Ulkomaat

Osa Suomenkin muoviroskista valuu Aasiaan, jossa maa toisensa jälkeen on saamassa vyörystä tarpeekseen: Asiantuntija ennustaa ”jätesotaa”

Kiina oli vuosikymmeniä maailman roskakori, kunnes viime vuoden alussa se ei enää huolinut suurinta osaa länsimaiden jätteistä. Nyt muut Aasian maat seuraavat perässä.

Siellä se lojui.

Laittomalla kaatopaikalla Malesiassa kaiken muun roskan seasta paljastui Palmoliven oliivintuoksuinen suihkusaippuapurkki, ja se oli peräisin Suomesta.

Ymäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit tutkivat malesialaisia laittomia kaatopaikkoja, kuvasivat löydöksensä ja kirjasivat pakkaustietojen perusteella, mistä maasta mikäkin roska oli.

Listerine-pullo Britanniasta. Nestlén vesipulloja Yhdysvalloista. Felixin majoneesiputkilo Ruotsista.

Aktivistit tutkivat parin viikon aikana kymmeniä paikkoja. Osa niistä on myöhemmin lakkautettu viranomaisten ratsattua ne. Greenpeace julkaisi aktivistiensa tutkimuksista raportin nimeltä Kierrätysmyytti: Malesia ja maailman rikkinäinen kierrätysjärjestelmä.

Yksi muoviroska Suomesta on pieni osa valtaisaa muoviroskavuorta.

Vuonna 2018 Suomi vei YK:n kauppatilastojen mukaan Malesiaan 1 700 tonnia muovijätettä. Sitä enemmän Suomi vie muovijätettä vain Saksaan, noin 5 000 tonnia, ja Latviaan, noin 8 000 tonnia.

Saksa taas vei Malesiaan viime vuonna 31 000 tonnia ja Yhdysvallat 200 000 tonnia.

Kaakkois-Aasian maiden mitta alkaakin olla täynnä.

Malesia laati viime vuonna ohjelman, jonka tarkoituksena on päästä kokonaan eroon omista kertakäyttömuoveista. Ohjelman täytäntöönpano alkoi säätämällä muovikasseille saastemaksu.

Huomattavasti isompi ongelma on kuitenkin ulkomaiden toimittama jäte.

Toukokuussa Malesia palautti 3 000 tonnia muovijätettä alkuperämaihin Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Saudi-Arabiaan. Malesian mukaan jätteet oli lajiteltu ja merkitty väärin.

”Roskalla käydään kauppaa kierrätyksen varjolla”, Malesian ympäristöministeri Yeo Bee Yin kommentoi Financial Times -lehdelle toukokuun lopussa.

”Malesialaiset pannaan kärsimään huonosta ilmanlaadusta jätteiden polttamisen takia, ja se johtaa muun muassa terveysriskeihin, saastuneisiin jokiin ja laittomiin kaatopaikkoihin.”Muovijäte päätyy laittomille kaatopaikoille tai poltettavaksi, koska Aasian maiden kyky käsitellä sitä asianmukaisesti ei riitä alkuunkaan.

”Muovijätteen polttaminen on pitkälti sama asia kuin polttaisi öljyä, josta muovi on tehty. Jos muovin polttamista ei saada vähennettyä, pelkästään sen aiheuttamat päästöt tekevät ilmastotavoitteista mahdottomia”, kertoo Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran kiertotalouden asiantuntija, johtaja Mari Pantsar.

Kiertotaloudella pyritään ratkaisemaan maailman jäteongelmia. Sen tarkoituksena on vähentää riippuvuutta uusista raaka-aineista ja hyödyntää nykyistä paremmin olemassa olevaa materiaalia, kuten muoviroskaa. Samalla vähenisi tarve rahdata jätettä Aasiaan.

Päästäkseen lähemmäs kiertotaloutta länsimaissa täytyy rakentaa paljon uutta jätteenkäsittelykapasiteettia.


Malesian tavoin Filippiinit on omaksunut tiukan linjan. Toukokuun loppupuolella se palautti Kanadaan 1 500 tonnia muovijätettä, joka oli tuotu maahan laittomasti.

Filippiinit jopa kutsui suurlähettiläänsä kotiin Kanadasta, koska Kanada ei noudattanut Filippiinien määräämää takarajaa jätteiden pois rahtaamiseksi.

Machoilustaan ja törkeästä kielenkäytöstään tunnettu Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte uhkasi kipata jätteet Kanadan aluevesiin. Lopulta Kanadan ympäristöministeri lupasi hoitaa asian yhteistyössä Filippiinien kanssa ja hakea Kanadan kustannuksella jätteet pois.

Filippiinit kuitenkin torjui Kanadan tarjouksen ja ilmoitti kuljettavansa jätteet mieluummin itse.Malesiaa ja Filippiinejä innosti Kiina, joka ajoi maailman jätekaupan kaaokseen ilmoittamalla viime vuoden alussa, että se ei enää ota vastaan juuri lainkaan jätettä.

Kiina oli vuosikymmeniä maailman yhteinen roskakori, jonne virtasi miltei uskomaton määrä jätettä. Vuonna 2017 Manner-Kiinaan rahdattiin puolessa vuodessa yli 1,2 miljoonaa tonnia muovijätettä, minkä lisäksi Kiinan hallinnassa olevaan Hongkongiin vietiin vielä 624 000 tonnia.

Vertailun vuoksi: Maailman kaikkien aikojen suurin öljytankkeri, alkuperäiseltä nimeltään Seawise Giant, painoi tyhjänä runsaat 80 000 tonnia ja täydessä lastissa runsaat 650 000 tonnia.

Kiina hyötyi jätteestä, sillä sen valtavalle teollisuudelle kelpasi kaikki raaka-aine, myös huonolaatuisempi kierrätysroska. Talouslehti The Economistin mukaan 85 prosenttia Kiinaan tuodusta jätteestä meni tavalla tai toisella uusiokäyttöön. Loput joko poltettiin tai vietiin kaatopaikalle.

Sitten Kiina päätti hyväksyä vain korkealaatuisimman ja käyttökelpoisimman jätteen. Uudistuksen taustalla oli Kiinan kasvava huoli ympäristötuhoista ja saasteista.

Länsimaat yllättyivät, koska ne arvelivat päätöksen tarkoittavan, että Kiina uhraa kierrätysteollisuutensa.

Kiinalaiset ovat kuitenkin ilmeisen optimistisia. Pekingiläisen Tsinghuan yliopiston asiantuntija Liu Jianguo arvioi The Economistille, että uudet rajoitukset saavat Kiinan teollisuuden kierrättämään tehokkaammin, kun se ei enää voi turvata jätetulvaan länsimaista.

Manner-Kiinaan tulevan muovi-, paperi- ja pakkausjätteen määrä romahti 90 000 tonniin ja Hongkongiin vietävän jätteen määrä 142 000 tonniin puolessa vuodessa, yhteensä siis noin kahdeksasosaan entisestä.

Jätteet alkoivat kasautua säilytyspaikoille Yhdysvalloissa, Irlannissa ja Britanniassa.

Puhutaan jätealan kriisistä.

Monellakaan länsimaalla ei ollut valmiita laitoksia, joissa käsitellä roskiaan. Ne olivat tottuneet siihen, että Kiinalle kelpaa kaikki. Niinpä jäte alkoi virrata aiempaa pienemmillä myyntivoitoilla muualle Aasiaan, kuten Malesiaan ja Filippiineille.


Aasia on hyvä kohde länsimaiden jätteelle, koska suuret konttilaivat tarvitsevat täytettä. Länsimaat tuovat Kiinasta paljon enemmän tavaraa kuin ne vievät sinne. Moni konttilaiva olisi menomatkan Aasiaan tyhjillään, jollei veisi sinne jätettä.

Halvallakin myytävä jäte on tyhjää laivaa parempi.

Vaarallisen jätteen kauppaa säätelevä Baselin sopimus laajennettiin toukokuussa koskemaan myös muovijätettä. Sen seurauksena kuljetukset vaativat suostumuksen muoviroskaa vastaanottavilta valtioilta, kun aiemmin kyse on ollut säätelemättömämmästä yksityisten tahojen kaupankäynnistä.

Sopimuksen ulkopuolelle jäi vain kaksi maata: Haiti ja Yhdysvallat, joka tuottaa maailman eniten muoviroskaa asukasta kohden. Yhdysvallat joutuu silti käytännössä sopimuksen vaikutuspiiriin, sillä se vie jätteitä käytännössä vain maihin, jotka kuuluvat sopimuksen piiriin.

Jätteidenkäsittelylaitosten rakentaminen tuskin riittää ongelman ratkaisemiseksi.

Suomessa Sitrassa on keskusteltu ehdotuksesta, joka määräisi valmistajat huolehtimaan tuotteistaan koko elinkaaren ajan.

Jos yritykset vastaisivat tuotteesta loppuun asti, esimerkiksi hajonnut tietokone toimitettaisiin takaisin sen valmistaneelle yritykselle, jonka vastuulla olisi joko korjata laite ja myydä se uudelleen tai kierrättää sen osat.

”Nyt asiat menevät niin, että yritykset tuottavat roskaa ja yhteiskunnan vastuulla on korjata jätteet pois”, Pantsar selittää.

Tällaisten muutosten tekeminen vie kuitenkin vuosia, ja jätteet jatkavat kasaantumistaan tai palamistaan saasteiksi.

”Tulevaisuudessa saatamme nähdä jonkinlaisen jätesodan”, Pantsar ennustaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  3. 3

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  6. 6

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  7. 7

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  8. 8

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  9. 9

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää