Ulkomaat

Kuva tiivistää totuuden merijään sulamisesta: Koirat näyttävät kävelevän vetten päällä Grönlannissa

Grönlannissa on ollut kesäkuussa poikkeuksellisen lämmintä. Siellä sulaa parhaillaan joka päivä kolme miljardia tonnia jäätä.

Grönlannin mannerjäätikkö ja merijää sulavat nyt lähes ennätysvauhtia, ja karu totuus tiivistyy tanskalaisen tutkijan ottamaan valokuvaan.

Turkoosina hohtavassa kuvassa rekeä vetävät koirat näyttävät kävelevän vetten päällä, sillä merijääpeitteen yllä on niin paljon sulamisvettä.

Kuvan otti viime viikon torstaina Tanskan meteorologisen instituutin tutkija Steffen Olsen ylittäessään Inglefield Bredningin vuonoa Grönlannin luoteisosassa.

”Tämä on monille enemmän symbolinen kuin tieteellinen kuva”, hän luonnehtii otostaan Twitterissä.Grönlannissa on ollut kesäkuussa poikkeuksellisen lämmintä.

Lämpötila on ollut yli 4,4 astetta korkeampi kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta, The Washington Post kertoi tällä viikolla.

Sulan jään alue on nyt erityisen laaja. Viime viikolla Grönlannin jääpeitteestä 712 000 neliökilometriä eli yli 40 prosenttia oli sulaa.

Grafiikka näyttää, kuinka merkittävästi kesäkuun tilanne poikkeaa aiemmista vuosikymmenistä:Sulamisvedet hankaloittavat tutkijoiden työtä Grönlannissa.

Kuvan ottanut Olsen kertoo, että esimerkiksi tutkimusvälineiden haku alueelta on vaikeaa.

Kuvanottopaikalla merijään paksuus oli 1,2 metriä ja sen alla veden syvyys 800 metriä. Sulamisvettä kertyy jään pinnalle runsaasti, sillä paksussa jääkerroksessa on vain vähän halkeamia, joista vesi pääsisi läpi.

Olsenin mukaan grönlantilaiset tarvitsevat merijäätä liikenteeseen, metsästykseen ja kalastukseen.

”Ääriolosuhteet, kuten tässä tapauksessa sulamisvesien yhtäkkinen tulviminen, edellyttävät parempaa ennustus- ja varautumiskykyä arktisella alueella”, Olsen kirjoittaa.
Grönlannin mannerjäätikössä on niin paljon jäätä, että jos se kaikki sulaisi, maailman merien pinta nousisi jopa yli seitsemän metriä.

Sen vuoksi tutkijat kyttäävät tarkasti jään sulamista. Erityisen tärkeää on seurata, kuinka nopeasti jää sulaa ennen loppukesää, jolloin jäätikkö on tyypillisesti pienimmillään.

Jäätikkö on paksuimmillaan yli kolme kilometriä ja laajoilla alueilla kaksi kilometriä paksu.

Jään sulamiseen on useita syitä.

Pohjois-Atlantin ympäristössä tapahtuu vuosittain säänvaihtelua eli oskillaatiota, minkä lisäksi ilmastonmuutos kiihdyttää lämpenemistä entisestään, The Economist kertoo.

Ilmastonmuutos on hidastanut suihkuvirtauksia, minkä vuoksi Grönlannissa vallitsee lämmin ja kostea sää. Arktisella alueella ilmasto lämpenee kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.

Käytännössä sulaminen johtuu eniten meriveden lämpenemisestä. Lämmin vesi sulattaa jäätiköitä alhaalta päin tehokkaasti.

Sulamista aiheuttavat myös noki, pöly ja levät, jotka tummentavat jäätikön pintaa ja heikentävät siten auringonsäteiden heijastumista takaisin avaruuteen.

 

Arktisella alueella on meneillään vaarallinen noidankehä.

Sen lisäksi että jäätiköiden sulaminen nostaa merenpintaa ja vie elintilaa monilta eläinlajeilta, mannerjäätikön sulamisvesien mukana vapautuu ilmakehään suuria määriä metaania.

Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, joka lämmittää ilmastoa jopa yli 20 kertaa tehokkaammin kuin hiilidioksidi.

Tammikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan mannerjäätiköiden sulamisen merkitystä metaanipäästöjen lähteenä on tähän asti aliarvioitu.

Arktisella alueella onkin meneillään vaarallinen noidankehä: ilmaston lämpeneminen sulattaa ikiroutaa, mikä vapauttaa ilmakehään metaania, ja metaani lämmittää ilmastoa lisää.

Kevääseen kuuluva jään sulaminen alkoi Grönlannissa tänä vuonna kaksi viikkoa etuajassa.

Tanskalaisen ilmastosivuston Polar Portalin mukaan Grönlannissa sulaa parhaillaan joka päivä kolme miljardia tonnia jäätä. Se on noin kolminkertainen määrä vuosien 1981–2010 kesäkuiden keskiarvoon.

Vuosi 2012 pitää tällä hetkellä hallussaan Grönlannin jäätikön sulamisennätystä, mutta tämä vuosi saattaa päihittää sen.

Grönlannin sää vaihtelee kuitenkin voimakkaasti, joten mitä vain voi vielä tapahtua.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  6. 6

   Trump aikoo soittaa Ruotsin pääministerille auttaakseen Tukholmassa vangittuna olevaa räppäri Asap Rockya

  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  9. 9

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  10. 10

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää