Ulkomaat

Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

Isisissä naiset olivat kodin vankeja. Osa tutkijoista on silti sitä mieltä, että naisten roolia terrorijärjestöissä helposti aliarvioidaan.

Tukholma / Helsinki

Suomessa ja muissa Euroopan maissa on viime kuukaudet pohdittu, mitä tehdä kymmenille Isisin ”kalifaatissa” asuneille naisille ja lapsille.

Pitäisikö Suomen kansalaisten päästä takaisin kotimaahansa? Voisiko lapset erottaa äideistään, ja tuoda vain heidät Suomeen?

Naiset ja lapset ovat kituneet maaliskuusta asti kurdisotilaiden vartioimassa al-Holin leirissä Itä-Syyriassa. Leirin asukasmäärä on paisunut yli 70 000:een.

Paluukeskustelussa keskeinen kysymys on se, mikä ylipäätään oli naisten rooli Isisin hirmuteoissa.

Osallistuivatko kalifaattiin matkustaneet naiset Isisin terrorismiin, vai olivatko he vain hiljaisia ja tietämättömiä pyykinpesijöitä? Voisivatko he olla palatessaan samanlainen turvallisuusuhka kuin Isisin riveissä taistelleet miehet?

Naiset itse ovat vakuuttaneet hoitaneensa kalifaatissa vain kotia ja lapsia.

Viime sunnuntaina norjalaislehti Verdens Gang julkaisi reportaasin, joka asetti näkemykset Isis-naisten viattomuudesta kyseenalaiseen valoon. Siinä Isisin orjana Pohjois-Irakin Dohukissa ollut jesidinainen kertoo nähneensä, miten Isis-naiset harjoittelivat aseiden käyttöä, ompelivat pommiliivejä ja toimeenpanivat teloituksen.


Kyse oli yksittäisestä kertomuksesta, eikä sen perusteella voi tehdä yleistyksiä. Asiantuntijoiden mukaan naiset ovat itse asiassa tarttuneet Isisin riveissä aseisiin harvoin ja lähinnä konfliktin loppuvaiheessa.

Isis on äärikonservatiivinen yhteisö, ja naisen paikka on jihadistijärjestöissä ollut perinteisesti kotona. Tätä sanovat monet ”kalifaatissa” eläneiden naisten omaiset.

HS tapasi tällä viikolla Pohjois-Tukholmassa ruotsalaisia, joiden sukulaisia on jumissa al-Holin leirillä. Omaiset olivat kutsuneet lähiökerrostalon kokoustilaan Ruotsin suurimpia medioita. HS oli paikalla ainoana ulkomaisena mediana.

Omaiset pitävät naisia viattomampina kuin miehiä.

”Isisillä on hierarkia, jossa nainen on kotona, eikä liiku ulkona ilman miestä. He olivat sinne mennessään vankeja ensimmäisestä päivästä lähtien”, yksi miespuolinen omainen sanoi. Hän ja muut omaiset halusivat pysytellä haastatteluissa nimettöminä.

Yksi naisista kertoi HS:lle, että hänen siskonsa lähti mukaan rakkauden takia, mutta mies kuoli pian. ”Hän soitti ja sanoi olevansa ’leskien talossa’ ja että hänen on pakko mennä uusiin naimisiin.”

Miehiä tuli neljä lisää. ”Kuka sellaista haluaa, ellei ole pakko.”

Vanhempi nainen puolestaan kertoi puhelustaan poikansa vaimon kanssa. ”Sanoin hänelle, ’mitä sinä nyt itket, kun lähdit sinne sotimaan’. Hän vastasi, ettei hän tiedä sodasta mitään. Hän lähti elämään rauhallista elämää islamilaisessa valtiossa.”


Vaikka naiset eivät ehkä osallistuneet taisteluihin ja teloituksiin, he ovat silti voineet olla terroristijärjestön aktiivisia toimijoita ja tukijoita.

Isisissä naisten päätehtävä on ollut uusien jihadistien kasvattaminen. Sen lisäksi he ovat toimineet tukirooleissa, esimerkiksi levittäneet verkossa propagandaa, rekrytoineet uusia jäseniä ja keränneet varoja.

Europolin terrorismin vastaisen yksikön perjantaina julkaisema raportti tutki naisten roolia Isisissä järjestön vuosien 2014–2018 propagandan kautta. Europol päätteli Isisin pitävän naisten osuutta ”korvaamattomana”, vaikka heidän päätehtävänsä onkin kotona.

”Naiset saavat olla lääkäreitä, opettajia, ’moraalipoliiseja’ – ja ristiriitaisemmin – taistelijoita”, Europolin tiedotteessa sanotaan.

Raportin mukaan naisten vastuut laajenivat tutkitun ajanjakson aikana.

”Isis selvästi tunnusti naisten tärkeyden ja heidän roolinsa propagandansa levittämisessä.”

Sosiaalinen media on tarjonnut naisille uuden roolin, sanoo Helsingin yliopiston terrorismitutkija Leena Malkki. Verkossa sukupuolella on vähemmän merkitystä, eivätkä sukupuolten väliseen kanssakäymiseen liittyvät rajoitteet päde.

HS:n tietojen mukaan ainakin kolme Suomesta lähtenyttä, yhä al-Holin leirillä olevaa naista levitti Isisin propagandaa verkossa.


Naisten roolia terroristijärjestöissä aliarvioidaan helposti siksi, että heidän tehtävänsä ovat vähemmän näkyviä, sanoo terrorismia ja sukupuolikysymyksiä tutkiva Seran de Leede Helsingin Sanomille.

Isis eroaa muista jihadistijärjestöistä siinä, että Isis tähtäsi pelkkien terrori-iskujen sijaan islamilaisen valtion rakentamiseen, de Leede sanoo. Siksi Isis tarvitsi myös naisia.

Valtion rakentaminen ja ylläpitäminen ei onnistu ilman naisten tekemää työtä, vaikka se olisi ”vain” kodinhoitoa ja lasten synnyttämistä.

”Tapoja, joilla naiset työskentelevät jihadin eteen, voidaan pitää aivan yhtä merkittävinä kuin operatiivisia tehtäviä”, hän sanoo.

De Leeden mukaan päättäjien ei tulisi pitää naisia vain uhreina. Naiset lähtivät Isisin alueelle monista syistä. Jotkut halusivat vain elää islamilaisessa valtiossa, ja joillakin oli vahva ideologinen vakaumus ja halu edistää jihadia.


Kodinhoito, ruoanlaitto, yösijan tarjoaminen, jihadistiset ajatukset tai edes terroristijärjestön rekrytointi tai propagandan levittäminen eivät ole rikoksia kansainvälisten sodan oikeussääntöjen mukaan.

Kansainvälisen oikeuden mukaan edes taisteluihin osallistuminen ei ole rikos, jos ei tapa siviilejä tai syyllisty muihin sotarikoksiin, sanoo Punaisen Ristin oikeudellinen neuvonantaja Jani Leino.

Periaatteessa kansallisen lainsäädännön nojalla ihminen voidaan kuitenkin asettaa syytteeseen esimerkiksi terroristiorganisaation riveissä taistelemisesta.

Suomesta käsin ei voida määritellä, että al-Holin leirillä nyt elävät naiset olisivat syyllistyneet rikoksiin. Siksi heitä ei voida lain mukaan myöskään pitää vangittuina leirillä loputtomiin.

Naisten ja lasten palaaminen kotimaihinsa ei ole ainoa ongelmallinen kysymys. Keskustelua on herättänyt myös se, missä ja millaisessa tuomioistuimessa Isisin taistelijat ja järjestön toimintaa tukeneet pitäisi tuomita.

Pitäisikö perustaa kansainvälinen tuomioistuin vai pitäisikö heidät tuoda kotimaihinsa tuomiolle?

HS:n Tukholmassa haastattelemat omaiset haluavat, että heidän läheisensä tuotaisiin Ruotsiin oikeuden eteen ja tapaukset tutkittaisiin todisteiden valossa.

Heistä ruotsalaismedia on vahvistanut myyttiä siitä, että juuri leirille päätyneet olisivat niitä kaikista vaarallisimpia ”viimeisiä sotureita”.

”Samaan aikaan tänne on palannut kymmeniä, jotka jatkavat elämäänsä tuolla”, yksi naisista sanoi. Hänen mielestään ei ole mitään näyttöä siitä, että leirillä olevat naiset olisivat välttämättä vaarallisempia kuin nämä kaikessa hiljaisuudessa sota-alueelta Ruotsiin palanneet.

Myös Suomeen on tiettävästi palannut Isisin alueella eläneitä ihmisiä ilman, että he olisivat joutuneet oikeuteen. HS selvitti Isis-leirillä olevien suomalaisnaisten tarinoita tuoreessa Kuukausiliitteen artikkelissa. Naisverkoston merkittävin yllyttäjä kävi kyllä Syyriassa, mutta on nykyään taas Suomessa. Hän ei ole joutunut oikeuteen.


HS:n haastattelemat asiantuntijat ovat samaa mieltä kahdesta asiasta: Ensiksikin al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten teoista konfliktialueella ei tällä hetkellä tiedetä juuri mitään. Tiedot perustuvat yksittäisiin kertomuksiin, joiden luotettavuudesta ei ole varmuutta.

Toinen asia on se, ettei al-Holin naisia voi rangaista yhtenä joukkona. Syyttömyysolettama koskee myös heitä, ja oikeusvaltiossa heitä tulee käsitellä yksilöinä. Paras tapa selvittää heidän mahdollinen syyllisyytensä on tuoda heidät oikeuden eteen Suomeen.

Leirissäkin toiset ovat vaarallisempia kuin toiset. Tiistai-iltana Pohjois-Tukholman omaisia hirvitti tieto siitä, että leirin fundamentalistisimmat Isis-naiset ovat alkaneet ajatella ruotsalaisia vakoojina ja siksi uhanneet hyökätä heitä vastaan tietyllä kellonlyömällä. Tuhopolttoja on tapahtunut.

Toimittajien kädestä käteen kiertää kännykkä, jossa on kuva teltan mukana palaneesta lapsesta.

Juttua korjattu 20.6. kello 15.45: Täsmennetty, että nimenomaan kansainvälisten sodan oikeussääntöjen mukaan edes terroristijärjestön rekrytointi tai propagandan levittäminen eivät ole rikoksia. Sodan olosuhteiden ulkopuolella vastaavat toimet saatetaan katsoa kansainvälisesti rangaistaviksi. Sodan oikeussäännöt eivät tunne terroristijärjestön käsitettä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  4. 4

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  8. 8

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää