Ulkomaat

Yhdysvaltojen pakotteet käyvät kansan kukkarolle, mutta vallan­kumouskaartille ne ovat luoneet salakuljetusmarkkinat

Yhdysvallat on pyrkinyt vaikuttamaan Iranin armeijalle rinnakkaisen vallankumouskaartin mahdollisuuksiin toimia ulkomailla, mutta Iranin sisällä pasdaran on kasvattanut vaikutusvaltaansa.

Iran on esimerkki valtiosta, jota ei paineen lisäämisellä helposti lannisteta. Sen Yhdysvallat on saanut huomata kuluneen vuoden aikana, kun se on yrittänyt pakotteilla ja pelottelulla saada vanhaa vihollismaataan taipumaan tahtoonsa.

Kuluneen vuoden aikana Iran on muun muassa irrotettu kansainvälisestä SWIFT-pankkijärjestelmästä. Lisäksi kaikkiaan 700 ihmistä ja organisaatiota, ruoka ja lääkkeet ovat joutuneet pakotteiden piiriin, minkä myötä elämä on vaikeutunut merkittävästi.

Maanantaina presidentti Donald Trump toteutti uhkauksensa ja määräsi uusia pakotteita Irania vastaan. Pakotteet kohdistuvat Iranin johtoon.

Näyttää kuitenkin siltä, että tavallisten – erityisesti pienituloisten – iranilaisten olojen kurjistuessa Iranin johtoa lähellä oleva islamilainen vallankumouskaarti pasdaran hyötyy pakotteiden luomasta markkinaraosta.

Trump määritteli huhtikuussa Iranin armeijalle rinnakkaisen vallankumouskaartin ulkomaiseksi terroristijärjestöksi. Tarkoituksena oli, ettei vallankumouskaarti pystyisi tekemään kauppaa ulkomaisten yritysten kanssa esimerkiksi Iranin raakaöljystä.

The Wall Street Journalin mukaan on olemassa näyttöä siitä, että vallankumouskaarti on kasvattanut varojaan salakuljetuksella, toisin sanoen mustan pörssin kaupankäynnillä.

Yhdysvallat on pyrkinyt vaikuttamaan Iranin ja sen armeijalle rinnakkaisen vallankumouskaartin mahdollisuuksiin toimia ulkomailla, mutta Iranin sisällä se on kasvattanut vaikutusvaltaansa koko ajan.

”Yhdysvaltain lainsäätäjät eivät ole ymmärtäneet, että todellisuudessa pakotteet luovat Iranin sisällä markkinat, joilla sekä yksityinen sektori että hallinnolliset toimijat siirtävät osan taloudesta vallankumouskaartin haltuun”, The Wall Street Journal kirjoitti.

Lehden mukaan esimerkiksi vallankumouskaartin omistaman Ansar-pankin käteisvarannot kasvoivat kahdessa kuukaudessa neljä prosenttia sen jälkeen, kun Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kielsi yhteistoiminnan sen kanssa. Yhdysvaltojen mukaan pankki maksaa vallankumouskaartilaisten ja Iranin Syyriassa tukemien pakistanilais- ja afganistanilaisjoukkojen palkat.

Pankki ei kommentoinut asiaa Wall Street Journalille, mutta julkaisi lehden mukaan verkkosivuillaan toukokuussa tiedoksiannon, jonka mukaan ”ylimieliset pakotteet eivät ole uhka”.

Lehden haastatteleman entisen vallankumouskaartilaisen mukaan puolisotilaallinen pasdaran saa varoja esimerkiksi salakuljettamalla öljyä Iranista ulos sekä tuomalla maahan kulutustavaraa ja esimerkiksi tupakkaa.

Lisäksi sillä on näppinsä esimerkiksi rakennusalalla Syyriassa ja Irakissa, jonne vallankumouskaartin insinööritoimisto Khatam al-Anbia on lehden lähteen mukaan rakentanut muun muassa vedenkäsittelylaitoksen ja Bagdadista Basran satamaan johtavan öljyputken.

Tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, etteivät asiantuntijat ole täysin yksimielisiä siitä, kuinka paljon pakotteista on hyötyä, kun valtio haluaa painostaa toista muuttamaan toimintaansa.

Vallankumouskaartin toimintaa pimeillä markkinoilla hän ei osaa suoraan kommentoida, mutta pakotteiden käyttämisessä on Sinkkosen mukaan riskinsä.

”Pakotteissa on aina mukana se elementti, että ne siirtävät kauppaa mustaan pörssiin”, sanoo Sinkkonen.

Pakotteita kannattaakin tarkastella siitä näkökulmasta, ovatko ne tuoneet haluttuja tuloksia. Iranissa pakotteilla pyritään suitsimaan toimia, joilla se luo alueelle epävakautta, ja samalla rajoittamaan sen ydinohjelmaa.

Oleellinen kysymys on, onko Yhdysvaltojen erittäin tiukalle kiristämä pakoteruuvi edesauttanut tavoitteiden täyttymistä. Sinkkosen mukaan tilannetta voi tulkita kahdella tavalla.

Ensimmäinen näkökulma on se, että Iranin tämänhetkiset toimet ovat nimenomaan reaktio siihen, että pakoteruuvi on niin kireällä, että se on pakottanut Iranin hakemaan jonkinlaista helpotusta tilanteeseen.

”Iran ei näyttäisi olevan valmis neuvottelupöytään tilanteessa, jossa se on selvästi altavastaajana”, hän sanoo.

Sen sijaan Iran on valinnut toisen tien, josta Yhdysvallat pitää esimerkkinä säiliöalusiskua ja lennokin alas ampumista.

”Nämä kaikki voidaan nähdä esimerkkeinä siitä, että Iran olisi jotenkin epätoivoisessa tilanteessa.”

Toinen näkökulma on se, että pakotteet eivät toimi, koska ne eivät ole rauhoittaneet Iranin epävakauttavia alueellisia toimia vaan päinvastoin lisänneet niitä.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa parhaillaan olevan Iranin ja Lähi-idän asiantuntijan, Helsingin yliopiston väitöskirjatutkijan Joonas Mariston mukaan on mahdollista, että vallankumouskaarti hyötyy pakotteista, mutta mitään siihen viittaavia puheita hän ei ole paikan päällä kuullut.

”Luonnollisesti pakotteiden aikana maahan joudutaan salakuljettamaan erilaisia asioita, ja loogisesti vallankumouskaarti, Iranin tulli tai muut korkeat viranomaiset, ne jotka rajoja valvovat, varmaan hyötyvät tilanteesta”, Maristo sanoo.

Muita hyötyjiä ovat hänen mukaansa mahdollisesti ne iranilaiset, jotka ovat varakkaita ja joilla on jonkinlaista kiinteää omaisuutta, kuten esimerkiksi kiinteistöjä. Heihin talouspakotteet ja tilanteen luoma inflaatio eivät iske yhtä ärhäkästi kuin pienituloisiin ja maaseudulla asuviin ihmisiin.

”Mitä pienemmät tulot ihmisellä on, sitä suuremmin inflaatio vaikuttaa heidän ostovoimaansa heikentävästi”, sanoo Maristo.

”Nyt, kun ruoka ja lääkkeet on sisällytetty viimeisimpiin pakotteisiin, se kurjistaa kyllä etenkin sairaiden, vanhusten ja köyhempien elämää.”

Iranin ja Yhdysvaltojen välit alkoivat kiristyä nykypisteeseensä, kun presidentti Trump purki edeltäjänsä presidentti Barack Obaman Iranin kanssa neuvotteleman ydinsopimuksen.

Myös Obama käytti pakotteita hyväkseen mutta teki niiden lisäksi myönnytyksiä Iranille, ja kepin ja porkkanan yhteisvaikutuksella Iran sitoutui olemaan havittelematta ydinaseita.Trumpin yksipuolinen vetäytyminen sopimuksesta ajoi Iranin Mariston mukaan ikävään tilanteeseen, vaikka Euroopan unioni yrittikin pitää sopimuksesta kiinni.

EU:n oli kuitenkin luovuttava Iranin tukemisesta sen jälkeen, kun Trump huhtikuussa uhkasi seuraamuksilla myös niitä maita, jotka esimerkiksi ostavat Iranin öljyä. Varoitus oli suunnattu ennen kaikkea Japanille, Etelä-Korealle, Turkille, Kiinalle ja Intialle, mutta se vaikutti luonnollisesti myös EU-maihin.

”Nyt, kun EU:kaan ei enää pysty olemaan sopimuksessa mukana, näyttää siltä, että myös Iran on irtautumassa sopimuksesta”, sanoo Maristo.

”Oma näkökulmani on, että Iran on toiminut avoimesti ja kertonut jo hyvissä ajoin aikeistaan: eli jos sopimukseen ei palata tiettyyn päivään mennessä, hekin harkitsevat irtautumista.”

Nyt käsillä onkin solmu, jota ei aivan helposti avata.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  4. 4

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Nopeiden junayhteyksien rakentaminen lähivuosina ei ole realismia, sanoo liikenneministeri Sanna Marin

  7. 7

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää