MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Ulkomaat

Osa Suomenkin muoviroskista valuu Aasiaan, jossa maa toisensa jälkeen on saamassa vyörystä tarpeekseen: Asiantuntija ennustaa ”jätesotaa”

Kiina oli vuosikymmeniä maailman roskakori, kunnes viime vuoden alussa se ei enää huolinut suurinta osaa länsimaiden jätteistä. Nyt muut Aasian maat seuraavat perässä.

Siellä se lojui.

Laittomalla kaatopaikalla Malesiassa kaiken muun roskan seasta paljastui Palmoliven oliivintuoksuinen suihkusaippuapurkki, ja se oli peräisin Suomesta.

Ymäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit tutkivat malesialaisia laittomia kaatopaikkoja, kuvasivat löydöksensä ja kirjasivat pakkaustietojen perusteella, mistä maasta mikäkin roska oli.

Listerine-pullo Britanniasta. Nestlén vesipulloja Yhdysvalloista. Felixin majoneesiputkilo Ruotsista.

Aktivistit tutkivat parin viikon aikana kymmeniä paikkoja. Osa niistä on myöhemmin lakkautettu viranomaisten ratsattua ne. Greenpeace julkaisi aktivistiensa tutkimuksista raportin nimeltä Kierrätysmyytti: Malesia ja maailman rikkinäinen kierrätysjärjestelmä.

Yksi muoviroska Suomesta on pieni osa valtaisaa muoviroskavuorta.

Vuonna 2018 Suomi vei YK:n kauppatilastojen mukaan Malesiaan 1 700 tonnia muovijätettä. Sitä enemmän Suomi vie muovijätettä vain Saksaan, noin 5 000 tonnia, ja Latviaan, noin 8 000 tonnia.

Saksa taas vei Malesiaan viime vuonna 31 000 tonnia ja Yhdysvallat 200 000 tonnia.

Kaakkois-Aasian maiden mitta alkaakin olla täynnä.

Malesia laati viime vuonna ohjelman, jonka tarkoituksena on päästä kokonaan eroon omista kertakäyttömuoveista. Ohjelman täytäntöönpano alkoi säätämällä muovikasseille saastemaksu.

Huomattavasti isompi ongelma on kuitenkin ulkomaiden toimittama jäte.

Toukokuussa Malesia palautti 3 000 tonnia muovijätettä alkuperämaihin Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Saudi-Arabiaan. Malesian mukaan jätteet oli lajiteltu ja merkitty väärin.

”Roskalla käydään kauppaa kierrätyksen varjolla”, Malesian ympäristöministeri Yeo Bee Yin kommentoi Financial Times -lehdelle toukokuun lopussa.

”Malesialaiset pannaan kärsimään huonosta ilmanlaadusta jätteiden polttamisen takia, ja se johtaa muun muassa terveysriskeihin, saastuneisiin jokiin ja laittomiin kaatopaikkoihin.”Muovijäte päätyy laittomille kaatopaikoille tai poltettavaksi, koska Aasian maiden kyky käsitellä sitä asianmukaisesti ei riitä alkuunkaan.

”Muovijätteen polttaminen on pitkälti sama asia kuin polttaisi öljyä, josta muovi on tehty. Jos muovin polttamista ei saada vähennettyä, pelkästään sen aiheuttamat päästöt tekevät ilmastotavoitteista mahdottomia”, kertoo Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran kiertotalouden asiantuntija, johtaja Mari Pantsar.

Kiertotaloudella pyritään ratkaisemaan maailman jäteongelmia. Sen tarkoituksena on vähentää riippuvuutta uusista raaka-aineista ja hyödyntää nykyistä paremmin olemassa olevaa materiaalia, kuten muoviroskaa. Samalla vähenisi tarve rahdata jätettä Aasiaan.

Päästäkseen lähemmäs kiertotaloutta länsimaissa täytyy rakentaa paljon uutta jätteenkäsittelykapasiteettia.


Malesian tavoin Filippiinit on omaksunut tiukan linjan. Toukokuun loppupuolella se palautti Kanadaan 1 500 tonnia muovijätettä, joka oli tuotu maahan laittomasti.

Filippiinit jopa kutsui suurlähettiläänsä kotiin Kanadasta, koska Kanada ei noudattanut Filippiinien määräämää takarajaa jätteiden pois rahtaamiseksi.

Machoilustaan ja törkeästä kielenkäytöstään tunnettu Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte uhkasi kipata jätteet Kanadan aluevesiin. Lopulta Kanadan ympäristöministeri lupasi hoitaa asian yhteistyössä Filippiinien kanssa ja hakea Kanadan kustannuksella jätteet pois.

Filippiinit kuitenkin torjui Kanadan tarjouksen ja ilmoitti kuljettavansa jätteet mieluummin itse.Malesiaa ja Filippiinejä innosti Kiina, joka ajoi maailman jätekaupan kaaokseen ilmoittamalla viime vuoden alussa, että se ei enää ota vastaan juuri lainkaan jätettä.

Kiina oli vuosikymmeniä maailman yhteinen roskakori, jonne virtasi miltei uskomaton määrä jätettä. Vuonna 2017 Manner-Kiinaan rahdattiin puolessa vuodessa yli 1,2 miljoonaa tonnia muovijätettä, minkä lisäksi Kiinan hallinnassa olevaan Hongkongiin vietiin vielä 624 000 tonnia.

Vertailun vuoksi: Maailman kaikkien aikojen suurin öljytankkeri, alkuperäiseltä nimeltään Seawise Giant, painoi tyhjänä runsaat 80 000 tonnia ja täydessä lastissa runsaat 650 000 tonnia.

Kiina hyötyi jätteestä, sillä sen valtavalle teollisuudelle kelpasi kaikki raaka-aine, myös huonolaatuisempi kierrätysroska. Talouslehti The Economistin mukaan 85 prosenttia Kiinaan tuodusta jätteestä meni tavalla tai toisella uusiokäyttöön. Loput joko poltettiin tai vietiin kaatopaikalle.

Sitten Kiina päätti hyväksyä vain korkealaatuisimman ja käyttökelpoisimman jätteen. Uudistuksen taustalla oli Kiinan kasvava huoli ympäristötuhoista ja saasteista.

Länsimaat yllättyivät, koska ne arvelivat päätöksen tarkoittavan, että Kiina uhraa kierrätysteollisuutensa.

Kiinalaiset ovat kuitenkin ilmeisen optimistisia. Pekingiläisen Tsinghuan yliopiston asiantuntija Liu Jianguo arvioi The Economistille, että uudet rajoitukset saavat Kiinan teollisuuden kierrättämään tehokkaammin, kun se ei enää voi turvata jätetulvaan länsimaista.

Manner-Kiinaan tulevan muovi-, paperi- ja pakkausjätteen määrä romahti 90 000 tonniin ja Hongkongiin vietävän jätteen määrä 142 000 tonniin puolessa vuodessa, yhteensä siis noin kahdeksasosaan entisestä.

Jätteet alkoivat kasautua säilytyspaikoille Yhdysvalloissa, Irlannissa ja Britanniassa.

Puhutaan jätealan kriisistä.

Monellakaan länsimaalla ei ollut valmiita laitoksia, joissa käsitellä roskiaan. Ne olivat tottuneet siihen, että Kiinalle kelpaa kaikki. Niinpä jäte alkoi virrata aiempaa pienemmillä myyntivoitoilla muualle Aasiaan, kuten Malesiaan ja Filippiineille.


Aasia on hyvä kohde länsimaiden jätteelle, koska suuret konttilaivat tarvitsevat täytettä. Länsimaat tuovat Kiinasta paljon enemmän tavaraa kuin ne vievät sinne. Moni konttilaiva olisi menomatkan Aasiaan tyhjillään, jollei veisi sinne jätettä.

Halvallakin myytävä jäte on tyhjää laivaa parempi.

Vaarallisen jätteen kauppaa säätelevä Baselin sopimus laajennettiin toukokuussa koskemaan myös muovijätettä. Sen seurauksena kuljetukset vaativat suostumuksen muoviroskaa vastaanottavilta valtioilta, kun aiemmin kyse on ollut säätelemättömämmästä yksityisten tahojen kaupankäynnistä.

Sopimuksen ulkopuolelle jäi vain kaksi maata: Haiti ja Yhdysvallat, joka tuottaa maailman eniten muoviroskaa asukasta kohden. Yhdysvallat joutuu silti käytännössä sopimuksen vaikutuspiiriin, sillä se vie jätteitä käytännössä vain maihin, jotka kuuluvat sopimuksen piiriin.

Jätteidenkäsittelylaitosten rakentaminen tuskin riittää ongelman ratkaisemiseksi.

Suomessa Sitrassa on keskusteltu ehdotuksesta, joka määräisi valmistajat huolehtimaan tuotteistaan koko elinkaaren ajan.

Jos yritykset vastaisivat tuotteesta loppuun asti, esimerkiksi hajonnut tietokone toimitettaisiin takaisin sen valmistaneelle yritykselle, jonka vastuulla olisi joko korjata laite ja myydä se uudelleen tai kierrättää sen osat.

”Nyt asiat menevät niin, että yritykset tuottavat roskaa ja yhteiskunnan vastuulla on korjata jätteet pois”, Pantsar selittää.

Tällaisten muutosten tekeminen vie kuitenkin vuosia, ja jätteet jatkavat kasaantumistaan tai palamistaan saasteiksi.

”Tulevaisuudessa saatamme nähdä jonkinlaisen jätesodan”, Pantsar ennustaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  5. 5

   Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

  6. 6

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  7. 7

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  8. 8

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  9. 9

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  10. 10

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää