Ulkomaat

”Annetaan tälle asialle hyvä loppu” – Ääni­tallenteet paljastivat, mitä Saudi-Arabian konsulaatissa tapahtui ennen toimittaja Khashoggin murhaa

YK:n oikeusasiantuntija ei saanut käyttöönsä kaikkea turkkilaisen tiedustelupalvelun materiaalia eikä päässyt tutkimaan tapausta Saudi-Arabiaan.

YK:n oikeusasiantuntijan Agnes Callamardin keskiviikkona julkaisema raportti toimittaja Jamal Khashoggin murhasta paljastaa karmivia uusia yksityiskohtia. Khashoggi murhattiin lokakuun 2. päivänä vuonna 2018 Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Raportin mukaan Khashoggin oli pitänyt asioida konsulaatissa saadakseen avioerotodistuksen. Hän oli käynyt paikalla jo kerran, minkä perusteella häntä osattiin odottaa konsulaatissa. Myös itse teko oli raportin mukaan hyvin suunniteltu.

Paikalla oli muun muassa henkilö, jota The New York Times kuvailee saudiarabialaiseksi ruumiinavauksen asiantuntijaksi. Hän oli Callamardin saamien todisteiden mukaan vakuutellut Khashoggin tuleville surmaajille, että ruumiin paloitteleminen kuoleman jälkeen ”on helppoa”.

”Nivelistä poikki vaan. Ei se ole mikään ongelma”, raportti kertoo miehen sanoneen.

Khashoggista oli hänen saapumistaan odoteltaessa puhuttu ”uhrieläimenä”. Callamardin raportin mukaan nimitystä käytti saudiarabialainen tiedustelupalvelun edustaja.

Suunnitelmallisuuteen viittaa raportin mukaan myös se, että konsulaatissa oli etukäteen valmistauduttu jopa rikosteknistä asiantuntemusta vaativilla tavoilla ruumiin hävittämiseen ja paikkojen siivoamiseen.

Callamardin ryhmä sai raporttiaan varten kuunnella muun muassa puheluita, joita konsulaatissa oli tallennettu. Niistä yhdessä kaksi henkilöä keskustelee Khashoggin ensimmäisestä käynnistä konsulaatissa ja aikeista palata lokakuun toisena päivänä.


Tallenteessa yksi henkilö tiedustelee Khashoggin käynnistä. Toinen kertoo tavanneensa Khashoggin, joka ”on yksi etsityistä henkilöistä”. Kruununprinssi Muhammen bin Salmania kovasanaisesti arvostellut Khashoggi on asunut maanpaossa Yhdysvalloissa vuodesta 2017.

”Olemme kaikki järkyttyneitä. Puhuimme juuri (Khashoggin kanssa). – – En ole saanut mitään ohjeita, onko hänen kanssaan jokin ongelma vai ei”, toinen puheluun osallistunut henkilö kertoo.

Kun Khashoggi lokakuun toisena päivänä saapui konsulaatille uudelleen, hän ei tiennyt keskusteluista, joita hänen kohtalostaan oli käyty, eikä sitä, että oli olemassa tehtävä ”Khashoggin teloittaminen”.

Callamardin raportti kertoo, kuinka tiedustelu-upseeri Maher Abdulaziz Mutreb ja oikeuslääketieteen tohtori Salah Mohammed Tubaigy keskustelivat ruumiin paloittelemisesta vain minuutteja ennen kuin Khashoggi saapui.

Mutreb: ”Onko torso mahdollista laittaa pussiin?”

Tubaigy: ”Ei. Liian painava.”

Raportin mukaan Tubaigy kertoo ruumiin paloittelemisen olevan helppoa ja esittää ruumiinosien kietomista muoviin. Tubaigy ilmaisee myös huolta siitä, ettei hänen suora esimiehensä tiedä, missä hän on mukana eikä ”kukaan ole suojelemassa minua”.

Raportin mukaan Callamardin ryhmän käyttöönsä saamista äänitteistä kuuluvat myös Khashoggin elämän viimeiset hetket.

”Kuuluu liikettä ja raskasta läähätystä. Äänitteessä kuuluu myös muoviin käärimisen ääniä. Turkkilaisten tiedusteluviranomaisten mukaan nämä äänet ovat peräisin ajalta, jolloin Khashoggi on jo kuollut ja saudiviranomaiset paloittelevat hänen ruumistaan.”

Callamardin ryhmä tosin mainitsee, ettei se pysty vahvistamaan äänien lähdettä.

Raportti nostaa ensimmäistä kertaa esiin myös Saudi-Arabian Istanbulin konsulin Mohammed al-Otaibin roolin henkirikoksen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Raportin mukaan Al-Otaibi lähetti kaksi konsulaattinsa työntekijää ”huippusalaiselle tehtävälle” Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riyadhiin vain kaksi päivää ennen murhaa. Työntekijöiden tehtävänä oli ostaa perheilleen lentoliput Istanbuliin ja naamioida matka perhelomaksi. Lomasuunnitelmasta työntekijät eivät kuitenkaan saaneet kertoa kenellekään, ei edes perheenjäsenille.


Al-Otaibi määräsi alaisiaan myös varaamaan Istanbulista hotellihuoneet merinäköalalla. Khashoggin murhaa edeltävänä iltana konsuli oli käskenyt henkilökuntaansa pysymään kaukana omasta toimistostaan. Callamardin saamien todisteiden mukaan al-Otaibi oli kertonut, että Saudi-Arabiasta saapuvalla ”toimeksiannolla on jotakin tekemistä kerroksessa, jossa toimistoni sijaitsee”. Hän kertoi työn kestävän kaksi tai kolme päivää.

Callamardin ryhmän saamien äänitallenteiden mukaan konsulaattiin saapunut Khashoggi ohjattiin konsuli al-Otaibin toimistoon.

Al-Otaibi ei tiennyt, että hänen käskynsä tallentui äänitiedostoksi, joka sittemmin päätyi Turkin viranomaisille.

Callamardin ryhmän kuulemista äänitallenteista käy myös ilmi Khashoggin al-Otaibin toimistossa käymä keskustelu saudiviranomaisen kanssa. Siinä hänelle muun muassa kerrotaan, että hänet aiotaan viedä pois. Khashoggi kertoo, että häntä odotetaan ulkopuolella ja että hänen katoamisensa huomataan.

Saudiviranomainen käskee jossakin vaiheessa Khashoggia kirjoittamaan pojalleen tekstiviestin. Khashoggilta on tosin otettu puhelin pois ennen toimistoon astumista.

Khashoggi: ”Mille pojalle? Mitä minun pitäisi sanoa?

Saudiviranomainen: ”Kirjoitat viestin – harjoitellaan. Näytä se.”

Khashoggi: ”Mitä minun pitäisi sanoa? Nähdään pian? Että minut siepattiin?”

Saudiviranomainen: ”Pidä se lyhyenä. Ota takki pois.”

Khashoggi: ”Miten tällaista voi tapahtua lähetystössä (konsulaatissa)? En voi kirjoittaa mitä tahansa.”

Saudiviranomainen: ”Pidä viesti lyhyenä. Ja pidä kiirettä. Auta meitä auttamaan sinua, koska loppujen lopuksi viemme sinut takaisin Saudi-Arabiaan ja, jos et auta meitä, tiedät mitä tapahtuu lopuksi. Annetaan tälle asialle hyvä loppu.”

Noin kymmenen minuuttia myöhemmin Khashoggi kysyy huoneessa näkemästään pyyhkeestä.

”Täällä on pyyhe. Aiotteko antaa minulle huumeita?”

”Me nukutamme sinut”, saudiviranomainen vastaa.

Myöhemmin konsulaattiin saapui Saudi-Arabiasta rikostekninen ryhmä, joka aloitti työnsä todistusaineiston hävittämiseksi heti murhaa seuranneena päivänä.

Samaan aikaan, kun rikostekninen ryhmä siivosi konsulaatissa, saudien diplomaattiryhmä pidätteli turkkilaisia rikostutkijoita ulkopuolella. Kun turkkilainen tutkijaryhmä vihdoin pääsi tiloihin, joissa Khashoggin nyt tiedetään joutuneen murhatuksi, he raportin mukaan totesivat tilat epäilyttävän siisteiksi.

”Jopa normaalissa asuinhuoneessa odotamme havaitsevamme jonkinlaisia jäänteitä”, kertoi eräs paikalla olleista Callamardin ryhmälle.

Callamardin raportin mukaan ammattimaisesti tehty siivous viittaa siihen, etteivät sauditutkijat toimineet vilpittömästi ja oikeutta edistäen.

Näiden tietojen valossa Khashoggin murhaa on raportin mukaan vaikea pitää tekona, jolla ei olisi Saudi-Arabian ylimmän hallinnon tukea.

Callamard on YK:n ihmisoikeustoimielimen laittomiin teloituksiin erikoistunut raportoija. Hän keräsi avustajiensa kanssa Khashoggin murhaan liittyviä tietoja puolen vuoden aikana vierailemalla Turkissa.


Luotettaviksi luonnehdittuja todisteita Callamardille antoivat muun muassa Turkin viranomaiset. Raportti yhdistää henkirikoksen suoraan Saudi-Arabian kruununprinssiin Muhammad bin Salmaniin ja muihin korkeisiin saudiviranomaisiin. Khashoggi, joka on asunut vuodesta 2017 maanpaossa Yhdysvaltojen Virginiassa ja toimi ennen kuolemaansa The Washington Postin kolumnistina, oli kruununprinssin kovaääninen arvostelija.

Callamard vaatii kansainvälistä yhteisöä asettamaan pakotteita korkeille saudiviranomaisille ja kruununprinssi Muhammadille, joiden nimet yhdistyvät Khashoggin murhaan, ”kunnes saadaan todisteita siitä, että heillä ei ole osuutta herra Khashoggin murhaan.”

Callamard kertoo raportissaan myös, ettei Saudi-Arabia päästänyt häntä maahan tai vastannut hänen lähettämiinsä kysymyksiin. Turkin viranomaisilta hän kertoo saaneensa noin 45 minuutin verran konsulaatissa Khashoggin murhan aikaan tallennettua äänitiedostoa. Kaikkiaan materiaalia on raportin mukaan seitsemän tuntia. Tiedossa ei ole, miten Turkin viranomaiset ovat saaneet äänitallenteet.

Raportin mukaan huolena on, että jos Khashoggin murhaa ja Saudi-Arabian korkeimman johdon osuutta siihen ei selvitetä kunnolla, Saudi-Arabia saattaa turvautua vastaaviin keinoihin uudelleen.

Callamard aikoo esitellä raporttiaan YK:n ihmisoikeusneuvostossa Genevessä ensi viikolla.

Raportin johtopäätös kruununprinssin ja korkeiden saudiviranomaisten yhteydestä toimittaja Jamal Khashoggin murhaan ei ole uusi. Myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on jo aiemmin todennut, että kruununprinssin on täytynyt vähintään tietää murhasta.

”Jos tämä olisi murhaoikeudenkäynti, hänet tuomittaisiin puolessa tunnissa”, kuvaili CIA:n todisteisiin tutustunut senaatin tiedusteluvaliokunnan jäsen keväällä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kaikesta huolimatta pitänyt kiinni, ellei jopa vahvistanut, suhteitaan kruununprinssiin ja Saudi-Arabiaan. Trump on perustellut valintojaan Iranin uhkalla ja saudien Yhdysvaltoihin lupaamilla noin 450 miljardin dollarin (noin 430 miljardin euron) sijoituksilla.

Callamardin raportti on osoitettu myös Yhdysvalloille. Yhdysvallat on ilmaissut odottavansa Saudi-Arabian oman tutkinnan valmistumista tapahtuneesta. Callamardin mukaan Saudi-Arabian tutkinta on hyvin mahdollinen ”oikeusmurha”.

Saudi-Arabian tutkinta Khashoggin murhasta on The New York Timesin mukaan edennyt oikeudenkäyntiin, jonka eteneminen, syytteet ja kaikki yksityiskohdat syytettyjen nimiä myöten on pidetty hyvin salassa. Callamardin raportin mukaan Khashoggin salamurhaan osallistuneet noin 15 henkilöä eivät ole syytettyinä.

Myöskään länsimaiden murhan vuoksi pakotteiden kohteiksi asettamat saudiviranomaiset eivät raportin mukaan ole syytettyinä. Heidän joukossaan ovat muun muassa Saud al-Qahtani, joka on kruununprinssin läheisimpiä neuvonantajia, ja saudien Istanbulin konsuli al-Otaibia.

Callamardi on pyytänyt Saudi-Arabiaa keskeyttämään oikeudenkäynnin.

Sisäministeri Adel al-Jubair kommentoi keskiviikkona raportin sisältävän virheellisiä, vanhoja, jo tiedossa olevia asioita ja toistelevan perusteettomia väitteitä. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt, mitkä asiat Callamardin raportissa eivät pidä paikkaansa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  8. 8

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää