MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Ulkomaat

Yhdysvallat syyttää Irania Omanin­lahden laiva­hyökkäyksistä, Iran kiistää syytökset

Iran kiistää Yhdysvaltojen syytökset laivahyökkäyksistä.

Kahden säiliölaivan kimppuun hyökättiin torstaina päivällä Omaninlahdella. Hyökkäys tapahtui lähellä Iranin rannikkoa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo syytti myöhään torstai-iltana hyökkäyksistä Irania.

”Arviomme perustuu tiedustelutietoihin, käytettyihin aseisiin ja vaadittuihin taitoihin”, Pompeo totesi.

Pompeo yhdisti torstain hyökkäykset toukokuussa tapahtuneisiin samanlaisiin hyökkäyksiin. Hänen mukaansa Iran yrittää iskuilla häiritä öljyliikennettä lahdella ja kiristää tilannetta.

Merialueen läpi kulkee säiliöaluksissa noin viidennes maailman öljyliikenteestä ja myös paljon Iranin ulkomaille myytävää öljyä.

Yhdysvaltojen asevoimat julkaisi Suomen aikaa varhain perjantaiaamuna myös videon, joka väitetysti näyttää, kuinka Iranin vallankumouskaarti IRGC poisti räjähtämättömän miinan japanilaisomisteisen säiliöaluksen kyljestä.


Yhdysvallat julkaisi myös valokuvia, joissa näkyy alukseen kiinnitetty miina ennen sen poistamista.

Iran torjui Yhdysvaltojen syytökset torstai-iltana YK:lle antamassaan tiedotteessa ”ehdottomasti” ja tuomitsi säiliölaivahyökkäyksen ”voimakkaimmalla mahdollisella tavalla”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Iran syytti hyökkäyksestä Yhdysvaltoja ja sen alueellisia liittolaisia, joihin kuuluvat Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Iran kehotti tiedotteessaan kansainvälistä yhteisöä täyttämään velvollisuutensa ja estämään Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten ”huolimattoman ja vaarallisen politiikan”, mikä lisää jännitteitä Omaninlahden alueella.

YK:n turvallisuusneuvosto oli torstaina koolla suljettujen ovien takana puimassa hyökkäyksiä. Se oli erimielinen Iranin mahdollisesta osallisuudesta iskuihin.

Yhdysvaltojen virkaatekevä YK-lähettiläs Jonathan Cohen toisti ulkoministeri Pompeon viestiä ja sanoi iskujen "osoittavan selvän uhan, jonka Iran muodostaa kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle". Cohen odottaa turvallisuusneuvoston jatkavan lähipäivinä keskustelua iskuihin reagoinnista.

Diplomaattilähteiden mukaan muut turvallisuusneuvoston jäsenet huomauttivat, ettei Iranin syyllisyydestä ole selvää näyttöä. Pompeon mukaan Iranin syyllisyys selviää muun muassa tiedustelutiedoista ja käytetyistä aseista. Yhdysvallat on alueella vahvasti sotilaallisesti läsnä, joten sillä on paljon tiedustelutietoa, johon vedota.

Pompeo jätti auki kysymyksen siitä, saattoiko hyökkäysten taustalla olla aseellinen ryhmä, joka toimii Iranin tuella. Iskujen on arvioitu liittyvän Jemenissä käynnissä olevaan sotaan ja Iranin tukemien huthikapinallisten on epäilty olevan niiden takana.

New York Timesin mukaan Pompeo sanoi, että ainoastaan Iranin tukemilla tahoilla on alueella riittävästi kykyä ja kapasiteettia vastaaviin operaatioihin.


Toukokuisista iskuista julkaistiin raportti viime viikolla, jossa tutkimukset tehneet Arabiemiraatit, Norja ja Saudi-Arabia totesivat, että iskujen takana oli luultavasti valtio mutta eivät syyttäneet mitään tiettyä maata.

Toisen säiliölaivan Kokuka Courageousin japanilainen omistaja kertoi, että heidän säiliöalukseensa olisi isketty kahdesti kolmen tunnin sisällä. Laivojen miehistöt on laivayhtiöiden mukaan evakuoitu ja viety turvaan.

Televisiokanava CNN kertoi torstai-iltana Yhdysvaltain laivaston havainneen toisen laivan kyljessä räjähtämättömän magneettimiinan.

Iranin uutistoimiston IRNA kertoi aiemmin ilmeisesti virheellisesti, että toinen aluksista, norjalaisomisteinen Front Altair olisi uponnut. Aluksen omistava norjalaisyhtiö Frontlines kuitenkin kiistää uppoamisen. Tieto perustuu Reutersin mukaan viimeisimpiin laivayhtiön tapahtumapaikalta vastaanottamiin kuviin.

Lähi-itään keskittyvä Aurora Intel -toimittajaryhmä jakoi torstaina päivällä twitterissä ilmakuvaa palavasta norjalaisaluksesta.Myös IRNA on myöhemmin poistanut väitteen uppoamisesta sivuiltaan.

Tämä on jo toinen kerta kuukauden sisään, kun paljon liikennöidyllä laivaväylällä raportoidaan laivaiskuista.

Nyt evakuoidut säiliölaivat ovat Marshallinsaarten lipun alla purjehtiva norjalaisomisteinen Front Altair ja Panaman lipun alla oleva Kokuka Courageous. Bloombergin mukaan metanolia kuljettava Courageous oli matkalla Saudi-Arabiasta Singaporeen. Altair oli Reutersin tietojen mukaan kuljettamassa teollisuusbensiiniä Qatarista Taiwaniin.


Tämä epäillyistä iskuista tiedetään

Tiedot epäillyistä iskuista ovat epäselviä, mutta laivayhtiöiden mukaan kyse on ”ulkopuolisista hyökkäyksistä”. Reutersin mukaan Taiwanin öljy-yhtiö sanoo, että Altairiin kohdistui epäilty torpedoisku. Tietoa torpedoiskusta ei ole vahvistettu.

Norjan merenkulkuviranomainen sanoo, että Altair-aluksella olisi tapahtunut kolme räjähdystä.


Norjalainen Frontline on vahvistanut sen omistaman säiliölaivan olevan tulessa. Norjalaislehti VG:n mukaan laivasta nousee voimakkaasti savua. Norjalaislaivalla oli mahdollisten iskujen aikaan paikalla 23 miehistön jäsentä, jotka ovat kotoisin pääasiassa Venäjältä, Georgiasta ja Filippiineiltä.

Toisen, metanolia kuljettaneen Kokuka Courageos -aluksen japanilaisen liikennöijän mukaan henkilökunta hylkäsi aluksen sen jälkeen, kun alusta vastaan oli hyökätty kahdesti kolmen tunnin sisään. Yhtiön edustajan mukaan henkilökunta pakeni alukselta pelastusveneillä.

Alus on Reutersin mukaan tuuliajolla, ja Iranin uutistoimisto IRNA kertoo sen olevan vaurioitunut. Laivayhtiön mukaan kyydissä ollut metanolilasti ei kuitenkaan ole vahingoittunut.Suomen aikaan hiukan ennen kahta IRNA kertoi iranilaisten turvallisuusviranomaisten kertoneen, että tulipalo toisessa säiliöaluksessa on saatu hallintaan ja miehistö voidaan siirtää takaisin turvallisuustarkastuksen jälkeen.

Aluksen omistaa singaporelainen BSM Ship Management. Uutistoimisto AFP:n mukaan sen edustaja on kertonut yhden miehistön jäsenen loukkaantuneen lievästi.

Yhdysvaltain laivasto kertoo saaneensa hätäkutsut säiliöaluksilta paikallista alkaa noin kello kuudelta ja seitsemältä aamulla, ja laivasto on parhaillaan auttamassa niitä.

Iranin valtiollisen uutistoimisto IRNA:n mukaan Iranin laivasto olisi evakuoinut yhteensä 44 miehistön jäsentä molemmilta aluksilta ja kuljettanut heidät Iranin satamaan. IRNA:n mukaan alukset olivat joutuneet ”onnettomuuteen”.


Öljyn hinta nousussa

Öljyn hinta lähti heti nousuun, kun tieto mahdollisista iskuista lähti leviämään. Reutersin mukaan öljyn hinta on noussut neljä prosenttia.

Omaninlahti sijaitsee Hormuzinsalmen suulla. Hormuzinsalmea pitkin kulkee päivittäin noin 18,5 miljoonaa barrelia raakaöljyä.

Suurin osa Saudi-Arabiasta, Iranista, Arabiemiraateista, Kuwaitista ja Irakista vietävästä raakaöljystä kulkee Hormuzinsalmen kautta.


Viime kuussa isku neljää alusta vastaan

Viime kuussa Hormuzinsalmella tehtiin isku Norjan, Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien säiliöaluksia vastaan. Iskussa vahingoittui kaksi saudisäiliöalusta, yksi norjalainen alus ja yksi Arabiemiraattien alus.

Tällöin maat ilmoittivat YK:n turvallisuusneuvostolle, että kyseessä oli ”hienostunut ja koordinoitu operaatio”, jonka takana ne olettivat luultavimmin olevan valtiollisen toimijan. Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttivät iskusta avoimesti Irania.

Jännitteet alueella ovat kiristyneet sen vuoksi varsinkin Iranin ja Yhdysvaltojen välillä, kertoo Reuters. Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit sanovat iskujen haittaavan sekä öljykauppaa että alueen turvallisuustilannetta.


Iranin ulkoministeri kommentoi tapahtumia

Iranin ulkoministeri Javad Zarif kommentoi tuoreeltaan Twitterissä hyökkäyksiä. ”Raportoidut hyökkäykset Japaniin liittyviin säiliöaluksiin tapahtuivat samaan aikaan kun (Japanin) pääministeri Shinzo Abe ja ajatollah Khameini tapasivat pitkissä ja ystävällisissä merkeissä. Epäilyttävä olisi terminä vähättelevä kuvaamaan aamun tapahtumia”.

Jemenin huthikapinalliset todennäköisesti iskujen takana

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Toni Alarannan mukaan iskut näyttäisivät olevan jatkumoa kuukauden takaisille iskuille. Todennäköisesti tekojen takana ovat Jemenin huthikapinalliset.

Taistelut Jemenin sodassa ovat kiihtyneet viime viikkoina, kun sekä Saudi-Arabian johtama liittouma ja sitä vastaan taistelevat huthikapinalliset ovat koventaneet otteitaan. Huthikapinalliset ottivat nimiinsä Saudi-Arabian lentokentälle keskiviikkona tehdyn ohjusiskun, jossa loukkaantui 26 ihmistä.

Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen syyttävät sormet osoittavat Iraniin, koska Iran tukee ja aseistaa hutheja. Yhdysvallat taas tukee Jemenin sodassa Saudi-Arabiaa, joka pommittaa Jemeniä.

Välttämättä tilanteen eskaloituminen maailmantaloudellisesti merkittävällä merireitillä ei ole Iraninkaan intresseissä. Asiaa pitääkin tarkastella huthikapinallisten näkökulmasta, Alaranta sanoo.

”Huthit ovat aika omatoimisesti toimiva liike”, Alaranta sanoo. ”Tämä on alakynnessä olevien huthien tapa iskeä takaisin Saudi-Arabiaa ja Yhdysvaltoja kohtaan, ja pakottaa Yhdysvaltoja ottamaan toinen kanta Jemenin sotaan.”

Työryhmä: Elina Pikkarainen HS, Alma Onali HS, Ville Soininen HS, Tuukka Tervonen HS

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  7. 7

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  8. 8

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  9. 9

   Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää