MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Ulkomaat

Poliisi turvautui kyynelkaasuun ja kumiluoteihin Hongkongissa, hallintojohtaja nimitti protesteja ”järjestäytyneeksi mellakaksi”

Lain vastustus on nostanut erityishallintoalueella laajimmat mielenosoitukset sitten vuoden 1997. ”Tämä on järjestäytynyt mellakka”, Kiina-mielinen hallintojohtaja Carrie Lam sanoi.

Hongkongissa kiistellyn lakiuudistuksen vastaiset mielenosoitukset yltyivät keskiviikkona paikoin väkivaltaisiksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi on ampunut parlamenttitaloon pyrkineitä mielenosoittajia kumiluodeilla ja käyttänyt kyynelkaasua. Mielenosoittajat ovat muun muassa heitelleet esineitä mellakkapoliiseja kohti.

Poliisi varoitti väkijoukkoja voimatoimista, ja kyynelkaasun levitessä joukossa levisi pakokauhu ja ihmisiä loukkaantui, kertoo uutistoimisto Reuters.

Erityishallintoalueen Kiina-mielinen hallintojohtaja Carrie Lam käytti keskiviikkona mielenosoituksista ilmausta ”järjestäytynyt mellakka”.

”Mikään sivistynyt yhteisö ei hyväksy rauhallista yhteiskuntaa vahingoittavaa mellakointia ja piittamattomuutta laista ja järjestyksestä”, Lam sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hongkongilaiset ajoi poikkeuksellisen kiihkeinä kaduille lakiehdotus, joka mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen muun muassa Manner-Kiinaan. Laki koskee kaikkia hallintoalueita, joiden kanssa Hongkongilla ei ole luovutussopimusta, mutta huolen aiheena on nimenomaan viime vuosina otteitaan kiristänyt Kiina.

Lain käsittelyn piti alkaa Kiinan-mielisten hallitsemassa parlamentissa keskiviikkona, mutta sitä lykättiin.

Mielenosoittajat vaativat esityksen hylkäämistä kokonaan ja olivat sitä varten antaneet parlamentille aikarajan. AFP:n mukaan tunnelma kiristyi aamupäivällä Suomen aikaa, kun aikaraja ylittyi.


Lain on pelätty kiristävän Manner-Kiinan otetta erityishallintoalueestaan Hongkongista ja säikäyttävän sijoittajat yhdesta Aasian keskeisestä finanssikeskittymästä.

Lakiesityksen vastustajat ovat huolissaan myös lain nojalla mahdollisesti luovutettavien epäiltyjen oikeusturvasta. He pelkäävät, että Kiina käyttäisi lakia esimerkiksi poliittisten toisinajattelijoiden vangitsemiseen.

Lain vastustus on nostanut Hongkongissa laajimmat mielenosoitukset sitten vuoden 1997. Viikonloppuna jopa sadattuhannet ihmiset protestoivat Hongkongissa.


Myös keskiviikkona Hongkongin keskusta-alueella on uutistoimistojen mukaan ollut yhteensä kymmeniätuhansia mielenosoittajia, ja tuhansien mielenosoittajien joukko on pysäyttänyt liikenteen pystyttämällä esteitä kahdelle isolle tielle.

Monien mielenosoittajista on kuvailtu olevan mustiin pukeutuneita nuoria ja opiskelijoita. Uutiskuvien perusteella useilla on ollut mukanaan myös sateenvarjoja, kuten Hongkongin historian laajimmissa Occupy-protesteissa vuonna 2014. Sateenvarjoilla on symboliarvoa, vaikka niitä toki tarvitaan myös sään vuoksi.


Jo ennen tilanteen kärjistymistä parlamenttitalolla poliisi käytti pamppuja ja pippurisumutetta mielenosoittajia vastaan, AFP kertoi. Sunnuntain mielenosoitukset järjestänyt ihmisoikeusjärjestö syytti poliisia tarpeettomasta voimankäytöstä.

Illan tultua Hongkongiin väkivalta asettui, mutta kymmenet tuhannet ihmiset tukkivat yhä Hongkongin saaren valtakatua hallintojohtaja Lamin toimiston luona.

Hongkongin hallinnon toiseksi korkein virkamies, pääsihteeri Matthew Cheung kehotti keskiviikkona mielenosoittajia vetäytymään.

”Kehotan [kaduille] kerääntyneitä kansalaisia myös osoittamaan mahdollisimman suurta pidättyväisyyttä, hajaantumaan rauhanomaisesti ja olemaan uhmaamatta lakia”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.


Lain vastustus on ollut poikkeuksellisen laajaa. Esimerkiksi monet ammattiliitot uhkasivat etukäteen, että ne osoittavat keskiviikkona mieltään lakkoilemalla.

Kuljetusliittojen lisäksi mielenosoituslakkoja viriteltiin muun muassa hoiva- ja opetusaloilla. Lähes 4 000 opettajaa ilmoitti liittyvänsä mielenosoitukseen, kertoi Reuters.

Ainakin sadat yrittäjät ilmoittivat menevänsä lakkoon keskiviikkona. Mukana on esimerkiksi kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Tämä on Reutersin mukaan harvinaista Hongkongin kapitalistisessa yhteiskunnassa.

Sosiaalisessa mediassa keskiviikon mielenosoituksiin valmistauduttiin aihetunnisteella #612strike, joka viittaa lakiuudistuksen käsittelyn päivämäärään.
Hallintojohtaja Lam varoitti etukäteen hongkongilaisessa South China Morning Postissa, että lakkoilu voi vaarantaa nuorten ihmisten tulevaisuuden.

”Toivoisin, että opettajat, vanhemmat, liike-elämä ja ammattiliitot harkitsisivat tarkkaan minkäänlaisten radikaalien toimien puolustamista”, Lam sanoi.

”Mitä hyötyä siitä olisi Hongkongin yhteiskunnalle ja nuorisollemme?”

South China Morning Postin mukaan Peking-myönteinen Lam on saanut lakihankkeen vuoksi jopa tappouhkauksia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kiista luovutuslaista on jo vaikuttanut Aasian markkinoihin. Hang Seng -indeksi oli pörssipäivän päättyessä 1,7 prosenttia miinuksella.

Lakiesityksestä kertoi olevansa huolissaan myös Britannian pääministeri Theresa May.

”Olemme huolissamme näiden esitysten mahdollisista vaikutuksista tietenkin siksi, että Honkongissa elää paljon Britannian kansalaisia.

Britannia luovutti Hongkongin Kiinan erityishallintoalueeksi 1997. Luovutussopimuksessa linjattiin, että Honkong saa pitää oman, Kiinasta irrallisen järjestelmänsä 50 vuoden ajan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suora lähetys: Tutkijat kertovat, keitä malesialais­koneen pudottamisesta epäillään

  2. 2

   Mies tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen viidestä raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä ja 55 muusta rikoksesta

  3. 3

   Lappi-sarjan kuvaukset jäivät kesken, verottaja hakee tuotantoyhtiötä konkurssiin: ”Miten tuollaiseen sotkuun on mahdollista päästä”, sanoo päätähti

  4. 4

   Päivi Räsänen arvosteli kirkon Pride-yhteis­työtä, arkki­piispa vastaa Räsäselle: ”Kirkko on kaikkia varten”

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Mies kutsui alaikäisiä tyttöjä ostarilta kotiinsa Espoossa ja käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen

  7. 7

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  8. 8

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  9. 9

   Lehtisaaressa makaa kivi, jonka tarkoitusta ei tunnu tietävän kukaan – Ainoa johtolanka on kiveen hakattu numerosarja

  10. 10

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  4. 4

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  7. 7

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää