Ulkomaat

Säiliölaivan varustamo kiistää USA:n tiedot miinoista: ”Isku tuli ilmasta” – Näin tapahtumat etenivät iskujen jälkeisinä tunteina

Yhdysvallat ryhtyy asevoimien mukaan kaikkiin mahdollisiin toimiin puolustaakseen omia etujaan.

rac
Kokuka Courageous -laivan japanilaisen Kokuka Sangyo -varustamon johtaja Yutaka Katada kiisti Bloombergin twiittaamassa haastattelussa, että heidän laivaansa olisi hyökätty magneettisilla miinoilla.Katada kertoo laivan miehistön havainneen lentävän esineen, joka törmäsi laivaan ja aiheutti vahingot. The New York Timesin mukaan Katada kertoi myös, että reikä laivan kyljessä on vesirajan yläpuolella eikä näin ollen voi olla aiheutunut sukeltajan asentamasta miinasta tai aiemmin huhutusta torpedosta.

Katadan tiedot ovat ristiriidassa Yhdysvaltain väitteiden kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi perjantaina päivälllä Fox-televisiokanavan suorassa haastattelussa, että öljykuljetuksille kriittistä Hormuzin salmea ei suljeta, ja vaikka suljettaisiin, ei pitkäksi ajaksi.

”He [Iran] eivät sulje sitä. Se on tehty heille erittäin selväksi”, sanoi Trump.

Trump myös syytti Irania hyökkäyksistä. Jo torstaina Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että iskujen takana oli Iran.

Perjantai-iltana myös Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt syytti Irania iskuista.

”Oma arviomme on, että Iran on miltei varmasti iskuista vastuussa”, Hunt totesi.

Britannian mukaan mikään muu valtio tai taho ei ole uskottava syypää.

Kun Yhdysvaltain presidentiltä kysyttiin, mitä Yhdysvallat aikoo tehdä Iranin suhteen, hän vastasi yksinkertaisesti.

”Se nähdään sitten”.

Myöhemmin samassa haastattelussa Trump sanoi kuitenkin haluavansa Iranin takaisin neuvottelupöytään.

”Olen valmis koska vain he ovat valmiita, ei kiirettä”, Trump totesi suorassa televisiolähetyksessä.

Iranin ylin johtaja ajatollah Khamenei sanoi kuitenkin keskiviikkona Japanin pääministeri Shinzo Aben kanssa neuvotellessaan, ettei Yhdysvallat ole neuvotteluiden arvoinen.

Samoihin aikoihin Yhdysvaltain 5. laivasto, jonka asemapaikka on Persianlahdella, kertoi, että toisen säiliölaivan, Kokuka Courageousin, miehistö on tuotu takaisin laivalle Iranista, ja että säiliölaiva hinataan pois mereltä.

Yhdysvaltojen asevoimat on julkaissut yksityiskohtaisen aikajanan Omaninlahdella torstaina tapahtuneista hyökkäyksistä. Aikajana kuvaa tapahtumien etenemistä sen jälkeen, kun iskujen kohteeksi joutuneet kaksi säiliöalusta lähettivät hätäviestit varhain torstaiaamuna.

Voit lukea aikajanan tämän jutun lopusta.

Asevoimien mukaan torstain iskut olivat ”selkeä uhka vapaalle merenkululle ja kaupalle”. Yhdysvallat ei halua osalliseksi uuteen konfliktiin Lähi-idässä, mutta ”puolustaa kuitenkin etujaan”, asevoimien julkaisemassa lausunnossa sanotaan.

”Yhdysvallat ja alueelliset liittolaisemme ryhtyvät kaikkiin mahdollisiin toimiin puolustaaksemme itseämme ja etujamme”, lausunto toteaa.


Kahden säiliöaluksen kimppuun hyökättiin torstaina Omaninlahdella. Hyökkäys tapahtui lähellä Iranin rannikkoa.

Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania, joka puolestaan kiistää syytökset.

Iran antoi YK:lle torstai-iltana tiedotteen, jossa se tuomitsi iskut ”voimakkaimmalla mahdollisella tavalla”. Iran syytti hyökkäyksestä Yhdysvaltoja ja sen alueellisia liittolaisia, joihin kuuluvat Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

Säiliöalusten kimppuun hyökättiin Omaninlahdella myös toukokuussa. Tuolloin kohteina oli kaksi saudien alusta, yksi norjalaisalus ja yksi Arabiemiraattien alus.

Arabiemiraatit, Norja ja Saudi-Arabia totesivat viime viikolla julkaistussa raportissa, että iskujen takana oli luultavasti valtiollinen toimija.

”Tutkimukset ovat yhä kesken, mutta nämä tosiasiat viittaavat vahvasti siihen, että iskut olivat osa hienostunutta ja koordinoitua operaatiota, jonka takana on on merkittävä toimija, todennäköisesti valtiollinen toimija”, maat arvioivat.

Yhdysvaltojen asevoimat julkaisi Suomen aikaa varhain perjantaina videon, joka väitetysti näyttää, kuinka Iranin vallankumouskaarti poisti räjähtämättömän miinan japanialaisomisteisen säiliöaluksen kyljestä. Yhdysvallat julkaisi myös valokuvia, joissa näkyy alukseen kiinnitetty miina ennen sen poistamista.

Videolla ja kuvilla Yhdysvallat pyrkii todistamaan Iranin syyllisyyden torstain hyökkäyksiin.


Näin tapahtumat etenivät Yhdysvaltain asevoimien mukaan

Torstai kello 6.12

Yhdysvaltain merivoimat sai kaksi erillistä hätäviestiä kello 6.12 ja kello 7.00 paikallista aikaa.

Ensimmäinen hätäviesti tuli norjalaisomisteiselta Altair-alukselta ja toinen japanilaisomisteiselta Kokuka Courageous -alukselta.

Molemmat alukset olivat kansainvälisillä vesillä Omaninlahdella noin 19 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Hyökkäyksen hetkellä Yhdysvaltain laivaston Bainbridge-alus oli noin 75 kilometrin etäisyydellä Altairista. Hätäviestin saatuaan se otti välittömästi suunnan kohti alusta.Kello 8.09

Yhdysvaltain lentokone havaitsi Iranin vallankumouskaartin Hendijan-partioveneen ja lukuisia pienempiä nopeita hyökkäysaluksia norjalaisen Altair-aluksen lähettyvillä.

Kello 9.26

Iranin viranomaiset pyysivät rahtialus Hyundai Dubaita luovuttamaan norjalaisen Altair-aluksen miehistön iranilaisille aluksille. Hyundai Dubai oli pelastanut pulassa olleen Altair-aluksen miehistön.

Hyundai Dubai suostui pyyntöön ja siirsi miehistön iranilaisten aluksiin.

Kello 11.05

Yhdysvaltain laivaston Bainbridge-alus lähestyi hollantilaista Coastal Ace -hinaajaa, joka oli pelastanut 21-henkisen miehistön hyökkäyksen kohteeksi joutuneelta japanilaisvalmisteiselta Kokuka Courageous -alukselta. Miehistö oli hylännyt aluksensa sen jälkeen, kun he olivat löytäneet mahdollisen räjähtämättömän miinan aluksen rungosta. Aluksessa oli jo aiemmin tapahtunut räjähdys.


Yhdysvaltain asevoimien mukaan iranilaisten Hendijan-partioalus yritti ehtiä Coastal Ace -hinaajan luo ennen yhdysvaltalaista Bainbridge-alusta.

Pelastettu miehistö on parhaillaan Yhdysvaltain Bainbridge -aluksella. Yhdysvaltain Bainbridge-alus pelasti miehistön Kokuka Courageous -aluksen pyynnöstä.

Kello 16.10

Yhdysvaltain asevoimien mukaan Iranin vallankumouskaartin partioalus lähestyi Kokuka Courageous -alusta. Tapahtumasta kuvattiin video, jolla yhdysvaltalaisten mukaan näkyy, kuinka iranilaiset poistavat räjähtämättömän miinan japanilaisomisteisen säiliöaluksen kyljestä. Video on nähtävissä tämän jutun alussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viisi avointa kysymystä Porvoon poliisiampumisista

  2. 2

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  3. 3

   Tunnettua islamintutkijaa Tariq Ramadania epäillään myös joukkoraiskaukseen osallistumisesta

  4. 4

   Silminnäkijä Pirkanmaan operaatiosta: Iso farmariauto pakeni perässään suuri joukko poliisiautoja

  5. 5

   Alko päätti aseistautua – Keskellä nurmijärveläistä metsää seisoo viinamonopolin kenties erikoisin investointi

   Tilaajille
  6. 6

   Poptähti Taylor Swift kertoo brittilehdessä ”apokalyptisesta” vuodestaan: Taistelu Kim Kardashiania vastaan johti lopulta henkiseen romahdukseen

  7. 7

   Pörssikurssien odotetaan laskevan maanantaina rajusti, G7-maiden kokouksen ei uskota helpottavan markkinoiden pelkoja

  8. 8

   Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa

  9. 9

   Helsingin nasujaisten järjestäjiä harmittaa, että poliisi syytti sotkusta, vaikka ei antanut nuorille lupaa jäädä siivoamaan

  10. 10

   ”Haluamme vain katsoa, minkä näköisiä ihmisiä täällä on” – silmin­näkijät kertovat Porvoon suuresta poliisi­operaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  2. 2

   Alko päätti aseistautua – Keskellä nurmijärveläistä metsää seisoo viinamonopolin kenties erikoisin investointi

   Tilaajille
  3. 3

   Hollywoodin talorähjästä oli glamour kaukana, kun suomalaisnäyttelijä sen osti: toukat asuivat kokolattiamatossa ja takkatiiletkin oli varastettu

   Tilaajille
  4. 4

   Tunnettua islamintutkijaa Tariq Ramadania epäillään myös joukkoraiskaukseen osallistumisesta

  5. 5

   Tukholmassa perinteikkään Slussenin paikalla on nyt valtava kraatteri, joka maksaa veron­maksajille 300 000 euroa joka päivä

   Tilaajille
  6. 6

   Kello 14.02 syntyi poika, ja siinä päivä sitten olikin – Kainuun keskus­sairaalan seinällä on taulu, joka kertoo lohdutonta tarinaa nälkä­maan kohtalosta

   Tilaajille
  7. 7

   Itävallassa kammoksutaan ”lasista ihmistä”, ja siksi käteisen käyttöä ajetaan nyt perustuslakiin

  8. 8

   Trump kaivoi esiin vuoden 1977 lain, jonka avulla hän aikoo kieltää yrityksiä toimimasta Kiinassa

  9. 9

   Nuuka isoäitini kävisi ilmasto­sankarista, jos hän ei olisi tehnyt neljää ratkaisevaa ”virhettä”

  10. 10

   ”Haluamme vain katsoa, minkä näköisiä ihmisiä täällä on” – silmin­näkijät kertovat Porvoon suuresta poliisi­operaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Tämä Porvoon ja Pirkanmaan ampumisista tiedetään: poliisi otti kaksi kiinni, poliisia kohti ammuttiin takaa-ajossa

  4. 4

   Sade aiheutti ”valtavia vahinkoja” Helsingin rauta­tie­asemalla, metro liikennöi lauantaina mutta Rautatientorin metroasema pysyy suljettuna

  5. 5

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  9. 9

   Mies valitsee nuoren ja kauneimman, ja lopulta kaikki häviävät: Deittisovellusten data piirtää raadollisen kuvan parinmuodostuksesta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  11. Näytä lisää