Ulkomaat    |   Kolumni

Kymmenen vuotta Euroopan unionia hallinnut voima heikentyy

Euroopan poliittisen myllerryksen vuosijuhla koettaa kohta, kirjoittaa HS:n pääkirjoitustoimittaja Paavo Rautio.

Finanssi­kriisin
iskun kymmen­vuotisjuhlaa vietettiin jo vuosi kaksi sitten. Finanssi- ja velkakriisiä seuranneen, koko Euroopan kattavan poliittisen myllerryksen vuosijuhla koettaa kohta.

Ensimmäisenä merkkipaaluna voi pitää syksyä 2009, jolloin Kreikan julkisen talouden tila lopulta paljastui ja maa alkoi luisua ulos velkamarkkinoilta ja ulkoisen avun varaan.

Kun keväällä 2010 Kreikan apupaketti hyväksyttiin euron sortumisen pelossa, EU:n suunta muuttui: vuosikymmeniä hallinnut pyrkimys lisätä ja syventää jäsenmaiden yhteistyötä kääntyi pyrkimykseksi suojata omaa. Laajentuminen muuttui supistumiseksi ja avautuminen sulkeutumiseksi.

Eurooppalaisten mielissä olleet karikatyyrit muista maista vahvistuivat, ja historian kaunat nousivat pintaan.

Kreikassa poltettiin maalta tiukkaa taloudenpitoa vaatineen Saksan lippuja ja Saksan johtajia verrattiin natseihin. Saksa ei piitannut siitä inhimillisestä kärsimyksestä, jota tiukka talouskuri avunsaajamaissa aiheutti.

Britanniassa pitkään kytenyt EU-kriittisyys lähti kasvuun apupakettien ja euron ongelmien vuoksi. Britannian konservatiivien oikealle puolelle asettautuneen Ukip-puolueen kannatus kasvoi, ja konservatiivit alkoivat murentua.

Pääministeri David Cameron päätti oikaista puolueensa rivit järjestämällä EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen.

 

Vihreitä ja liberaaleja on nyt pakko kuunnella.

Eurooppa alkoi lohkeilla henkisesti. Britannian läntinen lohko ajelehti kohti ulappaa. Pohjois-Eurooppa keskittyi itseensä ja pitämään kiinni kukkaron nyöreistä.

Etelä oli kriisissä. Itä-Eurooppa palasi perinteiseen henkiseen olotilaansa, josta EU-jäsenyys oli alueen vain hetkeksi harhauttanut pois: idässä palattiin konservatiiviseen maailmankuvaan ja vahvan johtajuuden kaipuuseen.

Keskipakoinen voima kiihtyi, kun vuoden 2015 maahanmuuttovirta vuolastui. Keskinäinen solidaarisuus loppui. Lähi-idästä paenneiden määrä muuttui jäsenmaissa vahvaksi sisäpoliittiseksi teemaksi, joka nostatti äärioikeistoa ja ”rajat kiinni” -populisteja.

Kaiken tämän keskipakoisen voiman lopullinen räjähdyspiste oli monien analyyseissa sijoitettu toukokuun eurovaaleihin. Niiden ennakoitiin olevan hajaantumiskehityksen huipentuma, loppuräjähdys, populistien eurojytky.

Eurovaalit olivatkin merkittävät vaalit, mutta toisella tavalla kuin populistit ja heidän rynnäkköään ennakoineet odottivat. Populistien nousu jäi paljon ennakoinneista.

Viime viikolla he muodostivat europarlamenttiin poliittisen ryhmän, johon kuuluu kymmenen prosenttia euroedustajista. Sillä määrällä ei Euroopan suuntaa muutella.

Eurovaalit saivat aikaan luovaa tuhoakin. Saksan demareiden romahdus vaaleissa paljasti puolueen kuivuneen pystyyn, ja se saattaa nyt irrota hallituksesta.

Huonosti kävi Kreikan hallituspuolueelle, vasemmistolaiselle Syrizallekin. Se hävisi eurovaalit ja heti perään aluevaalit.

Kreikka järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit, ja Saksan hallitus on vaarassa hajota. Kriisiaikana Eurooppa-teemoista ja talousvastuista vääntäneet liittokansleri Angela Merkel ja pääministeri Alexis Tsipras astuvat ehkä käsi kädessä eurovaalien jälkiseurausten vuoksi pois politiikan eturivistä.

Populistien pelossa parlamentin muut ryhmät joutuvat ryhmittymään yhteistyöhön. Vihreät ja liberaalit voittivat ja nousivat europarlamentissa vaa’ankieliasemaan. Heitä on tästä lähtien pakko kuulla, ja heille on annettava lisää valtaa.

Ylikansalliset teemat – arvot ja ilmastonsuojelu – nousevat selvemmin esille, ja parlamentin selvä enemmistö asettunee vastustamaan nationalistisia teemoja.

Kaiken lisäksi Britannian sekoilu EU-eronsa kanssa on johtanut EU-jäsenyyden kannatuksen nousuun lähes kaikkialla Euroopassa.

Kymmenen vuoden poliittinen kriisi näyttäisi ainakin hetkeksi laantuneen. Ehkä tästä ei seuraa uutta keskihakuisuutta, mutta se vastakkaiseen suuntaan monta vuotta vetänyt voima heikentyy.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  2. 2

   Irak sanoo lähettäneensä pois maasta suomalaisia Isis-perheiden lapsia

  3. 3

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  4. 4

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  5. 5

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  6. 6

   Mielentilatutkimuksen tulos julki: 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa syytetty mies oli syyntakeeton

  7. 7

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  8. 8

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  9. 9

   Ulkonäkö ei mittaa kuntoa, vaikka somevaikuttajat niin viestivät

  10. 10

   OECD:n pääekonomisti varoittaa lähestyvästä talouden ”shokista” ja vaatii Pohjois-Euroopan maita elvyttämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan miehestä, jota epäillään autoilijan pahoinpitelystä Töölössä – vihjeitä on tullut runsaasti, mutta epäiltyä ei ole vielä tunnistettu

  5. 5

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  6. 6

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  7. 7

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  8. 8

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  9. 9

   James Bond ei ole häviämässä minnekään – Miksi 007:n sukupuolella on väliä?

  10. 10

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää