Ulkomaat

Kirjeenvaihtajan analyysi: Trump käynnistää vaali­kampanjansa ja väittää, että ketään ei ole kohdeltu yhtä huonosti kuin häntä

Tällä kertaa Trumpilla on republikaanipuolue ja sen kampanjakoneisto tukenaan alusta lähtien, mutta takaako se menestyksen?

Washington

Keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloittaa uuden presidentinvaalikampanjansa. Viralliseen kampanja-avaukseen Floridan Orlandoon odotetaan kymmeniätuhansia presidentin kannattajia.

Joku voi ihmetellä, onko Trump joskus lopettanut kampanjoinnin, ja vastaus on, että eipä oikeastaan. Hän on pitänyt joukkokokouksia tasaiseen tahtiin koko kaksi ja puoli vuotta kestäneen ensimmäisen presidenttikautensa ajan. Ikuinen vaalikampanja on käynnissä myös Twitterissä ja mediassa.

Siitä huolimatta, että Trump on maail­man mahtavim­man valtion vallakas presi­dentti, hän näkee itsensä yhä alta­vastaajana. Sunnun­taina lähetetyssä ABC-kanavan televisio­haastattelussa Trump sanoi, ettei ketään presi­denttiä ole kohdeltu yhtä huonosti kuin häntä.

”Uskomatonta, mutta Abraham Lincolnia kuulemma kohdeltiin tosi huonosti. Mutta ketään ei ole kohdeltu yhtä huonosti kuin minua.”

1800-luvulla elänyt Abraham Lincoln oli Yhdysvaltain presidentti, joka voitti sisällissodan ja lakkautti orjuuden. Sen jälkeen hänet salamurhattiin.

Mutta onko Trump enää toisella kierroksellaan altavastaaja? Voiko istuva presidentti edes olla sitä?


Kun Trump neljä vuotta sitten aloitti ensimmäisen vaalikampanjansa, hänellä oli ensin vastassaan 16 presidentiksi haluavaa republikaania ja sitten politiikan kehäkettu, Valkoisessa talossa jo kertaalleen elänyt Hillary Clinton.

Trump oli politiikassa kokematon, hänen kampanjakoneistonsa oli kaoottinen ja kampanjalla oli käytössään vähemmän rahaa kuin monilla muilla. Oman puolueen eliitti, vapaakauppaa rakastavat bisnesmiehet, oli häntä vastaan.

Nyt kaikki on päinvastoin.


Demokraatit käyvät ainakin ensi kevääseen asti puolueen sisäistä kilpaa ehdokkuudesta. Sillä aikaa Trump voi keskittyä jo varsinaiseen presidentinvaalikampanjaan, sillä hänellä ei ole vakavasti otettavia haastajia republikaanipuolueen sisällä.

Ja miksi olisikaan, sillä Wall Street Journalin ja NBC-kanavan gallupien mukaan amerikkalaiset pitävät republikaanipuoluetta nyt suuremmassa arvossa kuin kertaakaan sitten vuoden 2005, jolloin George W. Bush oli presidentti.


Kysely mittaa sitä, kuinka moni näkee puolueet myönteisessä ja kuinka moni kielteisessä valossa. Keskimäärin kummankin puolueen julkikuva on nyt kielteinen. Demokraateista pidetään hieman enemmän, mutta heidän arvostuksensa on laskenut samalla, kun republikaanien on noussut.

Siitä ei voi päätellä kovin paljon varsinaisista presidentinvaaleista, sillä luvut kertovat eniten siitä, että amerikkalaiset eivät pidä kummastakaan puolueesta. Mutta Trumpin kaudella republikaanien imago on parantunut.

Puolue ja ehdokas ovat tällä kertaa samalla puolella ja kirstut täynnä rahaa.


Jo presidenttikauden kahden ensimmäisen vuoden aikana uudelleenvalintakampanjaan oli käytetty yli 52 miljoonaa dollaria, The Wall Street Journal kertoo. Se on viisi kertaa enemmän kuin Barack Obama käytti vastaavassa ajassa ja kymmenen kertaa enemmän kuin George W. Bush.

Kampanja ei tosiaan koskaan päättynyt.

Politico-lehden mukaan Trumpin kampanjalla ja republikaanipuolueella oli maaliskuun lopussa pankissa yhteensä 82 miljoonaa dollaria kampanjarahaa. Toisin kuin vuonna 2016, Trumpilla on tällä kertaa käytössään myös armeija työhönsä trimmattuja vapaaehtoisia ja ammattimainen kampanjakoneisto, joka levittäytyy eri puolille maata.

”Vuonna 2016 kampanjassa mukana olleet ihmiset sanoivat, että he rakensivat lentokonetta kesken lennon. Tällä kertaa hän tulee saamaan kampanjan, joka sopii Yhdysvaltain istuvalle presidentille”, kampanjan viestintäjohtaja Tim Murtaugh sanoi Politicolle.

The Wall Street Journalin mukaan kampanjan fontit ja värit on määritelty sen design-ohjekirjassa. Logoissa käytetään ”Trumpin sinistä” ja ”Trumpin punaista”. Erikoistapauksiin on varattu ”Trumpin kulta”.


Yksi asia ei kuitenkaan muutu. Strategien lienee turha yrittää hienosäätää presidentin puheita. Trump on yhä Trump.

Onko tällä kaikella sitten merkitystä?

Yksi vuoden 2016 lukemattomista opetuksista oli, ettei huippuunsa viritetty kampanjakoneisto takaa voittoa. Usein nämä koneistot yrittävät käydä uudestaan edellisiä vaaleja, kun äänestäjät ovat jo liikkuneet eteenpäin.

Neljässä vuodessa on kasvanut koko joukko uusia äänestäjiä. Republikaanien strategi ja gallupeja tekevä Bill McInturf on julkaissut kalvosulkeiset siitä, mitä puolueen pitää ottaa huomioon vaalien alla. Yksi huomioista on, ettei voittaminen ole muuttunut helpommaksi.

Nuoret äänestäjät eivät tue republikaaneja. Heidän ykköshuolenaiheensa on ilmastonmuutos, eikä puolue vastaa siihen. Myös naiset, jotka toivat demokraateille voiton viime syksyn välivaaleissa, karsastavat yhä Trumpin puoluetta.

Sunnuntaina Trumpin kampanja irtisanoi sopimuksen kolmen gallup-firman kanssa sen jälkeen, kun kampanjan sisäiset kyselytutkimukset olivat vuotaneet julkisuuteen.

Maaliskuisten numeroiden mukaan Trump häviäisi presidentinvaaleissa demokraattien Joe Bidenille useissa keskeisissä osavaltioissa. Niiden joukossa olivat viime vaalit ratkaisseet Michigan, Wisconsin ja Pennsylvania, joissa Bidenin gallup-johto oli kaksinumeroinen.

Numerot eivät tarkoita vielä mitään. Ei ole sanottua edes se, että Bidenista tulee presidentin vastaehdokas.

Presidentti itse ilmaisi asian eilen Twitterissä näin: ”Vain valegallupit näyttävät meidät narrijoukon jäljessä. Me näytämme todella hyvältä, mutta on liian varhaista keskittyä siihen. Paljon työtä tehtävänä! TEHDÄÄN AMERIKASTA TAAS SUURI!”
Paljon työtä tehtävänä. Vaikkei hän sitä koskaan sanokaan, Trump varmasti tietää, miten niukka vaalivoitto viimeksi oli. Kun kampanja kiihtyy ja kuumenee, mielessä kannattaa vuoden 2016 tärkein oppi: mitä tahansa voi tapahtua.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  8. 8

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää