Ulkomaat

Hämmästyttävä grafiikka näyttää britti­politiikan myllerryksen: Sekä brexitin kannattajat että vastustajat uhkaavat kiilata isojen puolueiden ohi

Entistä useampi on tyytymätön konservatiiveihin ja työväenpuolueeseen. Brexit-puolue ja liberaalidemokraatit etenevät, mutta suurikaan kannatus ei takaa menestystä parlamenttivaaleissa.

Lontoo

Brexit on sekoittanut Britannian poliittisen kartan.

Jos parlamenttivaalit järjestettäisiin nyt, joutuisivat kaksi suurinta puoluetta – konservatiivit ja työväenpuolue eli labour – taistelemaan tosissaan säilyttääkseen asemansa.

Oheinen grafiikka näyttää, kuinka nopeaa ja jyrkkää muutos on ollut.


Loppukevään aikana niin konservatiivien kuin labourinkin suosio on romahtanut. Samalla kaksi pientä puoluetta on noussut mielipidemittausten suosikeiksi.

Niistä euroedustaja Nigel Faragen Brexit-puolue ajaa nimensä mukaisesti vain yhtä asiaa eli pikaista Britannian EU-eroa. Puolue polkaistiin kasaan vasta keväällä.

Liberaalidemokraatit tulevat täysin vastakkaiselta suunnalta: Puolue on brexitiä vastaan. Viime vuodet alamaissa matanut puolue on päässyt tänä keväänä uuteen nousuun, kun EU-eroa vastustavat äänestäjät ovat löytäneet sieltä poliittisen kotinsa.

Perjantaina julkistetun You Gov -yhtiön tuoreen kyselyn mukaan Brexit-puolue keräisi suurimman äänipotin, jos parlamenttivaalit järjestettäisiin nyt.

Brexit-puolue saisi 26 prosenttia äänistä. Kakkoseksi tulisivat liberaalidemokraatit 22 prosentilla.

Hallituksessa istuva konservatiivipuolue saisi vain 19 prosenttia äänistä. Pääoppositiopuolue labour jäisi vaivaiselle neljännelle sijalle 17 prosentin äänisaaliilla.

Voiko mielipidemittauksiin luottaa? Ovatko isot puolueet oikeasti hätää kärsimässä?

Kyllä ja ei.

Liberaalipuolue sai nostetta jo toukokuun alun paikallisvaaleissa, jotka järjestettiin osassa Englantia. Noste voimistui toukokuun lopun EU-parlamenttivaaleissa, joissa puolue nousi Lontoossa peräti suurimmaksi.

Vastaavasti Brexit-puolue pääsi näyttämään voimansa eurovaaleissa.

Brexitin hitaaseen edistymiseen turhautuneet äänestäjät hylkäsivät eurovaaleissa konservatiivit (sekä surkastuneen Ukip-puolueen) ja antoivat äänensä Faragen uudelle puolueelle. Brexit-puolue nappasi suurimman äänisaaliin eli lähes kolmanneksen äänistä.

Parlamenttivaaleissa tilanne voisi olla kuitenkin toinen.

Ensinnäkin vaalitapa on erilainen. Britanniassa parlamenttiin pääsee se ehdokas, joka saa vaalipiirissä eniten ääniä. Tämä suosii isoja puolueita, joilla on vahva koneisto, tasalaatuisia ehdokkaita ja laajat tiedot äänestäjäkunnasta.

Esimerkiksi kevään 2015 parlamenttivaaleissa EU-vastainen Ukip-puolue sai peräti 12,6 prosenttia äänistä mutta vain yhden kansanedustajan – ja hänkin oli entinen konservatiivipuolueen poliitikko.

Britannian eurovaaleissa noudatetaan sen sijaan samaa suhteellista vaalitapaa kuin Suomessa eduskuntavaaleissa. Tämä auttaa pieniä puolueita.

Toinen mutka matkassa on se, että ihmiset voivat äänestää parlamenttivaaleissa eri perustein kuin eurovaaleissa.

Otetaan esimerkiksi Peterborough’n kaupunki, joka äänesti kesäkuun 2016 EU-kansanäänestyksessä selvästi brexitin puolesta. Näin ollen ei ollut yllätys, että toukokuun lopun eurovaaleissa Brexit-puolue keräsi Peterborough’n suurimman äänipotin (16 196 ääntä), kun seuraavaksi tullut labour sai alle puolet tästä (7 272 ääntä).

Kesäkuun alussa Peterborough’ssa äänestettiin taas, kun vaalipiirin kansanedustaja meni vaihtoon. Täytevaaleissa ei kuitenkaan voittanut Brexit-puolue, vaan alahuoneeseen nousi labourin ehdokas Lisa Forbes.

Faragelle ja Brexit-puolueelle tämä oli tietysti iso pettymys. Puolue oli toivonut saavansa ensimmäisen kansanedustajansa.

Samaan aikaan työväenpuolue ja sen johtaja Jeremy Corbyn saattoivat hengähtää helpotuksesta ainakin hetkeksi. Puolueen epämääräinen brexit-linja ei ole karkoittanut vielä aivan kaikkia äänestäjiä.

Toisaalta taas Corbyn – vakaumuksellinen EU-eron kannattaja – sai henkilökohtaisen varoituksen jo eurovaaleissa. Hänen oman vaalipiirinsä alueella Pohjois-Lontoossa liberaalidemokraatit päihittivät työväenpuolueen.

Milloin sitten brittiäänestäjät pääsevät käyttämään valtaansa ja panemaan parlamentin uusiksi?

Seuraavat vaalit on aikataulun mukaan vasta toukokuussa 2022.

Konservatiivipuolue tekee kaikkensa, jotta ennenaikaisia vaaleja ei tarvitsisi järjestää. Puoluetta pelottaa, että se häviää.

Pääministeri Theresa May luotti keväällä 2017 mielipidemittauksiin, jotka lupasivat konservatiiveille huimaa kannatusta. Hän järjesti ennenaikaiset parlamenttivaalit vahvistaakseen valtaansa alahuoneessa.

Suunnitelma epäonnistui. Konservatiivien kannatus romahti vaalien alla, ja puolue säilyi vain vaivoin suurimpana. Se menetti enemmistönsä alahuoneessa. Konservatiivihallituksesta tuli vähemmistöhallitus, ja sen piti alkaa nojautua pienen pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen tukeen.

Nyt konservatiivit etsivät uutta johtajaa. Ennakkosuosikki voittajaksi on Boris Johnson, josta voittaessaan tulisi myös uusi pääministeri.

Johnson on luvannut, että pääministerinä hän vie Britannian ulos EU:sta lokakuun loppuun mennessä, vaikka sitten ilman erosopimusta.

Jos hän epäonnistuu, Britannian poliittinen kaaos syvenee. Silloin edessä voivat hyvinkin olla ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Porot etsivät Lapissa suojaa kuumuudelta, Kelan suunnittelija ikuisti porot ”jonottamassa” sisään rakennukseen

  2. 2

   Vuokra 25 000 euroa kuukaudessa: tällainen on Suomen kallein vuokrakoti, joka sijaitsee Vantaan lähiössä

  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisten valtuustoryhmästä Tampereella

  5. 5

   Kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut

  6. 6

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  7. 7

   Pesiksen ennätyksiä murskaava Janette Lepistö, 23, hämmästelee urheilijoiden ruokavaliota: ”Kenenkään ei kannata pelätä hiilihydraatteja”

  8. 8

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  9. 9

   Helsinkiläismies todisti Kampin ammuskelun vain muutaman metrin etäisyydeltä: ”Tuli sellainen olo, että he mahdollisesti tunsivat toisensa etukäteen”

  10. 10

   Maustetytöt ovat niin tavallisia, että bändin konsepti vaikuttaa epäkaupalliselta, harmittomassa imagossa piilee kuitenkin ongelma

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  2. 2

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  3. 3

   Moni luulee, että venyttely auttaa lihasjumeihin, vaikka niin ei ole, sanoo fysioterapeutti – Nämä kuusi liikettä toimivat paremmin

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Keskimääräistä fiksummat ostavat muita useammin tietyntyyppisiä autoja

  5. 5

   Tutkimus: Kuubassa omituisia oireita saaneiden yhdysvaltalaisten diplomaattien aivoista löytyi muutoksia

  6. 6

   Sotien jälkeen lähes kadonnut herhiläinen valtaa Suomesta uusia alueita: ”Se on iso ja letkeä kaveri”

  7. 7

   Silminnäkijä: Ampujaksi epäilty lähti paikalta pistooli kädessä kävellen rauhallisesti – paikalla oli lapsiakin

  8. 8

   Ihmiset harrastivat itsetyydytystä kaikessa rauhassa, kunnes sitä alettiin pitää vaarallisena: Miksi masturbaatiosta tuli 1700-luvulla syntiä?

  9. 9

   Samankokoisissa Suomessa ja Minnesotassa on asunut somaleja yhtä kauan, mutta Yhdysvalloissa he ovat päässeet nopeammin elämässä eteenpäin

  10. 10

   Supertähti Ed Sheeranin ja suomalaisten ensimmäinen tapaaminen oli monille harras, mutta aivan koko aikaa konsertti ei temmannut mukaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   Poliisi lupaa lisätietoja Helsingin keskustan ampumisista puolilta päivin – Tämä tapauksesta tiedetään nyt

  5. 5

   45 vuoden taistelunkaan jälkeen rehevöitymistä ei ole saatu kuriin – ja nyt Itämerta kohtaa jo seuraava uhka

   Tilaajille
  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  11. Näytä lisää