sadattuhannet valkoisiin pukeutuneet hongkongilaiset lähtivät sunnuntaina kaduille osoittamaan mieltään.


Mielenosoituksen tarkoitus oli painostaa Hongkongin hallitusta perumaan lakiesitys, joka mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lain vastustajien mukaan Kiinan oikeusjärjestelmän reiluuteen ei voi luottaa.

Lain on katsottu tiukentavan kommunistijohtoisen Kiinan otetta Hongkongista ja uhkaavan miljoonakaupungin erityisasemaa.

Hongkongin nykyinen hallintojärjestelmä perustuu ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -ajatukseen. Se tarkoittaa, että Manner-Kiinaa kansainvälisemmässä ja avoimemmassa Hongkongissa on paitsi oma lainsäädäntö ja valuutta, myös mielipiteenvapaus, vapaa lehdistö ja periaatteessa riippumaton oikeuslaitos.

Vain noin tunnin junamatkan päässä Hongkongin keskustasta siintää Manner-Kiinaan kuuluva Shenzhen. Se on kuin toinen todellisuus, jossa pelataan eri säännöillä.

Kun ylitin Manner-Kiinan rajan helmikuussa Shenzhenissä, puhelimestani katosi mahdollisuus käyttää sosiaalisen median palveluita, kuten Facebookia ja Instagramia. Kiinassa ei ole pääsyä myöskään Googleen.

Mutta se on vielä pientä. Kiinalaisviranomaiset eivät hyväksy esimerkiksi keskushallinnon arvostelua internetissä.

Viime viikolla Kiina muisti Tiananmenin opiskelijamielenosoituksen väkivaltaisen hajottamisen 30-vuotispäivää lähinnä esittämällä, ettei sitä olisi koskaan tapahtunutkaan. Maa sensuroi ankarasti aiheeseen liittyviä kirjoituksia, kommentteja ja kuvia.

Sen sijaan Hongkongissa yli 180 000 ihmistä marssi kaduilla verilöylyn muistoksi. Ystäväni jakoivat marssilta kuvia Manner-Kiinan kieltämässä Instagramissa.

Hongkongilaisnuoret ovat ylpeitä seikoista, jotka erottavat pilvenpiirtäjämerestään tunnetun finanssiyritys- ja diplomatiakeskittymän Manner-Kiinasta. He haluavat pitää oikeuksistaan kiinni. He ovat myös niitä hongkongilaisia, jotka näkevät vuoden 2047 ja saavat viimeistään silloin vastauksia nyt mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Toisinaan Manner-Kiinaan suhtaudutaan Hongkongissa pelon ja halveksunnan sekaisin tuntein. Parikymppinen, yliopistossa opiskeleva hongkongilainen ystäväni esimerkiksi kavahtaa, jos joku erehtyy luulemaan häntä kiinalaiseksi. Hän kun on hongkongilainen.

Juuri erityisaseman ja hongkongilaisuuden puolustamisesta oli kyse sunnuntain mielenosoituksissa.

Kun Manner-Kiina tiukentaa otettaan, vuosi 2047 tuntuu olevan lähempänä kuin se onkaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuusi asiaa, jotka opin vaginasta tänä kesänä

  2. 2

   Piinaava niskakyhmy yleistyy, vie yöunet ja kipeyttää pään – Näin tunnistat ”someniskan” ja pääset siitä eroon

  3. 3

   Ihmiskunnan historian kenties kunnian­himoisin hanke etenee: Uusi teknologia saattaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

  4. 4

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  5. 5

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Asiantuntija vastaa ja neuvoo välttämään tuhoisaa virhettä

  6. 6

   Koulujen kielitarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka muuta luvattiin – Mitä oikein tapahtui?

  7. 7

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Keskellä Tikkurilaa on piilossa historiallinen alue, joka on juuri nousemassa uuteen kukoistukseen

  10. 10

   Minttu Mustakallio joutui taistelemaan ollakseen muutakin kuin eksoottinen tummaverikkö: nyt hän antaa tv-roolissaan koululaitokselle ”kaiken takaisin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  3. 3

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  4. 4

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  5. 5

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   Mielenkiintoinen väite Jesse Puljujärven englannin kielen opiskelusta: ”Vähät välitti oppitunneista”

  8. 8

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  9. 9

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  10. 10

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää