MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Ulkomaat

HS-analyysi: Saksan puolue­kenttää ravistelee vallan uusjako, ja siitä voi seurata yllätyksiä muulle Euroopalle

Saksassa virisi väittely Venäjä-pakotteista, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Venäjä-pakotteet pitäisi purkaa, sanoi Saksan itäisimmän osavaltion Saksin pääministeri Michael Kretschmer tavatessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Pietarin talousfoorumissa viime viikolla.

Kretschmer myös kutsui Putinin kylään Dresdeniin, tämän entiseen kotikaupunkiin entisen DDR:n ajoilta. Putin työskenteli Saksin pääkaupungissa Dresdenissä Neuvostoliiton valtiollisen turvallisuuspoliisin KGB:n tehtävissä.

Kretschmer sooloili – Saksan virallisen linjan mukaan Venäjä-pakotteet on sidottu Krimin valtaukseen ja Itä-Ukrainan sotaan ja ne pysyvät, kunnes Venäjä alkaa noudattaa Minskin sopimusta. EU:n linja on tismalleen sama.

Kretschmerin avaus kuitenkin kertoo, ettei ole vain yhtä Saksan Venäjä-politiikkaa. Niin Kretschmerin puolueessa kristillisdemokraattisessa CDU:ssa kuin myös Saksan sosiaalidemokraateissa on niitä, joiden mielestä pakotteet haittaavat hyötyyn nähden liikaa Saksan taloutta ja suhdetta Venäjään.

Saksan Venäjä-keskustelua kannattaa seurata. EU:n Venäjä-politiikka on Saksan Venäjä-politiikka.

Suomi seuraa tarkasti Saksaa. Suomelle oli iso merkitys, että liittokansleri Angela Merkel sai Krimin miehityksen jälkeen vuonna 2014 kaikki EU-maat yhteiseen pakoterintamaan. Sama nähtiin viime vuonna, kun Saksa oli tekemässä venäläisdiplomaattien karkotuspäätöstä sen jälkeen, kun Britanniassa oli myrkytetty entinen kaksoisvakooja ja tämän tytär.

EU:n pakotelinja on tähän asti aina pitänyt, vaikka soraääniä kuuluu silloin tällöin.

Kretschmer sai Saksassa vastaansa arvosteluvyöryn. Hänen lausuntoaan sanottiin naiiviksi ja varomattomaksi, varsinkin, kun Saksin osavaltion pääministerillä ei ole minkäänlaista roolia ulkopolitiikassa.

Yksi arvostelijoista oli pitkän linjan ulkopoliitikko, Münchenin turvallisuuskonferenssin johtaja Wolfgang Ischinger. Hän kysyi twiitissään, mahtaako Kretschmerillä olla ulkopolitiikan neuvonantajaa. Jos on, tämän sietäisi saada heti potkut. Ja jos ei, niin Saksan ulkoministeriö taatusti auttaa.

CDU:n puoluejohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer kiirehti sanomaan, että talouspakotteet ovat seurausta Venäjän hallituksen tekemistä kansainvälisen oikeuden rikkomuksista Krimillä ja Itä-Ukrainassa, ja niin kauan kuin tilanne niissä ei muutu, ei muutu pakotelinjakaan.

Kretschmer on sanonut saksalaismedian haastatteluissa, ettei hän kyseenalaista Venäjän roolia Ukrainan kriisissä. Hän sanoo edistävänsä hyviä taloussuhteita Venäjään ja venäläisiin ja huomauttaa myös, että Saksan niin sanotuissa uusissa osavaltioissa – eli entisessä Itä-Saksassa – suhde Venäjään on toisenlainen kuin lännessä.

Ajattelevatko itäsaksalaiset todella Venäjästä ja Putinista toisin kuin muut Saksassa? Vastaus on monitahoinen ja kertoo paljon Euroopan poliittisesta ilmapiiristä.

Koko EU on poliittisesti hyvin jakautunut, ja jakautumiseen kuuluu se, että autoritaariset ja populistiset johtajat ovat nousussa. He eivät halua yhtenäistä Eurooppaa vaan vallan kansallisvaltioille ja itselleen. Monelle autoritaariselle populistijohtajalle Putinin Venäjän on eräänlainen roolimalli – ja Venäjä on Euroopan oikeistopopulistien henkinen tukija ja rahoittaja.

Kyse ei ole vain entisistä itäblokin maista, vaan Ranskasta, Italiasta, Kreikasta, Itävallasta. Itävallan hallitus kaatui muutama viikko sitten siihen, että oikeistopopulistisen Vapauspuolueen tuolloinen johtaja Heinz-Christian Strache oli valmis korruptioon venäläistä vaalitukea vastaan.

Venäjä hyötyy hajanaisesta EU:sta. Silti Venäjään myönteisesti suhtautuvia on kuitenkin likipitäen kaikissa puolueissa. Esimerkiksi Saksassa monen pitkän linjan sosiaalidemokraatin on ollut vaikea päivittää Venäjä-kantansa.

Merkelin omaakin linjaa voi kyseenalaistaa, ja niin Kretschmer teki. Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen ja pakotepolitiikan yhteensovittaminen vaatii taituruutta. Putkihankkeen seurauksena Saksan suhde Puolaan, Baltian maihin ja Ukrainaan on kireä. Yhdysvallat uhkaa pakotteilla kaasuputkihankkeessa mukana olevia yrityksiä.

Saksan Venäjä-politiikan suunta voi muuttua, ja tästä Kretschmer on yksi esimerkki.

Myös Saksa on poliittisesti entistä pirstaloituneempi. Saksan entiset suuret puolueet CDU ja SPD etsivät itseään ja uutta suuntaa. Tämä murros ravisuttaa myös muuta Eurooppaa. SPD:n puoluejohtaja Andrea Nahles erosi EU-vaalien kirvelevän tuloksen jälkeen. Jos demarit lähtevät nyt hallituksesta, Merkelin aika Saksan johdossa on ohi.

Saksan kriisi voi olla vaaraksi muulle Euroopalle. Saksa joutuu keskittymään entistä enemmän omaan sisäiseen valtapeliin, vaikka sitä tarvittaisiin myös linjaamassa EU:n suuntaa. Saksa on vuoden päästä EU:n puheenjohtajamaa. Voi hyvin olla, ettei sillä silloin ole hallitusta.

Ei ole selvää, kuka Merkeliä seuraa kanslerina. CDU:ssa väännetään siitä, onko Kramp-Karrenbauer puolueelle oikea kansleriehdokas. Samaan aikaan vihreät ovat muutamassa kannatusmittauksessa nousseet jo Saksan suurimmaksi puolueeksi.


Saksassa poliittinen jakolinja kulkee maantieteellisesti, vaikka Berliinin muurin murtumisesta on tänä syksynä 30 vuotta. Itä- ja Länsi-Saksa ovat taloudelliselta asemaltaan ja poliittisesti erilaiset. Kretschmerin Venäjä-lausunnot on luettava osin tätä taustaa vasten.

Kretschmer johtaa Saksan itäisistä osavaltiota Saksia, jossa on syyskuun alussa vaalit. CDU:ta edustava Kretschmer käy vaalikampanjaa, ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) hätyyttelee kannatusmittausten mukaan CDU:n asemaa osavaltion suurimpana puolueena.

Voi olla, että entisten itäsaksalaisten suhde Venäjään on toisenlainen kuin länsisaksalaisten. Syy ei liene DDR:ssä. Ei itäsaksalaisen suhde neuvostokansalaiseen ollut niin erityinen, että se selittäisi nykyiset Venäjä- ja Putin-sympatiat.

Ennemminkin on kyse oikeistopopulistien valtapelistä, jossa rakennetaan taitavasti propagoiden erilaisia vastakkainasetteluja. Tarina on rakennettu niin, että jos on Merkeliä tai muuta poliittista johtoa vastaan, tulee ehkä ajattelemattaankin nielaisseeksi tarinan, jossa on Putinin puolella.


Kretschmer kosiskelee AfD:n hyppysiinsä saamaa kannattajajoukkoa nyt omalla populismillaan, eikä ole ihme, että se herättää arvostelua.

EU:n ja Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteet ovat diplomatian kaikkein raskaimpia työkaluja vastata siihen, kuinka Venäjä rikkoo kansainvälistä oikeuttaa ja miehittää Ukrainalle kuuluvaa Krimiä sekä osallistuu Itä-Ukrainan sotaan. Pakotteet toimivat kuitenkin vain, jos niihin liittyvistä ehdoista pidetään kiinni.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suora lähetys: Tutkijat kertovat, keitä malesialais­koneen pudottamisesta epäillään

  2. 2

   Mies tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen viidestä raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä ja 55 muusta rikoksesta

  3. 3

   Lappi-sarjan kuvaukset jäivät kesken, verottaja hakee tuotantoyhtiötä konkurssiin: ”Miten tuollaiseen sotkuun on mahdollista päästä”, sanoo päätähti

  4. 4

   Päivi Räsänen arvosteli kirkon Pride-yhteis­työtä, arkki­piispa vastaa Räsäselle: ”Kirkko on kaikkia varten”

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Mies kutsui alaikäisiä tyttöjä ostarilta kotiinsa Espoossa ja käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen

  7. 7

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  8. 8

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  9. 9

   Lehtisaaressa makaa kivi, jonka tarkoitusta ei tunnu tietävän kukaan – Ainoa johtolanka on kiveen hakattu numerosarja

  10. 10

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  4. 4

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  7. 7

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää