Ulkomaat

Berliini ja New York rajoittavat vuokrankorotuksia: voisiko samalla keinolla saada asumisen hinnan kuriin myös Helsingissä?

Hintaongelma korostuu Suomessa etenkin yksiöissä.

Vuokra-asumisen hinnat ovat karanneet pilviin maailman suurkaupungeissa. Siksi osassa kaupunkeja on turvauduttu jopa vuokrankorotusten rajoittamiseen.

Viime viikolla New Yorkin osavaltio päätti laista, joka muun muassa suitsii vuokravakuuksien ja vuokrankorotusten suuruutta. Samalla tulivat laittomiksi myös ”mustat listat” ei-toivotuista vuokralaisista.

Tiistaina Berliinin kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen, joka jäädyttää vuokrankorotukset viideksi vuodeksi.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa vuonna 2017 joka kolmas asuntokunta, noin 1,4 miljoonaa ihmistä, asui vuokralla. Vuokra-asumisen suosio on kasvanut jo vuosikymmeniä, ja samalla vuokrat ovat kivunneet yhä korkeammiksi etenkin Helsingissä.

Pääkaupungin ydinkeskustassa keskimääräinen vuokra-asunnon neliövuokra oli Etuovi.com-sivuston mukaan viime vuonna noin 30 euroa kuukaudessa. Erityisen kallista vuokra-asuminen on pienissä asunnoissa.

Yle kertoi maanantaina Antti Rinteen (sd) uuden hallituksen aikovan kiinnittää huomiota keinoihin, joilla kohtuuttomia vuokrankorotuksia voidaan ehkäistä.

Voitaisiinko meilläkin turvautua vuokrien korotusten vastaisiin tai muun säännöstelyn kaltaisiin radikaaleihin toimiin?

Suomen Vuokranantajien yhdyskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa ei usko vuokransääntelyyn.

”Vuokrakaton asettaminen ja erilaiset korotusjarrut johtavat helposti siihen, että vuokranantajat toteuttavat korotukset aina sen maksimin mukaan, jota voi käyttää”, Viljamaa sanoo.

Toisin sanoen sääntelyn vastakohtana voi nähdä paniikinomaisia yrityksiä varmistaa asunnon vuokraamisesta seuraavat voitot.

Viljamaan mukaan Suomessa vuokranantajien enemmistö toimii kuitenkin maltillisesti indeksikorotusten mukaisesti tai jopa tarkastaa vuokran vain vuokralaisen vaihtuessa. Hyvän vuokratavan ohjeistuksen mukaan vuosittainen vuokrankorotus ei saisi ylittää 15:tä prosenttia.

”Viime vuosina on esimerkiksi Helsingissä tapahtunut paljon sitä, että vuokria on jouduttu jopa laskemaan”, Viljamaa kertoo.

Vuokraturvan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kertoo, että Suomella on jo kokemusta vuokransääntelyn seurauksista. 1970-luvulta vuoteen 1995 Suomessa säänneltiin vuokria, mikä johti vuokra-asuntojen rapistumiseen, kun kannustimia remontoimiseen ei ollut.

”Kun vuokra oli säännelty, peruskorjaukseen ei ollut järkeä satsata”, Metsola sanoo.

”Olen itsekin aikoinaan asunut asunnossa, jossa oli reikiä seinässä, kaikki vinksin vonksin eivätkä laitteet toimineet. Kyllähän niissä asuttiin, kun ei muuta ollut.”

Sääntelyn purkamisen jälkeen yksityiset asuntojen omistajat alkoivat ostaa asuntoja halutuilta alueilta ja kunnostaa niitä. Nyt Suomen vuokra-asuntokanta on hyväkuntoista, Metsola sanoo.

”Kannuste on ollut selkeä. Ihmiset ovat valmiita maksamaan asunnosta, joka on kiva, hyvässä kunnossa ja hyvällä sijainnilla”, Metsola sanoo.

Sääntelyyn palaaminen johtaisi Metsolan mukaan oitis asuntojen kunnon huononemiseen.

Vuokrien nousuun liittyvään ongelmaan on Metsolan ja Viljamaan mukaan olemassa parempikin vaihtoehto, jota pääkaupunkiseudulla on jo toteutettu varsin onnistuneesti – verrattuna esimerkiksi Berliiniin.

”Kysynnän ja tarjonnan suhde on paras keino vaikuttaa vuokriin”, Viljamaa sanoo.

Kun sopivia vuokra-asuntoja on tarjolla kysyntää vastaava määrä, asumisen hinta pysyy kohtuullisemmalla tasolla kuin niissä kaupungeissa, joissa yhtä asuntoa kohti on kymmeniä asunnon tarpeessa olevia. Kun vuokralaisista on ylitarjontaa, asunnon saa todennäköisesti se, joka maksaa eniten.

”Ekonomistipuolella on aika laajasti vallalla sellainen käsitys, että vuokrasääntely ei ole hyvä ratkaisu asumisen hintaongelmiin. Loppujen lopuksi siitä kärsivät eniten kaikista heikoimmassa asemassa olevat”, Viljamaa sanoo.

Hintaongelma korostuu Suomessa etenkin yksiöissä. Metsolan mukaan perheasuntojen hinnat ovat pysyneet samalla tasolla kymmenen vuotta ja kaksioitakin riittää niitä haluaville.

”Pienet yksiöt hyvällä paikalla, niiden vuokrat ovat nousseet suhteettoman korkeiksi. Ihmiset haluavat sellaisia paljon, mutta ratkaisu ei ole tarjonnan vähentäminen vaan tarjonnan lisääminen.”

Berliinin 3,7 miljoonasta asukkaasta vuokralla asuu noin 85 prosenttia ja New Yorkin kahdeksasta miljoonasta asukkaasta 65 prosenttia. Vuokra-asuminen on omistusasumista hieman suositumpaa myös Helsingissä.

Viljamaa kertoo vierailleensa Berliinissä keväällä ja tutustuneensa siellä paikallisten vuokranantaja- ja vuokralaisjärjestöjen ajatuksiin.

”Berliinissä ongelma on väestönkasvuun väärin suhteutettu asuntotuotanto”, hän sanoo.

Verrataanpa Berliinin tilannetta Helsinkiin.

Berliini on koko 2010-luvun lisännyt suosiotaan asuinpaikkana, ja kaupunkiin on muuttanut etenkin opiskelijoita ja nuoria ammattilaisia, joita houkuttelevat työpaikat ja eloisa kaupunkikulttuuri.

Tulijoita on ollut kuluneen vuosikymmenen alkupuolella vuosittain jopa 40 000–50 000, viime vuosina jopa enemmän. Samaan aikaan Berliiniin on rakennettu saman verran asuntoja kuin Suomen pääkaupunkiseudulle, vuodessa vain noin 12 000.

Suomessa pääkaupunkiseudulle muuttaa joka vuosi noin 15 000 ihmistä. Sisäänmuutto Tukholman keskustan ydinalueelle on samansuuruista, mutta vastaavasti Suur-Tukholman alueelle rakennetaan vain noin 7 000 asuntoa vuodessa.

Matematiikka ei lukujen pohjalta ei ole kovin vaikeaa, vaikka osa Berliiniin ja Tukholmaan muuttavista saapuisikin yhdessä perheenjäsentensä kanssa. Liian vähäinen asuntomäärä tekee vuokramarkkinoista tarjoajan markkinat.

Taivaisiin karanneita vuokria on Berliinissä yritetty korjata erityisellä vuokrajarrulla, joka mahdollistaa vuokran korottamisen vain joka toinen vuosi. Immowelt-kiinteistösivuston mukaan trendikkääksi muodostuneen kaupungin neliövuokrat ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa.

Neliövuokra on Berliinissä nyt keskimäärin 11,40 euroa. Vertailun vuoksi on tosin mainittava, että Helsingissä keskimääräiseen neliövuokraan saa lisätä vielä toiset kymmenen euroa eikä silläkään summalla pääse asumaan ydinkeskustaan.

Vuokrajarrun ongelma on Viljamaan mukaan se, ettei jarru lisää asuntojen määrää.

Berliinissä tilanne on Viljamaan mukaan johtanut paitsi vuokra-asuntojen hintojen kallistumiseen myös asunnoilla ”sorttaamiseen”, jota harjoittavat etenkin isot rahastot.

”Ne ostavat asuntoja, antavat ajan kulua ja myyvät asunnot lopulta isolla voitolla”, Viljamaa kertoo.

Yksi iso toimija Berliinin-markkinoilla ovat kiinalaiset sijoittajat. Eipä ihme, että kaupungissa on noussut kansanliike, joka haluaisi siirtää vuokra-asunnot sijoittajilta valtiolle ja tehdä asunnosta ihmisoikeuden.

Berliinissä pakkolunastuksia on pohdittu yhtenä keinona ongelmaan, mutta se ei Viljamaan mukaan ole saanut edes paikallisten vuokralaisjärjestöjen kannatusta. Yksi syy on, että asuntojen pakkolunastuksiin kuuluisi valtava määrä rahaa, joka voitaisiin käyttää uusien asuntojen rakentamiseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  5. 5

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  6. 6

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  7. 7

   Portugalinsotalaiva on kuin avaruusolento: kaasutäytteinen, myrkyllinen hyytelömassa syö ja saalistaa ilman aivoja

  8. 8

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  9. 9

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  10. 10

   ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää