Työtä riittää

Vermontin osavaltiossa työvoimapula on niin kova, että yritykset tulevat hakemaan kotoa töihin.

Julkaistu: , Päivitetty:

Burlington

Yhdysvaltain hyvä työllisyystilanne näkyy henkilöstövuokrausyritys Vermont Employment Agencyn ovella. Se ei nimittäin käy. Perjantaina toimistossa ei ole yhtään asiakasta.

“Jos 50 ihmistä kävelisi nyt sisään, löytäisin kaikille töitä maanantaiksi”, yrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Lilian Tacovici sanoo.

Vaan ei kävele.

Tacovici välittää vuokratyöntekijöitä ennen muuta teollisuuteen. Palkkalistoilla on joka viikko noin 300 ihmistä ja olisi siis ainakin 50 enemmän, jos Tacovici vain keksisi, mistä ne ihmiset löytäisi.

Hän joutuu pitämään nykyisistäkin kiinni kaikin keinoin. Vermont Employment Agency on kehittänyt sitä varten oman aktiivimallinsa. Yritys muistuttaa työntekijöitä vuoroista tekstiviesteillä ja puheluilla, vie heidät tarvittaessa asioille ja tarjoaa ilmaisen kuljetuksen kotoa työpaikalle.

”Koputamme vaikka ovelle ja keitämme aamuteet, että varmasti saamme ihmisen töihin.”

Aamuseitsemältä yrityksen pikkubussit kiertävät Burlingtonia ja keräävät työntekijöitä kyytiin. Vermont on Yhdysvaltain valkoihoisin osavaltio, mutta bussien matkustajista sitä ei voi päätellä. Heistä suurin osa on kotoisin Aasiasta ja Afrikasta.

Yksi busseista kiihdyttää moottoritielle. Puolen tunnin matkan jälkeen se saapuu naapurikunnan teollisuusalueelle, missä tienvartta reunustavat kyltit houkuttelevat ohikulkijoita töihin: Palkkaamme nyt.


Samanlaisia ilmoituksia tulee vastaan eri puolilla osavaltiota ja maata. Vermontin työttömyysaste oli huhtikuussa 2,2 prosenttia eli alimmillaan sen jälkeen, kun tilastoa vuonna 1976 alettiin pitää.

Eikä Vermont ole poikkeus. Koko Yhdysvalloissa työttömyysaste on alhaisimmillaan 50 vuoteen: 3,6 prosenttia.

Yksi syy Vermontin työvoimapulaan näkyy jo lentokoneesta. Vain hetkeä ennen kuin kone laskeutuu osavaltion suurimman kaupungin Burlingtonin lentokentälle, se lentää vielä peltojen ja kasvimaiden yllä.

Vermont on pikkuruinen, runsaan 600 000 asukkaan osavaltio Kanadan rajalla. Se on enimmäkseen maaseutua. Väkeä on vähän ja se on hajallaan. Metropoli Burlingtonissa asuu 42 000 ihmistä, vähemmän kuin Hyvinkäällä.

Lisää kaivattaisiin. Viime vuonna osavaltion republikaanikuvernööri Phil Scott allekirjoitti lain, joka lupaa osavaltioon vähintään kahdeksi vuodeksi etätöihin muuttaville 10 000 dollarin korvauksen. Silti Vermontin asukasluku ei kasva.

Syy siihen taas selviää heti lentokentällä. Melkein jokaisella vastaantulijalla on harmaat hiukset. Usein ne ovat pitkät, myös miehillä, sillä täällä viihtyvät vanhat hipit. Paino sanalla vanhat.

Työvoimasta on pulaa, koska pohjoiseen, harvaan asuttuun ja ikääntyvään paikkaan ei muuta uusia ihmisiä ja vanhat kuolevat pois. Vermontia on ikärakenteensa vuoksi kutsuttu Yhdysvaltain eurooppalaisimmaksi osavaltioksi.

Vermont ei silti ole kituvaa syrjäseutua. Osavaltiossa on karjataloutta, hiihtokeskuksia, teollisuutta ja yliopistoja. Burlingtonin kävelykatu on arki-iltanakin täynnä terasseja ja ihmisiä.

Moni muistaa mainita, että osavaltio on maan turvallisimpia kolkkia. Mutta yhtä moni toteaa, että kovin jännittävä paikka Vermont ei kyllä ole.


Twincraftin saippuatehtaan parkkipaikka Winooskin pikkukaupungissa täyttyy iltapäivällä työntekijöiden autoista ja tuoksuu ihanalta.

Sisällä liukuhihna sylkee palasaippuoita, joihin lyödään kosmetiikkabrändien logoja: Clinique, Estée Lauder, Kiehl’s. Täällä tehdään myös suurin osa luomumarkettiketju Whole Foodsin saippuoista.Palasaippuan valmistuksen luulisi olevan juuri sellaista liukuhihnatyötä, jonka olisi pitänyt kadota roboteille, Kiinaan, Meksikoon tai ainakin alhaisemman verotuksen osavaltioihin, mutta niin vain tehdas on yhä pystyssä.

Sen on pelastanut keskittyminen kalliimpiin tuotteisiin, varapääjohtaja Michele Asch sanoo. Siis se saippuaan lyötävä leima.

”Olemme syrjässä, joten kuljetuskustannuksetkin ovat suuremmat kuin länsirannikolla tai vaikka New Jerseyssä. Mutta emme halua asua siellä, haluamme asua täällä.”

Alunperin kanadalainen yritys perusti tehtaan Vermontiin 1980-luvulla, koska muuten saippuan hintaan piti lisätä tuontitullit. Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus ei ollut vielä voimassa, ja yrityksen tärkeimmät asiakkaat olivat Yhdysvalloissa.

Asch on seurannut tuontitullien paluuta poliitikkojen keinovalikoimaan huolestuneena. Kun häneltä kysyy liiketoiminnan suurimmista riskeistä, hän vastaa miettimättä:

”Hullu presidenttimme.”

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota voi uhata koko bisnestä. Saippuatehtaan tärkein raaka-aine on palmuöljy, josta suurin osa tuodaan Aasiasta.

”Jos homma menee ihan sekaisin, tuontitullit voivat upottaa meidät kokonaan.”

Valkoisen talon politiikka vaikuttaa myös Twincraftin rekrytointiin. Vuosikymmenen alussa 15 prosenttia yrityksen työntekijöistä oli maahanmuuttajia, mutta nyt heidän osuutensa on noussut 40 prosenttiin.

”Olemme hyvin huolissamme päätöksistä, jotka rajoittavat ihmisten pääsyä maahan. Voi sanoa, että maahanmuutto on meille elinehto”, Asch sanoo.


Vaikka Yhdysvaltain etelärajan yli tulee nyt ihmisiä enemmän kuin yli kymmeneen vuoteen, väliamerikkalaiset turvapaikanhakijat eivät löydä tänne pohjoisrajalle vaan työllistyvät muualla. Twincraftin työntekijöissä on sen sijaan paljon kiintiöpakolaisia, ja Donald Trumpin presidenttikaudella Yhdysvallat on vähentänyt pakolaisten vastaanottoa.

Ennen Trumpia Vermontiin asutettiin vuosittain 300–400 pakolaista. Viime vuonna tulijoiden määrä putosi 123 ihmiseen eli kolmannekseen entisestä.

Kireät työmarkkinat ja pakolaispolitiikka näkyvät siinä, että Twincraft saa 80 prosenttia vähemmän työhakemuksia kuin ennen.

Auttaisiko, jos maksaisitte parempaa palkkaa?

”Maksamme yli minimipalkan ja olemme nostaneet palkkoja joka vuosi. Alkupalkkamme on nyt 13 dollaria tunnissa”, Asch sanoo.

Se tarkoittaa noin 2 000 dollarin eli 1 800 euron kuukausipalkkaa. Vermontin minimipalkka on 10,78 dollaria tunnissa.

”150 työntekijästä sairausvakuutuskulut ovat meille 1,3 miljoonaa dollaria”, Asch muistuttaa.

Siksi hän kannattaa julkisen sairaanhoidon laajentamista kaikille.

Maahanmuuttajien palkkaamisesta on yritykselle myös muita kuluja. Twincraft järjestää englannin kielen opetusta ja muutamaksi tunniksi viikossa sosiaalityöntekijän, joka auttaa työntekijöitä hoitamaan paperiasioitaan.

Työntekijöitä houkutellaan myös työajoilla. Tehtaalla tehdään 10 tunnin vuoroja maanantaista torstaihin. Viikonloppu on aina kolmepäiväinen.

”Siten ihmiset pystyvät halutessaan hankkimaan myös kakkostyön.”

 

”Emme tarkista rikosrekisteriä emmekä koskaan tee huumetestejä.”

Varapääjohtaja puhuu vuolaasti siitä, miten maahanmuuttajien ahkeruus on vaikuttanut koko tehtaan työilmapiiriin myönteisesti. Motivaatio kuulemma tarttuu.

Jos kolmannen tai neljännen sukupolven vermontilainen on vielä saippuatehtaan liukuhihnalla, se kertoo hänen mukaansa melkein poikkeuksetta siitä, että taustalla on sosiaalisia ongelmia: alkoholismi tai huumeriippuvuus.

Nekään eivät estä töihin pääsyä.

”Emme tarkista rikosrekisteriä emmekä koskaan tee huumetestejä.”

Se tiedetään täällä päin. Läheisellä huoltoasemalla työskentelevä parikymppinen Moe Maalim sanoo, että rikosrekisteri on usein työllistymisen suurin este. Mutta saippuatehtaalle pääsisi siitä huolimatta?

”Joo, mutta ne ovatkin epätoivoisia.”

Edes Twincraft ei silti pidä työntekijöistä kiinni hinnalla millä hyvänsä. Asch kertoo, että osalla työntekijöistä on kuulemma ollut vaikeuksia sopeutua siihen, että tehtaan lattialle on ilmestynyt maahanmuuttajia.

Rasistinen käytös on johtanut potkuihin.

Kielitaidoton ja kouluttamaton ihminenkin työllistyy Yhdysvalloissa nopeasti. 31-vuotias Nir Gurung on siitä esimerkki.

Gurung on syntynyt vuoristovaltio Bhutanissa, mutta vietti 23 vuotta elämästään pakolaisleirillä Nepalissa. Siellä hän ei käynyt töissä, sillä naisten tehtävä oli huolehtia kodista.

Gurung saapui kiintiöpakolaisena Vermontiin helmikuussa 2013.

”Maaliskuun seitsemäntenä päivänä aloitin työt siivoojana.”

Työstä maksettiin minimipalkkaa, joka ei kunnolla riittänyt laskuihin. Niinpä Gurung alkoi nopeasti etsiä parempaa. Saippuatehtaassa hän aloitti neljä vuotta sitten. Hän on edennyt linjaesimieheksi ja ansaitsee nyt 17,34 dollaria tunnissa.


Gurung puhuu hyvää englantia ja tulkkaa tarvittaessa työkavereilleen. Viikonloppuisin hän käy sivutöissä vanhainkodissa.

”Jos nyt olen päivän poissa töistä, tylsistyn saman tien.”

Viime kuuhun asti Gurung jakoi asunnon lapsuudenperheensä kanssa, viisi aikuista ja yksi lapsi samassa kodissa. Hänen osuutensa vuokrasta oli 500 dollaria.

Mutta se oli viime kuussa se. Gurung on juuri tehnyt elämänmuutoksen, joka saa hänet säteilemään.

”Muutin juuri poikaystäväni kanssa yhteen.”

Poikaystävä on amerikkalainen ja töissä samassa tehtaassa.


Torstai on palkkapäivä Burlington Employment Agencyssa, ja yrityksen omistajan Bhuwan Sharman työpöydällä odottaa nippu valkoisia kirjekuoria: palkkasekkejä.

Sharman toimisto on rapistuneen puutalon yläkerrassa. Vieressä on nepalilainen vaateliike, ja alakerrassa hänen yhtiökumppaninsa pyörittää etnistä ruokakauppaa ja vuokraa tiloja liittymäliikkeelle.

”Sijainti auttaa meitä. Ihmiset tulevat yläkertaan etsimään töitä samalla, kun käyvät alakerrassa ruokaostoksilla.”


Sharma on nepalilainen entinen toimittaja. Hän voitti oleskeluluvan Yhdysvaltoihin arvonnassa ja saapui Vermontiin vuonna 2011. Hän näki työvoimapulassa bisnesmahdollisuuden ja perusti työntekijöitä välittävän yrityksen vuonna 2016.

”Jokainen yritys Vermontissa etsii ihmisiä ja kaikilla on vaikeuksia löytää heitä”, Sharma sanoo.

Hän sanoo, että voisi helposti kaksinkertaistaa työntekijämääränsä, mutta viime aikoina suunta on ollut toinen. Iso osa Sharman välittämistä työntekijöistä on Nepalin bhutanilaisia. He ovat Vermontin suurin maahanmuuttajaryhmä kanadalaisten jälkeen, mutta Sharman mukaan ryhmän koko on viime vuosina pienentynyt neljänneksellä.

Bhutanilaisten muuttoliike käy nyt Vermontista ruostevyöhykkeelle eli Ohioon ja Pennsylvaniaan. Ne tunnetaan taantuvina teollisuusseutuina, joiden pettyneet duunarit auttoivat nostamaan Trumpin presidentiksi.

Mutta uusille amerikkalaisille, joiksi maahanmuuttajia täällä kutsutaan, Ohio on mahdollisuus. Bhutanilaisyhteisö on suuri, asunnot halvempia kuin Vermontissa ja Amazonin valtava varasto maksaa ainakin 15 dollarin tuntipalkan.

Sharma aikookin laajentaa omaa yritystään Ohioon.

”Jos kaikki menee hyvin, allekirjoitamme vuokrasopimuksen toimistosta tänään.”

Kaksi miestä ilmestyy toimiston ovensuuhun. Sharma viittaa heidät istumaan.

”Te kaverit sitten lakkasitte menemästä töihin”, hän sanoo.

Nuorempi miehistä, Chicago Bullsin takkiin pukeutunut Farah Aden alkaa selittää tilannetta horjuvalla englannilla. Hän kertoo, että lähetti kyllä pomolle tekstiviestin, että on poissa töistä muslimien suurimman juhlan, paastokuukausi Ramadanin päättävän id al-fitrin vuoksi.

”Hän ei kai saanut viestiä”, Aden sanoo.

Ei saanut.

”Saimme jo työnantajalta irtisanomisilmoituksen”, Sharma sanoo.

Aden ja hänen ystävänsä Fahmi Arreyeh ovat pakolaisia pienestä itäafrikkalaisesta Djiboutin valtiosta. He ovat asuneet Yhdysvalloissa alle vuoden. Työkulttuuriin on vielä tottumista.

”Tulkaa takaisin muutaman tunnin päästä”, Sharma sanoo.

Siihen mennessä hän on löytänyt heille uuden työn.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  8. 8

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää