Ulkomaat

Selvitys: Sama pakkaus ei takaa samaa tuotetta eri EU-maissa

Euroopan komission teettämä tutkimus vahvistaa kuluttajien havainnot: saman brändin tuote on erilainen eri maissa. Tutkimus löysi koostumuseroja muun muassa kalapuikoista, perunalastuista ja virvoitusjuomista.

Bryssel

Jopa kolmannes Euroopan tunnettujen ruoanvalmistajien brändi­elintarvikkeista eroaa koostumukseltaan eri EU-jäsenmaissa, kertoo Euroopan komission teettämä tuore tutkimus.

19 jäsenmaata ja noin 1 400 tuotetta kattava tuotevertailu kertoo, että kolmannes tuotteista eroaa koostumukseltaan, vaikka tuotteen pakkaus on identtinen tai lähes identtinen. Tuotekysely lähetettiin kaikkiin jäsenmaihin, mutta esimerkiksi Suomi ei toimittanut vertailutuotteita.

Komission tutkimus oli vastaus erityisesti itäisen Euroopan jäsenmaiden huoleen. Puola, Tšekki, Slovakia ja Unkari hermostuivat vuonna 2017, kun niiden viranomaiset totesivat, että lännessä elintarvikeyritysten samannimisissä kalapuikoissa on enemmän kalaa, suklaassa enemmän kaakaota ja pähkinälevite Nutellassa enemmän maitojauhetta.

Tuote-eroista tuli pian symboli Euroopan unionin itäisten ja länsimaiden jaolle, ja ruoan erot kärjistivät itäisten jäsenmaiden tunteita toisen luokan kansalaisuudesta.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti asiaa esillä suuressa puheessaan vuonna 2017, ja komissio alkoi tutkia konkreettisia tuote-eroja.

Komission sisäinen tutkimuslaitos vertasi pakkauksien ulkonäköä ja sisällysluetteloa. Tutkimukseen ei kuulunut laboratorio- tai laadunvarmistustestejä.

”Tutkimus tehtiin kuluttajansuoja­näkökulmasta. Se, mitä on kuvattu paketissa, pitäisi edustaa samaa koostumusta koko sisämarkkinoilla”, sanoi tutkimukseen perehtynyt EU-virkamies taustatilaisuudessa.

Tutkimuksen lähtökohta oli, että eri maissa myytävä ja markkinoitava tuote ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. Tarkoituksena on taata, että esimerkiksi kalapuikoissa olisi saman verran kalaa, jos kyseessä on tuotenimikkeeltään ja pakkaukseltaan yhteneväinen tuote.

Vertailussa tutkittiin ainesosaluetteloa ja annettiin tuotteen valmistajille mahdollisuus selittää mahdollisia paikallisia eroavaisuuksia. Tuotteita on lain mukaan mahdollista muunnella eri markkinoille.

Tutkimuksessa löydettiin eroavaisuuksia useista tunnetuista tuotteista. Tutkimus ei kuitenkaan todistanut epäilyä siitä, että itäisten jäsenmaiden markkinoilla ainesosat olisivat lähtökohtaisesti halvempia tai laadullisesti huonompia. Tuote-eroja löytyi valtaosasta tutkimukseen osallistuneista maista.

Eroja löytyi muun muassa perunalastujen paistoöljyn koostumuksesta, kalapuikkojen kalamääristä, virvoitusjuomien koostumuksesta ja sokerista sekä pikakahvien kahvipitoisuuksista.

Katso täältä tutkimuksen tuotelistaus.

Esimerkiksi Lay’s-perunalastut paistetaan valtaosin kasvisöljy­sekoituksessa, mutta Tanskassa ja Saksassa esimerkkilastut oli paistettu auringon­kukkaöljyssä ja Virossa maissiöljyssä. Fanta-virvoitusjuoman sokeripitoisuus on suurin Italiassa ja pienin Ranskassa, Virossa ja Hollannissa. Fantan resepti vaihtelee maasta toiseen, ja esimerkiksi Ranskassa juomaan lisätään hieman sitruunamehua.

Mars-patukan koostumus ja merkintätavat vaihtelevat maasta riippuen. Marsin valmistajan mukaan koostumus vaihtelee hieman esimerkiksi sen mukaan, valmistetaanko patukka Puolan ja Hollannin tehtaalla. Molemmista tehtaista patukoita viedään sekä itäisiin että läntisiin jäsenmaihin.

Tutkituista tuotteista muutamassa oli havaittavissa erojen keskittyvän itäisten ja läntisten jäsenmaiden välille. Yksi vuonna 2017 esiin nousseista tuotteista oli kalapuikot. Nyt tutkituista kahdessa kalapuikko­pakkauksessa kalan määrä oli erilainen vain Iglon kalapuikoissa. Niissä kalan määrä Tšekissä, Unkarissa ja Slovakiassa oli 58 prosenttia, kun taas Saksassa ja Hollannissa kalaa oli 65 prosenttia.

Valmistajien mukaan pääosa eroista selittyy kansallisilla makutottumuksilla, kansallisilla tuotevaatimuksilla sekä eri tehdasoloilla. Valmistajat korostavat, että erilaiset tuotteet eivät tarkoita erilaista laatua.

Esimerkiksi vanukkaista ja pakastepitsoista tuttu Dr. Oetker kertoo, että kansalliset makutottumukset eroavat esimerkiksi vanukkaissa. Vanilja- ja suklaamaut pitää räätälöidä joka maahan erikseen, yritys kertoo. Esimerkiksi Puolassa tuotteet ovat kaakaopitoisempia kuin Saksassa.

Tutkituista tuotteista Dr. Oetkerin pakastepitsat ja Ferreron Nutella-levite olivat yhteneväiset kaikissa verrokkimaissa, joista tuote lähetettiin vertailuun.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa, mutta alkoholi on yhä osa opiskeluelämää – Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  6. 6

   HS-analyysi: Googlen mittavat investoinnit Haminaan palautuvat Suomen talouden polttavimpaan kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  8. 8

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   ”Lakkoilen, koska meillä ei ole toista planeettaa” – New Yorkissa suur­mielen­osoitus ilmaston puolesta, suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  7. 7

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  8. 8

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  9. 9

   Maan uumenista nousee herkkä aarre – Saksalaisen saariparatiisin elämä uhkaa mullistua, kun maailma lämpenee

   Tilaajille
  10. 10

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää