Ulkomaat

Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

Tutkija Mika Aaltola kertoo Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa julkaisussa, kuinka Kiinan vakoojat lähestyvät kohteitaan verkostoitumispalvelu LinkedInissä.

Saksan tiedustelupalvelu BfV kertoi joulukuussa 2017 havainneensa kiinalaisten vakoojien tavoitelleen verkostoitumispalvelu LinkedInin kautta ainakin 10 000 Saksan kansalaista. Kykyjenetsijöinä, konsultteina ja tutkijoina valeprofiilien avulla esiintyneiden kiinalaisten tarkoituksena oli BfV:n mukaan mahdollisesti värvätä saksalaisia virkamiehiä ja poliitikkoja tiedustelulähteiksi.

Elokuussa 2018 myös Yhdysvallat syytti Kiinaa vastaavanlaisesta toiminnasta ja yhteydenotoista. Yhdysvaltojen mukaan yhteydenottojen kohteena oli tuhansia henkilöitä, joilla oli mahdollisesti pääsy luottamuksellisen ja salassapidettävän tiedon lähteille Yhdysvaltojen hallinnossa tai yksityisellä sektorilla.

Sosiaalisen median ympäristö luo vakoojille helpon ja hyvin kustannustehokkaan tavan toimia, toteaa globaalin turvallisuuden ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista tuoreessa tutkimuksellisessa julkaisussaan.


Aaltolan raportti käsittelee kiinalaisten vakoojien toimintatapoja LinkedInissä. Hänen mukaansa on tärkeää tuoda julkisesti esiin, minkälaisia lähestymistapoja ja vaikuttamiskeinoja vakoojilla voi olla. Näiden tietojen julkaiseminen on Aaltolasta tärkeä osa vakoojien toiminnan vaikeuttamista.

”Julkisuudessa on paljon puhuttu disinformaation levittämisestä ja vaalihäirinnästä, mutta sen lisäksi on olemassa joukko varsin vanhoja asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota”, Aaltola sanoo.

Jos vakoojilta ennen kului paljon aikaa sopivien kohteiden etsimiseen ja taustojen tutkimiseen, niin LinkedInin kaltaisessa ympäristössä tarvitsee vain käyttää oikeanlaisia analyysityökaluja ja valita parhaat vaihtoehdot.

”Kentän laidalla vuosia lastesi jalkapallotreenejä seurannut tyyppi saattoi olla hiljalleen paras kaverisi, jolle kerrot luottamuksellisia tietoja. Nyt sama prosessi voidaan nopeuttaa moninkertaisesti”, Aaltola kuvaa muutosta.

Maailman suurimmaksi mahdiksi tähtäävää Kiinaa tekniikan luomat mahdollisuudet hyödyntävät valtavasti. Sillä ei ole vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen aikana luotuja suhteita läntiseen maailmaan. Nyt se voi toimia tehokkaasti saadakseen jalansijaa.

LinkedIn on Aaltolan mukaan suora väylä päättäjien ja muiden vaikuttajien luo.

Verkostoitumispalvelun oman tilastoinnin mukaan sen 500 miljoonan käyttäjän joukossa oli vuonna 2016 yhteensä 61 miljoonaa korkeamman tason vallankäyttäjää ja 40 miljoonaa päättäjäksi luokiteltua henkilöä. LinkedInin maailmanlaajuisista jäsenistä noin puolet kirjautuu sisään ainakin kerran kuukaudessa ja heistä lähes puolet päivittäin.

Avoimen profiilin kautta henkilöstä on mahdollista saada paljon tietoa ilman, että vakoojan tarvitsee liikahtaa työpöytänsä äärestä.

Yleisesti ottaen verkon valistuneet käyttäjät osaavat Aaltolan mukaan jo olla varovaisia, kiitos vuosikymmenten aikana sähköposteihin tulvineiden niin sanottujen ”nigerialaiskirjeiden”, joissa tuntematon henkilö ottaa viattoman kuuloisesti yhteyttä tarjotakseen rahaa.

LinkedIn on kuitenkin hieman erilainen ympäristö. Sen käyttäjät ovat avoimia verkostoitumaan ja luomaan uusia luovia tapoja tehdä bisnestä esimerkiksi. Se tekee kohteen lähestymisen helpoksi myös vakoojalle: suuri osa LinkedIn-käyttäjistä ei suhtaudu epäluuloisesti vieraaseen ihmiseen, joka ottaa palvelun kautta yhteyttä.

Toisaalta Aaltola muistuttaa, että samasta palvelusta löytyvät myös ne, joiden ura on saattanut kokea kolhuja, ja he saattavat siksi olla halukkaita kertomaan luottamuksellisia tietoja myös ulkopuolisille.

Mutta kuinka Kiinan vakoojat LinkedInissä toimivat?

1. Algoritmi

Aluksi vakoojat tarvitsevat algoritmin apua löytääkseen sopivia kohteita, joihin he yrittävät luoda keskusteluyhteyden. LinkedInin kautta vakoojat pystyvät lähestymään yhdellä kerralla jopa kymmeniä henkilöitä, joiden profiilien luokse algoritmi heidät ohjaa.

Kohteita yhdistävä tekijä voi olla työpaikka, erikoisala tai jokin taito, jonka he LinkedInissä mainitsevat. Suuren ihmismäärän lähestyminen kerralla saattaa tosin herättää myös henkilön edustaman valtion tiedustelupalvelun mielenkiinnon.

Vakoojien toimintatapoihin kuuluukin sen vuoksi Aaltolan mukaan kohteen taustojen tarkastaminen ja heidän luottohistoriansa, terveystietojensa ja muiden niin sanottuun metadataan liittyvien henkilökohtaisten tietojen läpikäyminen.

Tällä tavalla kohteet saadaan rajattua tarkemmin niin, että heidän lähestymisensä on vakoojan näkökulmasta turvallisempaa. Monesti valikoidut henkilöt ovat sellaisia, joiden vakoojat arvelevat olevan lisätienestien tarpeessa.

2. Valeprofiilit

Saksan tiedustelupalvelu BfV paljasti jo vuonna 2017 kahdeksan valeprofiilia, joiden kautta vakoojat lähestyivät saksalaisia LinkedIn-käyttäjiä. Uutistoimisto Reutersin mukaan valetilit olivat LinkedInin kautta onnistuneet solmimaan yhteyksiä jopa korkea-arvoisiin diplomaatteihin ja poliitikoihin useissa Euroopan maissa.

Valetilit lähestyvät henkilöitä Aaltolan mukaan tyypillisesti tarjoamalla rahaa ja ilmaisemalla arvostusta heidän tekemälleen työlle, siis imartelemalla.

Valetilit keksivät tai lainaavat itselleen nimen ja profiilikuvan jostakin. Yksi BfV:n paljastamista valeprofiileista esiintyi esimerkiksi China Center of International Politics and Economy -nimisen instituution johtajana Laeticia Cheninä. Tilin profiilikuva on otettu netissä olevasta muotikuvastosta.

3. Kohde perehdytetään

Mikäli vakoojien kohde vaikuttaa myöntyväiseltä, hänet Aaltolan mukaan perehdytetään siihen, kuinka hän voi tiedoillaan ansaita rahaa. Häntä pyydetään yleensä kirjoittamaan raportti jostakin vakoojia kiinnostavasta aiheesta ja työn valmistuttua hän saa lisää ohjeita ja pyyntöjä.

”Alkuvaihehan on aika normaalia konsultointipyyntöä. Henkilöä voidaan esimerkiksi pyytää kirjoittamaan essee Suomen arktisesta politiikasta jonkin tahon käyttöön”, Aaltola kertoo.

”Sehän kuulostaa aika helpolta työltä, josta voi tienata jonkun sata euroa. Moni saattaa nähdä tilanteen mahdollisuutena.”

Vähitellen kohteelle ilmaistaan, että raportin olisi hyvä sisältää myös sellaista tietoa, joka ei ole saatavilla julkisista lähteistä ja esimerkiksi hakukoneilla löydettävissä.

”Kiertoilmaisuna käytetään usein sitä, että halutaan jotakin sellaista, jota ’ei löydy Googlella’”, sanoo Aaltola.

Toisin sanoen kohdetta pyydetään vuotamaan luottamuksellista ja salaista tietoa, johon hänellä on pääsy. Monilla hälytyskellot alkavat siinä vaiheessa soida ja he vetäytyvät. Asia yleensä jää siihen.

Lopulta kohdetta pyydetään myös toimittamaan valokuvia aidoista luottamuksellisista asiakirjoista.

4. ”Mitä tapahtuu Kiinassa, jää Kiinaan...”

Aaltolan mukaan kohteille kerrotaan jo varsin aikaisessa vaiheessa, että hänen on mahdollista tehdä Kiinaan matka, jonka kaikki kulut maksetaan hänen puolestaan.

”On mahdollista, että kohteen todellinen arvo punnitaan tällaisella matkalla”, Aaltola kirjoittaa.

Luonnollisesti Kiinan-matkasta seuraa myös iso tukko rahaa.

5. Kohde tarttuu syöttiin

Viimeinen vaihe vakoojien työssä on varmistaa, että kohde tarttuu syöttiin. Yleensä henkilö jo tässä vaiheessa Aaltolan mukaan tietää, että hänen yhteistyönsä kiinalaisten kanssa sisältää laittomuuksia.

Tehtävästä ei enää ole mahdollista perääntyä, koska henkilön käymää viestittelyä voitaisiin käyttää hänen kiristämiseensä. Yleensä kohteelle on kuitenkin tehty selväksi, että hänen turvallisuutensa on taattu ”uusien kiinalaisten ystävien” toimesta.

Aaltolan mukaan henkilöille on usein luvattu myös vielä suurempia taloudellisia voittoja, mikäli hän ottaa vakoiluketjussa aktiivisemman roolin esimerkiksi tietolähteenä tai auttamalla muiden kohdehenkilöiden etsimisessä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaan vanhimman hautakiven alla lepäävä Johannes Weckström oli nuhteeton ja hyveellinen paloviinan polttaja, joka rikastui sodalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää