MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Ulkomaat

Mullistuuko Yhdysvaltain turva­paikka­politiikka? Trumpin mukaan Meksiko-sopimuksen suurinta uutista ei ole vielä paljastettu

Trump julisti tuontitullit mahtavaksi neuvottelutyökaluksi, ja muidenkin mielestä Meksikon uhkailu näytti tuottavan tuloksia.

Washington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kaivoi tiistaina toimittajien edessä rintataskustaan paperin, jonka hän sanoi olevan sivu Meksikon kanssa tehdystä ”pitkästä ja hyvästä” maahanmuuttosopimuksesta.

”Tämä on sopimus, jota minulla ei muka ole”, Trump sanoi ennen kuin lähti Washingtonista päivämatkalle Iowan osavaltioon.

Trump kieltäytyi näyttämästä paperia, mutta sanoi sopimuksen tulevan voimaan heti, kun Meksiko antaa hänelle luvan sen julkistukseen.

Aiemmin tiistaina Trump kirjoitti Twitterissä, ettei Yhdysvaltain ja Meksikon välisen maahanmuuttosopimuksen suurinta uutista ole vielä paljastettu. Ei ole varmaa, mihin hän tällä viittasi eikä Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders vastannut toimittajien kysymyksiin aiheesta.
Maahanmuuton vähentäminen on Trumpin tärkein poliittinen tavoite. Tavoitteeseen oli tarkoitus päästä rakentamalla muuri Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajalle, mutta rakennustyöt eivät ole juuri edenneet.

Alle kaksi viikkoa sitten Trump otti käyttöön uuden keinon ja uhkasi Meksikoa tuontitulleilla, mikäli etelänaapuri ei onnistu pysäyttämään sen läpi Yhdysvaltoihin kulkevia väliamerikkalaisia perheitä. Yhdysvaltoihin etelärajalla on tänä vuonna otettu kiinni liki 600 000 laittomasti rajan yli tullutta ihmistä, joista suurin osa hakee turvapaikkaa.

Laittomat rajanylitykset ovat suurimmillaan yli kymmeneen vuoteen ja ylittävät tällä vauhdilla miljoonan vuoden loppuun mennessä.

Trumpin tulliuhkaus näytti tehoavan. Meksiko lähetti viime viikolla ulkoministeri Ebrardin neuvottelemaan Washingtoniin. Perjantaina Yhdysvallat ja Meksiko ilmoittivat päässeensä sopimukseen keinoista, joilla Meksiko pyrkii vähentämään Väli-Amerikasta Yhdysvaltoihin suuntautuvaa maahanmuuttoa.

Tuontitullit peruttiin toistaiseksi.

Alkuun vaikutti siltä, että Trump perääntyi helposti. Esimerkiksi The New York Times -lehti uutisoi viikonloppuna, että Yhdysvaltain ja Meksikon välinen sopimus sisälsi lähinnä toimia, joista maat olivat sopineet jo aiemmin.

Kuva on kuitenkin muuttunut alkuviikosta. Maanantaina Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador ja ulkoministeri Marcelo Ebrard myönsivät ensimmäisen kerran, ettei sopimuksen koko laajuutta kerrottu perjantaina.

Maanantaina The Washington Post -lehti kirjoitti omien lähteidensä pohjalta, että Meksiko kiristää politiikkaansa ennenäkemättömällä tavalla.

Maa lupaa lähettää Guatemalan vastaiselle etelärajalleen 6 000 kansalliskaartin sotilasta, mikä on aiemmin kerrottua suurempi määrä. Lisäksi se lupaa lisätä tarkastuspisteitä, karkotuksia ja pidätyskeskuksia ja kasvattaa maahanmuuttajien kiinniottoja tuhansilla viikossa.

Lehden mukaan Meksiko vakuutti toimien pudottavan laittomat rajanylitykset Yhdysvaltoihin 50 000:een kuussa lokakuuhun mennessä. Silloin ylityksiä olisi saman verran kuin vuoden 2017 puolivälissä, jolloin määrä oli alimmillaan sitten 1970-luvun.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt amerikkalaisille, jotka halusivat numeroiden putoavan nopeammin ja enemmän, The Washington Post kirjoittaa. Niinpä Meksiko lupasi kiristää politiikkaansa enemmän.

Vuoden alusta voimassa olleen politiikan mukaan osa Yhdysvalloista turvapaikkaa hakevista ihmisistä odottaa hakemuksensa käsittelyä Meksikossa. Nyt Meksiko laajentaa tätä odotushuonettaan.

Viime viikkoina Yhdysvallat on The Washington Postin mukaan käännyttänyt noin 250 turvapaikanhakijaa päivässä Meksikoon odottamaan oikeuskäsittelyään, mutta sopimuksen jälkeen määrän odotetaan nousevan tuhanteen päivässä.

Muutakin on luvassa, jos Trumpia on uskominen. Yhdysvallat on esimerkiksi yrittänyt ajaa politiikkaa, joka määräisi pakenevat ihmiset hakemaan turvapaikkaa ensimmäisestä maasta, johon he saapuvat.

Tällöin Guatemalasta lähteneet jäisivät Meksikoon, Hondurasista ja El Salvarodista lähteneet taas Guatemalaan. Uusi käytäntö edellyttää ensin sitä, että Meksiko ja Guatemala määritellään turvallisiksi maiksi. Kummankin maan turvallisuustilanne on laajan jengiväkivallan vuoksi kyseenalainen.

Trump kieltäytyi tiistaina kommentoimasta toimittajille, onko Meksikon julistaminen ”turvalliseksi kolmanneksi maaksi” osa maiden välistä uutta sopimusta.

”En halua sanoa. Voitte päätellä ihan itse. Monet sanovat niin, onnea vaan. En aio sanoa mitään suuntaan tai toiseen.”

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoi maanantaina, että Yhdysvallat on jo päässyt Guatemalan kanssa sopimukseen turvapaikanhakijoiden palauttamisesta. Pencen mukaan sopimusta aletaan soveltaa ”tarvittaessa”.

Sen sijaan Meksiko on tähän asti vastustanut tätä niin kutsuttua ”kolmannen turvallisen maan” -politiikkaa, joka pakottaisi sen ottamaan vastaan Yhdysvaltoihin pyrkivät turvapaikanhakijat.

Meksikon ulkoministeri Ebrard kuitenkin pyörsi jyrkän vastustuksen maanantaina ja sanoi maansa olevan valmis neuvottelemaan samankaltaisesta sopimuksesta, jos vastuu turvapaikanhakijoista jaetaan muiden alueen valtioiden kesken. Tähän joukkoon on luettu Guatemalan lisäksi Brasilia ja Panama.

Jos sopimukseen päästään, se mullistaa Yhdysvaltain turvapaikkapolitiikan kokonaan. Yhdysvallat voisi silloin käännyttää turvapaikanhakijat nopeasti muihin maihin.

Tullien uhka ei ole poistunut kokonaan. Trump on sanonut, että elleivät sopimuksen tulokset miellytä, tuontitullit palaavat pöydälle. Meksikon mukaan sopimuksen tehoa tarkastellaan uudestaan 45 päivän kuluttua ja tarvittaessa maa on valmis neuvottelemaan uusista keinoista.

Tiistaina Trump kutsui Twitterissä tuontitulleja ”mahtavaksi neuvottelutyökaluksi”, ja kovensi jälleen puheitaan myös Kiinaa vastaan.

Vielä viime viikolla Meksikon uhkaaminen kalliilla tuontitulleilla sai jopa presidentin oman republikaanipuolueen takajaloilleen. Sopimuksen jälkeen kritiikki on vaimentunut, ja maanantaina senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell tunnusti radiohaastattelussa, että tullipuheet tehosivat.

”Kylmä, kova totuus on, että vaikkei melkein kukaan meistä senaatin republikaaneista ollut innoissaan tuontitullien mahdollisuudesta, on presidentille annettava tunnustusta – se toimi”, McConnell sanoi Politico-lehden mukaan.

Vaikka tullien arvioidaan tulevan kalliiksi myös Yhdysvalloille, iskisivät ne kovemmin Meksikoon. Viime vuonna maan viennistä noin 80 prosenttia suuntautui Yhdysvaltoihin. Meksiko on väistämättä neuvotteluissa altavastaajana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suora lähetys: Tutkijat nostavat neljä murhasyytettä malesialais­koneen pudottamisesta

  2. 2

   Mies tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen viidestä raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä ja 55 muusta rikoksesta

  3. 3

   Lappi-sarjan kuvaukset jäivät kesken, verottaja hakee tuotantoyhtiötä konkurssiin: ”Miten tuollaiseen sotkuun on mahdollista päästä”, sanoo päätähti

  4. 4

   Päivi Räsänen arvosteli kirkon Pride-yhteis­työtä, arkki­piispa vastaa Räsäselle: ”Kirkko on kaikkia varten”

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Lehtisaaressa makaa kivi, jonka tarkoitusta ei tunnu tietävän kukaan – Ainoa johtolanka on kiveen hakattu numerosarja

  8. 8

   Mies kutsui alaikäisiä tyttöjä ostarilta kotiinsa Espoossa ja käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen

  9. 9

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  10. 10

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  4. 4

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  7. 7

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää