Ulkomaat

Australia on sallimassa kahdeksan Isis-lapsen paluun, myös Tanska evakuoi yhden lapsen

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun australialaisten tai tanskalaisten vierastaistelijoiden lapsia on pelastettu Pohjois-Syyrian leireiltä.

Australia on sallimassa kahdeksan niin sanotun Isis-lapsen paluun Australiaan, kirjoittaa muun muassa brittilehti The Guardian.

Lapset on haettu pois Pohjois-Syyriassa sijaitsevilta leireiltä. Guardianin mukaan lapset siirtyivät Irakin Kurdistaniin sunnuntaina iltapäivällä australialaisten viranomaisten saattelemana, mutta turvallisuussyistä tarkempia tietoja heidän olinpaikastaan ei kerrottu.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun australialaisten vierastaistelijoiden lapsia on pelastettu Pohjois-Syyrian leireiltä.

Lapsista viisi on australialaisen Isis-taistelijan Khaled Sharroufin perheenjäseniä. Sharrouf nousi maailmanlaajuisesti otsikoihin valokuvasta, jossa hänen pieni poikansa pitelee irti leikattua päätä.

Leireiltä pelastettiin Sharroufin alle 10-vuotias poika ja kaksi tytärtä, joista toinen on viimeisillään raskaana. Lisäksi mukana on raskaana olevan tyttären kaksi lasta.

Loput kolme pelastettua ovat Melbournesta lähtöisin olevan vierastaistelijan ja hänen vaimonsa lapsia.

Kaikki pelastetut ovat suuntaamassa Australiaan, mutta Sharroufin raskaana olevan tyttären paluu saattaa viivästyä lähestyvän synnytyksen vuoksi.

Australian pääministeri Scott Morrison on vahvistanut tiedon lasten pelastamisesta. Pääministerin mukaan päätöstä lasten palauttamisesta kotimaahan ei tehty kevein perustein.

”Kuten olen toistuvasti sanonut, hallitukseni ei vaaranna yhdenkään australialaisen henkeä. On halveksittava teko vanhemmilta saattaa lapset vaaraan viemällä heidät sotatoimialueelle. Lapsia ei kuitenkaan pidä rangaista vanhempiensa rikoksista”, Morrison sanoi.

Sharrouf ja hänen vaimonsa veivät viisi lastaan Syyriaan vuonna 2014. Vaimo kuoli sairauteen seuraavana vuonna, ja Sharroufin uskotaan kuolleen vuonna 2017 Yhdysvaltojen ilmaiskussa. Myös pariskunnan kahden alle 10-vuotiaan pojan kerrotaan kuolleen samassa iskussa.

Melbournelaislähtöinen vierastaistelija kuoli vuonna 2016 ja hänen vaimonsa hieman myöhemmin, kuten myös heidän nuorin poikansa. Kaikki elossa olevat kolme lasta ovat alle 12-vuotiaita.

Maanantaina aamupäivällä Yle uutisoi Tanskan yleisradioyhtiö DR:n tietoihin viitaten, että myös Tanska evakuoi yhden kansalaisensa al-Holin pakolaisleiriltä ensimmäistä kertaa.

Evakuoitava on 13-vuotias poika, DR kertoo. Poika loukkaantui vakavasti Syyrian Baghuzissa keväällä käydyssä taistelussa, kun häntä ammuttiin selkään.

Poika on tällä hetkellä sairaalahoidossa Tanskan ulkopuolella. DR:n mukaan hän on halvaantunut jaloistaan mutta voi muuten olosuhteisiin nähden hyvin.

Pojan vanhemmat ovat Tanskan kansalaisia. He matkustivat Syyriaan neljä vuotta sitten asuakseen Isisin niin kutsutussa ”kalifaatissa”, jonka viimeiset rippeet nujerrettiin maaliskuussa. DR:n saamien tietojen mukaan pojan isä kuoli myöhemmin Syyriassa.

Isis-lasten auttamisesta ja mahdollisesta palauttamisesta on keskusteltu paljon Suomessakin. Yle on aiemmin kertonut syyrialaisella al-Holin aavikkoleirillä olevan 11 naista ja 33 lasta, joilla on Suomen kansalaisuus.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi viime viikolla HS:n haastattelussa, että al-Holin leirillä olevia suomalaisia on tarvittaessa autettava. Rinne oli samaa mieltä kuin 15 oikeustieteen professoria, jotka kirjoittivat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa, ettei leireillä olevien paluuta Suomeen voi estää.

Edellisen hallituksen kanta oli, että Suomen viranomaiset eivät auta leireillä olevia naisia pois Syyriasta. Lasten osalta kysymys jäi avoimeksi.

Euroopan maista Belgia, Norja, Ruotsi, Ranska ja Alankomaat ovat aikaisemmin tuoneet lapsia leireiltä takaisin kotimaahansa.

Belgia on ottanut takaisin kuusi orpolasta, Norja viisi, Ruotsi seitsemän, Ranska 12 ja Alankomaat kaksi. Lisäksi Ruotsissa on käynnissä neuvottelut viiden lapsen palauttamisesta, DR kertoo.

Maanantaina YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet patisti valtioita hakemaan Syyriassa olevat Isis-taistelijoiden perheenjäsenet kotimaihinsa.

Syyriassa on Unicefin arvion mukaan noin 29 000 muista maista kotoisin olevaa Isis-taistelijoiden lasta, joista suuri osa on alle 12-vuotiaita. Pelkästään al-Holin leirillä Syyriassa on epäinhimillisissä oloissa 11 000 sotilaiden perheenjäsentä.

Bacheletin mukaan Isis-taistelijoiden ulkomaalaiset perheenjäsenet tulisi noutaa leireiltä kotimaihinsa. Hän korosti, ettei valtioiden pidä missään tapauksessa jättää ihmisiä eikä varsinkaan lapsia vaille kansalaisuutta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sukellus sameaan Itämereen – Erikoisartikkeli näyttää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, mutta myös meren kauneuden

   Tilaajille
  2. 2

   Saisipa suomalaista vettä – vesihuollon yksityistäminen on osoittautunut Britanniassa vikatikiksi

  3. 3

   Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia

   Tilaajille
  4. 4

   Moni lentoyhtiö tarjoaa nykyään verkkoyhteyttä koko matkan ajaksi: HS vertaili nopeuksia ja hintoja

  5. 5

   Vanhemmat ottivat käyttöön menetelmän, joka lopetti parissa viikossa vauvan yöheräilyt ja nopeutti nukahtamista – näin unikoulu toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  7. 7

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL ja Yle: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  8. 8

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  9. 9

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  10. 10

   HS-analyysi: Miksi Suomi joutui Unkarin pääministerin hampaisiin? Orbán yrittää saada pikavoittoja, mutta joutuu pelkäämään pahinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  3. 3

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  4. 4

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  9. 9

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  10. 10

   Yrittikö Telian myyjä vaihtaa Elisan asiakkaan salasanaa ja urkkia tietoja? Yhtiö selvittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  7. 7

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää